Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugl

Hei!
Jeg er en mann på 54 år som er mye ute i naturen, og jeg mener jeg kjenner mange vanlige norske fugler. Her om dagen var jeg på tur langs Nidelva i Klæbu, og der så jeg en fugl som både virket ukjent, og den oppførte seg litt uvanlig. Uheldigvis var den på andre sida av elva, ca. hundre meter unna. Den satt i buskene, både lavt i ei gran, men også mye i noen busker/løvtrær, tilfeldig og åpent, den "forsvant" ikke inn i løvverket som sangere og andre ofte gjør. Størrelsen minnet meg først om en liten gjøk pga litt karakteristisk lange vingeslag, og ganske lang, tydelig stjert. Litt nattravnaktig vingeslag. Jeg tenkte på lavskrike, men har da aldri sett den langs elvebredden sånn. Hele tiden gjorde fuglen utslag litt ut over vannet, og satte seg gjerne på en kvist i vannet.Det så ut som det satt og ventet på insekter som den jaget etter over vannflaten inne ved land.Den ga lyd fra seg en gang, ett litt skarpt kræææ, nesten som lyden lavskrika kan lage. Jeg hadde ikke kikkert, men for meg så den Gråaktig ut, ikke helt lys, men heller ikke mørk. Dette var i 11-12 tida om dagen, og været var lettskya og sol.Jeg observerte den i ca. ett kvarter, til den satte seg på greinene i noen busker like ved elva. Den forsvant ikke, bare flyttet seg litt. Kanskje dere kan ha en ide om hvilken fugl dette kunne være? Kunne det vært en varsler?
Hilsen Bjørn Magnussen.
Melhus.

B.M. (27.08.2015)

Svar:

Ja, dette høres absolutt ut som at det kan ha vært en varsler. Det var den første fuglen som falt meg inn da jeg startet å lese din beskrivelse også. Andre arter med lignende form og adferd kan være lerkefalk og kanskje tårnfalk, men de vil du ikke oppfatte som grå.

Roar Solheim (30.08.2015)