Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 10 av totalt 7 232 spørsmål neste»
Kråke napper i lua, er det lek?
Var på vei til jobb og plutselig kjenner jeg noe som napper/er borti lua mi, men veldig forsiktig. Jeg snur meg og ser at det var en kråke(eller kornkråke). Når jeg snur meg går den rundt på bakken og ser på meg. Jeg fortsetter å gå, men snur meg regelmessig og ser den går etter meg men later som den gjør noe annet. Så har jeg gått et stykke uten og snu meg og den flyr etter meg, men stopper, snur og lander når den ser at jeg snur meg. Virket som den ville prøve igjen. Er dette en form for lek? Den lagde ingen lyder og virket mer «lur» enn aggressiv eller noe sånt.
I. (20.02.2025)
Svar:
Dette er nok ei kråke som har blitt matet av andre mennesker, og som har lært at mennesker kan bety mat. Den prøver sikkert å påkalle din oppmerksomhet, kanskje få deg til å "slippe" matbiten. Kråker bruker "nappe i halen" strategien når de forsøker å komme til et kadaver der rovfugler sitter og forsyner seg, så dermed har de et naturlig grunnlag for denne formen for oppførsel.
Roar Solheim (21.02.2025)
Er dette en forvokst and?
Denne andungen beskytter en gammel hunn and. Kan det være datteren? Den er nesten 3 ganger så stor som de andre, og har vært i denne flokken i over et år. Den beskyttet et «eldre» andepar fra de andre som var rundt når de ble for nærgående.
T. (20.02.2025)
Svar:
Nei, dette er trolig en hann av en tamform av stokkand. Det er nok mer vokting over en potensiell make enn "beskyttelse" som foregår.
Roar Solheim (21.02.2025)
Flaggspett
Har nå vinterens første flaggspett her. Den hamstrer solsikkefrø fra bakken innved ei gammel furu, hopper opp (noen desimeter) på stammen og lirker frøene (synes som enkelvis) inn bak de grove "barkskjellene". Jeg finner lite (i fugleliteraturen) om at flagspetten hamstrer. Andre dagen nå at den synes å ha hamstring som hovedsyssel. - Sjekket gamle Haftorn, og der står mest om spettesmiene og kongler, henting. - Har dere forslag til mer info om flaggspett og ædens hamstring?
O.H. (19.02.2025)
Svar:
Nei, dette høres uvanlig ut.
Roar Solheim (19.02.2025)
Pilfink
Hvorfor flyr og hakker pilfinken på vinduet? Nå om dagen?
N.N (19.02.2025)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på.
Roar Solheim (19.02.2025)
Hannfugler som ruger
Hei!
Finnes det noen fugler hvor det primært (eller bare) er hannfuglen som ruger på eggene?
Vennlig hilsen Iris
I.T. (18.02.2025)
Svar:
Hanner bidrar i de fleste tilfeller, men ofte i mindre grad enn hunnene. Hos noen arter har hunnene flere hanner i løpet av en hekkesesong (dette kalles polyandri), og hos dem er det hannene som tar seg av all ruging. Et eksempel på en slik art som hekker i Norge, er boltit: https://www.fuglevennen.no/fuglearter/#4408
Frode Falkenberg (19.02.2025)
Svarttrost og mat
Når det er snø og kaldt virker som svarttrosten aksepterer at andre kommer nærmere seg enn ellers. De spiser mat som faller ned fra materen men virker ikke så hissig på de andre som når de roter i løvet når det er bar bakke. Er det kulden, tilgangen på mat, eller er det bare en feilobservasjon?
N.N (17.02.2025)
Svar:
Du har helt rett, og det gjelder både kulde og mat. Svarttrostene senker "guarden" for å spare energi når det er kaldt, og har større toleranse for andre individer av samme art under slike forhold.
Frode Falkenberg (19.02.2025)
vekt, flyging
Kor mykje klarer ei kongeørn å løfte - til eventuelt- reiret?
N.N (14.02.2025)
Svar:
Kanskje opp mot et par kg. Men foretrukket byttedyrstørrelse er på gjennomsnitt bare ca 200 gram.
Roar Solheim (16.02.2025)
Kaier på kveldshimmelen
Hva er grunnen til at kaier flyr fram og tilbake i flokk om kvelden? Er det «oppvarming» før natta? Eller bare en «sosial» greie?
T.O.R. (14.02.2025)
Svar:
Det er en del av den sosiale flokkadferden. De samles om kvelden for å soce sammen. Det gir større trygghet mot fiender som rovfugler og uglee.
Roar Solheim (16.02.2025)
Tidlig egglegging av kattugle. Askvoll kommune
Har hatt hekking av kattugle i samme kassen i 12 år. Varierende start på hekking fra februar til sent mars.
Idag 13 februar inspiserte jeg kassen da jeg har hørt aktivitet noen uker. Ble overrasket når det var tre egg og det ene var i ferd med å komme ut av egget. Bilde er tatt med mobilkamera og har ikke god kvalitet. Artig bilde da jeg mener jeg ser øynene på den lille karen.
Eggleggingen har da startet 13 januar. Er ikke dette veldig tidlig?
E. (13.02.2025)
Svar:
Ja, det er tidlig. Men vi har observasjoner av utfløyne kattugleunger mellom jul og nyttår, noe som viser at kattugler KAN hekke om vinteren.
Roar Solheim (14.02.2025)
Måke
Hva vil det si hvis en måke bøyer nakken bakover sånn at hode ligger på ryggen dens
M. (11.02.2025)
Svar:
Dessverre umulig å si uten å observere adferden til fuglen selv. Alle fugler kan bøye hodet ned mot ryggen mens de steller fjærdrakten sin.
Roar Solheim (12.02.2025)