Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 828 til 39 852 av totalt 50 330 spørsmål


#Diverse

fannt egg-klase i kokt høns?

Bilde vedlagt spørsmålet

mamma kokte hønsefrikase til søndagsmiddag, og fant mange gule klumper inni alle tre hønene. Jeg legger ved et bilde. Hva er dette? Er det mulig at det er egg som ikke er egg"eggferdig"egg?

E. (29.07.2012)

Svar:

Dette er eggeplommene i hønas eggstokk. Det er plommer under ulike modnindgsstadier, og hos alle fugler som er i egglegging ser eggstokkene slik ut - helt normalt med andre ord. Det uvanlige er at ikke dette har vært renset ut fra hønseskrotten før den ble solgt.

Roar Solheim (29.07.2012)


#Diverse

Hei

Hva er forskjell på herring gull og lesser black backed gull? Har vi forskjellig navn på de to på norsk eller går de begge under sildemåke?

N.N (29.07.2012)

Svar:

Herring gull er gråmåke, lesser black-backed gull er sildemåke.

Roar Solheim (29.07.2012)


#Diverse

Svaleegg

Hvor lenge ligger svalene på egg før de klekket?

L.S.F. (29.07.2012)

Svar:

I følge Svein Haftorns Norges Fugler, er rugetiden for låvesvale og taksvale 11-18 døgn (stor variasjon med andre ord).

Roar Solheim (29.07.2012)


#Diverse

Svaleunge død

Hei,
Jeg fant en svalunge på stallen og fikk den oppi en kasse med halm. Vi matet den 4-6 små levende meitemark to ganger om dagen, i tillegg til et par vanndråper. Den døde tre dager senere. Gav vi den feil mat? Ev hva burde vi gjort?
Den kviknet til etter at vi fant den,etter vi gav den mat og vann, men var plutselig død den 3 morgenen.

Jeg spør fordi det er veldig mange svaler i stallen og om vi skulle finne en til vil jeg gjerne gjøre det riktig. var trist å miste den.
Mvh Ina

I. (28.07.2012)

Svar:

Det er mange muligheter til at dette gikk galt. 1: Fugleunger må varmes for å holde riktig kroppstemperatur når de er små - den KAN følgelig ha hatt det for kjølig. 2: svaler forer ungene med insekter, og meitemark KAN ha vært for kraftig kost for ungen. 3: Det er ikke lett å vite hvor mye mat som er tilstrekkelig, og følgelig KAN det hende at du har gitt fugleungen for lite mat. Den KAN også ha vært rammet av sykdom, som kan være årsaken i første omgang til at den falt ut av redet. Følgelig ikke mulig å si sikkert hvorfor den døde, dessverre.

Roar Solheim (28.07.2012)


#Trekkfugler

"Kveldstrekket"

Hver kveld i sommerhalvåret opplever vi store og små flokker av det vi tror er stær komme susende, nettopp over vårt hus. De kommer fra den sørlige kysten i Sandefjord/Larvik og flyr nordover inn mot bysentrum. "Forestillingen" skjer over en halvtimes tid ved 20-tiden. Flokken kan være fra 6-8 til ca 100 fugler. Hva kan dette fenomenet være? Vi har sett dette i flere år.

G.S. (28.07.2012)

Svar:

Når stærene har fått ungene sine på vingene, begynner de å samle seg i flokker. Først er det noen få opp mot hundretalls fugler, senere utover i august kan flokkene bli på flere tusen individer. Om kvelden flyr de samlet til faste nattekvarter hvor de sover. Når de sitter samlet, er hver enkelt fugl sikrere mot rovfuglangrep enn hvis den overnatter alene. Så, når de trekker, kan flokkene bli på flere titalls tusen fugler, og de danner store "skyer" som danner fantastiske, grafiske bilder mot himmelen når de svermer omkring i skumringen, rett før de lander på nattekvarteret.

Roar Solheim (28.07.2012)


#Diverse

Tårnseiler

Har et par spørsmål om Tårnseiler.

Hvorfor "jager" de hverandre i luften? Fanger de da samtidig mat, eller er det ren oppvising?

Og jeg ser jo en del tårnseilere i lufta rundt omkring, men hvor mange av disse er det som faktisk hekker? Hadde alle, eller de fleste hekket hvis det hadde vært hulrom og hekkemuligheter nok til alle?

Jeg er så engstelig for disse fuglene, det blir bare færre og færre hekkeplasser for dem, og det er jo så enkelt å hjelpe dem. Vårt tak passer ikke til tårnseiler-hekking, derfor har vi satt opp flere kasser som de tok i bruk for noen år siden. De er jo en av få fuglearter som faktisk kan hekke midt i Karl Johan bare de har muligheten, og det synes jeg er så beundringverdig. Hva tror du om fremtiden til tårnseilerne?

N.N (28.07.2012)

Svar:

Jeg tror nok tårnseileren vil kunne klare seg bra, så lenge folk fortsetter å bruke takstein på hustakene. Dette er jo i utgangspunktet en "unaturlig" hekkeplass for en fugleart, så tårnseilerne har nok profitert på våre huskonstruksjoner som hekkeplass. Seilerne lever i mange år, og det KAN være at ungfugler ikke hekker første år, men flyr omkring mens de legger beslag på en hekkeplass. Det er observert at tårnseilerne kan sjekke ut hekkeplasser på ettersommeren, før de neste år vender tilbake og hekker der. Flukt"oppvisningene" hvor flere flyr skrikende sammen, kan være en slags konkurranse hvor hanner konkurrerer om hunnene, men dette er jeg ikke sikker på. Spesialbygde fuglekasser er en bra metode for å gi seilerne flere hekkeplasser, og det er bare å sette i gang for flere med å bygge slike kasser. Seilerne er et hyggelig sommerinnslag i bybildet, og de høye ropene er et skikkelig sommertegn!

Roar Solheim (28.07.2012)


#Diverse

Blå egg - Robin's blue

Hei!

Jeg jobber som oversetter, og har kommet over noe jeg sliter med. En dame vil male veggene i Robin's egg blue. Hun er amerikansk, og jeg klarer ikke skjønne hvilken fugl dette kan være snakk om. Den må da holde til i USA, og ha blå egg.
Tusen takk for hjelp!

M.J.M. (28.07.2012)

Svar:

Da engelskmennene dro til Amerika, ga de hjemmekjære navn til arter som lignet dem de kjente i England. En rødbrystet, amerikansk trosteart fikk uheldigvis navnet "robin", som er engelskmennenes navn på rødstrupa. Den amerikanske trosten har fått det norske navnet "vandretrost". Den er på størrelse med en gråtrost. Eggfargen er sannsynligvis noe i nærheten av våre hjemlige trostearter, og fargen er dermed kanskje en slags grønnblå farge.

Roar Solheim (28.07.2012)


#Fuglekasser

Plassering av Perleuglekasse!

Har satt ut en Perleuglekasse i et område med mye gammel furu og gran skog med lite løvtrær. Perleuglekassen står 10-15 meter fra et lite tjern i utkanten til et åpent område i ei skjev furu ca 4 meter over bakken med inn flyvnings hullet vendt utover tjernet.Det er ganske myrete rundt i området så måren trives nok ikke her. Er dette en god plassering for en Perleuglekasse, eller bør vi flytte den på grunn av tjernet?

H. (27.07.2012)

Svar:

Nei, dette går nok bra. Jeg ville selv ha satt kassa litt lenger unna tjernet (25 m eller mer) for å være sikker på at ikke ugleunger kan havne i vannet, men så lenge ikke kassa står helt i vannkanten, så bør dette gå bra.

Roar Solheim (27.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Er dette rødstjert, pulli? Tydelig rustfarget stjertfjær. Var en adult hann i nærheten.

N.N (26.07.2012)

Svar:

Ja, dette tror jeg nok er en ungfugl av rødstjert. Selv om ikke hodet synes, så stemmer fargene på stjerten.

Roar Solheim (27.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Røy, Orrhøne eller veldig ung Orrhane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bildet tok jeg i Trysil 24, juli. Mente det var en røy. (det var tre stk. av dem som grusa i veien). Men så ble jeg usikker på om det var en Orrhøne? Men så har jeg hørt at høner og haner er ganske like i begynnelsen av livet, så kanskje er det en hane i kyllingdrakt?

Å.L. (27.07.2012)

Svar:

Dette er helt tydelig en orrhøne, og den ser ut som en voksen hunnfugl for meg - altså neppe noen kylling fra i år.

Roar Solheim (27.07.2012)


#Ringmerker

Ringmerket fugl, hvor kommer den fra ?

Hei, flere ganger i sommer har jeg fått besøk av en ringmerket måse her på Midtunhaugen ( Bergen ). Sist 25/07-12 kl 21:15. På ene benet står det JA7L på en gråaktig ring, det andre benet har en mye mindre sølvfarget ring. Noen som kan ha opplysninger om denne fuglen ?

I.R.H. (25.07.2012)

Svar:

Du må kontakte ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum for å sjekke om koderingen er nok til å identifisere merkested og -tid.

Roar Solheim (26.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette være tro..

Hei. Vi har siden februar måned jevnlig hatt besøk i hagen av en fugl jeg ikke klarer å gjenkjenne. Den er brun, nermest sjokoladebrun, mørkt nebb, mørke ben,mørke øyne størrelsen er litt mindre enn en Svarttrost. I solskinn vises tydelig orange farge i brystet. Den holder seg alene men er stadig inærheten av fuglebrett og andre småfugler. Vinter og snø var lite populært for da søkte den dekning under trær og inne i sypressbusker. Søkte etter mat på bakken der det var barflekker, rotet i jorden under trær. Har prøvd å få tatt bilde av den men ikke lykkes. Lurer på om det er denne fuglen som enkelte morgener synger så helt vidunderlig vakkert, litt lik undulatsang. Vi bor "i skogen" i Molde og denne ukjente var på hagebesøk senest i går. Han er aldri på fuglebrettet men spiste havregryn, fuglefrø og brødsmuler som ble lagt ut under trær i hagen. Jeg skulle gjerne visst hvilken fugl dette er.

N.N (26.07.2012)

Svar:

Det nærmeste forslaget jeg kan komme med her, er en svarttrost hunn. Den er ikke akkurat oransje i brystet, men kan være lyst brunaktig (kan kanskje oppfattes som nesten oransje i godt lys (?)).

Roar Solheim (26.07.2012)


#Sykdom og skader

Døde fugler

Er på hytten på Kvamskogen. Dette er et fjellplatå ca 400 moh. Her er alt av småfugler og jeg mater dem med meiseboller, solsikkefrø og fuglenøtter. Dette gjør jeg hele året. Den siste uke har jeg funnet 6-7 grønnsisik døde på plenen. Kan det ha noe med foret å gjøre eller er det en måte å "sile " ut syke individ. Har aldri opplevd dette før. Og det er ikke andre typer som er råket. Ikke kan jeg se at de har vært utsatt for "rovdyr". Kan fugler spise seg ihjel??

B.M. (26.07.2012)

Svar:

Nei, dette er mest sannsynlig resultat av smittsom sykdom blant disse fuglene, uten at jeg kan vite hva slags sykdom det kan være.

Roar Solheim (26.07.2012)


#Økologi og atferd

Mordersnegler

Ser ut som måker går og renser plenen min for brunsnegler.
Spiser måker brunsnegler?

Hilsen Jacob

J.E. (26.07.2012)

Svar:

Det aner jeg ikke, men dette vil i så fall være en meget kjærkommen observasjon dersom det stemmer. Mange vil nok sette stor pris på måkebesøk hvis de spiser disse sneglene....

Roar Solheim (26.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hortulan på Kringsjå

Hei!

Jeg bor på Kringsjå, og har i hele sommer hørt en fugl som synger veldig stilig. I en bok om fuglelyder var den likeste hortulan. Sangen jeg hører er ca sånn her: tre like toner + 3 ulike toner. Musikalsk sett ville det blitt 3 stk. 1/4-noter (f.eks) C, deretter 2 stk 1/8-noter G og G#, og så i en ny takt en helnote D#. Ellers så tror jeg at jeg så den i dag, rett utenfor vinduet mitt i ei bjørk, og den var liten og brun, ganske tynn, lignende bilder jeg har sett av hortulan, bare at jeg ikke kunne se den så bra. Har lest at den er ganske sjelden, og lurer på om dere er enige med meg i at det faktisk er en hortulan, med tanke på sangen. Takk for hjelpen!

I.H. (26.07.2012)

Svar:

Nei, jeg tror IKKE det er en hortulan du har hørt, selv om jeg ikke kan komme på hvilken fugl dette kan være. Hortulansangen stemmer ikke helt med din beskrivelse, og den er heller ikke så sannsynlig på Kringsjå.

Roar Solheim (26.07.2012)


#Sykdom og skader

Trost

Hei. Har fått inn en trost i hus, fordi katta tok den med hit levende. Benet er skadet og fuglen har ikke lært seg å fly. Må jeg avlive den pågrunna benet =

N. (25.07.2012)

Svar:

Hvis du kan holde den i bur/eske og fore den, så kan du prøve å holde dne til beinet gror/leges, men hvis ikke er det trolig best å avlive fuglen.

Roar Solheim (26.07.2012)


#Økologi og atferd

Måker i plogformasjon ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig at måker flyr i plogformasjon ? De fløy meget høyt oppe.

K.J. (25.07.2012)

Svar:

Nei, ikke spesielt vanlig - er ikke sikker på om jeg har sett det selv, engang.

Roar Solheim (26.07.2012)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

vet du hva denne fuglen kalles? bildet er tatt i asia

N.N (26.07.2012)

Svar:

Dette er en skjeggfugl, og den har fått navnet Himalayaskjeggfugl på norsk.

Roar Solheim (26.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor dykkende fisk i Begna

Da vi kom på gummiflåte ned elva Begna i Valdres, ser vi først en hals og et hode som stikker opp av vannet, for deretter å dykke og bli borte. Like etter blir det et voldsomt leven da det rett foran gummiflåten bakser opp en stor sort fugl av elvevannet. Den sliter med å komme ut av vannet og flyr en stund i lav høyde over elva før den vinner høyde og flyr over trærne ved elvebredden. Det lignet ikke en and. Hva kunne dette være for en fugl? Skarv???

V.S. (25.07.2012)

Svar:

Ja, dere har nok sett en storskarv - de dukker regelmessig opp i ferskvann i innlandet.

Roar Solheim (25.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kan denne fjære komme fra, og er det også mulig å få greie på om det er hunn- eller hannfugl, ungfugl eller voksen, vingefjær, stjertfjær eller annet?

N.N (25.07.2012)

Svar:

Dette er en dekkfjær fra vingen (armdekkfjær) på en kongeørn. Det er en eldre fugl (ikke første ungfuglfjærdrakt), men jeg kan ikke si noe mer om alder enn at den bør være 3+ år gammel.

Roar Solheim (25.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk eller ... ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en musvåk ? Det var tre stykker som kretset over huset mitt.Synest stjerten er så " rotete ".Er det ungfugler ?

K.J. (24.07.2012)

Svar:

Ja, dette er en musvåk. Den holder på med å skifte (myte) vingefjær, og de ytre stjertfjærene er i ferd med å vokse ut. Dette er grunnen til at den ser litt "rufsete" ut. Det er bare de gamle fuglene som ser slik ut nå på sommeren. Årets ungfugler har helt jevnt utvokste fjær, og de begynner ikke å skifte vingefjær før neste sommer. Rovfuglene skifter bare noen av fjærene hvert år, derfor får de slik flekkvist fjærskifte.

Roar Solheim (24.07.2012)


#Økologi og atferd

Bergand

Hei! Observerte Bergand for et par dager siden i Eggedalsfjellet. For meg så det ut til at ungene holdt til i ett vann mens moren svømte rundt alene i et vann ca 50-100 meter unna uten syn mot vannet ungene var i. Er det vanlig atferd?

K. (24.07.2012)

Svar:

Nei, ikke så vidt jeg vet. Men det spørs hvor store ungene var. Etter hvert som de blir noen uker, KAN det hende at mor tar seg en tur på egen hånd, selv om jeg ikke kjenner til slik adferd i detalj.

Roar Solheim (24.07.2012)


#Økologi og atferd

Måser

Desse store flokkane av måser som opptrer i samband med gylling av åkrer spes. om våren, - er dette ein eigen rase? Er dette fugler som trekker?

J.K.M. (24.07.2012)

Svar:

Nei, dette er "vanlige" måker som søker etter mark og andre virvelløse smådyr på jordene. Hettemåke, fiskemåke og sildemåke (langs kysten) er de artene en oftest ser. Særlig når det pløyes, kan måkene sverme veldig aktivt rundt traktoren, for å være raske til å sikre seg godbitene bak plogen.

Roar Solheim (24.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kan dette være noen annet enn storspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

B. (24.07.2012)

Svar:

Nei, dette er en storspove.

Roar Solheim (24.07.2012)


#Diverse

Komentar til svar kryssordfugl

Are er et gammelt norsk navn for Havørn som ble brukt i store deler av landet. I kryssordsammenheng er are mye brukt som løsningsord for fugl.

N.N (24.07.2012)

Svar:

Kryssordverdenen er omfangsrik...

Roar Solheim (24.07.2012)

««første 39 828 - 39 852 av 50 330 siste»»