Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 486 til 2 510 av totalt 2 683 spørsmål


#Fugleforing

Spetmeis

Hei.Hamstrer spettmeisen? Den kan no umulig spise alt den henter i foringsautomatene mine.

J. (15.11.2009)

Ja, spettmeisene hamstrer masse solsikkefrø slik at de har mat som de kan utnytte til seg selv under hekketiden på våren. Spettmeisene kan virkelig tømme unna på en solsikkeautomat.

Roar Solheim (15.11.2009)


#Fugleforing

Holdbarheit på meisebollar

Eg kjøpte litt for mykje meisebollar i fjor vinter, slik at eg har ein del igjen.
Kan eg fore fuglane med dei no i år?

A. (08.11.2009)

Ja, det er ikke noe problem, dersom det da ikke lukter skikkelig harskt av dem. Dersom de er uspiselige, finner nok fuglene selv ut av det og lar dem være.

Roar Solheim (09.11.2009)


#Fugleforing

Foring av forskjellige arter

Hei,

Vi har bygget et fuglebrett som er flittig besøkt av blant annet , kjøttmeis, blåmeis, pilfink og grønnfink. De siste dagene har vi sett rødstrupe, gjerdesmett og fuglekonge i nærheten av brettet, på bakken, i blomsterbedet osv. men det kan synes som de ikke tør å spise av brettet, eller av meisebollene vi har hengende. Er det noe særskilt man kan gjøre for å mate disse artene også? Ev. type for, eller anretning av foringsplass -

A. (28.10.2009)

Fuglekonge, gjerdesmett og rødstrupe er ikke fugler som ofte lander på fuglebrettet. Rødstrupa liker seg helst på og ved bakken, og "smyger" seg gjerne litt i bakgrunnen omkring på forplassen for å plukke opp mat som havner på bakken. Gjerdesmetten kommer sjelden på selve forplassen, det samme gjelder fuglekonge - den vil helst plukke småkryp mellom barnåler i bartrær.

Roar Solheim (06.11.2009)


#Fugleforing

Kan jeg gi småfuglene lettkokte havregryn?

Vi har mye forskjellig mat på fuglebrettet, for å tiltrekke forskjellige fugler.
Men kan vi gi lettkokte havregryn?
Nå vet jeg at vi kan gi ris, allikevel, så da kan vi kanskje gi det også?
Og er det noe spesielt vi bør tenke på når vi mater her på sørlandskysten?

J. (04.11.2009)

Lettkokte havregryn er helt fin mat. Fuglene fordøyer frø og mat ganske raskt, og vi har ingen dokumentasjon på at frøene "sveller" i magen på fuglene og gir dem problemer, slik mange tror.

Roar Solheim (06.11.2009)


#Fugleforing

fuglefrø

Jeg lurte på om man får kjøpt store sekker med fuglefrø? Det blir ganske dyrt i lengden med de vanlige små posene vi kjøper på kiwi.

S. (26.10.2009)

Du får kjøpt store sekker bl. a. på Felleskjøpet. Men sørg for å åpne sekken når du kjøper, og se etter at det er store frø som er hvite med sorte striper. Det er disse typene som er egnet som fuglemat. Er frøene små og sorte, er det oljefrø, og de er mindre egnet som fuglemat. Felleskjøpets frø ligger i tette papirsekker, slik at du ikke ser frøene før du åpner sekken.

Roar Solheim (26.10.2009)


#Fugleforing

Veranda-foring på helårsbasis -?

Bor i by, men har skog/småfugl like ved. Har frøbeholder (solsikkefrø, nøtter) på verandaen - og i år fortsatte jeg foringa over sommeren. Mest kjøttmeis/blåmeis. Besøket tok seg for alvor opp i hekketida. Hadde ikke hjerte til å ta bort foret da. Etterhvert kom de med ungene sine, og idag er det kontinuerlig trafikk. De er en fryd for øyet, selvom de søler en del. Spørsmål: Har jeg gjort dem en bjørnetjeneste ved å fore gjennom sommeren? Er redd jeg har en generasjon her som kanskje ikke har lært å finne seg mat på naturlig vis! Hvis dette var dumt, hva bør jeg gjøre - trappe ned? Nå er det jo vinter snart...

K. (20.10.2009)

Du behøver ikke å være redd for at fuglene ikke klarer å finne naturlig mat. Foring kan du drive med hele året, og fuglene klarer helt fint å finne mer naturlig mat selv om tilgangen på forplassen skulle stoppe opp. Den viktigste grunnen til å fore fugl, er at du selv får mange fine næropplevelser med fuglene. Og det høres det ut som at du har hatt. Bare for med god samvittighet, hele året!

Roar Solheim (20.10.2009)


#Fugleforing

Mate fra hånden.

Hei.Har en del forskjellige fugler i hagen: meiser, spettmeis,rødstrupe osv. Er det noen arter som er lettere enn andre å få til å spise fra hånden? Hvordan skal en gå frem?

J.R. (11.10.2009)

Forsøk å holde fram hånden med frø (prøv knekte hasselnøttkjerner - de er svært populære) tett på forplassen din. sett dge gjerne stille på en stol, og sitt helt i ro. Legg maten helt ytterst på hånda, så vil noen meiser til slutt forsøke å snappe maten. Etter hvert vil de bli tillitsfulle og lande på hånda di og ta mat. Svartmeis, granmeis og lavskrike (i gammel barskog med lav) er de mest tillitsfulle artene, men mange andre kan også bli håndtamme.

Roar Solheim (11.10.2009)


#Fugleforing

foring av spurver

hva kan man fore spurv med om vinteren i stedet for brød,
kråke og skjor stjeler alt brødet.

J.S. (09.10.2009)

Den beste måten for å unngå at kråkefuglene stikker av sted med all maten, er å lage et forbur hvor bare småfuglene slipper inn. Gå inn på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening (www.birdlife.no). Klikk på Fuglevennen på høyre side av skjermen, og deretter øverst på rubrikken Tidsskrifter. Da kommer du inn på PDF-utgaver av eldre Fuglevenn-hefter. Let opp hefte nr 2 2007 (høstnummeret), og gå til side 8, der finner du bilder og beskrivelse av et skjæresikkert forbur.

Roar Solheim (10.10.2009)


#Fugleforing

Hvor få tak i opplysninger om mating av fugler .

Heisan!
Jeg lurer på hvor jeg kan henvende meg for å få opplysninger angående mating av fugl. Jeg bor i midtNorge og har fantastiske muligheter til å tiltrekke et ganske stort mangfold av ulike arter. Ønsker nå å begynne på ganske så omfattende og nøysommelig mating, og lurer i den forbindelse på hvor jeg får tak i disse opplysningene.
Håper dere kan henvise meg til erfarne folk angående dette. På forhånd takk!

J.H. (20.09.2009)

I bladet Fuglevennen har vi jevnlig omtalt temaer omkring fugleforing, siden bladet startet i 2004. Hvis du går inn på nettsidene til NOF (www.birdlife.no) og søker der på tidsskrifter, så finner du eldre utgaver av Fuglevennen som PDF-dokumenter. I tillegg utkom "Fuglevennboka" på Aschehoug i vår, og i denne boka finner du også mye om fugleforing.

Roar Solheim (20.09.2009)


#Fugleforing

Stokkender i hagen

Hei!
Vi har de siste to ukene hatt besøk av et stokkand-par i hagen vår. De pleier å holde til ved en gammel dam på vår tomt, som ligger ca 100 m unna huset vårt. Barna i huset har nå matet dem med små brødstykker, og etter det har de kommet trofast hver dag. De går tom opp på vår terrasse og banker på vinduet med nebbet sitt. "Ødelegger" vi noe ved å mate dem? Bør vi slutte med det og la de finne sin egen vei, for å si det slik?

C. (14.05.2009)

Nei, dette er ikke noe problem. Snarere tvert imot! Endene får lettvint tak i mat, og dere får flotte fugleopplevelser. Bare fortsett å mate!

Roar Solheim (17.05.2009)


#Fugleforing

Kan jeg slutte å fore fuglene om våren?

Jeg ser at det er greit å fore fuglene også gjennom sommeren, men er det greit å slutte å henge ut for på våren, eller vil fuglene sulte fordi de er vant til å få mat på fast plass?

N.N (02.05.2009)

Fuglene benytter foringsplassen som et sted hvor det er lett å finne mat uten for mye arbeidsinnsats. Nås snøen går, forsvinner de fleste fuglene, men de som hekker i nærheten av forplassen, benytter den gjerne dersom det ligger mat ute. Er det tomt for mat, finner de mat ute i naturen selv. Fugleforingen har som primærhensikt å gi deg gode næropplevelser med fuglene, derfor er det dette som bør styre hvorvidt du har lyst til å fore hele året eller ikke.

Roar Solheim (02.05.2009)


#Fugleforing

foring

kan jeg fore med bær og nøtter om vinteren?

J.F. (29.04.2009)

Ja, de fleste fugler vil sette stor pris på det.

Roar Solheim (29.04.2009)


#Fugleforing

Duer

hei. jeg bor rett ved siden av en skog og de siste 3 årene har det vært to duer som har kommet til hagen vår og spist frøene på bakken under fugleforingsautomaten.
Kan det tenke seg at det er de samme som returnerer?
Kan du si noe om typisk oppførsel til duene? (som forklarer det at jeg f.eks. det at jeg aldri har sett en due alene og at småfuglene ikke bryr seg om duene er tilstede der de sitter på fugleforingsautomaten)
Setter pris på svar

A. (29.04.2009)

Det er absolutt mulig at det er de samme duene som du har sett gjennom tre år, men det behøver slettes ikke å være slik. For å være helt sikker på at det er de samme fuglene som vender tilbake, må man ringmerke dem slik at individene kan gjenkjennes. Når du ser to sammen, så kan det godt være at det hele tiden er et par som dukker opp sammen på forplassen din. Duene er ufarlige fugler sett fra småfuglenes ståsted, og derfor bryr de seg lite om at duene går omkring på forplassen. Faktisk øker duene alle fuglenes muligheter til å oppdage farer, fordi det er flere par øyne som holder utkikk etter katter, spurvehauk o.l.

Roar Solheim (29.04.2009)


#Fugleforing

foring

viss jeg blukker nøtter og bær i sommer,og forer fuglene med det om vinteren. vilken arter kan jeg få?

J.F. (28.04.2009)

Nøtter spises helst av nøtteskrike og nøttekråke, men bær kan spises av de fleste spurvefugler som er vanlige brettgjester. Munk, troster og sidensvans tar veldig gjerne bær.

Roar Solheim (29.04.2009)


#Fugleforing

Hvordan kan jeg få fuglene til å oppdage maten?

Jeg satt opp et fuglebrett nå (vet det er sent på året), så lurer på hvor lang tid det normalt tar får fuglene oppdage maten og om det er en måte jeg kan få fuglene til å oppdage maten fortere? Jeg har bare hatt det der 2 dager. Jeg har satt brettet i nærheten av en busk, ca 1,5m over bakken og strødd lettkokte havregryn på bakken rundt. Er det noe mer jeg skal gjøre? Jeg har også tenkt å henge opp fuglekasser nå, er det noe jeg kan gjøre får å få fuglene til å komme dit også? Henge de mot sør-øst?

E.E. (15.04.2009)

Fugler har som regel en meget god evne til å oppdage matkilder av seg selv (det er jo det som kreves av dem for at de skal klare å overleve), så du trenger ikke å gjøre noe mer enn hva du hittil har gjort. Grunnen til at det kan drøye før det kommer noen på besøk, er at fuglene nå er mest opptatt av vårtrekk, sang, forplantning og reirbygging. I tillegg finner de lett mat ute i naturen når bakken er fri for snø. En ekstra forlokkende godbit kan være å henge opp meiseboller og metallnett med knuste jordnøtter. Dette er fristende høyenergikost som få meiser og finker kan stå seg mot! Fuglekasser oppdager også fuglene svært raskt av seg selv. Småfuglkasser kan henge 2-3 meter over bakken, på husvegg eller i et tre. Det ser ikke ut til at himmelretning betyr spesielt mye.

Roar Solheim (15.04.2009)


#Fugleforing

Flaggspett

Er det normalt at hakkespetter ``flaggspett`` spiser av meise-boller?

J. (12.04.2009)

Ja, dette er helt normalt. Flaggspettene besøker ofte forplasser, og ulike former for fett (spekk, talg, meiseboller og kokosnøtter) er noe av det de setter mest pris på.

Roar Solheim (12.04.2009)


#Fugleforing

Fóring av svaner og ender

Er det greit å dele ut brødskalker til svaner og ender, eller er det andre ting som egner seg bedre?
Det er jo en viss sjarm med dette å dele mat med dyrene, men; er det aller best å la være?

K. (11.04.2009)

Det er ingen ting i veien for at du skal mate ender og svaner med brødrester! Bare fortsett! Fuglene får mat, og du får fine næropplevelser med dem. Når det er "vill" mat å finne, forsyner fuglene seg av dette. Brødmaten er et ekstra gode, og slike kornprodukter ligger nært opp plantekost som disse fuglene ellers spiser (gress, skudd, frø etc.).

Svaner og ender kan også fores med ulike kornprodukter.

Roar Solheim (11.04.2009)


#Fugleforing

Når gi seg med foring

Når på våren skal jeg slutte å fore? Bor ved skog og har veldig mange fugler på foringsplassen. Forer med solsikke, småfugblanding, kokosnøtter, meiseboller, på denne tiden også halve epler, bær fra frysern og brød.
Fugleunger skal fores med insekter og mark/larver. Jeg har hørt at når det er foringsplass i nærheten blir ungene foret med mat derfra og at de ikke tåler den type mat.Så spørsmålet er, hva gjør jeg? Har alltid latt det være fòr i foringskassene mine frem til ut i mai, og tatt de ned og spylt dem, satt de vekk da. Er dette feil? Dreper jeg masse fugleunger på denne måten?
Tilleggsspørsmål;) har i vinter en spurvehauk-hanne her,han er suveren til å jakte. Han snapper med seg småfugl daglig, og forfølger dem inne i prydbuskene mine til og med. Greit nok, men er det en måte å forhindre den litt på??? Har så vondt av alle trekkfuglene som har flydd så langt, er slitne og sultne, og så forsvinner de i klørne på denne jegern!

T.L. (30.03.2009)

Dette svaret er enkelt. Du kan bare fortsette å fore så lenge du vil, hele sommeren! Det som skjer er at de voksne fuglene spiser fra forplassen til seg selv, og får dermed mer tid til å lete etter insekter og annen mat til ungene sine. Eksperimenter i Trøndelag har vist at stær som får tilgang på meiseboller nær fuglekassene, klarer å få fram to ungekull. De som ikke får meiseboller, klarer bare ett kull. Årsaken er at de voksne stærene med meisebollefor spiser seg gode og mette på meisebollene, og klarer bedre å finne mat til ungene sine.

Du har helt rett i at spurvehaukens plukking av småfugler er en naturlig ting. Rundt en forplass kan det faktisk være viktig at hauken forsyner seg, for den vil raskt plukke unna syke eller svekkede fugler (de er gjerne tregere i reaksjonsevnen). Det kan i sin tur redusere sjansen for smittespredning, som f. eks. salmonella. Men hvis du vil "hjelpe" småfuglene, så er det beste du kan gjøre å sørge for at det er tette busker og trær nær forplassen. Småfugler pleier å forsøke å stikke seg unna i tette busker når hauken angriper. Bladløse busker vil hauken styrte inn i etter småfuglene, men mer tette barbusker kan kanskje hjelpe bedre.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Fugleforing

Foring - frøkvalitet

Synes vi alle skal etterspørre hvitstripete solsikkefrø i dagligvarehandelen. Selv mailet jeg nettopp klage til produsenten av Best Friend, fordi både solsikkefrøene og villfuglblandingen deres er dårligere enn tilsvarende produkter av annet merke, etter fuglenes preferanser å dømme.

N.N (31.03.2009)

Det hørtes ut som et godt tiltak - forbrukerrespons er den viktigste metoden for å påvirke produsenter. Hvis mange nok kommenterer dårlig fuglefor, så blir det lagt merke til, og forhåpentligvis skjerper produsenter og selgere seg på hva de tilbyr fuglevenner.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Fugleforing

Foring

I alle år har vi brukt solsikkefrø som mat til ville fugler i hagen. Rundt juletider hadde vi 5-6 svarttroster, mange meise-arter, gulspurv, bokfink etc. Nå er alle borte, og materen henger der full av frø. Samtidig kvitrer fugler i busker og trær rundt oss.Vi spør oss om det kan være noen tilsettingsstoffer til foret som fuglene ikke liker.

P.O. (22.02.2009)

Kvaliteten på solsikkefrø har de siste årene blitt dårligere sett med en fuglevenns øyne. Dette skyldes at det i de store produsentlandene for solsikkefrø, Bulgaria og Ungarn, satses i stor stil på å produsere oljeholdige solsikkefrø, til bruk i matindustrien. Fuglene vil helst ha de fettholdige store og stripete frøene, og ikke de sorte frøene.
Det kan også være et problem med meiseboller og annet fettholdig fuglemat at det harskner, spesielt i varm vårsol, og dermed ikke blir så attraktivt for fuglene.
Ellers så kan gode frøår og lite snø i trærne gjøre at fuglene også finner mye naturlig næring utenom foringsplassen.

Morten Ree (31.03.2009)


#Fugleforing

Rødstrupe ?

Finner ikke noe svar på mitt spørsmål noen uker tilbake i tid.Nå har jeg funnet ut at det er en munk,hun.Den er her fortsatt og forsvarer ivrig sitt revir.

H.T.P. (22.02.2009)

Hvis det blir svart på masse spørsmål over en tid så er det ikke lett å finne igjen svaret blant de mange andre svar. Et tips er å bruke "Søk", da kan du skrive inn f.eks. "rødstrupe" å få opp alle spørsmål/svar som inneholder det ordet.
Flott at du fant ut at det var en munk da hadde på foringen. I likhet med rødstrupe og gjerdesmett er munken en svært fåtallig gjest ved foringsplasser vinterstid, ettersom disse fugleartene normalt er trekkfugler.

Morten Ree (31.03.2009)


#Fugleforing

Foring med solsikkefrø

Viser til Toppdykker`n Nr.1-09 der det blir uttalt at det fins flere typer solsikkefrø, men ikke alt er bra for småfugler.Egnet fuglefrø går under navnet iregi.P.g.a. prioritering av biobrenselprodukter blir bare ca 20 % av egnet frø brukt til fuglemat.Svarte solsikkefrø, som inneholder bare litt olje er det som selges i butikkene idag.Dette blir betegnet som uegnet som fuglemat.
I dag kjøpte jeg en pose "Best friend", svarte solsikkefrø.
Av varedeklarasjonen kunne jeg lese at frøene hadde et høyt energi-og fettinnhold, og inneholdt store mengder A- og E-vitaminer.
100gr. frø inneholdt: 17,5 gr råprotein, 36gr.råfett(?), 20,5 gr.cellulose og 3gr. råaske(?).
Vi i Nordnorge har lang vinter og foringssesong.Mitt spørsmål blir da. Er både vi og våre småfugler lurt opp i stry av forprodusentene i år?
Holder posen med "Best friend" det nærings-og fettinnhold som fuglene er tjent med?

R.L.N.O.L.N. (26.03.2009)

Det er ikke mulig å svare på om et bestemt varemerke "lurer noen opp i stry". Fugl kan nok spise svarte oljefrø dersom de ikke finner andre solsikkevarianter som er bedre, men i utgangspunktet er det de sort- og hvitstripede frøene som er angitt å være de beste. Dette fordi de inneholder mer fett, til forskjell fra primært olje i de som dyrkes for solsikkeolje-produksjon. Derfor er det en oppfordring om at du bør kikke etter de frøtypene som er sorte og hvite. Smak gjerne på frøene selv - de som er gode spisefrø for oss mennesker, er også som regel godt egnet som fuglemat.

Roar Solheim (26.03.2009)


#Fugleforing

Alle fugler, hvor er dere?

Hei, vi flyttet for to år siden inn i en enebolig i et helt nyetablert boligfelt på Årnes i Akershus. Vi er veldig glad i å få fugler på besøk i hagen, men til tross for foring, har vi ikke hatt fuglebesøk hvis man ser bort fra noen skjærer og linerler om sommeren. Derimot er det fullt liv i et mer etablert boligfelt mindre enn 50 meter unna. Den største synlige forskjellen mellom de to feltene er at der er det en del større trær og busker, mens det hos oss foreløpig kun er kortvokste busker og trær siden området var dyrkbar mark før boligfeltet ble etablert. Betyr det at vi må vente 50 år på at trærne vokser til før vi får fugler på besøk, eller er det andre ting vi kan gjøre?

T.G. (27.02.2009)

Et rikt utvalg av trær og busker er ofte en stor fordel dersom man skal tiltrekke ulike fuglearter til en fôringsplass. I boligfelter med mange hager vil fuglene ofte foretrekke de fôringsplassene som gir best skjul i form av trær og busker.

Dere trenger nok ikke å vente 50 år før dere får fugler på besøk, det holdet at buskene blir såpass svære at fuglene føler seg trygge der. Kvaliteten på fôret kan også forklare hvorfor dere ikke får noen fugler. De siste årene har det dessverre vært mye dårlig kvalitet på solsikkefrøene som selges. Små og mørke frø inneholder mye olje og lite fett, fuglene foretrekker store frø med betydelige, lyse partier. Disse inneholder mer fett, som er et viktig næringsemne spesielt om vinteren. Dersom naboene tilbyr kvalitetsfrø i motsetning til dere, kan dette også forklare hvorfor de har mer fugler enn dere.

I tidsskriftet Fuglevennen står det jevnlig tips for fuglefôrere. I nr. 2-2008 kan du lese om kvaliteten på solsikkefrø, mens nr. 2-2006 inneholder en artikkel om valg av riktig fuglefôr. Det sistnevnte tidsskriftet finner du som PDF-fil dersom du går inn på nettstedet www.fuglevennen.no og velger Tidsskrift i menyen. Det førstnevnte tidsskriftet får du kjøpt hos NOF (nof@birdlife.no, tlf.: 73 84 16 40).

Magne Myklebust (26.03.2009)


#Fugleforing

Sultne LInerler

Er det noe som kan gjøres for å hjelpe Linerler med mat.

O. (24.03.2009)

Linerler er insektspisere, og tar gjerne småkryp som graves opp fra jorda. Fint oppsmuldrete kakesmuler er også populært.

Roar Solheim (24.03.2009)


#Fugleforing

salt

Det er litt salt i mye brød, tåler de det?
Det er også litt hvitt mel i mange kaker også, tåler de det?

R. (06.03.2009)

Hvis det er fugl du lurer på, så ser det ikke ut til at brød og brødsmuler skaper noen problemer. Det gjør ikke kakesmuler heller. Bare for i vei.

Roar Solheim (19.03.2009)

««første 2 486 - 2 510 av 2 683 siste»»