Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 9 til 18 av totalt 50 963 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl
Denne fuglen kom inn i fuglekassa og skremte ut blåmeisen som var igang med reirbygging.
Kamera er i nattmodus så litt vanskelig å se. Er inntrengeren en gråspurv? Den satt fast i hullet 32mm en lang stund når den skulle ut.
R.A.H. (18.04.2025)
Svar:
Ja, dette er en gråspurv hann.
Roar Solheim (18.04.2025)
Hvilken fugl er dette?
Dykker i sjø.
Oransje føtter.
Observert i Herøy Møre og Romsdal.
B.A. (18.04.2025)
Svar:
Dette er silender, hannen nærmest og hunnen lengst unna.
Roar Solheim (18.04.2025)
Han gråmåke mater sin make
Vi har stor og flott gråmåke som 3. året på rad besøker oss på hytta. Litt sky på våren, men mere eller mindre tam utover sommeren. I år er han på med en gang. Sitter ved døren og tigger mat. Nytt er at han i år har med seg en kjæreste/make. Maken ligger et stykke unna og venter. Knut som vi har kalt han spiser mat vi gir han og tilsynelatende svelger ned. Men nei, han flyr bort til henne og gulper opp maten til henne. Utrolig flott og rørende skue. Er dette en vanlig atferd for han måker med make?
L.H. (18.04.2025)
Svar:
Slik makefóring er vanlig hos veldig mange fuglearter. Det er en stor energikostnad for hunnfuglene å legge egg, og da sitter ofte hunnen stille og bare tigger om mat i et par uker før eggleggingen. Hun er avhengig av at maken finner mat og mater henne. Hvis hannen er en dårlig jeger, kan hun forlate ham og lete etter en bedre forsørger!
Roar Solheim (18.04.2025)
Lyder fra orrhanen
Hører en orrhane utenfor , og lurer på om det er noen som svarer med en annen lyd
O. (18.04.2025)
Svar:
Akkurat DET er det dessverre umulig for meg å vurdere, uten opptak av hva du hører!
Roar Solheim (18.04.2025)
Hva slags fugl?
Hei, vi observerte en tillitsfull svart (grønnskimrende) and med grått nebb og grå bein i Bamble. Noen som vet hva dette kan være?
N.N (17.04.2025)
Svar:
Rømt tamandtype.
Roar Solheim (17.04.2025)
Orm i kamp med svarttrost
Trost i hagen som angrep orm. Ormen ble ikke spist men overlevde. Hva skylles dette angrepet?
B. (17.04.2025)
Svar:
HVA slags "orm"? Størrelse? Lengde? Var det en mark, en slange eller en stålorm?
Roar Solheim (17.04.2025)
Hva slags fugl har denne fjæren?
Vet du hvilken fugl denne fjæren stammer fra? ( oppdaget på tur i oslomarka) Tusen takk. Og god påske
J. (17.04.2025)
Svar:
Håndsvingfjær fra kattugle.
Roar Solheim (17.04.2025)
Fuglelyder
Finnes det en app med løpende avspilling av fuglelyder med opplysning om arten?
Hadde en gang en kasett med avspilling av sikkert 30 - 40 stk.
Er sikkert flere med meg som synes det er vanskelig å artsbestemme bare ved å se fuglen og som ønsker å kunne de forskjellige lydene.
Tenker ikke på " What Bird"
K. (17.04.2025)
Svar:
Det finnes en del fuglelyd-aplikasjoner til telefoner o.l. Det dukker stadig opp nye (gjerne utenlandske),men siden jeg ikke benytter slike selv, har jeg dessverre ikke noen god oversikt her.
Roar Solheim (17.04.2025)
Spettmeis i fuglekasse
Vi har som regel hatt kjøttmeis i fuglekassa ved huset men i år er det spettmeisen som har inntatt kassa. Den styrer og bygger som vanlig men den har en aterd som jeg ikke kan huske at kjøttmeisen gjorde. Den driver nemlig å hakke mye på fuglekassa , både innsiden og utsiden. (Ikke bare åpningen men generelt). Noen tanker om hvorfor?
N.N (17.04.2025)
Svar:
Har dessverre ikke noen svar på dette. Hvis hull er for store, pleier spettmeisen heller å mure igjen hullet til passe størrelse. kanskje disse kassehullene er litt i trangeste laget??
Roar Solheim (17.04.2025)
Hundepels behandlet med permetrin
På hytta på sørlandet har jeg mange fuglekasser, og det hekkes ivrig. Vi koser oss spesielt med en kasse med kamera, hvor blåmeisene trofast holder show hvert eneste år. Jeg har to hunder, som behandles med ExSpot (permetrin) mot flått. Dette påføres på huden/pelsen. I alle kassene her finner jeg hundehår når de tømmes, og jeg har sett småfugl gå på grusen den hundene har ligget og plukke hår. De røyter jo greit om våren og jeg børster dem ute - og lar pelsen ligge til fuglene.
MEN - så leste jeg at Dyrebeskyttelsen gikk ut og advarte mot å legge ut pels fra hunder som var behandlet med flåttmiddel, da det ville kunne skade fuglene som tar det til reirene. Er dette tilfelle? Det er nok minimale mengder permetrin det er snakk om, da det jo er snakk om veldig små mender hår i hvert reir tross alt. Kanskje det kunne være motsatt, at pelsen kunne påvirke mengde lopper og utøy i reiret i positiv retning.
A.W. (17.04.2025)
Svar:
Jeg kjenner ikke til noen undersøkelser som viser at dette faktisk ER skadelig, så her har nok Dyrebeskyttelsen inntatt en føre-var holdning. Jeg tror nok ikke fuglene skades av at de plukker opp enkelthår ute, men for å være på den sikre siden så kan man jo la være å legge ut avbørstede mengder av slike hundehår som reirmateriale til fugler. Kast det heller. Fuglene finner nok av andre hår og fjær ute i naturen, og har ikke behov for slik reirhjelp.
Roar Solheim (17.04.2025)