Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 970 til 39 994 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

RØDVINGETROST

Hei
Jeg skremte opp en rødvingetrost som lå på egg.
Eggene lå midt på bakken og det var ikke noe reir heller.
Det jeg lurer på er hva skjer når disse ungene er klekket??

Takk

N.N (31.05.2012)

Svar:

Hvis fuglen får ruge ut eggene i fred, vil den fore opp ungene på samme sted. Men hvis de ligger på bakken, er det nok større fare for at de kan bli spist av pattedyr eller fugler før de blir flyvedyktige.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fotograferte en fugl i dag, 31.mai 2012, men jeg klarer ikke å artsbestemme den. Lurer litt på om det kan være bokfink, altså en hunne, men så ser jeg at den har en slags topp på hodet.
På bildet jeg sender med ser du fuglen. Obs! Bildet er litt uklart.

T.R.B. (31.05.2012)

Svar:

Dette er en ung bokfink hann, med blassere farger enn en gammel hann.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Økologi og atferd

Fjellvåk

Vet om et fjellvåkpar med reir som har holdt på en stund og det må vere godt oppmot i 14-16 (eller mer) år de har holdt på der. Spørsmålet mitt er da om fjellvåkene er blitt VELDIG gamle eller om det er mulig at evt. unger eller at en har dødd så har den andre funnet en ny parner, så dør den igjen osv. eller at andre har tatt over reiret. Reiret ligger i lavlandet under skoggrensa og der det er granskog. Det er bare en liten tur til fjellet fra der også.

Ø.H. (31.05.2012)

Svar:

Fjellvåk kan nok bli nokså gamle, men det er liten sannsynlighet at paret holder sammen hele livet. Siden de er trekkfugler, vil de ofte finne ny partner neste vår, til forskjell fra f. eks. ørner som er stedfaste i territoriet året rundt. Det kan også ha vært full utskifting av fugler i dette territoriet som du omtaler.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Diverse

Fuglemerking

Hei,
Er vel ikke helt sikker på hvor jeg skal sende min informasjon / spørsmål.....
I dag så jeg 2 stk grågås med merking på halsen. Den ene gåsa hadde indifikasjons nr: FB-Z (det var litt vanskelig å dobbeltsjekke dette nr da gåsa var litt "aktiv" med hodet,men mener jeg har det rette merknings nr)
Den andre gåsa hadde merkings nr: D2-B.

Posisjon er merket på sjøkart som "Lille Verningsøy", som ligger mellom Vega og Herøy kommune.

Går ut i fra at "noen" er intresert i hvor disse merkede gåsene befinner seg, men vet altså ikke hvem eller hvor jeg skal sende denne info, så jeg sender den til dere.?

Dato.31.05.2012.
Stein R Nyholmen

S.R.N. (31.05.2012)

Svar:

Alle meldinger om fugler med merker (unntatt tamduer), sendes til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Diverse

Andetype

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde en diskusjon her, er dette en vanlig Stokkand eller er det noe annet.Eller kan han ha fått noe olje på seg, pusser fjær i et og er lite redd av seg.

N.N (31.05.2012)

Svar:

Dette er en vanlig stokkand hann, men det ser faktisk ut som at den har fått noe griseri i fjærdrakten, kanskje noe slags olje.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann! Og takk for sist Roar!

Fant denne fjæren nær en sti, på et stort hogstfelt.
Kjenner ikke igjen fargene.. Ungfugl?

Forresten, Nøtteskrike ungene har klart seg helt fint til nå :D

M.K.D. (01.06.2012)

Svar:

Denne fjæra var ikke helt lett, men dunene nede ved fjærskaftet får det til å ligne ei duefjær. Kanskje fra en tamdue/bydue. Tror det må være en stjertfjær.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Økologi og atferd

Kråka og levevis

Kråka er kanskje den aller vanlegaste fuglen her hos oss, men eg synest ikkje at leveviset til kråka er så godt beskrive. Eg er blitt nyskjerrig på denne fuglen, for gjennom åra har eg brukt å fore kråke og skjur (skjære) gjennom vinteren, men når måsen kjem i andre halvdel av mars, slutter eg med foringa, for måsen held eit forferdeleg spetakkel, og han ønskjer eg ikkje som husvenn. I år er det ei kråke som har blitt tilbake og gjev til kjenne at ho/han ønskjer mat. For at måsen ikkje skal hive seg over maten, har eg funne ut at eg kan lokke kråka til meg - ho sit nemleg på nabohuset tvers over vegen, og når eg opnar vindauget og plystrar, blir ho var meg, og eg kastar ut litt mat - ikkje meir enn at ho får det med seg og et det opp. Deretter fer ho opp på hustaket att, og så kan vi gjenta prosedyren. I helgene når eg er heime, kan denne matinga gå føre seg lenge, og eg har tatt til å undre meg over dei mengdene av mat som denne kråka kan setje til livs. Det verkar ikkje som at det er botn i ho. Ho et og et. Eg har tatt til å lure på om dette kan vere ei hankråke. Kan det vere ein hanfugl som tar mat med seg til ein rugande hofugl. I vinter var her minst tre kråker, men no er det berre denne eine att - som vaktar huset trufast, og som ikkje ser ut til å kunne ha eit reir å passe. Når eg les i bøker om kråka, så står det ikkje veldig mykje om leveviset til denne fuglen. Kva trur de - er dette ein hanfugl? Og når det gjeld matinga, bør ein gjøre det? Eller gjer ein fuglen ein bjørneteneste? Helsing Aud-Kirsti Pedersen

N.N (02.06.2012)

Svar:

Det er bare fint at du har klart å gjøre deg til venns med denne kråka, og du gjør ikke noe galt i å fore den. Tvert i mot - kanskje hjelper du den til å fore egne unger. Alle kråkefugler kan lagre mat, og det gjør nok også kråkene. Derfor kan det hende at noe av maten du har gitt til denne fuglen, har blitt lagret til senere. Jeg kan ikke si hva slags kjønn dette kan være.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Sykdom og skader

Svimeslått fulgl

Nå i kveld på vei hjem fra vår nye leilighet som vi holder på å pusse opp så kom jeg over noe som så ut som en død småfugl. Den lå med brystet ned og vingene vendt bakover. Jeg dultet litt borti den og til min overraskelse så var det liv i den lille tassen. Trolig har den flydd inn i ett vindu i en av boligblokkene rett ved, (dette er på Oppsal i Oslo)eller kanskje påkjørt av en bil. Den var i alle fall pjuskete i ansiktet med litt løse fjær som vi fjernet. samboeren min løp inn og hentet en liten klut som hun pakket fuglen inn i og forsøkte å gi den vann med en teskje. Den tok et par nipp, men ikke noe mere.Det virket som om fuglen kviknet litt til da og så seg rundt men ble straks veldig søvnig og sovnet i hendene på samboeren min. Vi ble litt rådville og viste ikke helt om hva vi skulle gjøre. Hadde vi lagt den igjen hadde en garantert blitt tatt av en av områdets mange katter. I frykt for å stresse den ville vi ikke ta den med i bilen til der vi bor nå, så vi valgte å ta den med opp i leiligheten. Den reagerte på lys i oppgangen men falt fort i søvn igjen. Vi vurderte å legge den på verandaen med et pledd, men fryktet at krabaten ville fryse ihjel i løpet av natten da det kun er 5-6 grader ute. Derfor la vi den i en pappeske inne på badet sammen med vann og noen brødsmuler.

Jeg vet enda ikke om vi har gjort fulen en bjørnetjeneste ved at den kanskje har fått lukt av menneske på seg m.m. men den hadde uansett dødd om vi hadde forlatt den på fortauet ute.

Type fugl er jeg svært usikker på. Vi trodde først at det var en svale, men etter søk på nettet ser jeg at svaler er to-farget. Krabaten vi fant er mørk grå til helt svart. Nebbet er lite og i samme farge som resten av fuglen.

Blir spennende i morgen tidlig når vi drar tilbake for å se om han har kviknet til, eller om han har sovnet inn i løpet av natten. Jeg aner ikke hvor lang tid det evt tar før en svimeslått fugl er ved sine fulle fem. Vi hadde fuglen under oppsyn i ca 30 min før vi dro og den sov tungt stort sett hele tiden.

L.H. (02.06.2012)

Svar:

Et bilde hadde avklart hvilken fugl dette er. Hoild den i pappesken til i morgen, og se om den kvikner til. Hvis den har flydd mot et vindu, har den kanskje fått hjernerystelse, og da trenger den bare ro og skjerming. Dere har gjort helt rett. Hvis skaden er for stor, dør den kanskje i løpet av natta. Hvis den har blitt påkjørt, kan den ha indre skader, og da er utfallet mer usikkert.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartryggerle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Har ikke så mye erfaring med svartryggerle, men er ganske sikker på at denne er en. Den var tydlig svart på ryggen.

Bildet er absolutt ikke optimalt med tanke på artsbestemmelse, men håper dere klarer det!

N.N (01.06.2012)

Svar:

Dette ser mer ut som en vanlig linerle. Svartryggerla er vanligvis mye mer markant sort på ryggen.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Fuglekasser

svarhvit fluesnapper egg i kjøttmeis rede=)

har lakt egga til fluesnapperen i kjøttmeiskassa mor ble vekke tatt av katten min men vill di ungen finne vegen til afrika? elelr hva skjer med di ungene? vet di vegen til afrika?=) hvor lenge ruger kjøttemisen og forhold til fluesnaperen? så hunn i kassa hu er en god mor passer på egga=) redd ho skla frese blir litt skrmt men er jo meinga det=P

S.L. (01.06.2012)

Svar:

Fluesnapperunger finner trekkveien selv, men det er lite4n sjanse for at de klekkes i et kjøttmeisreir. Ulike arter har gjerne ulik rugetid, og da hender det at bare eggene til den ene arten klekkes.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Økologi og atferd

rødstupe hann

hei frukatt tok en rødstrupe hann men hva vill skje med hunn og ungen vill di klare seg uten hann?

S.L. (01.06.2012)

Svar:

Det kan de fasktisk gjøre dersom hunnen er en god insektjeger, og ungene ikke er for små. Hvis de er små, kan de miste for mye varme når mor må ut og fange mat på egen hånd.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Diverse

Fjellryper

Hvordan Kan Man Se Foreskjell Mellom Hann og Hun På Fjellryper?

S. (02.06.2012)

Svar:

Nå på sommeren er hannen gråsvart, mens hunnen er brunspraglet. Om vinteren har hannen et sort felt mellom øyet og nebbet, dette mangler hbunnen.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Økologi og atferd

Kattugle

Kattugleungene har no (2.juni) vore i kassa i 38 dager.
Kor uvanleg er det?
Bor på Sunnmørskysten.
Har 90meter kabel og video i kassa. Første egget (3 egg)lagt 23.mars. Første unge klekket 25.april.
Minste ungen bukket under etter 10 dager. Dei to gjenlevende vart ringmerka 18.april.
Dette er to normale unger i god form med god tilgang på mat.
Det er vel 5 dager sidan den største begynte og stå i hullet. Den vart stadig "angrepet" av en svarttrast.
Kan dette vere grunnen til at borna nekter å flytte heimefrå? Normal opphaldstid i kassa er vel 30 dager, så dei er 8 dager på overtid.

E.F. (02.06.2012)

Svar:

Ikke godt å si hvorfor de ikke har hoppet ut ennå. Kanskje har de veldig foringsvillige foreldre, som får dem til å holde seg lenger i reiret enn normalt.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor svart fugl

I fjor vår så jeg en stor svart fugl som sporadisk lagde en metalisk klikkeklonke lyd. Dette var i vest marka. Hva kan det være?

S. (02.06.2012)

Svar:

Du har hørt klonkelydene til ravnen. Den kan lage veldig mange underlige lyder.

Roar Solheim (02.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere si nærmere om hvilken art som eide denne fjæren?

F. (27.05.2012)

Svar:

Det er litt vanskelig ut i fra bildet. Dette er en vingedekkfjær fra en ugle, og fargene minner mest om hubro, men størrelsen er muligens litt liten. Slike fjærbestemmelser er alltid lettest når en holder fjæra i hendene.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Diverse

Låvesvaler og reirbygging

Låvesvalene bygger reir i låven her, men iår er det et par som er veldig ivrig etter å bygge på garasjen. De driver å flyr opp under mønet, helt oppe i spissen. Det er merker på veggen, som om de prøver å begynne å mure opp reir der. Veggen er helt slett (over og under bord), ingen utstikk å legge reiret på. Vet taksvalene pleier å henge reiret omtrent slik, men har aldri sett låvesvalene gjøre dette. Vil de kunne klare å lage reir der?

Kunne jo prøvd å spikre opp ei hylle der, men er redd de blir stekt i sola hvis denne varmen fortsetter. Veggen vender mot sør.

A. (27.05.2012)

Svar:

Låvesvaler kan funbdamentere et reir på bare en utstikkende spiker, selv om de oftest vil ha litt mer understøttelse. Du kan gjerne sette opp et lite brett til svalene umiddelbart.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Diverse

Fiskemåke

Hei, har hørt over at mange klager over at fiskemåke går inn i fjellet og spiser rypekyllinger. Mange tror det er et nytt fenomen med måker i fjellet, og sier at de ikke har noe der inne å gjøre, men de har vært der så lenge jeg kan huske hvert fall. Vet at svartbak og gråmåke kan ta fugleunger, men fiskemåke kan vel ikke det?

N.N (27.05.2012)

Svar:

Dette har jeg liten tro på! Hønsefuglkyllinger (eller andre kyllinger for den saks skyld) er ikke vanlig kost for fiskemåker. Men... folk lager seg de underligste forestillinger, og hvis noe annet enn jegerne selv kan få skylden for lav rypebestand, ja da er ikke veien til en ny teori lang, dessverre

Roar Solheim (27.05.2012)


#Diverse

Måseegg

Hvilken temperatur skal egget ruges i? er det noen sjangse for at det kan overleve uten ruging?

K.K.E. (27.05.2012)

Svar:

Nei, det vil det ikke. Og la være å forsøke å ruge det ut selv - det er mer problemer enn til hjelp....

Roar Solheim (27.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Langs Lomma i Bærum

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg møtte denne fuglen flere ganger idag. Den holds seg nær elven. Der fantes også mye Linerler, men disse var mye mer vare. Tror der er en erle, men den som passer best er Vintererla, og den er ikke så gul i boka - heller ikke Gulerla passer stjerten er for lang på fuglen jeg så. Kan dere hjelpe meg med å bestemme arten.

S.H. (27.05.2012)

Svar:

Dette Er en vintererle, litt overeksponert bilde, men tydelig nok.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Diverse

Skjæreunge ute av reir

Det sitter en skjæreunge på i gresset under en trillebår i hagen. Foreldrene vet at den er der og det virker som om de snakker med den og gir den mat. Bør man gjøre noe med den eller kan den klare seg uten hjelp? Foreldrene har også jaget vekk flere katter som har nærmet seg.

S. (27.05.2012)

Svar:

Bare la skjærene være i fred - de klarer seg best alene.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Sett ved Mortensnes (Nesseby) i dag 27.mai.

B.A.J. (27.05.2012)

Svar:

Dette er en steinskvett hann.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås med rødbrunt belte

Jeg så en gås på et jorde i Tønsberg. Den hadde hvit buk med et rødbrunt belte som gikk under buken. Hodet tror jeg var svart. Hva kan det ha vært?
Takk for svar

A.B. (16.05.2012)

Svar:

Tror at du kan ha sett en gravand. Sjekk denne i fugleboka.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Fuglekasser

Katte problem?

Hei. en svartvhit fluesnapper familie har netop flytet in i kassa mi men na er katta mi ute eter å spise dem katta klatrer opp på stolpen ver gang han går ut og jeg går og henter ham va kan jeg jøre for å få katta til å slutte dete haster veldig jeg må få han til å slutte mvh Jill.

J.T. (18.05.2012)

Svar:

Finmasket metallnetting et par cm foran frontdelen av kassa, med hull akkurat der flyvehullet er, holder kattene på avstand.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Diverse

Gås

Vi har en tomt i Sverige. Og ved stranda vår er det masse gås og de. Legger fra seg så mye avføring, likner på på hunde bæsj. Det er fersk vann vi har , Stedet heter Tøcksfors og ligger i Varmland. Har du noe råd til hvordan vi kan få de til å reise et annet sted ?

R.R.H. (20.05.2012)

Svar:

Dessverre, nei.

Roar Solheim (27.05.2012)


#Diverse

Klassifisering av fugler

Er litt forvirret etter å ha søkt etter info om bietere på norsk og engelsk wikipedia.
Ifølge engelsk wikipedia tilhører både hærfugl og bieter ordenen coraciiformes. Både norsk wikipedia og Avibase (http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?lang=EN&avibaseid=F4D0DB8E39216416) omtaler hærfuglen som del av ordenen Upupiformes.
Dette er litt forvirrende. Kan noen her komme med et oppklarende svar? Jeg vet at det stadig skjer endringer på dette feltet men vil gjerne vite hva som er korrekt akkurat nå :-)

S.A.J. (18.05.2012)

Svar:

I det store bokverket Handbook of the birds of the world er hærfugl og bietere plassert i råkefuglordenen, under hver sin familie (bieterfamilien og hærfuglfamilien)

Roar Solheim (27.05.2012)

««første 39 970 - 39 994 av 50 018 siste»»