Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 133 til 47 157 av totalt 50 302 spørsmål «forrige neste»
Hvor lang tid tar det før gråmåseunger er flyvedyktig?
På naboens tak er det 1 måseunge som vi så for første gang for 8 uker siden. Mor og far har skiftet på å hente mat og på å vokte reiret, men nå kommer far kun svært skjelden og når han gulper opp mat så spiser han det selv opp med det samme. Måsemor henter svært lite, men sitter og passer på. Måseungen skriker etter mat ustoppelig, time etter time uten å få noe. Er dette normalt og skulle ikke denne ungen ha vært flyvedyktig nå?
G. (03.08.2008)
Svar:
Hei!
Den skal nok begynne å ta til vingene nå, men det kan hende at den til nå bare har tatt noen korte runder uten at du har sett det. Tiggingen kan vedvare langt utover sommeren, og foreldrene vil gradvis opphøre å fôre den slik at den skal finne maten selv.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Spørsmål:
hvor lenge lever sommerfugler
N.N (01.08.2008)
Svar:
Hei!
Det vil variere litt hvor lenge sommerfugler lever, men som larve/flygende sommerfugl lever den stort sett bare i tidsrommet vår-høst. Noen sommerfugler kan være i stand til å trekke vekk om vinteren, samt overvintre i hulrom grunnet at de kan skille ut frostvæske som gjør at de ikke fryser i stykker.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Hvilke fugletyper spiser klegg og mygg?
Vi er ekstremt plaget av klegg og mygg på hytta. Lurer på om vi kan sette opp noen fuglekasser for fugletyper som spiser disse insektene?
T.S. (01.08.2008)
Svar:
Hei!
Det er mange typer insektspisende fugler, og den svarthvite fluesnapperen er kanskje den mest kjente som man kan få i fuglekasse. Hvis du henger opp en slik kasse vil du også kunne få en av meiseartene. Du vil imidlertid ikke merke noen forskjell på antallet av mygg ved å henge opp en slik kasse, til det vil insektmengden være alt for stor.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Ringmerking av undulat
Vi har funnet en undulat som er ringmerket.
Er det mulig å finne eier ved hjelp av dette?
Eller noe om hvor han hører hjemme?
G.S. (01.08.2008)
Svar:
Hei!
I og med at det er en undulat, er det antagelig en merket burfugl. Du kan notere evt. hva som står på ringen og evt. farger på ringen. Du kan så prøve å kontakte undulatklubben (se nettlenke under) så vil de kanskje bistå.
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (15.08.2008)
Ørnereir og oppdrett
Hei.
Jeg kommer fra en kystkommune der vi har både oppdrettsanlegg og en ørnebestand. Jeg har i lengre tid lurt på hvordan ørner blir påvirket av å ha ett oppdrettsanlegg i nærheten. Hvilke kriterier blir brukt, og hvorfor?
O. (29.07.2008)
Svar:
Hei!
Oppdrettsanlegget i seg selv vil nok ikke være skadelig for ørnene, men ferdselen i forbindelse med dem kan være det. Hvis oppdrettsanlegg plasseres for nært ørnenes reir, vil hekkingen kunne bli mislykket da de er sårbare for forstyrrelser. Hvis oppdrettsanlegget plasseres i god avstand av ørnereir, kan de derimot ha en positiv effekt, da ørna kan finne matavfall (f.eks død og syk fisk) i forbindelse med disse.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Reir under taket
Hei.
Jeg har fått en tre-fire reir under møne på huset.
Det gikk greit i begynnelsen, men nå begynner det å bli litt høylytt. De har bla. begynnt å ta mat fra hage bordet
Hvordan får jeg fjernet reirene uten å ødlegge for mye?
J.B. (29.07.2008)
Svar:
Hei!
Du bør vente med å fjerne reirene til ungene er helt ute av de.Tore Reinsborg (15.08.2008)
er måker spiselige?
hei
har en hytte utenfor bodø hvor der er mye måker, som stort sett lever av fisk. er det farlig å spise dem? smaker de godt?
L.F.P. (29.07.2008)
Svar:
Hei!
Måker kan inneholde f.eks bendelorm, så det er kanskje ikke tilrådelig å spise de uten å ha sjekket måkene for slikt. Mange fugler som lever i det marine miljøet kan ha transmak på kjøttet, så en fjerning av stoffer som framkaller denne smaken bør antagelig gjøres før man konsumerer kjøttet.Tore Reinsborg (15.08.2008)
måkeskrik
Vi bor i en ny bygård i Bergen sentrum, (Nygård) og har merket at i år er det forferdelig mye måker. De skriker nesten uavbrutt, dag og natt. Det kan nesten minne om filmen til Hitchcock: "Birds". Gården har syv etasjer og flatt tak. Vi har vært oppe på taket for å se om det er noe reir eller liknende. men finner ingen ting, (bortsett fra en måkeunge som satt på gesimsen en dag og pep ynkelig).
Er det noen forklaring på hvorfor det er så overveldende mye i år?
S.P.H. (28.07.2008)
Svar:
Hei!
Flate tak i byer og tettsteder er populære hekke- og hvileplasser for måker, og de vil nok kunne veksle mellom forskjellige tak. Hvorfor de er på den aktuelle plassen akkurat nå kan være av tilfeldig årsak.Tore Reinsborg (15.08.2008)
duer på altanen
Jeg opdagede for nogle uger siden at jeg havde en due-rede på min altan. Jeg syntes det var synd og fjerne den da der var æg i, så jeg tænkte at jeg lige måtte vente med at fjerne den til æggene var udklækket. Da jeg begyndte og kunne lugte dem talte jeg med nin nabo om det og han sagde jeg øjeblikkelig skulle fjerne det hele. Det kunne jeg ikke selv, så han smed rede og unger ud over altanen. Jeg syntes jo det var hårdt og gøre det, men jeg kunne heller ikke holde lugten ud mere. Nu vil jeg så spørge: Hvad gør jeg nu for duerne bliver ved med og flyve ind på min altan og lede efter ungerne ? Jeg er selvfølgelig også bekymret for om de kommer igen ? Jeg har gjort rent efter dem og hvad kan jeg gøre mere ?
A.M.R. (27.07.2008)
Svar:
Hei!
I og med at hekkingen var mislykket, vil de antagelig ikke prøve å hekke der igjen i år. Men i forhold til neste år kan det være lurt å sørge for at duene ikke kommer til den aktuelle plassen på en eller annen måte. Dette for å unngå å måtte ødelegge en eventuell ny hekking der.Tore Reinsborg (15.08.2008)
høner
Hei.
Lurer på hvor mange egg en høne har inni seg i og med at den kan legge et egg om dagen?
K.M. (25.07.2008)
Svar:
Hei!
Til enhver tid har en høne bare ett fullt utviklet egg i seg, men utviklingen av det neste har startet før den legger det fullt utviklede egget.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Skarv
Kor er den nærmeste plassen det hekker skvarv ved øya Bømlo i Sør-Hordaland??
M.N. (24.07.2008)
Svar:
Hei!
I følge Norsk Fugleatlas hekker det toppskarv på Bømlo, men da langs ytterkysten.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Mink
Eg tenkte eg skulle begyne å jakte mink for å hjelpe å få opp sjøfuglbestanden og då lurte eg på ka tid av døgere som var best å jakte på? Eg har ikkje hund so da blir de vel å sige me båd langs me land.
A. (24.07.2008)
Svar:
Hei!
Jakt på mink er et svært godt tiltak for å hjelpe sjøfugler. De fleste pattedyr er mest aktiv tidlig morgen og kveld, så jakt i disse tidene på døgnet vil antagelig være best.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Spørsmål:
hva spiser haren
N.N (23.07.2008)
Svar:
Hei!
Haren lever av forskjellig plantekost, og særlig knoppskudd er attraktivt.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Kjøttetende parasitter?
Det datt ut en svaleunge fra redet sitt oppunder taksteinen og den hadde skadet vingen sin. Jeg tenkte at den hadde blitt hakket av de andre ungene og så dyttet utfor kanten, men skaden var i "armhulen", et åpent stort sår. Ellers virket den hel. Jeg oppdaget plutselig to ekle innsekter som løp over fuglungen. De var grågrønne av farge og liknet en mellomting av edderkopp og skaubjønn, kroppen var stor som en lillefingernegl omtrent. Jeg prøvde å ta de bort med en pinne. Men det var som om de var skapt til å holde seg fast og umulig å få av. De sprang fort og søkte seg til innunder fjæra i halsen og vingene. Jeg lurer på hva det kan være og om de er kjøttetende??? Er det disse innsektene som har spist på fuglungen?
L.G.B.B. (23.07.2008)
Svar:
Hei!
Døde fugler vil nesten umiddelbart bli innvadert av diverse insekter og åtselbiller, da de har en svært godt utviklede sanseorganer for å fange opp luktstoffer fra døde dyr. Det er antagelig en type åtselbille du har sett. Ellers kan fugler ha lusfluer på seg mens de er levende, og særlig linerle og jernspurv er utsatt.Tore Reinsborg (15.08.2008)
høner
hei hvordan ser du på en hønse kylling at den er gutt eller jente?
H.P. (23.07.2008)
Svar:
Hei!
For å finne ut av dette må man sjekke hvilke kjønnsorganer de har, da hunnene og hannene er prikk like som kyllinger.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Europa
Hvilket land i Europa har flest fuglearter?
S. (22.07.2008)
Svar:
Hei!
Vi har ikke funnlistene for alle landene i Europa, men det er nok de landene som ligger ved Middelhavet som har flest arter gjennom året som helhet.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Sommerfugl
Hvor lenge lever sommerfugler i fangenskap?
M. (21.07.2008)
Svar:
Hei!
Sommerfugler vil nok ikke leve mange dagene i fangenskap etter at de er fullt utviklet til flygestadiet. Sommerfugl-larver vil kunne leve lenge hvis de får riktig kost.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Ugleblod
Hvor mye blod inneholder en gjennomsnitt ugle?
N.N (21.07.2008)
Svar:
Hei!
Ugler er betydelig mindre i kroppsstørrelse enn det kan virke pga at de har mye fjær. Det er derfor bare snakk om noen få dl blod i en ugle, og de største uglene har naturligvis mer blod enn de mindre.Tore Reinsborg (15.08.2008)
hakking på vindusruter
Hei, vi har mange kråker i vårt nærområde. En eller flere av disse går i tidlige morgentimer til angrep på vindusrutene og lager et forferdelig spetakkel. Går de løs på sitt eget speilbilde??
B.S. (20.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er godt mulig det er derfor de går til angrep, og det kan være aggresjon i forhold til det de tror er en inntrenger på deres territorium.Tore Reinsborg (15.08.2008)
papegøyesyke
hvordan er symtomene??
S.H. (19.07.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om papegøyer, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (14.08.2008)
Et vakker fugl med svart nebb og brun overside
Vi har endel av disse her omkring. Jeg mener vi har 14-16 hekkende arter i vår skog i NordNorge. Vi bor like ved havet og mellom boligområder, men hos oss hersker fuglene på sommeren. Noen klarer jeg ikke å artsbestemme. Det er mye bokfink, var noen fluesnappere og mange sangere. På fuglemateren har vi hatt 10-12 ulike gjennom sommeren. Blåmeis, kjøttmeis, gråsisik, gulspurv, grønnfink, bjørkefink og noen flere. Denne landet på stuevinduet i går. Den døde noen timinutter, meg kom seg opp i sittende da jeg fotograferte. Senere var den borte, men i dag så jeg den med litt skadd vinge, slik det så ut like etter kollisjonen. Den hoppet inn i gresskrattet. Og var en vakker fugl blant mange (eiendommen er ca 30 DA, trærne 12-15 m bjørk, osp, rogn og selje samt underskog diverse. Like ved havet (fjæra)
A. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Dette er en bokfink, trolig en hann født dette år. Bokfink-hannene får ikke fullt utviklede hann farger før mot høsten.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Larve
Hei. Kan du si meg hvilke larve jeg fant som var tykk som en lillefinger, lysegrønn og med sorte striper?
K.E.F.R. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Kålsommerfugl-larver ser omtrent ut som du beskriver, men larver hos andre arter kan antagelig også ligne.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Høns
Kor godt ser høns i mørke?
Mvh Nils
N.N (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe eksakt svar på hvor godt høns ser i mørket, men i og med at de er dagaktive er antagelig nattesynet ikke spesielt godt.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Klekking av påfugler.
Har påfugler som ligger på egg for første gang. Nå har de ruget i en måned. Den første kyllingen klarte visst ikke å hakke seg ut,og jeg fant den død i egget, med bare en liten åpning der nebbet stakk ut. Bør jeg åpne de resterende eggene for å hjelpe evt. kyllinger ut?
L.H. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som bør gjøres. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler. På nettstedet under kan slike kontaktes:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (14.08.2008)
Fugleegg, identifikasjon
Jeg har funnet et halvt skall av et fugleegg, men ser ikke uten videre hvilken art det er. Jeg har bare den butte enden, og den er hvit (ikke helt papirhvit, men ganske nær - og helt ensfarga) og glatt. Diameteren er temmelig nøyaktig 3 cm, og det ser ut som det er hakka INNOVER i en ganske jevn og rett kant rundt egget (som tatt av andre fugler) - alle brudd er innover i egget. Funnsted: Nord-Gudbrandsdal
E.S. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Flere fuglearter har hvite egg, men i og med at det tydeligvis er tatt av en predator, er det mye som tyder på at det er snakk om et ringdue-egg. Ringduene er utsatt for predasjon pga av at de har svært enkle reir og i tillegg har hvite egg.Tore Reinsborg (14.08.2008)