Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 737 til 39 744 av totalt 49 726 spørsmål


#Økologi og atferd

Når myter Flaggspetten?

Jeg lurer på når og hvor ofte Flaggspetten myter?

Og jeg lurer også på hvordan eggene deres ser ut, størrelse og farge

M. (13.05.2012)

Svar:

Spettene har helt hvite, og nokså runde egg. Som de fleste andre fugler skifter flaggspetten fjær en gang i året, og det skjer nok helst etter hekketiden, fra midtsommer og utover tidlig høst.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Økologi og atferd

Ukjent

Hva spiser Linerle?

U. (15.05.2012)

Svar:

Insekter og andre småkryp.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl på fjellet

Var på skitur på fjellet på Voss, da en stor rovfugl seilte rett over hodet på meg nedover fjellsiden. Den hadde kurs mot en flokk med rein lenger ned. Den var i hovedsak mørk i fargen, men hadde hvit "haletipp". Hva kan det ha vært?

J. (14.05.2012)

Svar:

Beskrivelsen er litt mangelfull. Hvis fuglen var hvit ytterst på stjerten, passer det best med en voksen havørn. Kongeørner har mørk stjert som voksne, og hvit stjert med mørkt ytre tverrbånd som unge.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Diverse

ender

hvordan er hørselen hos ender (and)? Og hvordan er synet deres ? Er di lettskremte ?

I.S.L. (15.05.2012)

Svar:

Hørsel og syn er nok ganske likt med mange andre fugler, har ikke sett noen spesifisert beskrivelse av disse sansene hos ender. Ender kan være lettskremte, særlig nå i hekketiden.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Diverse

Spurve ugle

Hei. Lurer på om vi har en spurveugle i nærområdet. Kan lyden fra den forveksles med andre fugler? . Er det isåfall noen måte å lokke den frem på på dagtid ? Mvh Bjarte.

N.N (14.05.2012)

Svar:

Det hadde hjulpet hvis du sa hvor dette var. Spurveugla kan gi lyd fra seg (en enkel fløytetone, noen synes den kan minne om dompapfløyt, men det gjør ikke jeg) om dagen, og den er ganske lett å lokke til seg.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Fuglekasser

Reirboller og egg

Vi skal sjekke 30 kasser nå i slutten av mai. (32 mm hull). Vi vil gjerne vite hvordan vi gjenkjenner arten ved å se på reirboller og/eller egg. Med denne størrelsen på hullet vil det vel dreie seg om kjøttmeis, blåmeis og/eller svart-hviten. Nyklekte unger kan vel by på problemer med artsbestemmelse om vi ikke ser/hører de adulte.

J.L. (15.05.2012)

Svar:

Fluesnapperreirene er lette å kjenne, ved at de er bygd av strå og blader, og inneholder en del tynne barkstrimler av furu og/eller bjørk. Eggene er lyseblå. Meisene har hvite egg med små, rødbrune prikker, men det kan være vanskelig å skille kjøttmeis- og blåmeisreir. Som regel er blåmeiseggene mindre enn kjøttmeiseggene, men en kan lett bli lurt.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Diverse

Fossekall, linerle

Fins det ei forklaring på kvifor fossekallen når den står på isen ved eit elvestryk, "neiar", dvs. av og til "bøyer knea"?

Når linerla kjem om våren, kan eg sjå den langt til fjells (800-900 moh) der det ligg fleire meter med snø. Kva slags mat finn den der?

O.A. (17.05.2012)

Svar:

Nei, slike "neie"bevegelser hos fugler har jeg ikke sett noen forklaring eller teori om. Linerlene finner nok små insekter og edderkopper, som de plukker på snøen.

Roar Solheim (25.05.2012)


#Økologi og atferd

Gravand under verandaen

Hei. Jeg har observert et gravandpar i hagen den siste uken. Det viser seg at de har funnet hekkeplass under verandaen.Hunnen går inn, og hannen flyr avgårde.Jeg har ikke sett reiret, da det er kun en liten åpning inn under verandaen. Vi bor rett ved skogen,i høyden, langt unna sjø/vann.Jeg bekymrer meg litt nå for hvordan disse ungene vil klare seg, da de ikke får kommet seg til vannet.Leser at gravender hekker i ca 30 dager. Vi de gå fra eggene hvis de blir forstyrret? Vi bruker verandaen daglig om sommeren.Hva bør vi gjøre?

Tønsberg 15.mai 2012

A.P.V. (15.05.2012)

Svar:

De venner seg nok til den daglige trafikken, som kanskje kan være en hjelp for fuglene ved å holde kråker og mink på avstand. Når ungene klekker, går de voksne med ungene til sjøkanten. Det klarer de fint på egen hånd.

Roar Solheim (25.05.2012)

««første 39 737 - 39 744 av 49 726 siste»»