Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 878 til 39 902 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hekkesesong
Hei
jeg lurer på hvor mange kg insekt et kjøttmeispar spiser på en hekkesesong?
TAKK
N.N (10.06.2012)
Svar:
Det har jeg desverre ikke noen tall på...
Roar Solheim (11.06.2012)
Savannedue
Hei, jeg bor i Kristiansund. Har fått besøk av to duer, som jeg aldri har sett her før. Ved søk på internett tror jeg det er Savannedue? Er disse vanlig på disse traktene?
T.K. (10.06.2012)
Svar:
Nei, savanneduer er aldri sett i Norge, så du har nok heller observert to tyrkerduer.
Roar Solheim (11.06.2012)
Tårnseile i stærkasse ?
Hei, hver vår er det stær i en kasse høyt oppe på låveveggen. Men ut i juni er det andre som har overtatt. For meg ser det ut som tårnseilere. De er der gjerne til utpå ettersommeren/høsten. Kommer i full fart inn i kassa med en spesiell suselyd fra vingene. Kan dette være riktig ?
K.L. (10.06.2012)
Svar:
Ja, absolutt. Beskrivelsen din stemmer med tårnseiler.
Roar Solheim (11.06.2012)
Storlom
Hei,
Lørdag 9. juni i år var jeg i Nordmarka på fisketur. På en liten halvøy som jeg fisket fra så jeg en storlom et godt stykke utpå vannet. Tenkte ikke så mye på det annet enn at det var en fin fugl. Den virket rolig og holdt seg hele tiden et godt stykke utpå vannet. Etter et par/tre timer så jeg plutselig på samme halvøy to store grønnfargete fugle egg helt nede ved vannkanten. Eggene var hele og så helt fine ut. Jeg forstod da at dette var storlomens egg og forlot området med en gang og kun et par minutter etter at jeg hadde dratt så jeg (i kikkert) at storlommen kom opp på land å la seg på eggene. Jeg håper jo at eggene ikke hadde ligget for lenge uten beskyttelse/varme fra mora. Mitt spørsmål er derfor om eggene kan ha blitt skadet av å ligge ubeskyttet disse timene, tenker da på det forholdsvis kjølige været det var den dagen. Det var ca. 12- 14 gr. i lufta, litt regn innimellom, men ikke noe kald vind og stort sett opphold. På forhånd takk for tilbakemelding.
B.B. (10.06.2012)
Svar:
Dette kommer egentlig litt an på hvor tidlig eller sent det var i rugeperioden, men forhåpentligvis så går dette bra.
Roar Solheim (11.06.2012)
Hvilken svale?
Synes fuglen nederst i bildet ligner en taksvale. Den ble observert sammen med flere sandsvaler som fløy fram og tilbake over vannet. Til sammenligning ses en sandsvale øverst i bildet, den er mye lysere. Søker taksvalene næring på samme måte som sandsvalene, ved å fly over vann og fange innsekter? Forøvrig et dårlig bilde, men fryktelig vanskelig å fokusere svaler i flukt.
N.N (09.06.2012)
Svar:
Taksvaler kan jakte på insekter på samme måte som sandsvaler, dvs lavt over vann. Bildet er svært dårlig, men kan godt være av en taksvale.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hvilken piplerke?
Klarer ikke se forskjell på piplerkene. Er dette heipiplerke eller? Den søkte næring i fjæra, men fløy opp på strengen da jeg gikk forbi.
N.N (09.06.2012)
Svar:
Dette ser ut som en heipiplerke for meg, men de er ikke alltid lette å skille fra hverandre...
Roar Solheim (09.06.2012)
Forlatt egg
Hvor lenge kan et fluesnapperegg klare seg uten mor?
B.O.G. (09.06.2012)
Svar:
Kanskje et par timer. Det kommer an på lufttemperatur og hvor lenge egget er ruget.
Roar Solheim (09.06.2012)
flynving
Hvordan lærer man en fugle unge å fly?
S. (09.06.2012)
Svar:
Det lærer den instinktivt av seg selv når den er stor nok.
Roar Solheim (09.06.2012)
Artsbestemmelse..
Hei,
tok dette bildet i dag, og lurer på hvilken art det er.
De har slått seg til i en dam på en byggeplass i Lillehammer. Har ikke alle fugler rett til vern i hekketiden ? Dammen blir fylt igjen.. Elisabeth
N.N (09.06.2012)
Svar:
Dette er en kvinand hunn, med ungene sine som padler i vei (løper) bortover vannet foran henne.
Ja, alle fugler er fredet i hekke- og ungetiden. Dessverre bryter nok mange landskapsinngrep med dette prinsippet, ikke minst skogshogst i fuglenes hekketid!Roar Solheim (09.06.2012)
fluesnapper
når legger fluesnapperen egg? I nord-norge?
F.O.G. (09.06.2012)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. I lavlandet i Sør-Norge kan det være omkring 10-15. mai, noen ganger også senere.
Roar Solheim (09.06.2012)
Savner buskskvetten og taksvalene iår
Det har pleid å være både buskskvett og taksvaler her hvert år. Men iår har jeg ikke sett noen enda. De burde vel ha kommet til Sørlandet nå? Eller kan de fremdeles dukke opp?
A. (09.06.2012)
Svar:
Ja, begge arter er for lengst ankommet til Sørlandet. Så hvis du ikke har sett eller hørt noen av dem ennå, så er nok det mer en tilfeldighet der du ferdes.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hvilken terne?
Den har bittelitt svart ytterst på nebbet og tenkte først at det er en makrellterne, men burde nebbspissen hatt mere svart eller kan rødnebbterna også ha antydning til svart nebbspiss?
N.N (09.06.2012)
Svar:
Dette tror jeg nok er en makrellterne. Rødnebbterna har gjerne mørkere nebb (nesten mot vinrødt), gråere farge på nedre kinn (slik at det blir større kontrast mellom hvitt og grått), og de lange stjertfjærtuppene stikker som regel lenger bakover enn vingespissene.
Roar Solheim (09.06.2012)
Spørsmål:
Hei! Har ikke fått svar på spørsmålet mitt selv om jeg sendte med bilde. Har dere glemt å svare eller har dere ikke hatt tid?
N.N (09.06.2012)
Svar:
Roar Solheim (09.06.2012)
Stær
Hei. Har funnet en skadet stær idag, 9.juni...vet ikke om den har "barn"...og heller ikke hva den spiser...gir den blåbær...brødsmuler...og litt frø fra frokostblanding...ser ut som den bare er utslitt...at den trenger å få litt tid til å innhente seg. Hva mener du?Har den inne i huset i et stort bur. Håper den kommer seg og kan slippes fri igjen.
U.S. (09.06.2012)
Svar:
Ikke godt å si hva som feiler den. Det er fint at du gir den mat, gi den også vann. Hvis den kvikner til i løpet av natta, så kan du slippe den igjen i morgen, eller så fort som den ser ut til å bli rastløs og vil ut.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hvilken fugl
Har ei stor kasse i vesterålen der det ligger fire hvite egg som er som ca 4-5cm. Hvilken fugl er dette?
M. (09.06.2012)
Svar:
Det spørs om ikke dette er fire kattugleegg, det passer med størrelsen.
Roar Solheim (09.06.2012)
Rødstjert på bilspeil
Hei. En rødstjert hannfulg har lagt sin elsk på speilet på bilen vår, som står i gården, de siste par dagene nå i begynnelsen av juni. Han sitter oppå det og tar stadig en flaksetur mot speilet og hakker løs. Hva er det han holder på med? Markerer revir mot mulig konkurrerende hannfugl? Eller er han ensom og vil ha selskap?
M. (08.06.2012)
Svar:
Han ser sitt eget speilbilde, og tror det er en utfordrende hann. Denne vil han jage bort, noe han selvfølgelig ikke klarer. Heng en plastpose over bilspeilet når bilen står parkert.
Roar Solheim (09.06.2012)
Kjøttmeisunge
Vi fant en kjøttmeisunge utenfor hyttenog vi vill prøve og redde den, den er hyper og drikker mye men vi får den ikke til å spise jeg lurer på va jeg skal gjøre (spisielt om natten)
D.E.S. (08.06.2012)
Svar:
Ikke lett. Du bør faktisk lytte etter om det er flere meiseunger som tigger etter mat der du fant denne. I så fall bør du sette den ut igjen slik at den kan bli foret av sine foreldre. De finner ungen når den begynner å tigge. Spurvefuglunger fores med insekter og småkryp av sine foreldre, og hvis en skal fore opp slike unger selv, så er det en stor jobb. Kokt egg blandet med litt moppmalt kjøttdeig (uten krydder) kan kanskje være bra. Ellers kan det gå an å rådføre seg med folk som holder burfugler.
Roar Solheim (09.06.2012)
Linerle-mat tidlig på våren.
Linerla spiser jo i hovedsak insekter. Men det er jo et kjent faktum at en del av dem kommer ganske tidlig til Norge, før varmen og før isen er smeltet. Hva spiser de da? Har sett at de løper rundt på snø og is omtrent som de gjør på gresset om sommeren og finner et eller annet. Hva er det? Insekter fra i fjor som er frosset fast i isen. Gressfrø...? Annet som de klarer seg på til varmen og insektene kommer?
A.V.S. (08.06.2012)
Svar:
Trolig er det insekter og småkryp som virrer omkring oppå snøen. Hvis du kikker etter, vil du oppdage at det er ganske mange småkryp som ferdes på snøen på ettervinteren - edderkopper, småfluer og noen små kryp som kalles spretthaler.
Roar Solheim (09.06.2012)
Svimeslått fulgl - dagen etter
Hei og ref henvendelse og svar 2. juni.
Vi var ganske spente på om fuglen hadde overlevd natta. Resultatet var både positivt og negativt da fuglen hadde overlevd og var langt kvikkere enn dagen før, men så fortsatt litt pjuskete ut der den lå nede i pappesken. Lokket hadde vært av hele natta men fuglen hadde ikke flydd ut av den men dratt seg rundt i bunnen.
Vi løftet kassen ut på verandaen i håp om at den ville fly ut selv, noe den ikke gjorde. Den virket faktisk litt deprimert og apatisk. (nå skal jeg være forsiktig med å gi fuglen menneskelige egenskaper, men det var slik jeg oppfattet det). Vi delte opp et kokt egg og gikk inn og lot den være i fred. På det tidspunktet begynte vi å bli ganske rådville. Hva i all verden skal man gjøre med en skade fugl? Vingene var ikke skadet men den ville ikke gå eller stå oppreist i eksen.
Etter en tid uten resultat tok samboeren min opp fuglen fra esken – og da ble det reaksjon! Hun holdt den først forsiktig rundt med begge hendene før hun foldet de opp og fuglen sto alene på fingrene hennes. Der ble den lyste opp og ble stående og titte forundret rundt (igjen menneskelige egenskaper :). Den sto slik en liten stund før den tok sats i et stup ut av verandaen og fløy av sted.
En flott (og litt rørende) opplevelse!
Jeg skrev at jeg ikke viste hvordan fugl dette var men det var helt tydelig at det er en svale. Se bilde. Den hadde ikke mye hvitfarge på brystet, men noe.
Er det slik at svaler ikke kan gå på bakken? Og ei heller klarer å fly i små lukkede rom?
L.H. (08.06.2012)
Svar:
Ja, dette er en tårnseiler. Hadde du sendt dette bildet første gang, så hadde du fått råd om å kaste den opp i lufta! Tårnseilere som havner på bakken klarer nemlig IKKE å lette selv - til det har de for lange vinger og for korte bein. Eneste hjelp er å kaste dem opp i lufta slik at de får luft under vingene, da fyker de villig av sted. Bra at det gikk godt!
Roar Solheim (09.06.2012)
Fugler i Eidsvoll
Jeg har en hytte i skogen på Eidsvoll nedenfor Mistberget. Jeg har observert 53 arter fra hytta på få år! I år har det vært spesielt mange nye arter; kvinand, strandsnipe, møller, munk,kjernebiter og tornskate.
Jeg har noen spørsmål jeg håper noen kan svare på:
1. Er kjernebiteren blitt observert i Eidsvolls skoger tidligere - og hekker den der? (bilde 1 - tatt 26.5 )
2. Bilde2 (tatt 3. juni) : er dette skogsnipe? (det så ut som de hekket på bakken - halen er helt hvit når den flyr)
3. Bilde3 (tatt 3. juni) : er dette grå fluesnapper eller Svart&hvit fluesnapper hoa?
4. Er tornskate vanlig i dette området og er den blitt observert hekkende? (bilde 4 tatt 3. juni)
M.L. (08.06.2012)
Svar:
Her dukker bare bildet av tornskatehannen opp - et flott bilde! Jeg kjenner ikke i detalj forekomsten av kjernebiter på dine kanter, men kan opplyse om at denne arten har økt i antall og utbredelse de siste 30-40 årene. Den opptrer nå helt opp til Nordland fylke. Kanskje er det solsikkemating om vinteren som har gitt kjernebiteren bedre vinterforhold.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hakkespett og små fulger
Hei, vi har en fuglekasse på vår tomt. Vi er så heldig at en liten fugl (gul i brystet) har flyttet inn og de har fått flere unger. Etter at disse fuglen flyttet inn har en hakkespett forsøk og lage større hull. Mitt sp er, hvorfor de gjør dette og hva jeg kan gjøre for å skremme hakkespetten bort.
E.T.F. (08.06.2012)
Svar:
Det er sannsynligvis en flaggspett som forsøker å hakke seg inn i fuglekassa, og den har nok ikke noen fredelige hensikter. Flaggspetten er kjøttspisende, og hvis den kom mer seg inn, tar den med seg ungene og spiser dem opp (!). Derfor bør du forsøke å skremme vekk flaggspetten. Du KAN forsøke å lage en metallplate med et 3,2 cm D hull i, og spikre dette på utenfor hullet - da blir det ikke så lett for flaggspetten å komme seg inn til meiseungene.
Roar Solheim (09.06.2012)
Kryssing mellom duer?
Heihei!
I bakgården vår mater en nabo fugler og det kommer mange arter og spiser. På gelenderet sitter gjerne byduer og ringduer (skogdue?) side om side. Vi begynte å diskutere om disse kunne krysse med hverandre. Kan de det?
L. (08.06.2012)
Svar:
Det tror jeg ikke de kan. Har aldri sett beskrevet funn av slike krysninger.
Roar Solheim (09.06.2012)
Rød skjære
Hva har skjedd med denne skjæra. Kan neppe være naturlig ?
Fotografert i Skafjellåsen, Sande i Vestfold.
S.I.P. (08.06.2012)
Svar:
Denne fuglen har enten fått på seg rødfarge fra ett eller annet, eller så har den fått en skade som den blør fra, slik at det er blodfarge på fjærene. Jeg tipper det siste, siden rødfargen er på siden av kroppen, nærmest under vingen. Søl fra andre kilder vil oftest havne på hode eller bryst. Skjæra kan ha vært i territorieslagsmål med en nabofugl - det er ikke sjeldent blant skjærer.
Roar Solheim (09.06.2012)
Svaler som svømmer i vann.
Jeg bor ved en innsjø som heter Kvesjøn i Lierne Kommune.
Jeg er mye på sjøen og fisker, rett som det er, helst før regn kommer taksvaler og flyr helt ved vannflaten, og napper insekt.
I går satte flere av svalene seg på vannet og svømte rundt, lettet og landet dette har jeg aldrig opplevd tidligere,
Dette må være et uvanlig fenomen, eller er det ikke?
Mvh Kjell Kvetangen
K.K. (09.06.2012)
Svar:
Ja, dette tror jeg nok er et heller uvanlig fenomen! Svalene flyr ofte lavt over vann for å drikke, eller snappe insekter som flyr like over vannflata. Selv om spurvefugler kan svømme, og gjerne bader, så gjør de som regel dette når de kan stå i bunnen av en vannpytt. Kanskje kan disse svalene ha hatt ekstra mange parasitter som de har forsøkt å bli kvitt. Både låvesvaler og taksvaler kan ha en del lusfluer, litt store, flate fluer som en finner på mange fuglearter.
Roar Solheim (09.06.2012)
HELP !!! URGENT !!!
Hello, I rescued a little bird from the mouth of a neighbour's cat. The bird is fully feathered but has not yet learned to fly (that is what the animal doctor said). The doctor checked its wings and said it was likely not broken, but the bird cannot use his left wing properly, he ends up on his back. I try to feed him a glucose solution the doctor gave me. I found him yesterday afternoon and he was fine last night, but this morning he prefers to sit with eyes shut and I have to force-feed him. What can I do? Is there ANYONE in Germany in Hochtaunuskreis/Oberursel/Frankfurt who can help???? Please, if you have advice or know someone here whom I can contact, please help.
G.S. (07.06.2012)
Svar:
I have no knowledge of possible institutions or persons in Germany who could help you. I suspect that this bird has got internal injuries from the cat claws - that is probably why it sits with shut eyes. I fear that it will die from these injuries, and that there is nothing you can do to prevent its demise.
Roar Solheim (07.06.2012)