Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Fuglers spyttproduksjon

Har fugler, i dette tilfellet måker, spyttproduksjon? Jeg "har" en fiskemåke som for et år siden begynte å komme og sette seg på verandarekkverket foran stuevinduet. Han bare satt der stille og veloppdragent, og lagde ingen ståhei. Etter noen dager på dette viset, bestemte jeg meg for å gi ham tørre brødbiter når han kom, og etter få dager tok han brødet fra hånden. I år kom h*n tilbake, og matingen fortsatte. Nå har han imidlertid plutselig blitt usikker, og har de siste to dagene ikke villet ta brødet fra handa mi. Jeg holder det opp, og han sitter så nært at jeg kan ta på ham, men han tør ikke gå de siste centimetrene bort til brødet. Når jeg nå holder brødet opp for ham, og han står der og kjemper med seg selv, danner det seg først en liten vannboble på tuppen av nebbet, og etterhvert blir det en liten skumboble. Jeg har sett dette tidligere også, men da har det regnet, og jeg har bare tenkt at det var regnvann som samlet seg. Nå lurer jeg veldig på om måker (og andre fugler) har spyttproduksjon som oss? De sluker jo stort sett fisken hel ned i halsen, og jeg ser ikke helt for meg at de har "tid" til å la enzymer starte nedbrytingen i selve nebbet? Og er dette ev. anderledes for andre fugler feks frøspisere? Googling gav ingen fornuftige svar på dette grubleriet, så nå håper jeg at ornitologen har tid til å svare.

N.N (15.07.2018)

Svar:

Et interessant spørsmål, men dersom du ikke finner svar på dette via nettet, så har dessverre heller ikke jeg et endelig svar. Men fugler har neppe spyttproduksjon slik vi pattedyr har det, nettopp fordi de ikke har tenner og starter bearbeidingen av maten i kjeften. Matbearbeidingen foregår i den kraftige muskelmagen. Men det kan hende at de gulper opp fuktighet fra kroen/lenger ned i svelget for å lette svelgingen av tørr mat. Dette spørsmålet må nok rettes videre til fysiologer som har arbeidet med fugler.

Roar Solheim (15.07.2018)