Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 10 av totalt 13 958 spørsmål neste»
Skjære far har mistet halefjær mens han mater mor.
Hvor lang tid tar det før halefjær på hannen vokser ut?
B..O. (20.04.2025)
Svar:
Vet ikke sikkert, men kanskje mellom 2 og 4 uker.
Roar Solheim (20.04.2025)
Kartlegging av musvåk reir
Hei, jeg er en ungdom som gjerne vil kartlegge musvåk reir der jeg har hus i Frankrike. Det er mye musvåk her. Jeg har noen spørsmål-
1. Hvor mange reir er det vanlig at ett singulært musvåk par har?
2. Er det mest vanlig at de holder seg til et par reir de har bygget og bruker dem hele livet, eller er det vanligere at de bygger nye reir? Kan jeg forvente at de vil bruke det samme reiret som de har brukt dette året, neste år for eksempel?
3. Hvor stort område har musvåk som territorie og hvor langt pleier reirene å være fra hverandre?
Tusen takk for svar på forhånd!! :)
N.N (19.04.2025)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke om musvåk pleier å ha alternative reir, men tror dette er mer vanlig hos arter som hønsehauk og kongeørn. Tror musvåkene ofte bruker det samme reiret flere år på rad. Musvåken sies å være sårbar overfor forstyrrelser tidlig i hekketiden, så i Norge bruker de fleste fuglefolk å være forsiktige med å nærme seg musvåkreir inntil de har klekket unger. Kjenner dessverre heller ikke til gjennomsnittlig naboavstand mellom par, men i Frankrike kan nok det antas å kunne være under 1 km.
Roar Solheim (20.04.2025)
Par rovfugl I Hallingskarvet ved steinklippe
Hei, hva er de mest sannsynlige rovfugler å finne på Hallingskarvet nasjonalpark? Så et par hvorav en så litt mørk brun ut fra undersiden og den andre ganske lyst, men farge ble også påvirket av lyset fra snøen. Den var stor men tror ikke stor nok for kongeørn. Kan det være fjellvåk? Eller noe annet?
N.N (20.04.2025)
Svar:
Både fjellvåk og tårnfalk bør være aktuelle i dette området.
Roar Solheim (20.04.2025)
Hvordan lyder røy
Hei,
Vi hører tiur på Krokskogen og en slags gakking litt som en and i nærheten av tiuren. Kan dette være en røy?
Ps. Det er ikke noe vann i nærheten
N.N (19.04.2025)
Svar:
Ja, røyene lager en slik lyd, jeg vil nærmest beskrive den som "gwåkk - gwåkk", litt lavmælt gakking.
Roar Solheim (19.04.2025)
Lyder fra orrhanen
Hører en orrhane utenfor , og lurer på om det er noen som svarer med en annen lyd
O. (18.04.2025)
Svar:
Akkurat DET er det dessverre umulig for meg å vurdere, uten opptak av hva du hører!
Roar Solheim (18.04.2025)
Orm i kamp med svarttrost
Trost i hagen som angrep orm. Ormen ble ikke spist men overlevde. Hva skylles dette angrepet?
B. (17.04.2025)
Svar:
HVA slags "orm"? Størrelse? Lengde? Var det en mark, en slange eller en stålorm?
Roar Solheim (17.04.2025)
Fuglelyder
Finnes det en app med løpende avspilling av fuglelyder med opplysning om arten?
Hadde en gang en kasett med avspilling av sikkert 30 - 40 stk.
Er sikkert flere med meg som synes det er vanskelig å artsbestemme bare ved å se fuglen og som ønsker å kunne de forskjellige lydene.
Tenker ikke på " What Bird"
K. (17.04.2025)
Svar:
Det finnes en del fuglelyd-aplikasjoner til telefoner o.l. Det dukker stadig opp nye (gjerne utenlandske),men siden jeg ikke benytter slike selv, har jeg dessverre ikke noen god oversikt her.
Roar Solheim (17.04.2025)
Hundepels behandlet med permetrin
På hytta på sørlandet har jeg mange fuglekasser, og det hekkes ivrig. Vi koser oss spesielt med en kasse med kamera, hvor blåmeisene trofast holder show hvert eneste år. Jeg har to hunder, som behandles med ExSpot (permetrin) mot flått. Dette påføres på huden/pelsen. I alle kassene her finner jeg hundehår når de tømmes, og jeg har sett småfugl gå på grusen den hundene har ligget og plukke hår. De røyter jo greit om våren og jeg børster dem ute - og lar pelsen ligge til fuglene.
MEN - så leste jeg at Dyrebeskyttelsen gikk ut og advarte mot å legge ut pels fra hunder som var behandlet med flåttmiddel, da det ville kunne skade fuglene som tar det til reirene. Er dette tilfelle? Det er nok minimale mengder permetrin det er snakk om, da det jo er snakk om veldig små mender hår i hvert reir tross alt. Kanskje det kunne være motsatt, at pelsen kunne påvirke mengde lopper og utøy i reiret i positiv retning.
A.W. (17.04.2025)
Svar:
Jeg kjenner ikke til noen undersøkelser som viser at dette faktisk ER skadelig, så her har nok Dyrebeskyttelsen inntatt en føre-var holdning. Jeg tror nok ikke fuglene skades av at de plukker opp enkelthår ute, men for å være på den sikre siden så kan man jo la være å legge ut avbørstede mengder av slike hundehår som reirmateriale til fugler. Kast det heller. Fuglene finner nok av andre hår og fjær ute i naturen, og har ikke behov for slik reirhjelp.
Roar Solheim (17.04.2025)
Linerle
Hei vi har fått et stort problem med en linerle som jakter sitt eget speilbilde den angriper, bråker og griser til alle vinduer og bilen kan vi ikke lenger ha stående ute. Noen som har et råd ? Begynner og bli slitne og leie av denne fuglen
J. (17.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å gjøre noe her hvis den flyr mot et helt utvalg av vinduer, og ikke bare ett vindu (som da kan dekkes til på utsiden for å få fuglen til å holde opp).
Roar Solheim (17.04.2025)
Farge på egg
N.N (16.04.2025)
Svar:
Er dette et spørsmål???
Roar Solheim (16.04.2025)