Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 440 til 47 449 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Haukugle i Vestfold?
Vi satt rundt et bål ved Hallevannet i Larvik. Etter solnedgang hørte vi en fugl kretse rundt oss i tusmørket, og lyden den laget minte meg om haukugle. Den fløy i store sirkler rundt plassen vi satt, før den satte seg til i en tretopp og kurra videre en times tid. Jeg gikk inn på nettsida "fuglelåter i Hordaland" og mener jeg gjenkjente låten til haukugla. Men kan det stemme - eller er det andre fugler med liknende låt som er mer sannsynlige? Jeg dro ut til samme plassen i går kveld, men hørte ikke noe til fuglen da. Takknemlig for gode tips!
J.S. (21.04.2008)
Svar:
Denne klarer jeg ikke å finne ut hva er, bortsett fa at adferden ikke minner om haukugle, ei heller stedet. Trolig er det snakk om en annen art, men jeg kan ikke finne noe godt forslag her. Beklager.
Roar Solheim (21.04.2008)
Fuglesang/-lyd
Heisann! Det er en fuglelyd jeg flere ganger har lurt på hvilken fugl som er opphavet. Sene kvelder og tidlige morgener kan du høre en dyp vibrerende lyd som kommer fra en flygende fugl, spesiellt i myr- og skogsområder. Har hørt betegnelsen "tiurvekkern" om denne, men dette er sikkert en meget lokal betegnelse. Dette pga at spillet til tiuren som regel ikke starter før denne fuglen har vært aktiv. På forhånd takk! :-)
A. (21.04.2008)
Svar:
Du har trolig hørt enkeltbekkasin, lokalt mange steder kalt mekregauk. Den stuper ned gjennom lufta slik at de ytre stjertfjærene vibrerer og lager en mekrende lyd. Men denne fuglen har tradisjonelt ikke blitt koblet sammen med tiurleik, alle fall er det nytt for meg.
Roar Solheim (21.04.2008)
reduksjon av kråkebestand
Hei! Jeg har på vegne av fylkesmannen drevet skjøtsel i et fuglefredningsområde for å bedre forholdene for ærfuglens hekking. Det største problemet er i følge lokalbefolkningen at kråke, måke og ørn tar ungene før de kommer seg til sjøen. Er det noen vits i å ta ut kråker og måker lokalt? Kråker er vel territoriale, hvor fort blir de erstattet av nye hvis de som er der taes ut? Hvis man bruker en form for kråke-feller, vil da levende fugler skygge unna de døde fuglene? Finnes det andre/bedre tiltak?
K. (08.04.2008)
Svar:
Ærfugl er i likhet med andre mellomstore og mindre fugler utsatt for predasjon. Naturen er bare slik. Den enes brød den andres død!
Målet for en fugleart når den går til hekking er selvsagt å få egg og unger og beskytte disse etter beste evne. Men det grunnleggende er å føre slekten og arten videre, og dermed klare å erstatte seg selv for å opprettholde bestandsnivået. Derfor får dyr og fugler som er høyt predatert også store kull, nettopp på grunn av risikoen for et stort tap av individ.
Når det gjelder ærfugl så hekker den ofte i eller like ved stormåkekolonier. Grunnen til dette er at den da er tryggere for predasjon fra rev, mink, kråke og ørn. Dermed blir stormåkene i tillegg til å være en fiende, også en beskytter. Ærfuglen vurderer at dette totalt gir en gevinst.
Dette ser man også ellers i naturen. For eksempel er det som ofte stor hekkefrekvens hos flere fuglearter i nærheten av rovfuglreder. Nettopp for at fuglene vurdere at beskyttelsen gir en gevinst i forhold til faren ved å bli rovfuglens bytte!
Derfor er vi i fuglemiljøet svært skeptisk når vi hører om tilfeller der forvaltningen skal skje ved hjelp av kuler og krutt.Morten Ree (21.04.2008)
Stær har lagt egg i blomsterpotte på terrassen
Hei!
Jeg skulle gjerne visst om stæren er fredet. Bakgrunnen er at en stær har lagt to blå egg i min blomsterpotte på terrassen. Jeg ønsker alternetiver til å drepe fugleungene i eggene, er det noen som vet om alternetiver? Evt hvordan kan jeg gjøre dette på en mest human måte? Eggene har vært der i 4-5 dager og fuglen ruger vel i tilsammen 12- 14 dager?
T. (08.04.2008)
Svar:
Du får vel vårt svar så sent at eggene kanskje allerede er klekket?
Stæren er i likhet med alle andre fugler fredet i hekketiden og Viltlovens §3 sier klart fra om at "Alt vilt, herunder dets egg, reir og bo er fredet med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov."Morten Ree (21.04.2008)
Noe som skremmer duer?
Hei. Jeg ser det er en under som har stilt et lignende spørsmål om duer, men jeg spør allikevel. Finnes det noe som duer er redd for eller synes lukter vondt. vi har noen duer som bråker så mye ute på balkongen hver morgen rundt klokka seks, hvor de trolig kurtiserer hverandre til den store gullmedaljen og kjæresten min er redd for at de skal hekke der ute (pigger hjelper ikke da balkongen er stor og de også sitter "inne/nede" på balkongen). Har du noen gode råd?
N.N (07.04.2008)
Svar:
Duene er redd for rovfugl og store ugler. Hva om dere forsøker å skjære ut en siluett av en sittende ugle, male denne mørk brun og lag to knallgule øyne!!? Risikoen med en slik er at den kan tiltrekke seg kråkefugl som vil mobbe denne "ugla".
Morten Ree (21.04.2008)
Fant en morsom artikkel på tv2 nettavisen...
Hei! Er rovfuggel-entusiast og kom over denne nyheten...
Er det sannsynlig at dette er fakta? se link:
http://pub.tv2.no/nettavisen/verden/article885817.ece
P. (16.04.2008)
Svar:
Ørner markerer sitt leveområde med å sirkle på oppadstigende luftstrømmer over territoriet. Her i Norge har mange hangglidere opplevd å sveve sammen med ørner, men jeg kjenner ikke til at noen ørn har oppfattet hanggliderne som konkurrenter og forsøkt å jage dem vekk. Det er nok det som har skjedd i Australia i artikkelen du refererer til. Trolig dreier det seg om kilehaleørn, en slektning av kongeørn.
Roar Solheim (17.04.2008)
Tårnfalk hekket på hytta
Hei. I fjor sommer hadde vi et tårnfalkepar som hekket oppe under mønet på hytta vår. De fikk tilsammen 5 unger som alle vokste opp, godt foret med mus og lemen.
Er det sannsynlig at det samme paret kommer tilbake i år?
Jeg kunne tenke meg å kunne overvåke reirplassen med et Web-kamera. Er det vanskelig å få til?
Bildet viser 3 av ungene, de to siste ligger bak og synes ikke her. Det var vanskelig å få et godt bilde av foreldrene, de var nokså sky, og satt gjerne i skogkanten til vi var ute av syne.
A.W. (16.04.2008)
Svar:
Artig bilde, og morsomt at du har fått tårnfalken som "husfugl", det er ikke så vanlig. Tårnfalkene ser ut til å bruke slike reirplasser flere år etter hverandre, så det er nok gode sjanser til at de kan komme tilbake. Men du kan godt reske ut de gamle reirrestene og legge inn litt ny, tørr oppsmuldret stubbeflis til falkene, da har de et godt underlag å grave reirgrop i. Gjør det raskt, for det er ikke lenge til tårnfalkene er på plass. Vet desverre ikke nok om web-kameraer, men jeg tror dette skal være nokså enkelt å få til med agens utstyr.
Roar Solheim (17.04.2008)
Snøspurvplage
Hei! Lurer på om dere har et godt råd for å skremme bort store flokker med snøspurv fra en flyplass. Nærmere bestemt Stokmarknes lufthavn i Vesterålen.
Vi har vært plaget av store flokker med snøspurv og har prøvd alt mulig uten å lykkes.
Det er første året vi ser slike mengder.Dette har ført til
at Widerøe ikke lander her i perioder.
J.S. (16.04.2008)
Svar:
Kontakt fly-fugl kontoret på Zoologisk Museum i Oslo, ved Christian Aas.
Roar Solheim (16.04.2008)
Plasthubro
Hei! Jeg bor i byområde med stor måkeplage på verandaer og tak i nærmiljøet. Jeg har hørt at plasthubroer kan virke avskrekkende på hekkende måker. Hvor i alle dager får jeg kjøpt en slik?
K.H.J. (15.04.2008)
Svar:
Sportsbutikker med vekt på jakt og fiske vil ofte ha slike. Selv om hubroen er fiende for måker og kråkefugl så må du også huske at disse rovfuglene er mobbeoffer og kan tiltrekke seg mengder av både måker og kråker. Det er på denne måten jegere bruker slike plasthubroer, når de skal lokke kråkene på skuddhold.
Morten Ree (16.04.2008)
Fugler i ordhell.
Jeg lurer på hvor uttrykket "Gamle ørn" stammer fra, og om det hadde noen mer spesifikk betydning opprinnelig enn hva det har nå?
S. (11.03.2008)
Svar:
Vi kontaktet Norsk Språkråd ved rådgiver Jostein Stokkeland og fikk følgende svar:
Hvis du leser Terje Vigen, det kjente diktet av Henrik Ibsen, finner du uttrykket brukt der i nest siste strofe:
... så hejste han fokken, og hjem han foer
i solskin, den gamle ørn.
Definisjon 2 a av "ørn" i Norsk riksmålsordbok kan brukes her:
"(ensom) person som ved sitt ranke, stolte, imponerende ytre og sin styrke minner om fugl i betydning 1"Morten Ree (16.04.2008)