Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 13 959 spørsmål


#Diverse

Fuglesang

Jeg lærte en gang navnet på en fugl som en venn av meg omtalte som en «skravler», dvs fuglelyden/ sangen denne fuglen hadde, kunne minne om
et menneskes talestrøm, f eks når en person prater i telefon el. l. Har dere forslag til hvilken fugleart dette kan ha vært?

O. (21.04.2025)

Svar:

Nei, dessverre ikke.

Roar Solheim (21.04.2025)


#Diverse

Skjære far har mistet halefjær mens han mater mor.

Hvor lang tid tar det før halefjær på hannen vokser ut?

B..O. (20.04.2025)

Svar:

Vet ikke sikkert, men kanskje mellom 2 og 4 uker.

Roar Solheim (20.04.2025)


#Diverse

Kartlegging av musvåk reir

Hei, jeg er en ungdom som gjerne vil kartlegge musvåk reir der jeg har hus i Frankrike. Det er mye musvåk her. Jeg har noen spørsmål-
1. Hvor mange reir er det vanlig at ett singulært musvåk par har?
2. Er det mest vanlig at de holder seg til et par reir de har bygget og bruker dem hele livet, eller er det vanligere at de bygger nye reir? Kan jeg forvente at de vil bruke det samme reiret som de har brukt dette året, neste år for eksempel?
3. Hvor stort område har musvåk som territorie og hvor langt pleier reirene å være fra hverandre?

Tusen takk for svar på forhånd!! :)

N.N (19.04.2025)

Svar:

Jeg vet dessverre ikke om musvåk pleier å ha alternative reir, men tror dette er mer vanlig hos arter som hønsehauk og kongeørn. Tror musvåkene ofte bruker det samme reiret flere år på rad. Musvåken sies å være sårbar overfor forstyrrelser tidlig i hekketiden, så i Norge bruker de fleste fuglefolk å være forsiktige med å nærme seg musvåkreir inntil de har klekket unger. Kjenner dessverre heller ikke til gjennomsnittlig naboavstand mellom par, men i Frankrike kan nok det antas å kunne være under 1 km.

Roar Solheim (20.04.2025)


#Diverse

Par rovfugl I Hallingskarvet ved steinklippe

Hei, hva er de mest sannsynlige rovfugler å finne på Hallingskarvet nasjonalpark? Så et par hvorav en så litt mørk brun ut fra undersiden og den andre ganske lyst, men farge ble også påvirket av lyset fra snøen. Den var stor men tror ikke stor nok for kongeørn. Kan det være fjellvåk? Eller noe annet?

N.N (20.04.2025)

Svar:

Både fjellvåk og tårnfalk bør være aktuelle i dette området.

Roar Solheim (20.04.2025)


#Diverse

Hvordan lyder røy

Hei,
Vi hører tiur på Krokskogen og en slags gakking litt som en and i nærheten av tiuren. Kan dette være en røy?
Ps. Det er ikke noe vann i nærheten

N.N (19.04.2025)

Svar:

Ja, røyene lager en slik lyd, jeg vil nærmest beskrive den som "gwåkk - gwåkk", litt lavmælt gakking.

Roar Solheim (19.04.2025)


#Diverse

Lyder fra orrhanen

Hører en orrhane utenfor , og lurer på om det er noen som svarer med en annen lyd

O. (18.04.2025)

Svar:

Akkurat DET er det dessverre umulig for meg å vurdere, uten opptak av hva du hører!

Roar Solheim (18.04.2025)


#Diverse

Orm i kamp med svarttrost

Trost i hagen som angrep orm. Ormen ble ikke spist men overlevde. Hva skylles dette angrepet?

B. (17.04.2025)

Svar:

HVA slags "orm"? Størrelse? Lengde? Var det en mark, en slange eller en stålorm?

Roar Solheim (17.04.2025)


#Diverse

Fuglelyder

Finnes det en app med løpende avspilling av fuglelyder med opplysning om arten?
Hadde en gang en kasett med avspilling av sikkert 30 - 40 stk.
Er sikkert flere med meg som synes det er vanskelig å artsbestemme bare ved å se fuglen og som ønsker å kunne de forskjellige lydene.
Tenker ikke på " What Bird"

K. (17.04.2025)

Svar:

Det finnes en del fuglelyd-aplikasjoner til telefoner o.l. Det dukker stadig opp nye (gjerne utenlandske),men siden jeg ikke benytter slike selv, har jeg dessverre ikke noen god oversikt her.

Roar Solheim (17.04.2025)


#Diverse

Hundepels behandlet med permetrin

På hytta på sørlandet har jeg mange fuglekasser, og det hekkes ivrig. Vi koser oss spesielt med en kasse med kamera, hvor blåmeisene trofast holder show hvert eneste år. Jeg har to hunder, som behandles med ExSpot (permetrin) mot flått. Dette påføres på huden/pelsen. I alle kassene her finner jeg hundehår når de tømmes, og jeg har sett småfugl gå på grusen den hundene har ligget og plukke hår. De røyter jo greit om våren og jeg børster dem ute - og lar pelsen ligge til fuglene.
MEN - så leste jeg at Dyrebeskyttelsen gikk ut og advarte mot å legge ut pels fra hunder som var behandlet med flåttmiddel, da det ville kunne skade fuglene som tar det til reirene. Er dette tilfelle? Det er nok minimale mengder permetrin det er snakk om, da det jo er snakk om veldig små mender hår i hvert reir tross alt. Kanskje det kunne være motsatt, at pelsen kunne påvirke mengde lopper og utøy i reiret i positiv retning.

A.W. (17.04.2025)

Svar:

Jeg kjenner ikke til noen undersøkelser som viser at dette faktisk ER skadelig, så her har nok Dyrebeskyttelsen inntatt en føre-var holdning. Jeg tror nok ikke fuglene skades av at de plukker opp enkelthår ute, men for å være på den sikre siden så kan man jo la være å legge ut avbørstede mengder av slike hundehår som reirmateriale til fugler. Kast det heller. Fuglene finner nok av andre hår og fjær ute i naturen, og har ikke behov for slik reirhjelp.

Roar Solheim (17.04.2025)


#Diverse

Linerle

Hei vi har fått et stort problem med en linerle som jakter sitt eget speilbilde den angriper, bråker og griser til alle vinduer og bilen kan vi ikke lenger ha stående ute. Noen som har et råd ? Begynner og bli slitne og leie av denne fuglen

J. (17.04.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å gjøre noe her hvis den flyr mot et helt utvalg av vinduer, og ikke bare ett vindu (som da kan dekkes til på utsiden for å få fuglen til å holde opp).

Roar Solheim (17.04.2025)


#Diverse

Farge på egg

N.N (16.04.2025)

Svar:

Er dette et spørsmål???

Roar Solheim (16.04.2025)


#Diverse

Ravn eller kråke?

Hei
I de siste ukene har jeg observert en stor sort fugl som flyr forbi huset vårt. Den ligner på bilder av ravn, men den er kjempestor. De vanlige kråkene blir små i forhold. Er det ravn her? Eller sort kråke? Vi har musvåk her vært år så det det er ikke det jeg ser. Hører ingen lyd fra den men den flyr veldig mye frem og tilbake her. Håper den bygger reir. Bor nær skogen i Randesund i Kristiansand.

L. (16.04.2025)

Svar:

Ravn finnes i området. Men hvis du ser en ung havørn i dårlig belysning, vil også den se ganske mørk ut. havørn finnes langs hele Agderkysten, og litt innover fra kysten også.

Roar Solheim (16.04.2025)


#Diverse

Kattepels i fuglereir

Hvor farlig er det for småfuglene å bruke kattepels i reirene sine, når katten har fått flåttmiddel?

T. (16.04.2025)

Svar:

Tviler på at det betyr noe som helst for fuglene. Men du trenger jo ikke å legge ut kattepels til fuglene!

Roar Solheim (16.04.2025)


#Diverse

Undulat uten stjert

Hei. Jeg fikk en undulat I går som jeg satte inn i buret til min undulat på 7 mnd.
Jeg la ikke merke til før i dag at den manglet stjært og sidefjær, slagfjær. Hva kan dette være.

M. (16.04.2025)

Svar:

Fugl feller fjær en gang i året. Stjertfjærene vokser ut igjen.

Roar Solheim (16.04.2025)


#Diverse

Gråspurv som flyr i vinduet

Hei. Vi har en gråspurv som flyr inn i vinduet dagen lang. Startet i fjor og kom tilbake i år. Den kan umulig ha det bra som holder på sånn, stakkar. Hva kan vi gjøre? Forsøkte henge opp noe som dekket hele vinduet, men da går han bare over til å fly inn i vinduene ved siden av. Hvorfor holder den på slik?

N.N (15.04.2025)

Svar:

Den tror at speilbildet er en konkurrent. Dessverre ikke annet som kan hjelpe enn tildekking av vinduer på utsiden.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Kjernebiter unge

Hei,

Denne lille ungen har sittet i oppkjørselen et par dager på rad. Er litt bekymret for den fordi den er så utrolig uredd! Det er mange katter i nabolaget, og om den oppfører seg som den gjorde idag er vi redd den kan bli spist. Idag gikk jeg rett forbi den og den viste ingen tegn til å fly avgårde eller bli redd. Tenker vi skal la være å legge ut mat en stund? Etter at vi satt inntil den så jaget vi den vekk for å prøve å skremme den litt. Den kan fly og den kan løpe og hoppe, så den virker ikke skada. Noen tips?

S. (14.04.2025)

Svar:

Dette er en voksen kjernebiter, og den må være syk eller skadet. Ta den inn i en eske og se om den kommer seg, men frykter at denne vil dø.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Tyrkerdue i Harstad

Hei! Har hatt en enslig tyrkerdue ved fôringsplassen etpar/tre måneder nå. Sitter samme med pilfinker, blåmeis og kjøttmeis og ser ut til å ønske selskapet de har der. Fôringsplassen er i Svensk asal tett tre som er ca 45 år, med gran(Donald tre) tett inntil. Daglig ca 40 fugler som spiser mye her, og som også fungerer fint med et skjærepar. Hus bygget 1967, alltid vært skjærer her - de er flotte og har alltid fått kull som vi har jaget katter fra å ta ungene. Våre egne katter har utebur - og skjærene skriker til oss om hjelp - om andre katter er i området når skjæreungene skal utforske hagen/lære å fly/passe seg for farer. Lurer på dette med hvor lenge vi skal fore - er det når det ikke er frostnetter lenger? Disse fuglene er jo mega makelig - men skal jo finne mat selv snart? :D Og tyrkerduen - er det bare ei som har navigert litt feil eller har vi snart en flokk av dem også her? :))) Mvh Heidi June

H.J.S. (14.04.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite om dette er en enslig due litt utenfor vanlig forekomst, eller om flere kan finnes i regionen.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Truet Orrfugleleikplass

Hei, har hytte i Midt Norge. Hver april/mai er det orrfugle leik med ca 5 haner og flere høner på et fjellmyr, kun 100 meter fra hytta vår.
Det planlegges nå utbygging av området med flere hyttetomter nøyaktig på deres parringsplass. Er det mulig å si hva som er da sannsynlig vil skje med leiken? Er fuglene lett adaptiv og flytte seg til ny området, eller risikerer gruppen varig skade? Evnt også om det finnes noe regelverk om bygging i et slik område med kjent orrfuglleik? På forhånd takk.

J.W. (15.04.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å angi hvor mye inngrep orrfuglene kan tolerere. Der spillmyrer har blitt dyrket opp, har orrfugler kunnet fortsette å spille på åker/eng, men hvis det bygges hytter på selve spillplassen, vil de neppe fortsette å spille der.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Kongeørn

Hei. Vi har en kongeørn utenfor våre vinduer. Den har vært her i mange dager nå. Ganske nært husene, både til oss, og våre naboer. Har en katt og 2 små hunder på gården. Å høns, men de er i luftegård. Er det vanlig at ørna kommer så nært bebyggelsen? Og kan den ta smådyra våre?

N.N (15.04.2025)

Svar:

Kongeørn KAN prøve å ta katter, små hunder og høns, men det er nokså uvanlig.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Kanadagås

Hei, er det fortsatt slik at kanadagås er svartelistet i Norge?
Kan du gi meg en kort redegjørelse for hva det vil si at den er ført opp på svarteliste?

Mvh John Arne Paulsen, naturfiskeren.blogg.no

J.A.P. (15.04.2025)

Svar:

Her bør du kontakte Miljødirektoratet for nyeste oppdatering, eventuelt Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Høneuka

Når ca blir høneuka i år med tanke på den tidlige våren? Jeg var på tiurleik denne uka, og det var full fart selvom jeg ikke så noen røyer.

F.J. (15.04.2025)

Svar:

Umulig å si når du ikke angir HVOR i landet. I Agder har toppen på parringstiden nå inntruffet.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Skjærens oppførsel

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har et stort skjærerede rett ved siden av verandaen. Nå er det vel snart tiden for egglegging og medfølgende fuglebabyer. Skjærene er vant med at vi er ute i hagen og verandaen, men vil de jage oss når eggene klekkes? Er det noe vi kan eller bør gjøre for at nabovenskapet ska holde? Mat har de fått i hele vinter, eller dvs de har stjålet mat av småfuglene ^^

H. (13.04.2025)

Svar:

Skjærene tolererer nok at dere er i området, og ikke så mye dere kan gjøre i forhold til skjærenes tilstedeværelse.

Roar Solheim (13.04.2025)


#Diverse

Lettskremte fugler

Hvor mye bråk rundt en fuglekasse tolererer en fugl før den skyr kassen .

B. (13.04.2025)

Svar:

Dessverre umulig å kvantifisere.

Roar Solheim (13.04.2025)


#Diverse

Så kråke ta ekornbaby palmesøndag 2025?

Hei, jeg er nesten 100 % sikker på at jeg så en kråke ta en ekornbaby i formiddag. Jeg så to skjærer og en større kråke hoppe rundt på bakken ved foten av et tre. Plutselig så jeg kråka ta tak i et brunt dyr med nebbet og fly av gårde med det. Det var et sjokkerende syn. For hadde jeg ikke sett den fluffy halen på det lille dyret, hadde jeg tenkt det var en mus. Og etterpå så jeg et voksent ekorn løpe oppi trekrona. Hvor vanlig er det at kråker tar ekornbabyer?
Bortsett fra dette, god påske 🐣

K. (13.04.2025)

Svar:

Trolig ikke uvanlig hvis de kan klare å få tak i slike..

Roar Solheim (13.04.2025)


#Diverse

Så kråke ta ekornbaby? i dag på palmesøndag 2025 🥲

Hei.
Jeg er nesten 100 % sikker på at det jeg så i formiddag, var en kråke som tok en ekornbaby. Jeg så to skjærer og en stein

N.N (13.04.2025)

Svar:

Ja, kråker kan nok gjøre det - de er altetere.

Roar Solheim (13.04.2025)

1 - 25 av 13 959 siste»»