Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 428 til 40 435 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Skogsdue
Min datter har i flere år hatt
skogsduepar i hagen. Det har vært en flott syn, men nå fant hun den ene drept. Det lå masse fjær igjen på bakken. Maken har det vanskelig nå, går i timesvis rundt og leter etter makkeren. Et trist syn som går inn på oss alle sammen. Hvordan kommer dette til å gå? Vil eggene bli klekket, eventuelt er det mulig for den gjenværende å finne en ny makker. Dette paret har gledet oss i flere år. Barnebarna gråter, hadde vært greit å vite litt om denne situasjonen.
K.B. (06.05.2012)
Svar:
Det er nok ringduer det er snakk om (feilaktig ofte kalt skogsduer, selv om skogdue er en annen, hullrugende art). Hvis dette paret hadde reir med egg, så går nok de eggene tapt. Men den gjenlevende dua vil nok finne en ny partner ganske snart, og så starter de på ny med et nytt reir. Ringduene blir ofte tatt av rovfugler som spurvehauk, hønsehauk, hubro og andre - de er faktisk ganske viktig mat for disse artene. Ringduene har økt i antall de siste tiårene, og er i dag en vanlig fugl i hager og parker. Tidligere fant en dem bare ute i skogstrakter.
Roar Solheim (06.05.2012)
Hvilken fugl er dette?
I dag 6. mai kl. 1100 i Arne Garborgs vei 37 A, Trondheim,den satt på verandaen, så jeg og min kone en fugl som vi ikke kunne bestemme hvilken det var. Vi har bladd i bøker og det nærmeste vi har kommet er svartmeisen, men vi er svært usikre. Se bilde under. Kan dere hjelpe oss? takker så meget på forhånd.
MVH
Terje Hanssen
T.H. (06.05.2012)
Svar:
bilde er ikke med her...
Roar Solheim (06.05.2012)
Hakkespett i Nord-Norge ?
Hvordan er de forskjellige hakkespettartene utbredt i Nord-Norge?
P.E. (05.05.2012)
Svar:
Gå inn på denne hjemmesiden til NOF:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Der finner du utbredelseskart og omtale av alle norske fuglearter omtalt i Fugleatlas-boka. Prikkartene gir deg en indikasjon på spettenes forekomst i Nord-Norge.Roar Solheim (06.05.2012)
trekkfugler
hvorfor har tjelden røde bein og hvorfor har den så lange bein
K. (02.05.2012)
Svar:
Den har lange bein fordi den er en vadefugl, og vasser ut i vannkanten for å finne mat. Men hvorfor beina er røde, er det ikke mulig å gi noe godt svar på.
Roar Solheim (06.05.2012)
Observasjon av dompaplignende fugl
Fuglen ble observert i dag tidlig sittende i et tre ca.
5 meter fra kjøkkenvinduet og varte i et snautt minutt.
Den hadde rødlig bryst og var svart på hodet, men var
langt mindre enn en dompap. Det øvrige passet heller ikke
inn, men jeg kan ikke beskrive i detalj. Størrelse omtrent
som en bokfink.
Fins det noen streiffugl som kan passe til beskrivelsen?
Jeg kan ikke finne noen som passer i fuglebøkene.
Observasjonen er gjort i boligstrøk mellom Skien og
Porsgrunn.
T.J. (05.05.2012)
Svar:
Jeg tror det er mest sannsynlig at du har sett en bjørkefink. Sjekk denne i fuglebok eller på nettet.
Roar Solheim (06.05.2012)
Rugetid til kjøttmeis
Vi har sett opp fuglekasse og har fått gjest av ein kjøttmeisfamilie. Vi lurer på kor lang tid det tar for at egg klekker?
J. (05.05.2012)
Svar:
Kjøttmeisene starter først å ruge når alle eggene er lagt. Da ruger den i ca 14-15 døgn før eggene klekkes.
Roar Solheim (06.05.2012)
Lundefugl?
Hei. Jeg lurer på om man kan se vor gammel en lunde er med og tele di kvite stripene på nebet???. og en anen ting hva skjer ben fargenepå nebbet til lunden når det blir vinter deter detet slags farge skal av nebet da? og er det forskjel på han og hun lunde? mvh Jill.
J.T.A. (05.05.2012)
Svar:
Det er ikke mulig å se forskjell på kjønnene hos lunde, og nebbet blir heller ikke forandret etter at fuglen har fått sitt voksne utseende. Ungfuglene har lavere nebb uten særlig mye farge, og det vokser i høyde og størrelse de første årene.
Roar Solheim (06.05.2012)
Stillits 2012
Her er det full trøkk med hekkende fugler og en lydvegg av syngende nebbdyr!!!
I kassene har vi Kjøttmeiser, Blåmeiser, Svartmeis og nå en yr SvartHvit Fluesnapper som venter på det annet kjønn med en AD/HD artet lengsel og smerte. Hærlige tider.... Men et lite spørsmål: Har to par med Stillits som hekker i området her hvor vi bor ved Mengshol, Ringsaker. Er det registrert hekkende par så langt nord i mjøsområdet tidligere? Ser i bøkene at de er å finne sporadisk i sør. Mvh Kjell Fjellsol
K.F. (04.05.2012)
Svar:
Det er jeg usikker på. Er selv fra Hamar, og stillits har lenge vært å se f. eks. på Domkirkeodden, uten at konkrete reir er funnet. Jeg vil nok tro at stillitsen hekker lenger nord på Østlandet, men det er ikke en art som det er lett å finne selve reiret til.
Roar Solheim (06.05.2012)