Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 7 232 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråke napper i lua, er det lek?

Var på vei til jobb og plutselig kjenner jeg noe som napper/er borti lua mi, men veldig forsiktig. Jeg snur meg og ser at det var en kråke(eller kornkråke). Når jeg snur meg går den rundt på bakken og ser på meg. Jeg fortsetter å gå, men snur meg regelmessig og ser den går etter meg men later som den gjør noe annet. Så har jeg gått et stykke uten og snu meg og den flyr etter meg, men stopper, snur og lander når den ser at jeg snur meg. Virket som den ville prøve igjen. Er dette en form for lek? Den lagde ingen lyder og virket mer «lur» enn aggressiv eller noe sånt.

I. (20.02.2025)

Svar:

Dette er nok ei kråke som har blitt matet av andre mennesker, og som har lært at mennesker kan bety mat. Den prøver sikkert å påkalle din oppmerksomhet, kanskje få deg til å "slippe" matbiten. Kråker bruker "nappe i halen" strategien når de forsøker å komme til et kadaver der rovfugler sitter og forsyner seg, så dermed har de et naturlig grunnlag for denne formen for oppførsel.

Roar Solheim (21.02.2025)


#Økologi og atferd

Er dette en forvokst and?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne andungen beskytter en gammel hunn and. Kan det være datteren? Den er nesten 3 ganger så stor som de andre, og har vært i denne flokken i over et år. Den beskyttet et «eldre» andepar fra de andre som var rundt når de ble for nærgående.

T. (20.02.2025)

Svar:

Nei, dette er trolig en hann av en tamform av stokkand. Det er nok mer vokting over en potensiell make enn "beskyttelse" som foregår.

Roar Solheim (21.02.2025)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Har nå vinterens første flaggspett her. Den hamstrer solsikkefrø fra bakken innved ei gammel furu, hopper opp (noen desimeter) på stammen og lirker frøene (synes som enkelvis) inn bak de grove "barkskjellene". Jeg finner lite (i fugleliteraturen) om at flagspetten hamstrer. Andre dagen nå at den synes å ha hamstring som hovedsyssel. - Sjekket gamle Haftorn, og der står mest om spettesmiene og kongler, henting. - Har dere forslag til mer info om flaggspett og ædens hamstring?

O.H. (19.02.2025)

Svar:

Nei, dette høres uvanlig ut.

Roar Solheim (19.02.2025)


#Økologi og atferd

Pilfink

Hvorfor flyr og hakker pilfinken på vinduet? Nå om dagen?

N.N (19.02.2025)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på.

Roar Solheim (19.02.2025)


#Økologi og atferd

Hannfugler som ruger

Hei!
Finnes det noen fugler hvor det primært (eller bare) er hannfuglen som ruger på eggene?
Vennlig hilsen Iris

I.T. (18.02.2025)

Svar:

Hanner bidrar i de fleste tilfeller, men ofte i mindre grad enn hunnene. Hos noen arter har hunnene flere hanner i løpet av en hekkesesong (dette kalles polyandri), og hos dem er det hannene som tar seg av all ruging. Et eksempel på en slik art som hekker i Norge, er boltit: https://www.fuglevennen.no/fuglearter/#4408

Frode Falkenberg (19.02.2025)


#Økologi og atferd

Svarttrost og mat

Når det er snø og kaldt virker som svarttrosten aksepterer at andre kommer nærmere seg enn ellers. De spiser mat som faller ned fra materen men virker ikke så hissig på de andre som når de roter i løvet når det er bar bakke. Er det kulden, tilgangen på mat, eller er det bare en feilobservasjon?

N.N (17.02.2025)

Svar:

Du har helt rett, og det gjelder både kulde og mat. Svarttrostene senker "guarden" for å spare energi når det er kaldt, og har større toleranse for andre individer av samme art under slike forhold.

Frode Falkenberg (19.02.2025)


#Økologi og atferd

vekt, flyging

Kor mykje klarer ei kongeørn å løfte - til eventuelt- reiret?

N.N (14.02.2025)

Svar:

Kanskje opp mot et par kg. Men foretrukket byttedyrstørrelse er på gjennomsnitt bare ca 200 gram.

Roar Solheim (16.02.2025)


#Økologi og atferd

Kaier på kveldshimmelen

Hva er grunnen til at kaier flyr fram og tilbake i flokk om kvelden? Er det «oppvarming» før natta? Eller bare en «sosial» greie?

T.O.R. (14.02.2025)

Svar:

Det er en del av den sosiale flokkadferden. De samles om kvelden for å soce sammen. Det gir større trygghet mot fiender som rovfugler og uglee.

Roar Solheim (16.02.2025)


#Økologi og atferd

Tidlig egglegging av kattugle. Askvoll kommune

Bilde vedlagt spørsmålet

Har hatt hekking av kattugle i samme kassen i 12 år. Varierende start på hekking fra februar til sent mars.
Idag 13 februar inspiserte jeg kassen da jeg har hørt aktivitet noen uker. Ble overrasket når det var tre egg og det ene var i ferd med å komme ut av egget. Bilde er tatt med mobilkamera og har ikke god kvalitet. Artig bilde da jeg mener jeg ser øynene på den lille karen.
Eggleggingen har da startet 13 januar. Er ikke dette veldig tidlig?

E. (13.02.2025)

Svar:

Ja, det er tidlig. Men vi har observasjoner av utfløyne kattugleunger mellom jul og nyttår, noe som viser at kattugler KAN hekke om vinteren.

Roar Solheim (14.02.2025)


#Økologi og atferd

Måke

Hva vil det si hvis en måke bøyer nakken bakover sånn at hode ligger på ryggen dens

M. (11.02.2025)

Svar:

Dessverre umulig å si uten å observere adferden til fuglen selv. Alle fugler kan bøye hodet ned mot ryggen mens de steller fjærdrakten sin.

Roar Solheim (12.02.2025)


#Økologi og atferd

Hei! Vi er 7A på Li skole.

Vi har et oppdrag i nysgjerrigper, oppdraget vårt er å finne ut om vår hypotese er riktig.
Hypotesen er at vi tror fuglene lager ulike lyder som betyr ulike ord, akkurat sånn som mennesker har ulike lyder til ulike ord.
Vår problemstilling er og finne ut hvorfor fuglene synger ulike sanger.
Vi håper dere kan hjelpe oss. Takk for hjelpen!

M.V.H.H.M.A.M.O.P. (11.02.2025)

Svar:

Fuglenes sang formidler mye forskjellig, men neppe lik ord som vi bruker. Men fuglesang kan være veldig detaljrik, og det er mulig at fuglene formidler andre deler av sin sinnstilstand og følelsesliv enn hva vi klarer å få til.

Roar Solheim (11.02.2025)


#Økologi og atferd

Fugler og løklukt

Hvis du bor på landsbygda med store jorder rundt eiendommen din, der det produseres løk, og like før høsting av løken blir løkgresset slått og fjernet. Spørsmålet er: Skyr småfugler lukten av sterk løklukt? Fuglene ble borte fra fuglekassene og ungene sine, også fuglene som var innom hønsehuset og lette etter hønsemat. Hva kan være årsaken til at fuglene ble borte 8 til 10 dager?

S. (10.02.2025)

Svar:

Har ikke hørt tidligere noe som skulle tilsi at fugler skyr unna løklukt, så dessverre umulig å si hva som kan ligge bak det du observerte her.

Roar Solheim (10.02.2025)


#Økologi og atferd

Korsnebb og aske fra peisen

Hei
Vi har nettopp tømt aske ut på snøen foran tømmerkoia vår. Etter ca et kvarter kommer en flokk med korsnebb, ca ti stk, og spiser av asken. Hele seansen var over på et par minutter. Det er vel noen mineraler og salter som de trenger, som frigjøres ved forbrenning. Mitt spørsmål er: har de luktet disse mineralene, eller sett den? Aske lukter jo litt metall. Jeg tror de lukter det, men min mann holder en knapp på at de så noe på snøen som de ble nysgjerrige på. Hvem har rett?
Mvh Charlotte

C.B. (08.02.2025)

Svar:

Vet ikke hvordan de finner fram, men korsnebber og andre frøspesialister er ute etter bl.a. nitrogen. Derfor spiser de ofte urin fra urinflekker på snø!

Roar Solheim (08.02.2025)


#Økologi og atferd

Er traner kampdyktige?

Sitter å grubler over om traner hadde vært duktige i en kamp, er det noen her som vet noe om atferden til traner og om de er fredfulle fugler? Og om de hadde vært kampdyktige i hvilket felt skulle man plassert de? Er de mer passive, agressive eller forsvarlige vesener av seg?

S.F. (07.02.2025)

Svar:

Traner sloss like mye om maker og hekketerritorier som de fleste andre fugler.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Økologi og atferd

Hvorfor maser Ringduer slik

N.N (07.02.2025)

Svar:

Hva mener du med "maser?

Roar Solheim (08.02.2025)


#Økologi og atferd

Ang. reir

I fjor vår fikk jeg en ny nabo, et par skjærepar. Reiret er ca 7-8 meter fra inngangsdøra mi. Dette er verdig hyggelig! Jeg sitter ved kjøkkenbordet og ser på reiret og to skjærer, som er der ca annen hver dag. Hunden min sitter også i benken ved vinduet, her på kjøkkenet, og ser på fuglene. Jeg antar at dette er ungene, som har hatt territorer med området. Jeg var lest litt om skære, med jeg får ikke svar på alt. Det rare nå er at de lager et nytt reir en meter unna den andre, fra i fjor. Jeg lurer på hvem som lager reiret, et det paret, er det ungene, eller har den ene ungen fått kjæreste (par). Men ungene burde normalt finne make og reir neste år, når de er to år. Det ser ut som om den ene lager pinnene på plass i reiret, den andre leverer nye pinner til reiret. Jeg jeg at begge kan hente nye pinner også. Da lurer jeg også på om det er henne som lager reiret? Mens er det hannen som leverer? Jeg syns at dette er veldig spennende! Hilsen Tone Eriksen

T.E.H.E. (05.02.2025)

Svar:

Det er nok det samme paret. Skjærer kan bygge på reir i høyden med årene, slik at det blir som en høy kviststabel. Unger etablerer seg aldri inne i samme revir som sine foreldre.

Roar Solheim (05.02.2025)


#Økologi og atferd

Svanedans/parring

Hei, ble litt overrasket da jeg kom forbi et svanepar i et vann som helt tydelig drev svanedans/ parringsdans. Er ikke det veldig tidlig, Bergen 4. februar??? Det var utrolig vakkert å se på, ble helt fasinert. Dessverre fikk jeg ikke tatt video

V.S. (04.02.2025)

Svar:

Andefugler kan drive med slik kurtise hele vinteren, og det er spesielt ikke overraskende med svaner, som holder sammen til en av fuglene dør (da finner den gjenlevende en ny partner).

Roar Solheim (04.02.2025)


#Økologi og atferd

vår yre kvinender?

så på lang avstand på bamblekysten tre fire spruter som gikken meter eller mer opp av sjøen som en omvendt dusj lurte på om det var hval so m blåste men tok kikkerten og så et kvinand par i området- Kan det være at de ble våryre av sol og pluss seks grader og slo med vingene i vannet i en slags parringdans?

O. (27.01.2025)

Svar:

Det er mulig at det kan ha vært hanner som har sloss.

Roar Solheim (27.01.2025)


#Økologi og atferd

Hei, Er nebb til en hakkespett i stand til å lage hull i metall?

Hvilen kvalitet er nebbet hakkespetten ? Kan den lage hull i metall beslag eller kompositt materialer?

A. (22.01.2025)

Svar:

Hakkespetter prøver nok å hakke seg gjennom metallbeslag rundt kasseåpninger, men jeg kjenner ikke til eksempler på at de har klart det. De hakker gjerne på metallbeslag på stømpåler for å få god resonans når de er territorielle.

Frode Falkenberg (26.01.2025)


#Økologi og atferd

Fossekall i.brakk/saltvann

Jeg bor på Stathelle, ca 15 meter fra Frierfjorden (Brevijstrømmen), ved en stenfylling. I 35 år har jeg hver vinter i januar/februar (på den kaldeste tida) observert opptil 3 fossekaller som holder på med å dukke og finne mat. Strømmen holder stor fart, 3-4 knop (Telemarksvassdraget), så saltgehalten er nok noe lavere enn normalt.
Siden all informasjon jeg har funnet, beskriver habitatet i elver og bekker, så ønsker jeg å vite om fuglen er blitt observert i salt (brakk)vann.
For meg virker dette som en sjelden observasjon.

N.Ø.N. (26.01.2025)

Svar:

Det hender at fossekall oppsøker brakkvann utenfor hekketiden. Sannsynligvis er det på grunn av at områdene den helst lever i vinterstid er tilfrosset.

Frode Falkenberg (26.01.2025)


#Økologi og atferd

Skarv på strømliner

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Er dette noe kjent? Trodde skarv hadde svømmeføtter jeg, og liten gripeevne. Ble da selvfølgelig overasket da jeg tok dette bildet.

O.S. (25.01.2025)

Svar:

Skarven kan sitte på mange kunstige innretninger, også på stømlinjer tydeligvis. Storskarv, som dette er, hekker gjerne i trær. Gripeevnen i føttene er altså ganske god.

Frode Falkenberg (25.01.2025)


#Økologi og atferd

Kan Dompaper kjenne igjen stemmer til folk? De kommer, av min stemme.

N.N (23.01.2025)

Svar:

Det er nok mulig. Se bla. https://chirpforbirds.com/avian-inspiration/do-birds-remember-us/

Frode Falkenberg (23.01.2025)


#Økologi og atferd

fugler i næringskjeden

Kan en økning av tårnseilere og taksvaler ødelegge for næringskjeden til andre fugler den omgås?

N.N (23.01.2025)

Svar:

Fuglene har forskjellige nisjer (miljø de er tilpasset å leve i) og unngår med det en god del konkurranse. I forhold til de to artene du nevner vil jeg ikke tro at de vil utgjøre en veldig stor utfordring forhold til andre arters krav.

Frode Falkenberg (23.01.2025)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Opptrer flaggspetten i store flokker? Har lest at det er registrert store flokker i syd Finland på flere tusen.

T. (23.01.2025)

Svar:

På trekk kan de noen ganger opptre flokkartet, men som regel er de enkeltvis eller i par. Når næringstilgangen er dårlig lokalt kan store mengder av flaggspett legge ut på vandringer. På spesielle lokaliteter som kanaliserer fugler kan de opptre i tusenvis, men det er helt eksepsjonelt. Les mer om hvilke tall de kan oppleve på lokaliteter langs vestkysten av Finland: https://www.birdforum.net/threads/question-about-migration-of-great-spotted-woodpecker.443796/#post-4511044

Frode Falkenberg (23.01.2025)


#Økologi og atferd

Hvordan klarer ærfuglen å spise blåskjell?

Hei.
Vi ser at ærfuglen spiser blåskjell. Har den et spesialutformet nebb som klarer å knuse disse før den spiser innmaten?

T.H. (20.01.2025)

Svar:

Både ærfugl og andre ender sluker skjell hele. De knuses i den kraftige muskelmagen.

Roar Solheim (20.01.2025)

1 - 25 av 7 232 siste»»