Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 869 til 41 893 av totalt 50 005 spørsmål


#Fugleforing

Fugler om kvelden/natten

Jeg lurer på hva fuglene gjør når det er mørkt? Har hatt en foringsautomat hos meg gjennom vinteren, og har observert at i vinter, oppholdte fuglene seg kun på foringsautomaten fra kl 10-13, mens de utover våren ble observert tidligere på dagen og senere på dagen. Det er hovedsaklig kjøttmeis og blåmeis jeg har hatt besøk av. Hva er den teoretiske forklaringen på dette?

N.N (01.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det vet jeg ikke svar på. Fugler kan komme til forplasser i perioder, og så forsvinne. Dette kan skyldes lokale forhold, og det er ikke lett å si eksakt hva som styrer denne aktiviteten.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

kattugle kasse

hei igjen den kattuglekassa står 3 meter på det tret tor du jeg kan få noe der;)?

S.L. (10.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det kan du, men en kattuglekasse ville jeg satt 4-5 meter over bakken, det er en bedre høyde.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Territorium for hakkespetter

Hvor store territorium har grønnspett, hvitryggspett, gråspett og flaggspett.

Ca hvor stor er avstanden mellom to hvitryggspettreir?

Hvor nær hverandre kan to grønnspettpar hekke?

Kan et flaggspettpar og et hvitryggspettpar hekke i samme område?

Vet du om et observasjonstips for å finne dvergspett?

Adrian

A. (11.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Disse spørsmålene kan jeg dessverre ikke gi deg svar på, for denne informasjonen er ikke lett tilgjengelig. Noe av dette finnes kanskje omtalt i fagartikler eller dr.grader, men det står ikke i vanlige fuglebøker. Dvergspett finner du ofte i rik løvskog, gjerne kantskog med or og hassel langs elver, bekker og vann. Den går også i bjørkeskog, helt opp i fjellbjørkeskogen.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags due?

Hei!
Har i dag sett en due? jeg aldri før har sett på fôringsplassen. Veldig mørk på kroppen med tydelige hvit stripe/flekk langs vingene. Hode og hals var hvit-flekkete.
Jeg kjenner til tyrkerdue, skogsdue og ringdue men dette var noe nytt! Kan du hjelpe?

Hilsen Hilde

N.N (03.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Beskrivelsen din stemmer best med ringdue, men hvis du er sikker på at det ikke var denne arten, så klarer jeg ikke å finne ut hva dette kan ha vært. Et mulig alternativ kan være en rømt tamdue, for de kan ha mange underlige farger og former.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglar på Kapp Verdeøya Sal

Hei!
I begynnelsen av mars var eg på øya Sal på Kapp Verde. Gjekk tur langs stranda, og på innsida av stranda er det nokre "sumpar" som det gjekk fuglar og hakka i. Sjølv om havet slo mot stranda, høyrde eg fuglelydar. Nede på stranda fekk eg auge på fleire fuglar som sprang på svært rappe føter nedover mot sjøen, drog opp tynne makkar og deretter raskt opp mot land før sjøen rakk dei. Slik heldt dei på og "terga båra" gong etter gong. Desse fuglane hadde eg aldri sett før, men dei likna på strandsnipe. Dei var lysare, så i fugleboka fann eg ein som heiter sandløper. Kan det vere den eg har sett? Rett etterpå såg eg ein storspove, og han og ein sandløper (dersom det var det) stod og drog noko ut av eit fiskehovud som var skylt opp på land. Etterpå såg eg ein som var merka: Såg ut som to gule ringar og ein firkant som var blåturkis.

A.B.T. (27.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg kjenner ikke fuglefaunaen på denne øya, men sandløper virker som et godt forslag. Både utseende og adferden du beskriver stemmer veldig bra med sandløpere.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden fugl

Vi har i vinter hatt besøk av en fugl vi ikke har sett før.
Den er gul under og grå på ryggen. Vi har sett den bare korte stunder og ikke fått studert den nøye. Jeg tror det kan være gulerle eller vintererle, og dette har også vært forslag i Harstad Tidende fra andre som har sett den.
Hva er mast sannsynlig?
Det er bilde av den i Harstad Tidende onsdag 23/3.

M.R. (27.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg har dessverre ikke tilgang til denne avisa, men så tidlig på våren er det bare vintererle som har ankommet Norge av de gule erlene. Vintererla har veldig lang stjert, og holder seg langs bekker, elver og vann.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Kvifor er det så mange fuglar i Mjeldalsvatnet?

Eg har lurt på kvifor det er så mange fuglar i Mjeldalsvatnet, Haus. Det er brakvatn. Særleg om vinteren er det eit yrande fugleliv i strømmen, og der det ikkje er is. Idag fann 5. klasse 2 måse, kråker, 11 stokkender, og nokre andre ender som me må ha kikkert for å sjå, kanskje ærfugl.

A.M. (30.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette skyldes nok lokale forhold som jeg ikke er kjent med. Trolig er det næringsrikheten i vannet som ligger til grunn, med mye plantevekst og smådyr i vannet. At det er isfritt betyr at vannet også blir tilgjengelig om vinteren.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fugleforing

Fugleforing

Hei. Jeg forer fugler men villfuglfrø.
Har hatt en del fugler sånn som kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, svartmeis, gulspurv også har jeg hatt dompap 1 gang.
Men ossen kan få dompap pilfink, grønnsisik, gråsisik og den fugl til foringsplassen min?
Jeg har fuglebrettet i skogkanten.

T. (25.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Du kan neppe styre dette så artsspesifikt at du får de fuglene du nevner. Dette har gjere mer å gjøre med lokaliteten for forplassen, enn hva du forer med. Har du f. eks. en del granskog ved forplassen, kan du få svartmeis på besøk. I et bartrefritt boligstrøk vil du derimot aldri forvente å få besøk av nettyopp denne arten.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Vipe

Når hekker vipa ?

N.N (26.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Den hekker i mars-mai, noen steder (i fjellet) også så sent som i juni.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Hvordan hindre redebygging oppunder taket?

Hei; To fugler jeg synes ligner på spurv (?) har startet å bygge et rede oppunder taket inne på loftet. Dette er rett over terrassen og uteplassen, så jeg har lyst til å få dem til å bygge et annet sted, siden jeg mistenker at puter og utemøblene blir griset ned.Finnes det en måte vi kan hindre at de fortsetter å bygge akkurat der? Er det effektivt å henge opp feks sølvpapir? Hvor lenge vil de ha tilhold der hvis de blir ferdige? Hvis de gir opp vårt hus, vil de da bygge et annet sted, eller ødelegger vi formeringen for årets par? Hvis du først har startet å bygge på vårt hus, vil de da fortsette hvert år på samme sted?

T.I.U.A.N. (25.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Vet ikke hvordan dette gikk, men før neste vår kan du kanskje stenge av dette området med finmasket netting (kyllingnetting av metall) slik at ikke fuglene kommer til og kan bygge rede der. Dette er den mest effektive og skånsomme metoden.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Økt størrelse på fuglenes hjerne

Jeg fikk med meg noe av et radioprogram på P1 i dag. Det handlet
om at fugler som synger om våren får økt sin hjernestørrelse i den perioden den synger? Kan dere forklare meg hva det er som skjer, hvordan og hvorfor?

L.T.H.E. (30.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nei, dette kjenner jeg dessverre ikke til, og jeg har heller ikke hørt dette programmet.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås

Hei! Jeg har aldri sett så mange flokker må grågås som det passerte over Hov i dag. Jeg bor i Hov ved østsiden av Randsfjorden. Det må ha vært minst 10 til 15 flokker som kom
så og si på løpende bånd.

T. (10.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette var ikke grågås, men kortnebbgjess på vei til Svalbard. Hver vår passerer store mengder over Østlandet, tvers over innlandet mot Trondhjemsfjorden.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

egg

kor mange grader er det nor svartbaken ruger eggene sine

F. (05.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det vet jeg ikke, men fugler har generellt omkring 40 graders kroppstemperatur, altså litt høyere enn oss.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Fugle egg borte!

Jeg lagde et fugle hus og hengte det opp på tarasen. Etter et par uker flyttet det fugler inn i det (jeg er ganske siker på at disse fuglene var kjøttmeiser)

Men uansett, får to-tre dager siden så jeg at det lå tre små egg med røde prikker i reiret. Men i dag er de alle borte! Og ingen her i huset forstår hvorfor...

S. (02.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det KAN være at en svarthvit fluesnapper har sloss med meisene om å overta reirkassa. Hvis hullet er ca 4 til 4,5 cm stort, så KAN det også være en flaggspett som har forsynt seg av eggene. Snømus og røyskatt KAN også komme seg opp i småfuglkasser og spise egg.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei!

Hvordan kan man sjekke fuglekasser på en forsvarlig måte?
Har tenkt å sjekke perleuglekasser ved å føre inn et kamera festet på tuppen av en fiskestang. Er dette en god måte å gjøre det på? Kassene henger nemlig for høyt til at jeg kan sjekke dem ved å åpne dem uten stige. Bør jeg banke på trestammen først, slik at en eventuelt rugende fugl flyr ut før jeg fører inn kamera?

N.N (03.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Digitalkamera (lite) på enden av en lang stang, og med 10 sek. lukkerforsinkelse, er en veldig effektiv og bra metode for å sjekke kasser som henger høyt. Dette går helt fint, og av og til vil du få bilder av en nokså forskrekket fugl som titter opp på dette forferdelige og rare som plutselig dukker opp i kassehullet. Men selv om fuglen kan se skremt ut, så er det ikke noen fare for at den forlater reiret. Lykke til.
Perleugler kommer ofte opp i kassehullet hvis du skraper eller dunker på trestammen, men de gjør det ikke alltid.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Merkelig !

Jeg har en rekke fuglekasser i skogen. Det funker bra. Men jeg har i en årrekke hatt en fuglekasse i en ubebodd tomt i et byggefelt hvor jeg selv bor. Det har aldri lykkes meg å få frem et kull fugleunger , det være seg kjøttmeis eller svarthvit fluesnapper.En forklaring kan være at det er mye katter her i området ,sånn at voksenfuglene kan ha blitt kattemat ? Eller rett og slett tatt av rovfugl . Spurvhauk ? For et år siden erstattet jeg kassen med en nyere. Da med hull beregnet på stær o.l. 5 cm hull. Kjøttmeisen inntok boligen . Fikk frem 10 unger. En uke etter klekking var kun en unge tilbake. Død. Forklaringen var flaggspetten som ser det som snadder med nyklekte meisunger. Så la jeg på en blikkplate med hullstørrelse 3.2 cm , for derved hindre flaggspetten og andre farer. For noen dager siden noterte jeg tre egg av kjøttmeis. I dag , 4 mai, er kun et egg i kassen !!!!! Og ingen fugl å se. Jeg har ingen god forklaring på svinnet av egg . Håper du kan hjelpe meg med mysteriet .
Mvh Per Beverfjord

N.N (04.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nei, jeg kan ikke gi noen god forklaring på dette. Har selv masse småfuglkasser, og noen blir tydeligvis aldri brukt, mens andre brukes hvert år. Ofte kan det være forhold som fuglene merker som er avgjørende, men som vi ikke klarer å oppfange.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dut-dut-fuglen

I sør-Frankrike (på riveeraen) finnes det en fugl som synger om natten. Den sier "dut-dut-dut", altså ett enkelt "dut" med veldig jevne mellomrom -nesten som en vekkerklokke el. Sangen er monoton, kun på en tone, klangen er nesten litt "elektronisk", og litt melankolsk. (Og nei, det er ikke faktisk en vekkerklokke.) Hva kan dette være? Vi har aldri klart å se den og vi hører den aldri om dagen.

N.N (11.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det spørs litt hvor lenge det er mellom hvert "dut" Hvis dette er adskilte enkeltrop, så kan det være snakk om enm dverghornugle eller kanskje en kirkeugle. I så fall er det ikke rart dere bare hører den om natta. Det KAN faktisk også være en froskeart eller et stort insekt.....

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Stær

Har en stærkasse som vi i mange år har sett par som hekker i. I år ser det faktisk ut som at det er hele 3 voksne stær som flyr ut og inn og mater ungene. Er det sannsynlig? Er det i så fall antakelig 2 hunner og 1 hann? Det er av og til morsomt å se at 2 stær kommer til hullet i kassen samtidig, for så å fly kjapt bort igjen med uforrettet sak. Deretter kommer en voksen stær UT av kassen noen sekunder senere.

K.D. (19.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det er ikke vanlig at flere voksenfugler enn foreldrene forer ungene i et kull, men det KAN forekomme. Slike ekstra "hjelpere" er påvist hos mange arter. Hva som skjer og hvorfor, er uvisst. Hos noen arter er det vanlig at fjorårsunger kan delta i oppfostringen av neste kull, og da er dette gjerne en del av deres innsats for om mulig å overta territoriet når en av foreldrene dør. Hos andre arter kan det være en ekstra partner som også venter på å overta hvis den andre av samme kjønn dør.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Kjøttmeis ører

Hei, jeg har jo denne fuglekassen oppe og man ser tydelig han hannen hører hunnen så det jeg lurer litt på er hvor sitter ørene på kjøttmeisen

H. (07.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fuglenes ører sitter bak øyet, men det er dekket av fjær slik at du ikke ser øreåpningen. Fuglene har ikke ytre ører slik de fleste av oss pattedyr har.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg og min søster på 10 år fant en fugl som vi ikke vet navnet på vet dere hva den rasen heter og hva den spiser på alle årstider takk hvis dere har et svar p.s. den ble flyd ifra sin mor.

T.O.C.F. (31.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette er en gråtrost unge, og dere skuylle ikke ha tatt den med dere! Foreldrene sitter som regel i nærheten, og de mater dem regelmessig.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Hakker på vinduet

Hei. Det er en kjøttmeis som kommer flere ganger om dagen og hakker på vinduet her. Den har gjort dette, så vidt jeg vet, i tre dager. Den gjør flere ganger om dagen. Hva kan grunnen til dette være?

Takk for svar.

N.N (06.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fugler hakker ofte på vinduet når de ser sitt eget speilbilde, og tror det er en standhaftig rival!

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

kjøttmeis og blåmeis og spettmeis unger ?

fikk fuglunger i kassa mi allered ei april er ikke det veldig tilig for di?=) di er vel omtrent nå mellom ti og tretten dager gammle nå tror du det paret kommer til og ha et kull til? begynnte ikke alle fuglee tilig i år da med alt? men hvor lenge blir di unge her hos foreldrene dag før di får neste ? hva gjør di med ungene da? husker ungen mamma og pappan sin igjen når di har forlatt hvarndre? på høten eller vintren og våren igjen? kan to søsken bli et par? men når di har fått det 2 kullet sitt di andre er skilt får di mat av mor og far igjen kjenner ungen di igjen og m og p igjen di ungen fra forje kullet sitt? men hva gjør alle di here ungfuglene da? kjøttmeis og blåmeis og spettmeis ungen når er di kjønsmoden til og få sitt kull? men tenker på til høsten vintren kan man se hva some r voksen og hva som er ungfugl da? og hvorfor blir det så stille sånd PLUTSELIG på sommren og høsten vintren da hører jeg INGEN her hva skjer med di da?

S.L. (26.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Mange småfugler kan ha to ungekull. Ungfuglene fra første kull klarer seg nok alene før neste kull starter. Hvorvidt foreldrene kjenner igjen ungene sine etter at de har forlatt dem, vet vi ikke. Kråkefugler gjør nok dette, men om andre små fugler gjør det, er usikkert. Hos noen arter kan man se forskjell på unge og gamle fugler den første vinteren, hos andre ikke. Hos meisene ser man dette på fargeforskjeller på små dekkfjær på vingene, men dette ser ikke du på avstand. Dette brukes av de som ringmerker fugl, når de kan holde fuglen i hånd.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

reirbygging

Noen av småfuglene legger jo egg i mai og så en gang til i juni.Bruker de det samme redet eller bygger de et nytt et helt annet sted?

M.K. (31.05.2011)

Svar:

De asller fleste bygger nytt reir, for ofte er det parasitter (lopper og midd) i det gamle.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulerle eller noe annet ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager det meget dårlige bildet.Men er det mulig å se hva dette er ? ( bildet er fra mai 2005 )Det nærmeste jeg finner i fugleboka mi er såerle..

K.J. (06.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Ja, dette er en gulerle hann.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grå gås

vi har for første gang observert 2 grå gås på en sand strand her hvor vi bor, Blekestrand, Arendal kommune. De er der enda. Vi har bodd her siden 1968. Ellers har vi hegre og skarv, og svaner og flere endetyper, men aldri før har vi sett grå gås. Er dette normalt?

K.F. (18.04.2011)

Svar:

Ja, det er flere arter grå gjess som kan dukke opp langs Agderkysten. Grågjess hekker flere steder, og kortnebbgjess trekker forbi kysten midt i april, på vei til Svalbard. De kan av og til lande for å raste, men vanligvis ser man dem bare når de flyr over.

Roar Solheim (06.08.2011)

««første 41 869 - 41 893 av 50 005 siste»»