Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Besvarte spørsmål
Foring med solsikkefrø
Viser til Toppdykker`n Nr.1-09 der det blir uttalt at det fins flere typer solsikkefrø, men ikke alt er bra for småfugler.Egnet fuglefrø går under navnet iregi.P.g.a. prioritering av biobrenselprodukter blir bare ca 20 % av egnet frø brukt til fuglemat.Svarte solsikkefrø, som inneholder bare litt olje er det som selges i butikkene idag.Dette blir betegnet som uegnet som fuglemat.
I dag kjøpte jeg en pose "Best friend", svarte solsikkefrø.
Av varedeklarasjonen kunne jeg lese at frøene hadde et høyt energi-og fettinnhold, og inneholdt store mengder A- og E-vitaminer.
100gr. frø inneholdt: 17,5 gr råprotein, 36gr.råfett(?), 20,5 gr.cellulose og 3gr. råaske(?).
Vi i Nordnorge har lang vinter og foringssesong.Mitt spørsmål blir da. Er både vi og våre småfugler lurt opp i stry av forprodusentene i år?
Holder posen med "Best friend" det nærings-og fettinnhold som fuglene er tjent med?
R.L.N.O.L.N. (26.03.2009)
Svar:
Det er ikke mulig å svare på om et bestemt varemerke "lurer noen opp i stry". Fugl kan nok spise svarte oljefrø dersom de ikke finner andre solsikkevarianter som er bedre, men i utgangspunktet er det de sort- og hvitstripede frøene som er angitt å være de beste. Dette fordi de inneholder mer fett, til forskjell fra primært olje i de som dyrkes for solsikkeolje-produksjon. Derfor er det en oppfordring om at du bør kikke etter de frøtypene som er sorte og hvite. Smak gjerne på frøene selv - de som er gode spisefrø for oss mennesker, er også som regel godt egnet som fuglemat.
Roar Solheim (26.03.2009)
- Neste spørsmål: måke er måke spislig
- Forrige spørsmål: Flere fuglekasser på samme vegg? Hei! Jeg har satt opp 2 kasser med 2-3 meter mellom kassene, men...