Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 5 600 til 5 624 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Foring av måker hver dag om sommeren
Beklager, ingen treff på søk etter «Hei! Bør man mate måker om sommeren? Jeg kjenner ei som mater en diger flokk måker hver dag med såpass mye mat at de virkelig får spise til de er mette alle sammen. Er det i såfall nødvendig å mate HVER dag? ».
M.B. (20.05.2023)
Svar:
Det er ikke NØDVENDIG å mate verken måker eller andre fugler. Mating av fugl er noe du kan gjøre for din egen opplevelses skyld. Det kan gi deg mange flotte næropplevelser med fuglene.
Roar Solheim (21.05.2023)
Hva gjør fugleegg turkise?
Det er flere fugler som legger turkise egg. Blandt annet jernspurven. Denne turkisfargen er ganske uvanlig ellers i naturen. Hvilke stoffer er det som gjør fugleeggene turkise? Og hvordan er dette hensiktsmessig for fuglene; er ikke disse eggene veldig synlige for eggrøvere?
H. (20.05.2023)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke svaret på. Tror mange av de artene som legger slike egg, hekker i hultrær/fuglekasser. Da kan det hende at fargen er vanskeligere å se for NOEN dyr, men dette er kun litt kvalifisert gjetting.
Roar Solheim (21.05.2023)
heilo på snø
hadde gleden av å se et heilopar i lav høyde over snøen i sør jotunheimen nylig. men med en meter snø hvordan klarer de å finne mat?
O.B. (20.05.2023)
Svar:
Det er faktisk masse insekter å finne på breer på denne tiden av året! Insekter flyr inn over en bre, kjøles ned av kaldere luft og lander på snøen - da er de ofte "fanget" i kalde omgivelser.
Roar Solheim (21.05.2023)
Fjellvåk farlig?
Hver gang jeg går tur i nærområdet blir jeg jaget av fjellvåk som flyr ganske nære og hyler etter meg. Er det fare for at den kan prøve å angripe menneske og hund? Veldig ubehagelig når de flyr så nære.
E. (20.05.2023)
Svar:
Nei, den prøver bare å jage deg vekk fordi den har reir med egg og/eller unger i nærheten. Bare la være å forstyrre fuglene.
Roar Solheim (20.05.2023)
Diverse trost
Tok med fugleungen til veterinær som viste meg at ene beinet var brekt på midten og at det var best avlive den. Trist for den virket ellers frisk.Sender bilde ,hvor gammel kan den være ? trost?
I. (20.05.2023)
Svar:
Dette er kanskje en ung gråtrost, og på dette stadiet kan de hoppe ut fra reiret og hoppe omkring på bakken.
Roar Solheim (20.05.2023)
Hva slags and kan ha laget dette redet?
Hei, jeg oppdaget et anderedet midt i skogen, ved siden av et lite vann(fra snøsmelting ) og rett ved siden av en lite traffikert tursti. Det er på Stange/Innlandet, 1,5 km fra Mjøsa. Anda fløy opp da jeg passerte. Den var grått/antrazit på ryggen og på vingene, sett ovenfra. Dagen etter satt jeg opp noen skilt at folk skal ha hundene i bånd, fordi det ruger en and. Da fløy hun også opp. Sett fra siden og med mere avstand virket den ganske hvit på undersiden og under vingene. Hva slags and kan det være ut i fra eggene / redet på bildet og de nevnte fargene?Har prøvd "Merlin " appen ,men ble ikke klokere. ( Jeg skal selvsagt la anda være i fred etter at skilt nå er satt opp ,for å skjerme hun så godt det lar seg gjøre) . På forhånd takk! Vennlig hilsen Eva Breuer
E.B. (20.05.2023)
Svar:
Mest sannsynlig at dette er et stokkandreir. Antar at den er i ferd med å legge - de legger vanligvis flere egg enn dette.
Roar Solheim (20.05.2023)
Balanseproblemer bokfink
Hei. De siste ukene har jeg observert bokfink med balanseproblemer. Har observert at den/de beveger begge føtter og kan fly. Kun funnet en død, men det kan være at den hadde kræsjet inn i et vindu. Ingen ytre skader. Observerte bokfinkhunn (sannsynligvis) med samme adferd for noen uker siden. Er bekymret for om dette kan være smittsomt, og har varslet mattilsynet. De har ikke respondert. Kan dette være en smittsom sykdom? Sted Øgarden Søndre i Kløvstadhøgda naturreservat
I.D.Ø. (20.05.2023)
Svar:
Dessverre veldig vanskelig å vite. Tror ikke det er noe spesielt du kan gjøre, annet enn å følge med og se hva som skjer med denne og eventuelt andre.
Roar Solheim (20.05.2023)
Skadet svale i speil
En svale har flydd i speilet, og ser ut til å ha skadet seg. Den veksler mellom å ligge helt i ro og å flaksen rundt i ring på bakken både på magen og på ryggen. Skal jeg bare la den ligge og håpe at den kommer seg igjen?
A. (20.05.2023)
Svar:
Legg den gjerne i en eske og ta den inn slik at ikke katter eller kråkefugler tar den, så kan du følge med og se om den kommer seg eller til slutt dør. Det er umulig å forutsi utfallet.
Roar Solheim (20.05.2023)
Klimaendringer og fôring av småfuglene
Hei!
Tenker på at klimaendringene gjør at der blir mindre insekter og dermed færre fugler. Er det en god idé å forlenge foringssesongen til ut juli?
I.G.M. (20.05.2023)
Svar:
Det har nok lite å si med hensyn til insektenes problemer, men du kan fore hele året om du vil - det gir deg masse flotte næropplevelser med fuglene.
Roar Solheim (20.05.2023)
Småfugl
Hei, etter ett år uten besøk er det igjen fullt av liv i fuglekassa mi, å nok en gang er det kjøttmeisen som har tatt den ibruk. Det som forundrer meg er at jeg ikke sett noe trafikk fra eller til før nå igår. Da måtte jeg sjekke kassa å der lå det flere kanskje bare 1 dag gamle fuglunger. Det jeg lurer på er: Det ligger ganske mye jobb i å få laget ett slikt rede sett fra en fugl perspektiv. Lager de rede om nettene?
J.V. (20.05.2023)
Svar:
Nei, men kanskje tidlig om morgenen før du har stått opp (?).
Roar Solheim (20.05.2023)
Blåmeis
Kan man se at en fugl Lider og på hvilken måte ser jeg det?
T.E.B. (20.05.2023)
Svar:
Det er svært vanskelig, fordi fugler ofte reagerer annerledes på ulike smertesignaler enn oss pattedyr.
Roar Solheim (20.05.2023)
Hvilken fugl er dette
Et fugle ektepar bygger rede i en klatre-hortensia i 10. etg ved Oslo S. Den ene sitter bare å ser på mens den andre kommer med redemateriale og bygger.
Ø.R. (20.05.2023)
Svar:
Dette er en tornirisk hann.
Roar Solheim (20.05.2023)
Spørsmål:
Funnet en trosteunge,ingen foreldre i nærheten,hvordan hjelper jeg den?
I. (20.05.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig. Et bilde kunne hjulpet for å vurdere størrelse og art. Det KAN hende den har hoppet ut av redet, og da fores den av foreldrene, selv om du ikke ser dem der og da!
Roar Solheim (20.05.2023)
Susanne tveit solberg
Er det ugla som lokker?
S.T.S. (20.05.2023)
Svar:
Ja, kattugle.
Roar Solheim (20.05.2023)
Ukjent trostesang?
Ser den aldri. Sitter i trekronene. Rødvinge har dialekter med knitrende etterfraser. Svarttrost improviserer. Måltrost improviserer men går stigende og hurtigere enn svarttrost. Jeg kjenner alle disse men ikke denne ?
J. (20.05.2023)
Svar:
Ikke en trost, men tror det er en pirol! Hvor er opptaket gjort?
Roar Solheim (20.05.2023)
Toppand?
Heisann! Denne kameraten svømmer nær meg og jeg har tenkte det er en toppand, men den stemmer ikke helt med fugleboken. Hvilken fugl er det?
E.G. (20.05.2023)
Svar:
Rømt tamand med mye stokkandgenetikk i seg.
Roar Solheim (20.05.2023)
Grønnsisik eller gulirisk?
Denne skiller seg ut fra mengden av grønnsisik vi har på tomta. Kan det være en gulirisk?
E.G. (20.05.2023)
Svar:
Nei. Ung grønnsisik.
Roar Solheim (20.05.2023)
Hvilken fugl
Hei.
Hvilken fugl er dette?
Gikk på jordet vårt i Målselv i dag.
Mvh Anne F. Olsen
A.F.O. (19.05.2023)
Svar:
Dette er ei gluttsnipe.
Roar Solheim (19.05.2023)
Er dette kattugle??
Hei vi har hytte i toftøysund i Rogaland. Jeg og kjæresten min lurte på om det var kattugle sin lokkelyd vi hørte. Vi har en uglekasse vi har bygget som henger like i nærheten. Det var ganske nærme kassen. Det første jeg sa når jeg hørte lyden var. Hva faen er det for en lyd. Jeg elsker ugle.
S.T.S. (19.05.2023)
Svar:
Ja, kattugle.
Roar Solheim (19.05.2023)
Hvit fugl
I dag har jeg sett en fugl jeg aldri har sett før, i snølandskap, 1000 moh. Kritthvit fugl (veldig hvit!), med svart ytterst på vingene (utenfor ytterste ledd), Størrelse og kropps/vingeform som vipe. Flyvemønster litt som due, litt som vipe, dvs stigende, og så «slipper» den seg litt ned, før den stiger igjen. Lyd; «gi-ek, giik». Hva kan dette være? (Og uten at det har noen relevans for spørsmålet; 1 minutt etter at denne fuglen passerte kom kongeørnen seilende, som alltid en mektig opplevelse..)
E.V.P. (19.05.2023)
Svar:
Myrhauk hann er veldig lys med sorte vingetupper, men den er mye større enn vipe. Kjenner heller ikke til om lyden du beskriver kan passe med noe denne rovfuglen lager. Har ellers problemer med å finne noe på så stor størrelse som passer med beskrivelsen. Ellers er snøspurv passe i farge, men mye mindre enn vipe.
Roar Solheim (19.05.2023)
Produksjonstid for tårnfalkegg
Hvor lsng tid tar det fra tårnfalken har funnet passende rede til hunnen har produsert det første egget, og til hun legger seg til å ruge?
N.N (19.05.2023)
Svar:
Det har vi dessverre ikke noen opplysninger om.
Roar Solheim (19.05.2023)
Grønnsisik?
Hei! Denne krasjet i vinduet og campet utenfor en liten stund før den fløy videre. Ca størrelse spurv, tror jeg. Hvilken fugl kan det være?
K.S.T. (19.05.2023)
Svar:
Dette er en grønnsisik.
Roar Solheim (19.05.2023)
Spurv og kjøttmeis?
En uvanlig fugl dukket opp v fuglebrettet på fjellet i dag. Ser ut som en krysning mellom spurv og kjøttmeis? Er det vanlig?
B. (19.05.2023)
Svar:
Dette er en sivspurv - ikke vanlig brettgjest. Kjøttmeis og spurv vil aldri krysse seg med hverandre!
Roar Solheim (19.05.2023)
Hvilken fugl er/var dette?
Gikk forbi en haug med fjær i skogen i dag, vet dere hvilken fugl dette har vært?
K.N. (19.05.2023)
Svar:
Dette er fjær fra en gullfasan hann! Det må være enten en rømt burfugl, eller så har noen kastet ut en død burholdt fugl til åtselspiserne.
Roar Solheim (19.05.2023)
'Hover' på norsk for kolibrien sin flygeteknikk
Dette ekstremt gode opptaket av ein kolibri som tar nektar frå en blomst demonstrerer kolibrien sine flygeeigenskapar som ingen andre fuglegruppe kan matche. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hummingbird_feeding_closeup_2000fps.webm
Men kva nemning skal ein bruke for kolibrien sin flygeteknikk? Helikopterflyging? Engelske kjelder brukar 'hover'. Felthandbøker på norsk som Svenssons Fugleguide nyttar omgrepet 'stiller' om f.eks tårnfalk, fjellvåk, stormsvale, fiskeørn etc, som står stille i lufta, eldre bøker bruker det tyske låneordet rytle. Men desse tunge fuglane manglar denne evna til elegant manøvrering som kolibriar kan vise.
Det finst knapt nokon bok på norsk som skildrar kolibriar, av dei ein finn på nb.no. Og ingen har ein norsk term for 'hover'. Forslag / framlegg til terminologi på norsk?
R.J. (19.05.2023)
Svar:
Vi pleier å si at fuglene stiller i luften. På svensk kalles dette å rytle, men det ordet finnes ikke i norsk språk.
Roar Solheim (19.05.2023)