Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 396 til 47 420 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Noe som skremmer duer?
Hei. Jeg ser det er en under som har stilt et lignende spørsmål om duer, men jeg spør allikevel. Finnes det noe som duer er redd for eller synes lukter vondt. vi har noen duer som bråker så mye ute på balkongen hver morgen rundt klokka seks, hvor de trolig kurtiserer hverandre til den store gullmedaljen og kjæresten min er redd for at de skal hekke der ute (pigger hjelper ikke da balkongen er stor og de også sitter "inne/nede" på balkongen). Har du noen gode råd?
N.N (07.04.2008)
Svar:
Duene er redd for rovfugl og store ugler. Hva om dere forsøker å skjære ut en siluett av en sittende ugle, male denne mørk brun og lag to knallgule øyne!!? Risikoen med en slik er at den kan tiltrekke seg kråkefugl som vil mobbe denne "ugla".
Morten Ree (21.04.2008)
Fant en morsom artikkel på tv2 nettavisen...
Hei! Er rovfuggel-entusiast og kom over denne nyheten...
Er det sannsynlig at dette er fakta? se link:
http://pub.tv2.no/nettavisen/verden/article885817.ece
P. (16.04.2008)
Svar:
Ørner markerer sitt leveområde med å sirkle på oppadstigende luftstrømmer over territoriet. Her i Norge har mange hangglidere opplevd å sveve sammen med ørner, men jeg kjenner ikke til at noen ørn har oppfattet hanggliderne som konkurrenter og forsøkt å jage dem vekk. Det er nok det som har skjedd i Australia i artikkelen du refererer til. Trolig dreier det seg om kilehaleørn, en slektning av kongeørn.
Roar Solheim (17.04.2008)
Tårnfalk hekket på hytta
Hei. I fjor sommer hadde vi et tårnfalkepar som hekket oppe under mønet på hytta vår. De fikk tilsammen 5 unger som alle vokste opp, godt foret med mus og lemen.
Er det sannsynlig at det samme paret kommer tilbake i år?
Jeg kunne tenke meg å kunne overvåke reirplassen med et Web-kamera. Er det vanskelig å få til?
Bildet viser 3 av ungene, de to siste ligger bak og synes ikke her. Det var vanskelig å få et godt bilde av foreldrene, de var nokså sky, og satt gjerne i skogkanten til vi var ute av syne.
A.W. (16.04.2008)
Svar:
Artig bilde, og morsomt at du har fått tårnfalken som "husfugl", det er ikke så vanlig. Tårnfalkene ser ut til å bruke slike reirplasser flere år etter hverandre, så det er nok gode sjanser til at de kan komme tilbake. Men du kan godt reske ut de gamle reirrestene og legge inn litt ny, tørr oppsmuldret stubbeflis til falkene, da har de et godt underlag å grave reirgrop i. Gjør det raskt, for det er ikke lenge til tårnfalkene er på plass. Vet desverre ikke nok om web-kameraer, men jeg tror dette skal være nokså enkelt å få til med agens utstyr.
Roar Solheim (17.04.2008)
Snøspurvplage
Hei! Lurer på om dere har et godt råd for å skremme bort store flokker med snøspurv fra en flyplass. Nærmere bestemt Stokmarknes lufthavn i Vesterålen.
Vi har vært plaget av store flokker med snøspurv og har prøvd alt mulig uten å lykkes.
Det er første året vi ser slike mengder.Dette har ført til
at Widerøe ikke lander her i perioder.
J.S. (16.04.2008)
Svar:
Kontakt fly-fugl kontoret på Zoologisk Museum i Oslo, ved Christian Aas.
Roar Solheim (16.04.2008)
Plasthubro
Hei! Jeg bor i byområde med stor måkeplage på verandaer og tak i nærmiljøet. Jeg har hørt at plasthubroer kan virke avskrekkende på hekkende måker. Hvor i alle dager får jeg kjøpt en slik?
K.H.J. (15.04.2008)
Svar:
Sportsbutikker med vekt på jakt og fiske vil ofte ha slike. Selv om hubroen er fiende for måker og kråkefugl så må du også huske at disse rovfuglene er mobbeoffer og kan tiltrekke seg mengder av både måker og kråker. Det er på denne måten jegere bruker slike plasthubroer, når de skal lokke kråkene på skuddhold.
Morten Ree (16.04.2008)
Fugler i ordhell.
Jeg lurer på hvor uttrykket "Gamle ørn" stammer fra, og om det hadde noen mer spesifikk betydning opprinnelig enn hva det har nå?
S. (11.03.2008)
Svar:
Vi kontaktet Norsk Språkråd ved rådgiver Jostein Stokkeland og fikk følgende svar:
Hvis du leser Terje Vigen, det kjente diktet av Henrik Ibsen, finner du uttrykket brukt der i nest siste strofe:
... så hejste han fokken, og hjem han foer
i solskin, den gamle ørn.
Definisjon 2 a av "ørn" i Norsk riksmålsordbok kan brukes her:
"(ensom) person som ved sitt ranke, stolte, imponerende ytre og sin styrke minner om fugl i betydning 1"Morten Ree (16.04.2008)
ørn
hvor mange ørn finnes det i verden. En kamerat av meg sier 6000, men det er vel flere enn det
S. (16.04.2008)
Svar:
Det finnes faktisk mer enn 6000 ørner bare i Norge! Vi har ca. 2500 par med havørn og ca. 1000 par med kongeørn. Dette gir ca. 7000 voksne ørner, i tillegg kommer mange unge fugler som ikke har dannet par. Så det er nok sikkert over 10000 ørner her til lands.
Det finnes totalt 68 forskjellige ørnearter i verden.Morten Ree (16.04.2008)
Teleskop
Hei. Eg er svært interessert i fugle-og dyreliv. Har kjøpt ein Nikon Monarch 10x42, men innser at eg treng eit teleskop . Det er mykje å velgje mellom og prisane varierar sterkt. Eg har bruk for eit teleskop som kan brukast i all slags ver, i godt og dårleg lys og som eg kan bruke fotoapparatet mitt på.(Canon 400D)
M.A.J. (12.04.2008)
Svar:
Ring telefon 38 39 35 75 og ta en prat med folkene på Natur og Fritid AS. De kan gi deg god veiledning når det gjelder valg av teleskop!
Morten Ree (16.04.2008)
Fugel
Hva er new zealands nasjonal fugel???
I. (16.04.2008)
Svar:
Det er kivi. Det finnes fem arter av kivi som alle lever kun på New Zealand. Den vanligste av den er nordbrunkivi (North island Brown kiwi). Alle arter er truet av utryddelse og flere prosjekter er satt igang for å redde kiviene fra å dø ut.
Les mer på denne web-siden:
http://buildyourownbirdhouseplans.com/blog/2008/02/21/kiwi-saving-new-zealands-national-bird/Morten Ree (16.04.2008)
Gråtrost
Hva skal jeg legge ut for å få gråtrost på foringplassen og når er gråtrostens hekketid.
L. (14.04.2008)
Svar:
Gråtrosten bygger reir i mai-juni, alt etter hvor tidlig våren er der den hekker. Fra slutten av mai--begynnelsen av juni kan en se ikke flyvedyktige gråtrostunger som har hoppet ut fra reiret. Gråtrosten er ikke en vanlig fuglebrettgjest om sommeren, men i vinterhalvåret kommer de gjerne dersom du legger ut frukt som epler og pærer. Del gjerne frukten i halvdeler og stikk dem fast på greinstumper oppe i trærne. Hvis det er snø kan du trampe flatt et felt hvor du legger ut frukten, men husk at du må kegge ut nytt hver dag dersom frukten fryser og blir hard.
Roar Solheim (15.04.2008)
kjøttmeis
kor lang tid tar det før ein fugl merker ein fuglekasse??
F. (14.04.2008)
Svar:
Det varierer. Noen ganger når du henger opp en småfuglkasse i mars-april, kan det være snakk om bare noen timer innen f. eks. en kjøttmeis er borte og titter inn gjennom hullet. Ander ganger kan en fuglekasse henge ubrukt i skogen i ti år eller mer før den plutselig blir tatt i bruk!
Roar Solheim (15.04.2008)
Kråkeleven.
Jeg har et kråkereir like ved huset, og nå om dagen er det et merkelig leven fra reiret. Ikke de vanlige "kra-kra" men nesten noe klagende. Trodde det muligens var parringslåter, men hannen har jeg sett i toppen på treet, så det må være hunnen som lager disse lydene. Mitt spørsmål blir derfor: Har det sammenheng med egg-legging, og gjør dette vondt for fuglene?
T.W. (14.04.2008)
Svar:
Du har sannsynligvis hørt lokkelyder fra hunnen. Hun tigger om mat fra hannen før eggleggingen, og disse tiggelydene kan ligne litt på ungenes hese tiggelyder. Kråkene kan ha ganske mange forskjellige lyder fra de "vanlige" kra-kra ropene.
Roar Solheim (15.04.2008)
Hvilken fugl er dette
denne så vi på søndag på Vigdelstranden i Sola kommune
I.S.E. (14.04.2008)
Svar:
Dette ser ut til å være en islom i ferd med å skifte fra ungfugl/vinterdrakt til sommerdrakt. Det hadde vært lettere å gi sikker artsbestemmelse hvis du hadde et bilde hvor en ser nebbet i profil.
Roar Solheim (15.04.2008)
latterdue
Er det vondt for en latterdue å klippe av stjerten på den? (litt av den) Kommer den til å vokse ut igjen? Noen sier at det er vondt for den, mens andre ikke. Hva er egentlig sant?
E. (14.04.2008)
Svar:
Fugl har ikke følelser ute i fjærene når de er ferdig utvokst, så de har ingen smerte av at en fjær klippes. Men hvorfor vil du klippe av fjærene dens?
Fugl feller gjerne fjærene en gang i løpet av året, over en lengre periode. Dette kalles myting. En fjær felles ikke selv om den klippes av, den må falle ut fra enden av fjærskaftet. Først da kan en ny fjær begynne å vokse ut igjen.Roar Solheim (15.04.2008)
Kattugle
Jeg har hengt ut en kattuglekasse, når er det lurt å skjekke om det er unger i den?
S. (14.04.2008)
Svar:
Hvis du vil være sikker på ikke å forstyrre ugla tidlig i rugingen, så kan du vente med å sjekke kassa til i begynnelsen av mai. Husk å ha på en tykk skinnlue, og slalombriller. Hvis ugla er ute og av den typen som forsvarer ungene sine, så kan hun angripe deg. Da er det viktig at du beskytter øynene og hodet!
Roar Solheim (15.04.2008)
Hvilken fugl er dette?
Bildet ble tatt 14/4-08 i Åfjord i Sør-Trøndelag.
Har ikke sett maken fugl før og lurer på hvilken art det er.
S. (15.04.2008)
Svar:
Flott bilde av en snøspurv! Den er på trekk til hekkeplassen, kanskje i norske høyfjell, eller kanskje til mer arktiske områder. Typisk sted å se den er tidlig i april i kulturlandskapet, i flokker.
Roar Solheim (15.04.2008)
Trostefugl?
Hei
Oppdaget en fugl i Gabelsgate i Oslo som jeg ikke klarer å bestemme. Tror det må være en trostefugt..... størrelse som en svarttrost, helt gult nebb, hvitspettet hode, ellers sort. Nydelig vemodig sang. satt i tretopp og på gjerdeport og sang. Se bilde.
vennlig hilsen
Vibeke Rieber Sommersten
V.R.S. (13.04.2008)
Svar:
Dette ER en svarttrost, med delvis albinisme, dvs deler av fjærdrakten er hvit. Det er ikke så altfor uvanlig hos trostefugler.
Roar Solheim (13.04.2008)
blåmeis
hei at i går hvar blåmeisa i kassa mi men skule se ut av vinduet men så fløy ho og så komm ho til bake men i dag er ho ikke der kan jeg ha skremt ho ( cam kassa)
S.L. (13.04.2008)
Svar:
Det har du trolig ikke, for alle meisene flyr inn og ut v kassene/reirhullene mange ganger før de begynner å trekke inn reirmaterialer og bygge inne i hullet. Det er ennå litt tidlig for reirbygging, på Sørlandet begynner meisene gjerne ikke før i siste uke av april med å bygge reir, og andre steder i landet er det gjerne senere.
Roar Solheim (13.04.2008)
Fuglerede i trappeoppgangen
Vi bor i tredje etasje med utvendig trappeoppgang hvor 2 skjærer nå har bygget et rede i det ene hjørnet av trappen. Fuglene flyr avgårde når vi kommer og går, men hva kommer til å skje når de legger egg? Dette rede må vel flyttes? Er det noen vi kan ringe som kan hjelpe oss med dette?
M. (10.04.2008)
Svar:
Når skjærene selv har valgt å bygge rede der, så vil de trolig også tolerere menneskelig trafikk når de ligger og ruger, og venne seg til at folk går forbi. Hvis ikke vil de selv forlate redet. Jeg ville bare ha latt dem være i fred.
Roar Solheim (11.04.2008)
Musvåk/svart glente?
Vi har i 3 vårer og sommerer sett en fugl vi tror har vært musvåk (ungfugl), men mamma og pappa har blitt i tvil. Fuglen bor ved en stor bekk og ei lita tjønn, sitter på tråder trer og telefonstolper, pluss bakken. Den er litt mindre enn de andre musvåkene vi har i nærheten, Er brun, gule bein og ganske mørk under. Vi har ikke sett den ordentlig i fluk, da den ikke flyr langt bort fra oss. Har i det siste spist på et grevling kadaver, og spiser frosk i bekken og ved tjønna som vi har sett.Foreldrene mine mener musvåken ikke bor i bekken og ikke spiser kadaver.
Håper du kan gi oss et svar. Om det er noe hjelp så bor vi oppå ei hei i Holum, nord for Mandal.
Hilsen karen Øksendal+ mamma og pappa
K.Ø. (10.04.2008)
Svar:
Dette høres absolutt ut til å være en musvåk! Den kan gjerne spise av kadavere, og frosk er supermat for musvåk. De jakter ofte slike dyr, tar også gjerne slanger. Musvåk kan være variable i farge. De fleste i Norge er mørkebrune, men noen individer kan være mer eller mindre lyse. Adferden du beskriver er helt typisk for musvåk.
Roar Solheim (11.04.2008)
Stær
Hei!
Er det sant at et stærpar holder sammen livet ut?
Mvh
S. Nordmo
S.N. (10.04.2008)
Svar:
Nei, det gjør de neppe. De fleste spurvefugler skifter partnere fra år til år. Det er bare enkelte langtlevende arter som alkefugler, svaner, gjess og rovfugler som gjerne holder sammen livet ut.
Roar Solheim (11.04.2008)
Egg
Er det lov å ta egg fra ville ande/gjess fugler sine reder å ruge dei frem og ha dem som tamme fugler?
N.M. (11.04.2008)
Svar:
Nei, dette er straffbart!
Roar Solheim (11.04.2008)
Ørn-Ulv
Leste i et blad om Ørner som drepte ulv, er det altså teoretisk mulig? Vet jo at ørnene var trent til det, men da må de jo ha potensiale innstinkter/muligheter for det?? Leste også at ulvene var sjanseløse mot ørnene
A. (11.04.2008)
Svar:
Det finnes ingen dokumentasjon på at kongeørn i det fri vil forsøke å ta en ulv, men kanskje kan den tenkes å forsøke å ta en ulvevalp dersom den fikk sjansen. I nord-Sverige observerte forskere for noen år siden at en kongeørn tok en liten bjørnunge rett etter at den og mora var kommet ut fra hiet! I Kazakstan har folk temmet kongeørn fra eldre tider og lært dem opp til å slå ned på og ta ulv. Da må ørna klare å lukke den ene foten rundt snuta og kjeften på ulven ved første forsøk, så kommer jegerne etter og avliver ulven. Hvis ørna ikke får tak rundt ulvekjeften, er det stor fare for at den selv blir drept.
Roar Solheim (11.04.2008)
Ringdue flyr i bølgebevegelser
Noen ganger slår ringduene med vingene og lager en klaprende lyd idet de letter, og så flyr de videre i en slags bølgebevegelse med høye bølger opp og ned. Har også sett andre fugler gjøre det samme. Det virker som om de er fornøyde med ett eller annet. Vet noen hva dette er uttrykk for?
S. (11.04.2008)
Svar:
Dette er ringduenes fluktspill, det er nok hannene som flyr slik for å gjøre seg til for hunnfuglene under parringsleken.
Roar Solheim (11.04.2008)
ørn
er det noe som heter pallashavørn?:)
K.A. (10.04.2008)
Svar:
Det er noe som på engelsk heter Pallas's fish eagle. Denne arten heter båndhavørn på norsk. Det latinske navnet er Haliaeetus leucoryphus. Arten finnes som hekkefugl i sentrale deler av Asia.
Frode Falkenberg (11.04.2008)