Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 7 til 16 av totalt 50 557 spørsmål «forrige neste»
Død dompapp
Kan fôring ved fuglebrett gi feilernæring. Fant en død dompappved fuglebrettet der drt ble servert solsikkefrø og meiseboller. Kan den ha blitt forgiftet av dårlig fôr eller sprøytemidler I solsikkefrø eller lignende. Finnes det et sted som forsker på dette der man kan sende inn fuglen?
Rebekka
R. (24.02.2025)
Svar:
Det er nok mer sannsynlig at den er død på grunn av sykdom enn giftig mat. De som kan sjekke slike saker er viltavdelingen ved veterinærinstituttet. Du kan eventuelt henvende deg dit og høre om de er interessert i å sjekke fuglen.
Roar Solheim (24.02.2025)
Lokking.
Hører man kan lokke på noen fuglearter. Men aldri hørt om det går på rype? Kan de funke? For foto selfølgelig.
N.N (24.02.2025)
Svar:
Ja, både fjellrype og lirype reagerer på lyd.
Roar Solheim (24.02.2025)
Unidentified birdsong in Oslomarka
Hello! I am English bird enthusiast living in Oslo. I was skiing in Romeriksåsene yesterday when I heard bird calls I did not recognise. There were a pair of birds at the top of a fir tree, hanging upside down and eating from long fir cones. They were too far away to really distinguish colour, but they seemed quite plain, maybe pale grey/buff. From a distance it looked a bit like the size and shape of a Pine Grosbeak and the behaviour was like that, or maybe a crossbill of sorts. But I didn't recognise the calls (and nor did my Merlin Bird ID app!). I have tried searching the likely birds but not made any obvious connection. I took a recording - the song is most clear in the first ten seconds or so I guess. Any help you can provide would be HUGELY welcome! Thanks so much, tusen takk!
P.W. (24.02.2025)
Svar:
Probably crossbill. Grankorsnebb.
Roar Solheim (24.02.2025)
Småfuglene forsvant
Alle småfuglene forsvant plutselig fra foringsplassen, der var det for noen dager siden kanskje opp mot hundre småfugler. Hva skjer
E.L. (24.02.2025)
Svar:
Det er det dessverre nesten umulig å vite svar på.
Roar Solheim (24.02.2025)
Fugl (er) traff hytteveggen med ett smell
Hei
I går satt vi inne og hørte ett plutselig smell i hytteveggen. Ligger igjen mye grå /hvite fjær som tyder på at det har gått hardt for seg.. På liv og død antakelig.
En fjær skiller seg litt ut. Kan fuglen identifiseres fra bildet? Fjæren jeg tenker på ligger midt i bildet nærmere kamera. Grå/hvit og sort. Dette skjedde på Tjøme i Vestfold midt på dagen.
B.E.T. (24.02.2025)
Svar:
Ja. Dette er fjær fra ringdue. Den har kanskje hatt en hauk etter seg, og i forvirringen kollidert med vegg/vindu.
Roar Solheim (24.02.2025)
Hvit due på Sortland Skipsgården
Hei!
Vi fikk endelig tatt bilde av en hvit fugl som satt stadig på verandaen til moren min. Vi trodde det var en rype, men nå ser vi at det ligner veldig på en hvit due.
S. (23.02.2025)
Svar:
Ja, det ER en hvit due. Kanskje en rømt "brev"due, eller en annen tamvariant. Kan også være en helt hvit bydue.
Roar Solheim (23.02.2025)
Fuglesang
En flokk satte seg i trærne hos meg. Men jeg klarte ikke høre hva det var?
Kanskje du kan høre det?
N.N (23.02.2025)
Svar:
Dette høres ut som en flokk sisiker, mest sannsynlig gråsisik.
Roar Solheim (23.02.2025)
Ravn i steinbrudd
Hei
Jeg reiser rundt på ulike steinbrudd på sørøstlandet hvor jeg omtrent alltid ser ravner i flertall. Hva er det som gjør brudd så ettertraktet for ravner ?
Mvh. Overinteressert amatør :)
N.N (23.02.2025)
Svar:
Kanskje dette er trygge steder hvor de kan overnatte i "berg"vegger? De kan også hekke på slike steder.
Roar Solheim (23.02.2025)
Spørsmål om art
Jeg fant ekskrement fra en rovfugl på en avskåret trestamme - ca to m høy.
Foruten hår var det en del underkjever av smågnagere.
Ekskrementet var 5-10 cm i lengde og diameter på 2-3 cm
Forslag til hva slags fugl dette kan være?
L.F. (23.02.2025)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å si sikkert- Måten dette er avspisset på til venstre, får det til mer å ligne et ekskrement enn en gulpebolle fra ugle/rovfugl. Kan derfor ikke gi noe bestemt svar på art her.
Roar Solheim (23.02.2025)
Død Stokkand, andrik i hyttehagen.
Lørdag morgen fant vi en død Stokkand, andrik i hyttehagen. Det er ved en poll og ca 10 m fra sjøen . Her er det flere typer ender, svaner, skarv, ærfugl, hegre og måker. Havørn observerer vi av og til. Kråker og skjærer er her også. Mink antar vi også er her også vinterstid, noen sier de har sett oter. Jeg mener også at jeg så en oter krysse pollen i høst. Jeg tror det må ha vært en oter da den så større ut en en mink. Rotter går jeg også ut i fra at det må være her. Vi matet småfuglene i mange år, men da fuglematen forsvant fortere enn tidligere, lurte vi på hvorfor. Da observerte vi «fugl» med hale. Det var en rotte, og det året observerte vi mye rotter blant annet svømmende i sjøen og i naust. Spørsmålet er derfor, hvem kan ha drept Stokkanden? Fjærene tyder på kamp, det ser ut til at den er angrepet i hjerte, men den er ikke spist opp. Er det mink som er en slik «lystdreper»?
I.T. (23.02.2025)
Svar:
Det er spist av fuglen, så her kan mange forskjellige ha vært ute etter andesteik. Dessverre umulig å se hvilken art som kan ha tatt denne, ikke heller om det er pattedyr eller fugl som har forsynt seg. Dette har heller ikke noe å gjøre med "lystdrap" - forøvrig et begrep som bør begrenses til menneskelige misgjerninger.
Roar Solheim (23.02.2025)