Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 648 til 25 672 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Mørkegrå ensfarget fugl
Hei!
Vi har sett en ny fugl i hagen. Den er ganske stor, større enn svarttrosten. Den har ensfarget mårkegrå/koksgrå fjærdrakt med grått nebb. Dette er på ytre søre Sunnmøre. Observert nå i november. Vi tenkte det kunne være en slags trost, men vi finner den ikke på nettet. Den har ikke mønster.
J. (21.11.2017)
Svar:
Vanskelig å se hva dette kan være. Har dere sjekket kaie?
Roar Solheim (21.11.2017)
Spørsmål:
Merker fuglene når det blir væromslag?
Snø i vente?
N.N (21.11.2017)
Svar:
Vet ikke, men de kan nok merke om lavtrykk eller høytrykk er på vei tidligere enn det vi mennesker klarer.
Roar Solheim (21.11.2017)
Haukefugler
Vilke kjennetegn har en Haukefugl som man kan se/høre for å skille en fra andre typer fugler?
C. (21.11.2017)
Svar:
Dette er ikke et kortfattet spørsmål, men en helt oppgave, så dette bør du søke på nettet og lese om selv.
Roar Solheim (21.11.2017)
Foring
Hva slags smør går det an å for småfuglene med?
N.N (21.11.2017)
Svar:
Helst usaltet smør, men vet ikke om fugler vil spise vanlig smør (?).
Roar Solheim (21.11.2017)
Kongeørn
Hva slags vingeform har kongeørnen?
A.H.R. (21.11.2017)
Svar:
Se tidligere svar på samme spørsmål.
Roar Solheim (21.11.2017)
Mysterium
Hva betyr det når fugler kommer inn gjennom ventilen i huset?
N.N (21.11.2017)
Svar:
Da betyr det at ventilen ikke er tettet med metallnetting!
Roar Solheim (21.11.2017)
Dvergspett
Sunnmørskysten.
Ein dvergspett flaug på vinduet til en nabo. Heldigvis våkna den etter ei stund og flaug av gårde. På bildet han sendte viste det seg at det var ein hofugl. Den hadde svart isse. Her er det store spørsmålet. Av fire fuglebøker eg har står det i tre av dei at hofuglen har kvit isse. Den fjerde boka står det svart isse (Damm Natur). Fuglen har svart isse. Her er forvirringen total. Har hofuglen av dvergspett svart eller kvit isse?
N.N (21.11.2017)
Svar:
Her er det nok uklare bruk av begrepene. Både hann og hunn har en hvit flekk rett over nebbrota, mens selve issen (toppen av hodet, "kalotten") er rød hos hannen og sort hos hunnen. Å kalle issen hvit er derfor feil.
En interessant observasjon som nok en del oversettere og fuglebokforfattere bør merke seg!Roar Solheim (21.11.2017)
Spørsmål:
Hvorfor heter anda taffeland?
N.N (20.11.2017)
Svar:
Mistenker at vi har arvet navnet fra dansk. På svensk heter arten brunand. Siden taffel er et annet ord for bord, mistenker jeg at fuglen i en eller annen forbindelse har blitt ansett som spiselig eller egnet for å serveres på et bord (dvs taffel).
Roar Solheim (20.11.2017)
Fuglesang om natten fra stor fugl
Nå er det slutten av november, og de siste nettene har vi hørt merkelig fuglesang, som jeg aldri har hørt før. Veldig høy og sterk lyd. Litt som MIP - MIP som støtes ut som uregelmessige varselsignal. Vi bor i et område med mye furu og gran. I natt satt denne fuglen og "skreik" så høyt at lyden kom inn i drømmen min og jeg våknet. Jeg tittet ut bak gardina og håpet jeg skulle få et Glimt av natteplageren. Og ganske riktig. Der satt det en stor fugl. Større enn skjære og kråke. Spisst nebb. Det var bekmørkt, men jeg så konturene i noe lys ved huset. Vi har mye høner godmodige. Kan det være Hønsehauken? Eller en annen fugl i haukefamilien...
N.N (20.11.2017)
Svar:
Nei, dette er nok ikke noen rovfugl. De verken roper slik om natta, eller har spisst nebb. Dessverre klarer jeg ikke å finne noen gode kandidater for hva du kan ha sett.
Roar Solheim (20.11.2017)
Spurveugle
Hvordan jakter spurveugla?
J. (20.11.2017)
Svar:
Den sitter ofte nokså høyt og speider etter småfugler eller gnagere på bakken. Gnagere stuper den rett ned på, mens småfugl kan fanges i trærne eller kanskje også i lufta.
Roar Solheim (20.11.2017)
Mørk fugl med rustrødt bryst på fjellet?
Vi fikk i helgen besøk av to mørke fugler med rustrødt/oransje bryst og buk på matfatet på fjellet i Valdres (1000 moh). De var på størrelse med store duer og hadde veldig tykk fjærdrakt. Med slike kraftige farger kan det ikke være lett å gjemme seg om vinteren? Ingen foto dessverre.
Ø.C. (20.11.2017)
Svar:
Mistenker at dere har sett lavskrike - sjekk bilder av den på nettet.
Roar Solheim (20.11.2017)
Tereleik
Hei
Har sett en del tiur på ett område! Tenkte å lete etter leiken i vinter. Hva må jeg da se etter ? Holder de seg rundt leirområdet på denne tia ! Så en del tiur lort under ei furu sist vinter! Kan leiken være i det område eller sitter de langt i fra leike og beiter!
S. (20.11.2017)
Svar:
Gå og se etter spor på bakken kort etter nyttår. Storfuglene har faktisk noe vinterspill, og da kan de lage spillspor på snøen. Ellers kan de gjerne beite og legge fra seg ekskrementer nå om vinteren på eller tett ved leikplassen.
Roar Solheim (20.11.2017)
Spørsmål:
I fra hvor stor omkrets kan småfuglene komme til fôringsplassen? Vet man noe om det? Har for øvrig registrert langt flere meiser i høst enn de siste par årene.
N.N (20.11.2017)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke noe opplysninger om, men det er et interessant spørsmål.
Roar Solheim (20.11.2017)
Hvilken fugl furukors elelr grankorsnebb
Litt usikker i dag hvilken fugl dette er
L.E. (19.11.2017)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, dessverre. Det er ikke lett å skille disse to artene. nebbhøyden er viktigste forskjell, men da må en se dem rett fra siden. Mistenker at dette er grankorsnebb, selv om nebbet kan virke nokså tykt.
Roar Solheim (20.11.2017)
Kjøttmeis med problemer.
Hei, har den siste uken hatt besøk på fuglebrettet av en kjøttmeis med en skade eller hva det er. Den spiser som den skal ser det ut til.
A. (20.11.2017)
Svar:
Denne har fått fuglekopper. Det ser ut til at kjøttmeis kan leve lenge med slike problemer, men jeg vet ikke om de kan bli friske av dette. Trolig er det fare for at en del fugler med slike utvekster ender som haukemat.
Roar Solheim (20.11.2017)
Kongeørn?
Heisann! Knipset et raskt bilde av denne rovfuglen utenfor hytta på Bergsjø nå i kveld. Har observert en større musvåk her de siste dagene, men synes denne ser litt annerledes ut med de hvite delene under vingene. Kan det være en kongeørn? Tusen takk for hjelpen!
P. (19.11.2017)
Svar:
Ja, dette er ikke noen våk. Dette er en kongeørn som er kanskje 2-4 år gammel. Den er IKKE klekket i år. Den har noen ungfuglfjær (hvite innerst, mørke ytterst) i vingene, og en del eldre fjær fra nyere generasjoner. Det betyr at den har vært gjennom minst ett fjærskifte i vingene, trolig et par (det tar flere år før alle vingefjærene er byttet ut).
Roar Solheim (19.11.2017)
Fugl har overtatt meisefuglekasse i sept.-okt.
En mystisk fugl har overtatt meisekassene våre på Helgelandskysten i Nordland. Den har utvidet hullene til det dobbelte, nå 6-7 cm i diameter. Vi har bare såvidt sett den etter mørkets frembrudd, og fluktlyden minner om gråtråstens. Den er også på størrelse med en trost. Hva kan dette være slags fugl?
N.N (19.11.2017)
Svar:
Jeg antar at dette mest sannsynlig dreier seg om en flaggspett. Spettene kan av og til hakke ut kassehull om høsten slik at kan komme inn og benytte kassen som soveplass om nettene. Både flaggspett, dvergspett, tretåspett, grønnspett og svartspett kan gjøre dette.
Roar Solheim (19.11.2017)
Bjørkefink 2.0?
Takk for svar angående bjørkefinken, Roar.
Men jeg trodde bjørkefinken var en trekkfugl? Og hvis den overvintret, så gjorde den det i Sør-Norge?
N.N (19.11.2017)
Svar:
De trekker/streifer en del, og det kan kanskje hende at bjørkefink nå overvintrer lenger nord enn tidligere fordi de finner så mye mat i form av solsikkefrø på forplasser.
Roar Solheim (19.11.2017)
hvilken fugl er dette?
N.N (19.11.2017)
Svar:
Dette er i alle fall en islom i vinterdrakt.
Roar Solheim (19.11.2017)
Sidensvansen
I går kveld, smalt det kraftig i stuevidnuet, akkurat som om noen kastet en snøball på vinduet. Jeg skvatt og reiste meg opp for å se etter hva det var og der lå en liten flott spurv med rare rykninger. Jeg ble så utrolig trist og ante ikke hva jeg skulle først gjøre. Jeg lot den være der i ca 1 time, for å se om den kom til seg selv, men den ble ikke helt bra. Den prøve å fly en sjelden gang, men hadde jevnlige rykninger i hodet. Jeg fant et kattebur som jeg satte ut på verandaen og dekket det helt med mange tepper, slik at det skulle holde litt på varmen og la inn en opprevet bolle og vann, men sørget for å ha en liten åpneing, i tilfelle den kom til seg selv igjen. Jeg klarte ikke å roe meg i natt, for jeg tenkte hele tiden på den stakkars tassen, ute på verandaen som kanskje lidde ute i kulda. Jeg våknet 03:30 på natten og tok en titt ut av vinduet og der stod den ut av buret igjen. Det var noen minusgrader ute, så jeg ble veldig redd og tok den inn på badet. Jeg har hatt den stengt inne på badet, siden i går kveld. Jeg søkte på internett og fant ut at de spiser insekter og rognebær, så nå har jeg byttet ut bollen med ei skål full av rognebær. Jeg har hørt den har flydd på døren tre ganger i løpet av dagen i dag og blir veldig redd for hva jeg skal gjøre. Lyset står på konstant, for jeg er redd den ikke klarer å se maten som ligger på fatet, om jeg slår av lyset. Den har hodet veldig mye bakover, så den er langt i fra klar til å slippes ut i det fri. Jeg har tatt video opptak, slik at dere kan selv bedømme. Jeg håper virkelig dere kan hjelpe snarest, for dette er en veldig ubehagelig situasjon.
K.A. (19.11.2017)
Svar:
Dette er tydelig en sidensvans som har fått kraftig hjernerystelse. Du har gjort det eneste riktige, nemlig å ta fuglen inn og gi den beskyttelse. Siden denne fuglen er såpass unormal i bevegelsene så lenge etter smellet, er det en fare for at den kan dø av skadene. Det kan du ikke innvirke på - du må bare ta tiden til hjelp og se om det går bra. Den KAN også komme til hektene igjen. Du kan ta tak i nebbet på fuglen med fingrene og åpne gapet dens, og dytte noen rognebær ned i gapet på fuglen. Da får den i seg litt næring, siden den neppe kan spise selv i sin nåværende tilstand. Selve fordøyelsen burde det ikke være noe i veien med.
Roar Solheim (19.11.2017)
Bjørkefink?
Heisann.
Et enkelt spørsmål fra meg: På fuglebrettet i hagen i Bodø hadde jeg i helgen besøk av noe som så veldig ut som en bjørkefink. Kan det stemme?
A.B. (19.11.2017)
Svar:
Ja, det kan det absolutt. Bjørkefinken er en vanlig brettgjest over det meste av landet.
Roar Solheim (19.11.2017)
Medium brun fugl i /grensa Sør/NordTrøndelag, ved Trondheimsfjorden.
Takk for svar Roar Solheim (18.11.2017 17:56) Det viser seg at et av de bildene mannen min fikk tatt var nogenlunde etter forstørring. Er det en nøtteskrike? Ikke spraglete som nøttekråka?. Og det er sol på fuglen. Vi har mye spetter og kråkefugler her. Men min mann mener det er en større fugl, i hvertfall er stjerten lang.
T. (18.11.2017)
Svar:
Bildet er dessverre ikke enkelt å tyde, men dette ser mest ut for meg ut til å kunne dreie seg om en nøtteskrike. Det ser nemlig ut som at den har lys (hvit) stupe under nebbet, og grårosa bryst.
Roar Solheim (19.11.2017)
Alkekonge
Har ei katt som har tatt med seg en alkekonge inn, den lever, men er noe skadet, hva gjør jeg med den?
J. (19.11.2017)
Svar:
Den bør sjekkes av fuglekyndig person. Men det er stor fare for at fuglen i utgangspunktet har vært så svekket/utsultet, at den ikke vil overleve selv om katteskadene er ubetydelige, dessverre.
Roar Solheim (19.11.2017)
Llita ugle
Kva sort ugle er dette? Ho er lys når ho flyg, og eg ser ho på dagtid,(augene er gule). Fusa i Hordaland. Beklagar dårlege foto.
L.E.B. (18.11.2017)
Svar:
Dette er en haukugle.
Roar Solheim (18.11.2017)
Medium brun fugl i /grensa Sør/NordTrøndelag, ved Trondheimsfjorden.
Min mann mener å ha sett en sjeldenhet i morres. I skogkanten bak huset vårt, antagelig i et rognetre satt en medium stor fugl, med litt smal hals og hode, og kraftig lang stjert. Rødbrun i fargen i sola. Lyden var litt hakkende/kaklende eller et langt tynt (småfuglaktig) pip. Hodet minnet om hønsefugl mener han. Vil gjerne ha tips til lyd/bilde å søke på. Hva kan han ha sett?
T. (18.11.2017)
Svar:
Dessverre ikke lett å si hva dette kan ha vært. Høres mest ut som en kråkefugl, og de mest aktuelle nede ved Trondheimsfjorden kan kanskje være nøtteskrike og nøttekråke.
Roar Solheim (18.11.2017)