Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Besvarte spørsmål
Tårnfalkunger
Hei. I fjor datt det ned en tårnfalkunge fra reiret sitt. Vi foret den i et par dager, og satte den tilbake i treet hvor reiret var. Etter ett døgn klarte den å hoppe opp i til toppen og tilbake i reiret. Moren godtok ungen igjen. Men, for to dager siden så datt det ned en tårnfalkunge igjen. Denne er yngre enn den som datt ned i fjor, da den fortsatt har dun på seg. Nr to kom deisende ned i går, og nr tre i dag. Den siste har dessverre en skade, ser ut som et åpent sår i halsen. Den spiser, men er pjusk. Vi er overrasket over at det er såpass mange som har dettet ned. Hvorfor skjer dette? Kan moren avvise dem, er dette vanlig? De blir foret med kyllingfilet nå. Hva kan vi gjøre?
O.B. (18.07.2016)
Svar:
Her er det kanskje snakk om en av to mulige årsaker: 1: kvistreiret de hekker i (kråkereir) er såpass dårlig at det er i ferd med å gå i stykker, med resultat at ungene faller ned på bakken, eller 2: hunnfuglen har omkommet slik at ungene sulter og hopper ut av reiret i ren desperasjon. Dersom begge foreldre er til stede, og det går an å komme opp til reiret, kan det være verdt å forsøke å restaurere det og å sette ungene tilbake, spesielt dersom det er andre unger tilbake i reiret (da vil ikke foreldrene ha gitt opp kullet sitt ennå). Er reiret tomt, er det kanskje tvilsomt at foreldrene vil ta til seg ungene igjen (de kan ha oppfattet at de er tapt), og da må ungene fores opp til de blir selvstendige (kanskje 2-4 uker framover). Det er viktig at de får noen hele byttedyr (mus, småfugler etc) med pels og fjær på, og med knokler, slik at de får i seg et bredt spekter av næringsstoffer, og kan lage gulpeboller som de spyr opp.
Roar Solheim (23.07.2016)