Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 25 av totalt 7 308 spørsmål neste»
Hva skjer når den ene ringduen i et par dør?
Jeg har et ringduepar i furua utenfor leiligheten min, og nå er jeg redd den ene av de ble tatt av et eller annet rovdyr i går.
Hva vil nå skje med den som er igjen, og vil den eventuelt forlate redet?
Det er det samme paret som kommer år etter år, og dette synes jeg var trist.
I.L. (28.04.2025)
Svar:
Det er ikke sikkert at det er de samme to fuglene hvert år, det kan være partnerskifter. Uvisst hva som skjer hvis en av duene forsvinner. Det kommer nok an på om de har egg eller unger. Hvis eggene har klekket kan det hende at den gjenlevende fuglen kan klare å fostre dem opp. På eggstadiet kan den forlate eggene og finne en ny partner, og bygge nytt rede et annet sted.
Roar Solheim (28.04.2025)
Orrleik
Hei! Jeg var på min første orrleik i natt ved myr utenfor Drammen. Det spilte noe veldig fra kantene av myra, men ingen av fuglene beveget seg ut på myra. Ved seks tida var den igjen som jeg hørte som fløy fra kant til og laget lydene sine. Før den ga seg litt over syv. Forrige helg hadde var det tre haner og tre høner ute på myra. Mitt spørsmål er, er det vanlig at de ikke går på myra sånn? Jeg satt musestille i et telt og så på. Og mitt andre spørsmål om jeg skulle forsøke igjen om noen dager vil det være sjanse for å se spill på myra eller er sesongen på hell nå?
Tusen takk for tida di og alle gode svar på alles spørsmål.
J. (26.04.2025)
Svar:
Det KAN hende at hønsehauk eller annen rovfugl har fløyet over myra nylig på jakt etter orrfugl. DA kan det hende at fuglene avventer å bevege seg ut på den åpne flata - de er gjerne forsiktige hvis det er fare for at de kan bli spist.
Roar Solheim (28.04.2025)
21 havørner sammen
Idag såg vi 21 havørner sammen på himmelen. Har aldri sett mer en 7 ilag. Har dette noe med våren å gjøre? Er dette normalt? Dessverre klarte vi ikke å fange dem på kamera.
J.Å. (26.04.2025)
Svar:
Nei, det er nok bare en tilfeldighet. Men kanskje ligger det kadaver eller annet spiselig i nærheten, som kan forklare samlingen av havørner. De er utpregede åtselfinnere og -spisere.
Roar Solheim (28.04.2025)
Sangsvaner
Hvorfor oppholder sangsvaner seg i ukesvis på eng, og ikke i vann. Her jeg bor , har det hekket sangsvaner i årevis. I år har vi opplevd noe som er litt merkelig. svanene - 6 stykker, har oppholds seg dag og natt på ei stor eng, som slåes til for til dyr, i 4-6 uker. De kan fly bort en liten tur, men kommer tilbake ganske fort. Vatnet de hekker ved, er ikke tildekket av is nå, så jeg lurer veldig på hvorfor.
På forhånd takk for svar.
E.O. (27.04.2025)
Svar:
De finner ganske enkelt noe interessant å spise der, kanskje mer næringsrikt enn vannplantene i nærmeste vann.
Roar Solheim (28.04.2025)
TLS
4 gjess er på taket vårt og skvaldrer som bare det. Flere kommer flyvende til og skvaldrer uten å slå seg ned, men kommer til og fra. Har hold på mer enn 20 min. Huset ligger ca 200 m fra sjøen ved Holtekilen. Hva skjer?
T. (27.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite. Uvanlig at gjess lander på hustak.
Roar Solheim (28.04.2025)
Røy vs ung Tiur
Så en storfugl på grusveg igår. Den hadde farger som røy, men spilte som Tiur, også med oppsatt spillfjær. Er det røy, eller ung tiur?
Fikk ett par dårlige bilder, man kan se det der.
N.N (27.04.2025)
Svar:
Røy. Kan av og til oppføre seg lik spillende tiur.
Roar Solheim (27.04.2025)
Blåmeis som slåss
I dag så jeg to blåmeis i vill slåsskamp, så det ut som iallfall. De føk mot hverandre og havnet på asfalten i en haug, da jeg pirket borti dem, fløy de opp og for i tottene på hverandre igjen. Er dette vanlig oppførsel?
R. (24.04.2025)
Svar:
Ja, hos alle fuglearter. Sannsynligvis kamp mellom hanner om hekkeplass, territorier eller hunner.
Roar Solheim (24.04.2025)
Svarttrost flyr hissig i vinduet
I noen uker nå har svarttrost fløyet hissig mot mine stuevinduet. Det er mer enn en
Jeg har heldigvis ikke funnet skadet fugl. De hakker ganske intenst mot vinduet. Jeg har delvis dekket med ark og nå har jeg malt med vannfarger. Den pennen fra dyrebeskyttelsen hjalp ikke. Jeg lurer på om dette har sammenheng med at jeg har matet fugler hele vinteren? I vnter har det vært mest meiser. Hvorfor gjør de dette? Takk for svar
L.B. (24.04.2025)
Svar:
Det har nok INGEN sammenheng med din mating av fugler, men skyldes at den aktuelle fuglen har oppdaget sitt eget speilbilde, og oppfatter dette som en stadig tilbakevendende rival.
Roar Solheim (24.04.2025)
Kontakt mellom fugler av forskjellig art
På en foringsplass utenfor en villa i Ski dukket det stadig opp en ringdue og en kaie som så ut til å være "venner." De kom flyende sammen - når den ene kom, fulgte den andre etter. De spiste og oppholdt seg side om side. Mitt spørsmål som ivrig fuglemater er: Kjenner man til vennskap mellom fugler - og særlig mellom fugler av forskjellig art?
Jeg kan også nevne at det "vanket" to andre ringduer - et par - på den samme foringsplassen - disse ble i blant jaget bort av den ringduen som holdt seg sammen med kaia.
A. (24.04.2025)
Svar:
Det er lite trolig noe som vi ville kalle "vennskap" mellom ulike arter. her er det nok mer snakk om at EN av dem følger etter den andre i håp om å kunne "stjele" matbiter. Slik snyltespising er vanlig mellom mange fuglearter.
Roar Solheim (24.04.2025)
Vintererle (?) oppførselen
(Sendte feil første gang) Vi har en vintererle (litt usikker på det) som oppfører seg rart. Den sitter i takrene for det meste, men også flyr inn i de 3 nærmeste vinduer fra tidlig morgen til det begynner å bli mørkt. Først trudde vi at den var uheldig og traff vinduet, men nå ser vi et mønster fra dag til dag. Det er dag nummer 4 den holder på med det. Er det en forklaring på det? Jeg er redd at den treffer vindu litt for hardt og skader seg.
Vi har mange fuglearter rundt huset hvert år, men vintererle ser vi for første gang og spesielt en sånn oppførsel. Bor sør i Hof i Vestfold.
N.N (24.04.2025)
Svar:
Fuglen oppfatter nok speilbildet av seg selv som en konkurrent. Dette ER en vintererle. Mange fugler har slik oppførsel hvert år.
Roar Solheim (24.04.2025)
Flaggspett
Hei! På våren kommer flaggspetten og hakker på metall på toppen av telefonstolpene. Jeg ser det hvert år og flere steder i nabolaget (Oslo). Lurer på hva de oppnår med det.
A. (23.04.2025)
Svar:
Det gir god resonans. Dette er spettenes måte å annonsere sitt territorium på - de trommer.
Roar Solheim (23.04.2025)
Spiser duer egg fra småfugler?
Hei!
Bor i Oslo med stor hage. Hagen er fylt med yrende fugleliv. Det er april nå, og jeg har et due par som er aktiv i området. I en av buskene satt det et par duer, senere på dagen fant jeg et lite rede og et knust egg.
R.P. (23.04.2025)
Svar:
Nei, duer er ikke kjent for å gjøre dette.
Roar Solheim (23.04.2025)
Ligger filene på teite hele tiden
Jeg har fått egg i fuglekassa men ikke noen som ligger på reiret skal fuglen ligge på reiret hele tiden har ikke sett noe inn å ut av fuglekassa
N.N (22.04.2025)
Svar:
Fuglene legger ett egg per dag, og legger seg ikke til å ruge før hele kullet er fullagt.
Roar Solheim (22.04.2025)
Kjøttmeis spiser pusepels
Hei. Forleden dag observerte jeg en kjøttmeis som plukket hår fra en ball av pusepels jeg har hengt ut. Deretter observerte jeg at den satte seg på kanten av en potte
og spiste pelsen, litt om gangen. Er det en vanlig atferd? Kan det ha med fordøyelsen å gjøre, eller kanskje er pels et slags remedium? Jeg har ikke sett dette før.
E.P. (21.04.2025)
Svar:
Nei det er slettes ikke vanlig! Har aldri hørt at meiser har spist pels før.
Roar Solheim (21.04.2025)
Fuglebæsj på samtlige vinduer på hus
Jeg har et hus litt utenfor Hønefoss, og når jeg kom hjem i dag fra påskeferie så jeg at samtlige vinduer på huset var blitt tilgriset av fuglebæsj, både karm og selve glasset (nederste del av vinduet). Fuglebæsjen har også rent nedover veggen på huset.
Jeg har aldri opplevd liknende, og det er ikke unormalt mye fugler her vi bor. Kan det være en hel flokk med trekkfugl som har satt seg ned hos oss? Men hvorfor skulle de grise ned vinduene i tillegg? Naboene rett ved hadde ikke samme opplevelse.
Fler bilder: https://postimg.cc/gallery/5H5Gzz9
A. (20.04.2025)
Svar:
Her må det være en fugl som har fløyet mot sitt eget speilbilde lenge, og dermed lagt igjen mye skitt over tid.
Roar Solheim (21.04.2025)
Kråke
Er en kråke som sitter å skriker på samme plass, har gjort det i 3 dager nå. Finner ikke ut hvor den holder til,da den blir helt stille når jeg nærmer meg der lyden kommer i fra.den starter å skrike midt på natten å holdet på hele dagen. Hva skyldes denne skrikingen?
N.N (20.04.2025)
Svar:
Det er vanligvis en del av kråkenes "sang" under parringstiden.
Roar Solheim (20.04.2025)
Gråtrost
hvorfor blafrer trosten med halen
P.D.W. (20.04.2025)
Svar:
Vet dessverre ikke om du med "blafrer" at den vifter stjerten opp og ned, eller om den sprer ut stjertfjærene. Begge deler er nok et signal, men vet dessverre ikke hva det betyr.
Roar Solheim (20.04.2025)
Lever småspurv i par?
Hei.
Jeg ser at det er noen småspurver som bygger rede under naboens tak. Er det slik at disse er monogame og er det barnefar og barnemor som står for bygging og oppfostringen av fuglebarna?
K. (20.04.2025)
Svar:
Paret samarbeider nok om ungeoppfostringen, men de fleste spurvefugler er IKKE monogame med hensyn til parringer. Det skjer som ofte parringer med andre partnere, slik at det gjerne er flere ulike fedre til ungene i ett og samme kull.
Roar Solheim (20.04.2025)
Kråke?
Hei, gikk gjennom Slottsparken i Oslo i dag, 19. april ca kl 15:30. Fikk da øye på en «kråke» som oppførte seg veldig dominant. Har aldri før sett en kråke med dette spesielle hodet.
O.G. (19.04.2025)
Svar:
Ja, det kan hende dette var en "alfa" fugl.
Roar Solheim (19.04.2025)
Hva bygger fuglene over hullet i fuglekassa?
Hei,
Har i mange dager må observert en fugl som bygger noe over hullet på fuglekassa. Er det mat de lagrer?
E. (19.04.2025)
Svar:
Dette er en spettmeis. Den murer igjen sprekken mellom taket og kassa.
Roar Solheim (19.04.2025)
Orreleik fra grantoppene
Hei. Jeg hørte orrfugllyder i det fjerne og fulgte etter i håp om et glimt av litt aktivitet med flere haner på myra. I stedet fikk jeg øye på en hane i toppen av en gran som laget den karakteristiske buldrende orrfugllyden, avbrutt av en lyd innimellom som kan beskrives som en slags høylytt «hysjing» eller «tsjoing», eller som om den brekker seg og vrenger strupen. Hanen fløy etter en stund litt lenger bort og fortsatte å spille like intenst fra en annen grantopp. Etter hvert kom det en til flyende og satte seg og spilte litt lenger borte. Jeg kunne til slutt høre minst fire haner som hadde sluttet seg til denne besynderlige formen for oppegging. Det virket som at de flyttet seg fra grantopp til grantopp over et ganske stort område og egget hverandre opp, men der var altså ingen konfrontasjon nede på myra. Er dette opptakten til selve leiken, altså forstadiet til en konfrontasjon nede på myra? Sted: Buskerud
N.N (19.04.2025)
Svar:
Orrfuglene kan ofte sitte og lage spillyder i trærne. Det skjer gjerne utover formiddagen etter at de er ferdige med morgenspillet på bakken.
Roar Solheim (19.04.2025)
Han gråmåke mater sin make
Vi har stor og flott gråmåke som 3. året på rad besøker oss på hytta. Litt sky på våren, men mere eller mindre tam utover sommeren. I år er han på med en gang. Sitter ved døren og tigger mat. Nytt er at han i år har med seg en kjæreste/make. Maken ligger et stykke unna og venter. Knut som vi har kalt han spiser mat vi gir han og tilsynelatende svelger ned. Men nei, han flyr bort til henne og gulper opp maten til henne. Utrolig flott og rørende skue. Er dette en vanlig atferd for han måker med make?
L.H. (18.04.2025)
Svar:
Slik makefóring er vanlig hos veldig mange fuglearter. Det er en stor energikostnad for hunnfuglene å legge egg, og da sitter ofte hunnen stille og bare tigger om mat i et par uker før eggleggingen. Hun er avhengig av at maken finner mat og mater henne. Hvis hannen er en dårlig jeger, kan hun forlate ham og lete etter en bedre forsørger!
Roar Solheim (18.04.2025)
Skarp lokkelyf
Hørte denne lyden på hytta 860 moh ved Veggli i kveld. Har aldri hørt den før. Vet du hva det kan være
V.S. (16.04.2025)
Svar:
Perleuglesang.
Roar Solheim (17.04.2025)
Kan staren (stæren) kurtisere sitt eige spegelbilete?
Vi har starekasse(r) i hagen, og i dag ser det jammen ut til at ein stare har valt å slå seg ned hos oss. Men det rare er at han sit i låvevindauget og dansar og syng til sitt eige spegelbilete. Slik har han halde på i fleire timar. Det er ingen andre starar i nærleiken. Kan det hende at han trur spegelbiletet er ein potensiell partnar? :-)
J.S.H. (15.04.2025)
Svar:
Eller en konkurrent som han forsøker å overvinne.
Roar Solheim (15.04.2025)
Paringsritualet hos ærfugl
Hei - sitter med panoramautsikt over Korntin-bukta i Stavern og følger med på fuglelivet her. Akkurat nå er det en flokk med bolter (minst 15, litt vanskelig å telle nøyaktig) som jager en hunnfugl. Hun byr seg tydelig frem og dykker og da følger gjerne 5-7 av hannene henne under vann. De svømmer bare 60-80 cm under vannet for vi kan se de hvite hannene under vann. De kommer gjerne opp igjen 5-10 meter lenger borte før det samme gjentar seg, da gjerne med noen av de samme hannene men kanskje 2-3 nye hanner. De har holdt på her nå 30-45 min… ser veldig slitsomt ut for hunnen. Hva er det som foregår? Jeg trodde pardannelse hos ærfugl skjedde om høsten… er dette en form for konkurranse om å vinne hunnens gunst hos en hunn som enda ikke har funnet seg make? Eller kan hun være enke?
D.O.O.B. (14.04.2025)
Svar:
Absolutt konkurranse mellom hannene om hvem hun kommer til å velge!
Roar Solheim (14.04.2025)