Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 615 til 29 639 av totalt 49 973 spørsmål


#Diverse

Tårnfalkunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I fjor datt det ned en tårnfalkunge fra reiret sitt. Vi foret den i et par dager, og satte den tilbake i treet hvor reiret var. Etter ett døgn klarte den å hoppe opp i til toppen og tilbake i reiret. Moren godtok ungen igjen. Men, for to dager siden så datt det ned en tårnfalkunge igjen. Denne er yngre enn den som datt ned i fjor, da den fortsatt har dun på seg. Nr to kom deisende ned i går, og nr tre i dag. Den siste har dessverre en skade, ser ut som et åpent sår i halsen. Den spiser, men er pjusk. Vi er overrasket over at det er såpass mange som har dettet ned. Hvorfor skjer dette? Kan moren avvise dem, er dette vanlig? De blir foret med kyllingfilet nå. Hva kan vi gjøre?

O.B. (18.07.2016)

Svar:

Her er det kanskje snakk om en av to mulige årsaker: 1: kvistreiret de hekker i (kråkereir) er såpass dårlig at det er i ferd med å gå i stykker, med resultat at ungene faller ned på bakken, eller 2: hunnfuglen har omkommet slik at ungene sulter og hopper ut av reiret i ren desperasjon. Dersom begge foreldre er til stede, og det går an å komme opp til reiret, kan det være verdt å forsøke å restaurere det og å sette ungene tilbake, spesielt dersom det er andre unger tilbake i reiret (da vil ikke foreldrene ha gitt opp kullet sitt ennå). Er reiret tomt, er det kanskje tvilsomt at foreldrene vil ta til seg ungene igjen (de kan ha oppfattet at de er tapt), og da må ungene fores opp til de blir selvstendige (kanskje 2-4 uker framover). Det er viktig at de får noen hele byttedyr (mus, småfugler etc) med pels og fjær på, og med knokler, slik at de får i seg et bredt spekter av næringsstoffer, og kan lage gulpeboller som de spyr opp.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Sykdom og skader

Nesten fullvoksen måke unge funnet med skadet bein,klarer ikke å fly

Fant en nesten fullvoksen måke unge istad som er skadet. Den lå i gata.tatt den med hjem. Gitt den laks,prøvd å fått i den vann. Hvor ofte skal den var mat å hvor lenge kan den bo hos oss før den kan slippes i det fri igjen. Tar dyrlegen slike tilfeller alvorlig?

T. (19.07.2016)

Svar:

Dette er en ung fiskemåke. Den er stor nok til å kunne fly, men det er ikke mulig å si hvor lang rekonvalesens-periode den trenger. Det kan være dager til flere uker. Fiskemåker kan spise mange typer matrester som ikke er krydret. En veterinær kan alltids behandle en skadet fugl, men da må du være forberedt på at det kan koste mye!

Roar Solheim (23.07.2016)


#Økologi og atferd

Taksvale

Hvordan angriper taksvalene? Har taksvaler oppunder taket på stallen, og synes det er ganske så facinerende å se på taksvaleungene når de er kommet på gulvet, men er redd for å bli hakket i hodet ellet bombardert med bæsj når jeg ser på dem😕

A. (22.07.2016)

Svar:

Tror nok svalene ikke gjør annet enn å snittfly i forsøk på å skremme deg vekk. De hakker ikke i hodet, så du trenger ikke å være redd for dem.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Ligger i båt på stora Måkholmen i Sverige (mellom Grebbestad og Fjellbacka). I går kveld sto vi og fisket krabber/småfisk på svaberget, da kom det en anderledes utseende måke svømmende. Den tok et par runder i den lille viken vi sto ved før den Labbet i land 20 cm fra bena våres. Den la seg bare ned rett ved siden av oss og virket helt utslitt/syk. Vi forsøkte å kaste en liten fisk bort til den men var helt uinteressert. Vi lot den da bare ligge og regnet vel egentlig med at den antagelig ikke ville klare seg. Etter en time eller to kom den seg litt, og kom svømmende bort til båten. Vi kastet da ut litt brød som den spiste en del av. Den holdt seg rundt oss hele kvelden men har ikke sett den i dag. Den så såpass anderledes ut at vi sjekket litt bilder på nett, og med null kunnskap om fuglearter synes vi mest det lignet på en Steppemåke, hva tror dere? Dette er bilder tatt med mobiltelefon så er ikke alltid verden(har tatt noen med et skikkelig speilrefleks også, men får ikke ut de her)

E.K. (23.07.2016)

Svar:

Dette er ikke en måke i det hele tatt, men en havhest. Den er nok syk eller avmagret siden den oppfører seg på denne måten.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Sykdom og skader

Liten fugl på terrassen

Fuglen en spurv har sittet på gulvet i 5 timer. Fått vann og litt brødsmuler, men flytter seg bare litt. Hva gjør jeg ?

N.N (23.07.2016)

Svar:

Umulig å si uten bilde som kan avklare om det er en ungfugl, eller en voksen fugl som kanskje har fløyet mot vinduet og fått hjernerystelse. Det beste er nok å la den sitte i fred og se om den kommer seg etter hvert.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And i fjellvann sør-vest for Skinnarbu

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette? Det mest nærmeste jeg finner i fuglebøker er skjeand, men det stemmer ikke helt ...

E.M.M. (23.07.2016)

Svar:

Dette ser ut til å være en bergand hunn med unger.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Økologi og atferd

måkeunge på plenen

I ettermiddag oppddaget jeg en måkeunge på plenen utenfor blokken der jeg bor I Oslo, måkene holdt vakt fra overn og det var mye skriking. 3 skjærer prøvde å ta ungen, men måkeforeldrene var påpasselige. Vet ikke hvor ungen kommer fra eller hva jeg skal gjøre med den, foreldrene holder på på 3. timen her ute nå. Ungen går att og fram på plenen og innimellom hekker etc og er litt fortappt

A.T.T.9. (19.07.2016)

Svar:

Du skal bare la måkene få være i fred. Sannsynligvis har måkene hatt reir på ett av hustakene.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger døde !

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en kjøttmeisunge utenfor kassa si, så oppi kassa og der lå det to døde til. Hva kan ha skjedd her ? Pleier ikke kjøttmeis å få fler i kullet en bare tre ? Og har da moren dødd underveis? De var jo helt dekket av fjær og virket klare for livet.

K. (19.07.2016)

Svar:

Ja, de voksne kan ha omkommet, og det hender at et kjøttmeiskull bare omfatter 2-3 unger, spesielt hvis det er så sent på sommeren som dette kullet.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Fuglekasser

blåmeis

I dag har det vert utflytterdag i fuglekassa der et blåmeispar har holdt til. Men 2av barna er igjen,og det er ingen som mater dem. Hvorfor skjer dette og er det noe jeg kan gjøre? Blir jo litt trist når ei og mor drar fra ongan sine. hilsen signe på Kvaløya i tromsø

N.N (19.07.2016)

Svar:

Dessverre, noen unger kan bli forlatt dersom de viser tegn til å være underernærte eller svekket, og da dør de. Dette er naturlig, og ikke noe vi bør legge oss opp i, selv om det kan fortone seg brutalt.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sykdom og skader

Hvilken art? Kan jeg hjelpe den?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg reddet en fugl fra katten, og lurer på om jeg kan hjelpe den. Den har fått halefjærene nappet av. Så den kan ikke fly i den tilstanden den er nå. Hvilken art er det? Kan det være en ung rødstrupe? Er det mulig å fôre den til halefjærene vokser ut, også slippe den ut igjen? Hvilken mat skal den ha isåfall? Vingene er ikke skader og den har ikke andre skader. Har satt den mørkt og stille for å unngå sjokk.

E.A. (19.07.2016)

Svar:

Dette er en ung finkefugl, ser ut som enten gråsisik eller bergirisk. Den ser ganske pigg ut. Hold den i bur noen dager og gi den frø, brødsmuler og vann. Er den da i fin form, kan dere slippe den ut. Stjertfjærene vokser ut igjen i løpet av noen uker, og den klarer seg fint selv om stjerten mangler en stund.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Diverse

Svanefamilie overtar badeplassen vår

Vi har en badeplass nede ved vannet og hvert år prøver svanene å overta den. Vi skulle gjerne delt med de, men de griser ganske mye, så vi vil helst ha de bort. Hva kan vi gjøre?

N.N (18.07.2016)

Svar:

Hvis svanene er et problem, må dere kontakte de lokale myndighetene (kommune, Fylkesmann el. lign.).

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråsissik eller polarsissik ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette kan være en polarsissik. Bildet er tatt i Dividalen nasjonalpark i indre Troms. Nærmere bestemt ved Vuomajav`ri ca 700 moh

K.J. (22.07.2016)

Svar:

Nei, dette er en ordinær gråsisik.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fant en fugleunge i dag

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette og hva slags mat kan jeg gi den? Vet ikke om katten har prøvd seg på den, men den virker ikke skadet. har gitt den oppbløtt brød i sukkervann og den spiser godt, og skiter. pussser fjørene sine og sover litt. hvor ofte skal den ha mat, oghva slgs mat er best?

S.B. (19.07.2016)

Svar:

Dette er en svarttrostunge. Helst bør du sette den tilbake der du fant den så raskt som mulig, for foreldrene forer den med mark, insekter og andre småkryp med jevne mellomrom.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn på Hvaler

I går satt en rovfugl over hønsehuset (blei et svare leven!) Jeg observerte den i flukt skrått underifra på ca 50 meters hold. Virket mørk brun, på størrelse med en voksen hønsehauk (som vi har mye av her). Gjennom kikkert på ca 200 meters hold så jeg tydelig et stort lyst ørnenebb, og i kveldssolen fikk fuglen en vakker kobberfarge. Spesielt nebbet overbeviste meg om ørn da vi har fiskeørn(?) i området, men finner ikke bilder av noen fugl som ligner, ei heller ungfugl. Noen anelse om hva det kan være?

C. (19.07.2016)

Svar:

Mistenker at du helst kan ha sett en musvåk, men ikke mulig å si noe nærmere uten et bilde av fuglen.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Fugleforing

Kan jeg flytte med god samvittighet?

Jeg har de siste 8 årene matet fugler her jeg bor, det er masse småfugler her. Kjøttmeis, blåmeis, dompap, spurv. Jeg mater hele året. Nå skal vi flytte herfra og jeg bekymrer meg for fuglene som er vant til å spise her. Vil de "flytte" videre eller holde til her å vente på mat?

N.N (20.07.2016)

Svar:

Ja, de finner lett fram til andre forplasser i nærheten.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Diverse

Havørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Gjennom en ukes tid nå har vi observert en voksen havørn som har oppholdt seg rett ved hytten vår i Snekkeviken ved Sotra. Det har aldri vært observert her inne før. Og det virker til at den har tenkt å bli. Et det noe man burde melde fra om til noen? Legger ved bilde.

E. (19.07.2016)

Svar:

Nei, havørn har etter hvert tatt i bruk hele kystlinja, så dette trenger dere ikke sende spesiell melding om. Men takk for innsending av spørsmålet hit.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gangen tror jeg at det er en trepiplerke eller heipiplerke.

N.N (19.07.2016)

Svar:

Dette er tydelig en trepiplerke. Smale streker langs kroppssidene, og kort bakklo.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugle- unge - er det en trost ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er denne lille fuglen, så den i går - en trost- unge ?

E.R. (20.07.2016)

Svar:

Dette er en unge av gråtrost.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl, uten hjerne

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen lå ved husveggen og synlig skade var som vist på bildet.

Hvilken fugl er dette og er det en annen fugl som har forårsaket dens død?

A. (19.07.2016)

Svar:

Dette er en ung trost, men litt vanskelig å¨se hvilken art fordi så lite av kroppen er med på bildet. Den kan ha dødd av EN årsak, mens en annen fugl har hakket ut og spist hjernen på kadaveret.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?

N.N (18.07.2016)

Svar:

Dette er en ung ringdue.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Hei. Jeg har hørt rovfugl lyder i sommer i nærheten av huset vårt i Jevnaker. I går så jeg 2 store fugler som kom over huset, vi bor i skogkanten ved en ås. Jeg kjenner rovfuglene relativt godt, men har ikke sett slike på nært hold før. Kunne tyde på at de var unger, akkurat fløyet ut. De var store og nesten grå på undersiden, lange vinger, vingerype som en våk. Hva kan det være?

A.H. (20.07.2016)

Svar:

Du kan ha både musvåk og vepsevåk hekkende ved Jevnaker.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter denne fugelen ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Jeg fikk besøk av denne meget vakkre fugelen I hagen .den er på størlese med en Trost. jeg bor ved seljord vannet (Vefald )telemark .jeg har aldri sett denne før og nå lurer jeg på hva denne heter .bildet er desverre noe uklart .jeg er Meget takknemmelig for hjelp .Mvh Richard Reinsborg

R.R. (20.07.2016)

Svar:

Dette er en kjernebiter.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Ringte.

Hei. Ringduepar bygger reir i et lavt bjørnetre i hage. Det er 21 juli. Er ikke dette sent med tanke på rutetider og tiden det tar før de kan fly.

N.N (21.07.2016)

Svar:

Ringduene kan ha mer enn ett kull om sommeren, muligens helt opp til 3 kull.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vaktel i åkeren?

Her er det bare å skru opp lyden. En fugl som har vært her i over en måned nå og som jevnlig gir fra seg lyd. Samme strofe hver gang. Har jeg virkelig fått en vaktel i åkeren? Noen som har kjenning til fuglen og kan bekrefte dette?
For min del stemmer det både med lyd, oppførsel og habitat. Den beveger noe på seg, men holder stort sett til i samme område. Kan den ha lagt egg? Kanskje er det en hunn inn i bildet også? Skal ikke forstyrre og gå i åkeren, men fuglen får jeg nok aldri sett 😄

Ø.T. (21.07.2016)

Svar:

Ja, dette er typisk vaktelsang.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Blå fuglebæsj

Vi opplever at det i år er mye blå fuglebæsj rundt hytta ved Gjeving. Hvilken fugl kan dette være? Ikke sett dette før.
Takk for svar

N.N (21.07.2016)

Svar:

Umulig å si hvilken art, bare at fuglene har spist bær (blåbær eller krekling). De fleste spurvefugler, vadefugler og en del andre i fjellet spiser bær og lager slik blå avføring om høsten.

Roar Solheim (22.07.2016)

««første 29 615 - 29 639 av 49 973 siste»»