Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 139 til 44 163 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

Kjøttmeis med skadet ben, eller medfødt deffekt ben.

Vi fant denne på bakken under et foringssted vi har utenfor husveggen. Det ene benet er deffekt sånn at den ike kan bruke det. Om det er en skade eller en medfødt skavank er vanskelig å si.
Vi har hatt den inne i ca. 2 døgn nå, og har foret den med eggeplomme fra en liten sprøyte (uten metall-spiss) og brød som er blødt opp i vann og karbonadedeig.
Den er i eget bur om natten som står i et mørkt varmt rom, og den er også i bur om dagen.
Den er også mye ute av buret og har begynt å fly korte distanser, og den har begynt å bli litt tillitsfull ved at den sitter på kroppen våres eller rett i nærheten. Den har også begynt å kvitre i korte serier.
Er det noen annen form for mat den kan få, og når er det forsvarlig å slippe den ut?
Det er et skjærepar som holder til hos oss, og det er mye beplantnig i form av trær og hekker, sånn at vi vil fort miste den av syne.
Har du noen forslag?

N.B.M.F. (13.06.2010)

Svar:

Dere kan gjerne holde denne fuglen i et par uker til. Så bør den få muligheten til selv å fly vekk, og å komme tilbake og hente mat dersom den trenger det. Meiseboller og knuste hasselnøtter er også flott meisefor når ungenblir stor nok til å kunne hakke på slikt.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Fugleforing

Hveteboller

Hadde en del hveteboller i fryseren - har aldri hatt så mange fugler på balkongen tidligere. Når det er tomt sitter både voksne og unger og kvitrer (for å få mer?). Bør jeg slutte med dette?

K.V. (14.06.2010)

Svar:

Nei, for all del! Bare for med hveteboller hvis fuglene liker dette!

Roar Solheim (13.07.2010)


#Økologi og atferd

fordøyelse

Jeg lurer på noe. Fugler som høns fordøyer jo maten ved hjelp av muskel magen og småstein. Men hvordan fordøyer da småfuglene og rovfugler maten sin? Er det på samme måte eller hva?

I.G. (15.06.2010)

Svar:

En del frøspisende småfugler (finkefugler) plukker små grusbiter som hjelper til å male opp maten, akkurat slik høns gjør. Men rovfugler har så sterk fordøyelse at magesyren løser opp det meste. Hår og knokler gulpes opp i en gulpebolle etter at maten er fordøyet.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Økologi og atferd

"Hoppende fugler"

Vi er noen kamerater som har kommet opp i en liten fuglediskusjon. Det påstås at det kun er spurven som hopper, alle andre fugler "går". Jeg mener at ihvertfall trosten også hopper. Noen innspill på dette?

R.I. (22.06.2010)

Svar:

Det er mange spurvefuglarter som hopper med samlede bein. Troster og trostefugler hopper, mens f. eks. stær og erler går. Kråkefugler kan både gå og hoppe. Generelt pleier de fleste bakkelevende fugler å gå (vadefugler, ender, hønsefugler), mens trelevende arter oftest hopper. Spetter som sitter på bakken, hopper.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Økologi og atferd

Ærfugl

Hei. Hvorfor skifter erfuglehannen ham når hunnen ruger. I fra hivt/svart til brun ???

H.P. (30.06.2010)

Svar:

Alle ender skifter drakt om sommeren, og hannenefår da en spraglete kamuflasjefarget drakt, ikke ulik hunnenes farge (varierer fra art til art). Denne perioden med slik spragledrakt er kort, slik at hannene har parringsdrakten gjennom mesteparten av året (tidlig høst til neste hekkesesong). Slike overgangsdrakter kalles hos endene for eklipsedrakt. Når ærfuglhannene har paret seg med hunnene, tar de ikke lenger noen del i ruging eller ungepleie, og kan bruke energien sin til å gjennomføre fjærskifte.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Diverse

måkereir på taket

Vi har i flere år vært plaget av et måkepar (tror det samme paret kommer tilbake år etter år) som bygger reir på en bestemt plass på taket med feste bak snefanger. Vi har prøvd alt mulig for å skremme dem vekk - kunstige ormer,dvd-plater, spikerbrett, fjerning av reiret, de lar seg ikke skremme, bygger bare reiret på nytt! En kan jo tenke seg hvilket leven dette fører med seg når måkeungene er utklekket. Det er kommet så langt at naboene våre også sjeneres av dette. Til tider er det ikke nattero pga måkeskrik og spetakkel. Håper på velvillig svar.

W.S. (30.06.2010)

Svar:

Det var interessant at dere har forsøkt gummislanger uten hell, for dette er en metode som vi har fått beretninger om fra andre som har brukt den vellykket, slik at måkene har valgt selv å flytte. Kanskje kan en kunstig ugle (plast-hubro fra jaktbutikk) som settes opp I DET MÅKENE VISER SEG FØRSTE GANG NESTE ÅR, virke skremmende. Jeg stresser tidspunktet, for dersom en slik fugl settes opp lenge før måkene dukker opp, vil andre fugler venne seg til at det ikke er en levende ugle, og ikke vise redsel overfor den. Da vil heller ikke måkene la seg avskrekke. Beklager, men dette er det nærmeste jeg kan komme på som kanskje kan hjelpe.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Økologi og atferd

nebbete spurv

Vi har en hel del spurv her i hagen og har observert en ny oppførsel blant spurven her. Stadig vekk, ser vi at fuglene ligger på magen i gresset og åpner og lukker nebbet.Enkelte av de "rister" litt akkurat som de hoster eller noe i den duren?
Fuglene virker jo sunne og friske utover dette og vi har ikke funnet noen døde fugler i området så lurer rett og slett på om det er noe de gjør pga varme eller noe annet?

J.M. (12.07.2010)

Svar:

Jeg vet ikke hvorfor spurvene oppfører seg slik du beskriver der du har sett dem. Spurver pleier å ta støvbad i sand eller tørr jord, og da oppfører de seg nesten slik du beskriver. Kanskje gjør de det samme her på et sted hvor de ikke finner slike jordflekker? Støvbadingen er bl. a. for å fjerne parasitter i fjærdrakten, og kanskje kan det være dette spurvene driver med. Men kanskje kan adferden du har observert ha andre forklaringer som vi ennå ikke kjenner.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Diverse

Sandsvaler

Har for første gang i år registrert en koloni med sandsvaler i et grustak jeg eier. Vil normal aktivitet i grustaket påvirke kolonien? Selve kolonien får selvsagt være i fred for uttak av grus.

T.L. (12.07.2010)

Svar:

Så lenge selve reirveggen ikke røres, så tror jeg ikke svalene bryr seg om at det skjer ting andre steder i grustaket. Veldig flott at du tar hensyn til svalereirene! Sandsvala er årets fugl, og Norsk Ornitologisk Forening forsøker i år å få bedre oversikt over artens status. Fint om du derfor kan rapportere hvor kolonien er, og hvor mange reirhull du ser der.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Økologi og atferd

gjøk

Bilde vedlagt spørsmålet

vi har i ca 2 1/2 uke hatt en gjøk( hunn )utafor huset vårt,den har sittet ca.8-10 meter unna når vi sitter på balkongen og pratet.idag tidlig kikka eg ut fra soveromsvinduet å så at den lå på noe gress som var slått,jeg prøvde å snakke til den for å se om den reagerte og skvettet b.l.a.ut vann like ved den uten at den reagerte og trodde derfor at den var død og gikk ut for å plukke den opp,da fløy den å satte seg på gjerdet den hadde trolig ligget å sovet i gresset.dette har jeg aldri sett før å lurer på om det er vanlig at gjøken oppfører seg slik.det er en voksen hunnfugl

E.P. (12.07.2010)

Svar:

Flott foto! Nei, dette er ikke noen vanlig adferd hos gjøk, og det hele hørtes unektelig litt underlig ut. Men av og til opplever en ting som ikke faller inn i det vanlige mønsteret, og kan bare observere og si "Javel.....?"

Roar Solheim (13.07.2010)


#Økologi og atferd

svartbak

hei har hat noen opplevelser med favorit fuglen i det siste har oe å spør om. har set veldig mange ganger at svartbaken jager heger med lett het bort fra fisken på nermest brutalt vis om jeg ikke husker feil sa dere engang at svartbaken ikke hadde noe å sille opp med mot en hegre. fant også en død svartbak hvet ikke årsak tildøds fall men denne veide 3,1 kilo står ikke i en bok jeg har at de veier over 2,7 kg. vingespenn på den er 1,8 cm

J. (13.07.2010)

Svar:

Dersom en svartbak nettopp har spist, kan den kanskje veie mer enn vanlig normalvekt. Svartbak og andre store måker er kjent for å drive "pirat"virksomhet, ved å jage bort andre fugler og stjele maten deres. Det er derfor ikke noe uventet at en svartbak kan klare å jage vekk en gråhegre. Hegren kan også ha vært en ung, litt uerfaren fugl, og slike lar seg lettere skremme enn gamle, tøffere individer.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvordan art er dette!

Bilde vedlagt spørsmålet

Var en tur på Jæren og tok dette bildet. Har søkt i flere bøker og spurt fuglekjennere om hva det er,men ingen er sikre. kan dere hjelpe meg!

B.E.H. (13.07.2010)

Svar:

Dette er en ungfugl av en steinskvett - derfor de prikkete kroppsfjærene. Mange ungfugler har slike prikker i første drakt, men mister dem på ettersommeren.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Diverse

Kråke

Hei! Jeg har en kråke som hekker like borti her, som lager så rar lyd. Det er ikke det vanlig Kraa, men en mere metallisk lyd, nærmest en blanding av kråke og ravnelyd. Dessuten ser den større ut, og mørkere enn andre kråker. Maken er helt normal. Kan ravn og kråke hybridisere?

Jostein

J.E. (13.07.2010)

Svar:

Nei, det er ikke dokumentert hybrider mellom disse kråkefuglene såvidt jeg kjenner til, men kråker kan lage utrolig mange forskjellige lyder. Av og til er lyden bare en slags klikkelyd, langt fra de vanlige kraa-ropene.

Roar Solheim (13.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette steinskvett?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (13.07.2010)

Svar:

Helt riktig - dette er en steinskvett. Det er en ungfugl, og den har ikke vært lenge utenfor reiret.

Du kan lese mer om steinskvett her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9813

Magne Myklebust (13.07.2010)


#Trekkfugler

Erleria

Vi har diskutert hjemme hva erleria betyr og hvor uttrykket kommer fra

J.B. (17.04.2010)

Svar:

NOFs styreleder Alv Ottar Folkestad kjente godt til dette begrepet. Han bor på Eiksund i Ulstein kommune på Sunnmøre. Her er svaret han ga på erleria:

"Dette er eit kjent omgrep i vårt distrikt, og eg har nesten oppfatta det som eit klassisk utslag av god, gammal, sunnmørsk pessimisme i høve til at du aldri skal gledje deg over positive teikn og hendingar i kvardagen, men ta det som eit teikn på at det ventar ein straffedom etter alle gode opplevingar:

Erleria står ikkje åleine, men høyrer saman med stareria, og det var slik at etter at dei første starane hadde synt seg på våren, så ville det kome eit tilbakefall med vinterver og ei vanlegvis kraftig snøri. Dette måtte skje ein eller annan gong i løpet av mars, for starane dukka vanlegvis opp i slutten av februar eller byrjinga av mars, alt etter om det var kyst- eller fjordlokalitet. Når den var unnagjort, kunne ein vente på linerla, som var meir fast i ankomst, nokså programmert rundt 10.-15. april. Men det var ikkje nok, for då skulle du vente på ein ny snøri før du kunne ha det minste von om at våren hadde sett seg. Det var erleria, som då måtte kome i frå midten av april til kanskje ut i førsten av mai, alt etter kor heldig du var med verstødet. Og noko skikkeleg og stabil vår kune du ikkje vente før gauken gol og terna var på plass slik fram mot midten av mai.

Men der var andre straffedomar som følgje av lettsindige småfuglar på våren også:
I Volda heitte det at like lenge som sysvorta (svarttrosten) song før Marimesse om våren (25. mars), like lenge skulle han teie etterpå (= då skulle han få straffa gjennom tilbakefall med snø og kulde)."

Magne Myklebust (13.07.2010)


#Diverse

Måker

Hei hvordan få vekk måker , skremme de vekk ? Hubro på taket eller er det en annen fugl som vil gjøre att de holder seg unna ?

M.V. (13.07.2010)

Svar:

Hubro har vært forsøkt, men effekten er svært kortvarig. Måkene bruker etterhvert plasthubroen som sitteplass...

Anbefaler at du prøver å venne deg til måkene, det lar seg faktisk gjøre. De har også sin plass i naturen.

Magne Myklebust (13.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har jeg sett?

Minnet litt om en linerle, kanskje litt større, slank, oppreist holdning, vippet med stjerten, som spredte seg utover og da kom en nydelig oransje farge til syne. Markant, hvit stripe over øyet. Ellers gråbrun, muligens noe svart på hodet, men der er jeg ikke helt sikker. Smalt, spisst nebb. Oppholdt seg på bakken i åpent område med enkelte trær rundt. Virket ikke spesielt sky, men fløy etter en stund opp i et av trærne, idet den gå fra seg noen vakre, fløytende toner.
Er det mulig å identifisere den utfra disse opplysningene?

G.H. (12.07.2010)

Svar:

Mye stemmer med rødstjert hann i din beskrivelse. Denne er imidlertid rød på brystet.

Du kan jo se på bildene på denne linken om det kan stemme at du så en rødstjert: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9767&vis=

Magne Myklebust (13.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva har jeg tatt bilde av her?

Bilde vedlagt spørsmålet

S. (12.07.2010)

Svar:

Dette er en teist i sommerdrakt.

Du kan lese mer om teist her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4736

Magne Myklebust (13.07.2010)


#Fuglekasser

Alle kjøttmeisungene er død

Vi oppdaget for ett par uker siden att ett kjøttmeispar hadde reir i ene ventilen på huset.Ungene var utklekket og noen dager gamle da vi oppdaget dem.Moren har matet de hele veien,men nå er de altså forlatt og døde.Er redd for att det kan være for att vi har vært oppe i reiret og tittet noen ganger.Men må jeg fjerne disse ungene selv,eller kommer mor tilbake for og fjerne de?? Blir vel en grusom lukt om de blir liggende!!

S.A.J. (27.05.2010)

Svar:

Når eggene er klekket har voksenfuglene alt investert så mye tid og energi i hekkeforsøket at det skal mye til for at de forlater ungene. Det at dere har tittet på dem noen ganger er ikke nok for at foreldrene skyr reiret og ungene. Det som nok har skjedd er at det har vært for lite mat i nærmiljøet til at foreldrene kan gi ungene nok mat til at de overlever. Det så vi i år i Trøndelag, hvor en kald juni medførte stor dødelighet hos ungene i fuglekassene.

Du bør fjerne de døde ungene fra reiret i ventilen. Meiseforeldrene gjør ikke dette selv.

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Økologi og atferd

Hekker måker i trær?

Hei. Kan du svare meg på om det er vanlig at måker lager reir i trær og hekker der?
Jeg bor ved Drammensfjorden og kan fra stuevinduet se to måker som ligger på reir i hvert sitt furutre, tror det er Fiskemåke.
mvh Bjørn

B.B. (05.06.2010)

Svar:

Det er relativt vanlig at fiskemåke har reir i trær. Gjerne er dette furu eller gran, hvor fiskemåkene kan ha god oversikt fra reiret. Hekking i trær er nok vanligst fra Trøndelag og nordover.

Fiskemåkene kan bygge reiret i trær selv eller så benytter de gamle reir av f.eks. kråke og skjære.

Som en kuriositet kan vi nevne at det er kjent et tilfelle hvor fiskemåkene bygde sitt reir på toppen av et bebodd skjærereir. Begge artene ruget samtidig, og ungene ble klekt i begge reir. Ikke verst, med tanke på hvor hissige begge artene kan bli...

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl på fuglebrettet

Hei. Idag fikk jeg se en fugl jeg ikke har sett før, og finner ikke ut av hva det er slags fugl. Det som gjorde meg oppmerksom var ar den var orange øverst på brystet, og gikk mer over til hvit eller grå under. Den hadde mye svart på vingene, og svarte "solbriller", og var i tillegg en slags 90 graders vinkel på bakhodet (fjærne går jeg ut ifra), i svart.Altså svart oppå hodet, så en lysere farge på "kinnene", og svarte striper rundt øynene. Når de (4 stk) gikk på bakken, fikk jeg se at de hadde et spesielt mønster på ryggen/nakken, mellom vingene. Det var lyse og mørke striper på tvers av fuglen, De er ikke så store, litt større enn kjøttmeisen, men mere slank og lang i fasongen. Jeg bor i nærheten av Molde, og observerte disse fuglene idag 11. oktober. Studerte dem lenge gjennom viduet, men da jeg gikk etter fotoapparatet, så jeg dem ikke igjen. Får håpe de kommer innom igjen i morgen!

T.S. (11.10.2009)

Svar:

Du har gitt en ganske grei beskrivelse av bjørkefink.

Du kan lese mer om bjørkefink her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11997

Når du åpner denne siden, kan du trykke på "Bilder" oppe til høyre. Så kan du jo med selvsyn se om min konklusjon stemmer med din observasjon.

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Diverse

hakkespetten hakker hull i veggen på hytta. hva gjør jeg for å bli kvitt dette

N.N (25.05.2010)

Svar:

Se om noen av rådene her kan hjelpe: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl på fjellet

Jeg er interessert i fugler, men jeg klarte ikke å finne ut hvilke fugl min sønn på 20 år møtte på Urfjellet i Molde. De så den nesten på toppen av fjellet. Den var hvit
og svart med et langt nebb og på størrelse med ei snipe/spove. Den fløy med oppoverbøyd hals/hode. Den gav fra seg en stygg lyd- en rask kvekkende lyd.

S.K.G. (15.06.2010)

Svar:

Det meste i beskrivelsen stemmer bra med fjellrype, med unntak av nebbet.

Du kan lese mer om fjellrype her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3971

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vingeform

hva slags vingeform har kongeørn?

P. (14.06.2010)

Svar:

Kongeørna er langvinget, og vingene smalner av litt inn mot kroppen. Dette gir en litt S-formet vingebakkant som er mest tydelig på ungfugler.

Til sammenligning har havørna også lange vinger, men disse er bredere og nesten rektangulære.

Forskjellene i vingeform gjør det mulig å skille mellom disse to artene på relativt lang avstand.

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis/Løvmeis eller...

http://129.vgb.no/2010/05/14/ny-gjest/

S.B. (14.05.2010)

Svar:

Du har nok fotografert en granmeis. Denne arten er i Norge generelt gråere enn løvmeis. På De britiske øyer er dette litt mer forvirrende; de har faktisk en egen underart av granmeis som er like brungrå som løvmeis. Selv om det er større forskjeller mellom granmeis og løvmeis i Norge, er det tidvis fortsatt svært utfordrende å skille artene fra hverandre. Karakterene kan variere med alder på fuglene, og også med tidspunkt på året. For eksempel kan granmeisas lyse vingebånd slites bort på voksne fugler om sommeren.

I tillegg til fargeforskjellen kan du legge vekt på følgende kriterier:
1. Granmeisa har et lyst vingebånd som kan sees på dine bilder. På mange granmeiser er dette båndet imidlertid enda mer tydelig enn på dine bilder.
2. Granmeisa har et stort smekkeparti, godt demonstrert på dine bilder. Løvmeisas smekkeparti er mindre.
3. Granmeisas hette går lenger ned i nakken enn hos løvmeis.
4. Hos granmeis er kinnene helt hvite, mens de er litt skittenbrune hos løvmeis.

Dine bilder stemmer med alle kriterier for granmeis.

Magne Myklebust (12.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags meis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er dette en granmeis, eller løvmeis ? Har jevnlig besøk av et par på foringsplassen og de er veldig tillitsfulle.
Mvh.

O.O.K. (11.06.2010)

Svar:

Dette ser ut som en granmeis. I Norge er granmeis en generelt gråere fugl enn løvmeis. Løvmeis har en brunlig overside. Den svarte smekken under nebbet er større hos granmeis enn hos løvmeis. Granmeis har et lyst vingebånd som løvmeis mangler. Det er ikke så tydelig på bildet, men du kan ane et lyst felt langs armsvingfjærene. Hetta hos granmeis går også lenger ned i nakken enn hos løvmeis. Som du skjønner bør man kombinere en rekke kriterier for å skille de to artene.

Her følger noen bildelenker til bilder av hver art som viser de aktuelle karakterene. Merk vingebåndet til denne granmeisen: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=1&obsid=6671530&imageID=114305 (på det andre bildet ser du den vide utbredelsen av flekken under nebbet (smekken). På dette bildet av en løvmeis ser du alle de tre nevnte karakterene; liten smekk, brun overside, og mangel av vingebånd: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=0&obsID=6578648&imageID=112401

Magne Myklebust (12.07.2010)

««første 44 139 - 44 163 av 50 018 siste»»