Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøttekråke? ?

Gikk meg en tur i Tomsetmarka, Trondheim, idag. Hørte da noen fuglelyder som jeg ble nysgjerrig på. Jeg fikk etter hvert øye på fuglen. Mørk over hele kroppen og spettet. Nebbet var kraftig. Størrelse var omtrent som en skjære. Det som imidlertid var mest iøynefallende var at den var helt hvit under stjerten.
Kikket i fuglebok da jeg kom hjem og fant ut at det måtte våre en
Nøttekråke. Kan det stemme?
En annen ting jeg ble litt fascinert over var at den la hodet ikke bare rett opp, men faktisk bakover når den kom med sine lyder. Kan ikke kalle det sang akkurat. Lokkelyder etter make muligens, men er ikke det tidlig det da?
Med hilsen Arnfinn.

A.L. (06.01.2014)

Svar:

Beskrivelsen din passer perfekt til nøttekråke. Ettersom observasjonen er fra Sør Trøndelag så kan vi med sikkerhet si at dette er en sibirsk nøttekråke. Forskjellen fra den vanlige nøttekråka er at den sibirske underarten har et litt lengre og smalere nebb.

Etter den store invasjonen fra øst i 1995 av sibirnøttekråker, så regner man med at det i dag hekker minimum 100 par i Midt-Norge, med hovedtyngde på Trondheimsområdet. Siste store invasjon før 1995 var i 1968. Den sibirske nøttekråka tiltrekkes spesielt av sembrafuru ettersom den til vanlig livnærer seg i de store sibirske sembrafuruskogene. Men selv om det i Norge i dag er plantet en god del sembra, så er ikke dette nok til å gjøre området til et interessant hekkeområde. Arten livnærer seg også av andre frø- og bærplanter, og sannsynligvis er granfrø en viktig næring.

Historisk sett så har det sikkert vært innvandringer med noen tiårs mellomrom gjennom all tid. Grunnen til at arten nå kan få et fotfeste i Midt-Norge skyldes blant annet at det finnes mye sembrafuru. En totalsvikt av frø et år kan føre til masseutvandring, sannsynligvis mot øst hvor arten opprinnelig har sitt tilhold.

Lyden du hørte er nok først og fremst kontaktlyder mellom flokken, det er litt tidlig med parringslyder da hekkingen ikke skjer før i mai.

Vanlig nøttekråke finnes hos oss på Østlandet, Sørlandet og oppover Vestlandet. Den er vesentlig mer sky enn den sibirske underarten. Les mer om nøttekråke her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11460

Morten Ree (06.01.2014)