Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 685 til 40 709 av totalt 49 912 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en Munk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har observert en fugl på vårt fuglebrett i dag som vi ikke har sett før. Kan dette være en Munk? Den opptrer alene og jager bort de andre fuglene som sitter og spiser. Vi bor i ottestad( stange kommune)

L.L. (28.01.2012)

Svar:

Ja, dette er en munk hann. Nå i snøværet trenger den nok all den forhjelpen den kan få.

Roar Solheim (28.01.2012)


#Økologi og atferd

Kattugle vs. skjor

Takk for svar i går angående spørsmål om kattugle kan ta skjor. Denne aktuelle kassa er på tunet her og har hatt hekking i 6 år på rad og vi har ringmerka 17 unger.
Hekking har funnet stad 2 gonger etter funnet av skjora.
Kan nesten garantere at det ikkje er mår som er "synderen".
I 2011 hadde eg videooverføring frå kassa rett i 42-tommeren i stua.Frå første egg (tilsammen 3) til 2 unger hoppa ut.Fantastisk underholdning.
Det eg la merke til var at kanskje opp mot 70% av foringen av ungane bestod av frosk.Resten mus og av og til småfugl.

mvh Egil Flem

E.F. (27.01.2012)

Svar:

Kattugla lever i all hovedsak av smågnagere supplert med en del fugl. En og annen frosk tar den også. Men det er selvsagt individuelle forskjeller og din observasjon er meget spesiell og interessant. Jeg vil overbringe dine observasjoner til de som driver prosjektarbeid på kattugle.

Morten Ree (28.01.2012)


#Fugleforing

Fugler.

Hei.
Vi hadde mye fugler for en tid siden,men så ble det en -27 grader,var for en mnd siden og etter det har det ikke vært 1 fugel på foringsplassen,hva er skjedd med fuglene mine?

I.S. (28.01.2012)

Svar:

Alltid like vanskelig å svare på hvorfor fuglene kommer og går. Mange av våre vinterfugler streifer milevis omkring på vinteren. En teori ved ekstremt kaldt vær kan være at de søker inn i skogen, litt opp i høyden, hvor det ofte kan være flere grader mildere.

Morten Ree (28.01.2012)


#Økologi og atferd

Skjære som følger med

Er det normal oppførsel for en skjære og følge etter deg? jeg var ute å måkte snø, så fulgte den etter meg hele tiden. den fløy fra tre til tre, i sirkel rundt meg i over 2 timer. og fulgte skikkelig med på meg. er dette normalt? og evnt. hvorfor ?

B. (27.01.2012)

Svar:

Selv om skjæras utbredelse samsvarer med folks bosetting, og at den på et vis lever i pakt med oss mennesker, så er den ganske sky og forsiktig. Derfor vil jeg
si at dette ikke var normal oppførsel til en skjære. Kanskje hadde den sett en mus stikke ned i snøen der du skulle måke og at håpet om at du skulle "måke" den fram igjen gjorde at den fulgte deg?

Morten Ree (28.01.2012)


#Diverse

Hagefugltelling

Lurer egentlig på hva man skal ta med i tellingen. Ser av tekst at "Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, ...... ved ditt hus". Allerede nå (kl. 09.45 lørdag) så har en kråkefugl-gjeng på noen hundre fugler plassert seg i naboen's bjørker, noen titals duer fløyet over huset, samt en hønsehauk og noen måker. Skal disse med, eller kun de som setter seg i hagen for å spise av fuglematen som er lagt ut?

P.A. (28.01.2012)

Svar:

Tellingen er selvsagt knyttet opp mot folks interesse for å mate fugler, og fokuset for folk flest blir på det som dukker opp på selve foringsplassen. Men vi ser det som viktig at folk legger inn det de måtte registrere av fugler i husets/hyttas nærhet denne helgen. De gir oss et inntrykk av det mangfold som faktisk er tilstede selv helt inn på folks hverdagsliv. Når vi har en variert natur som i Norge med bosettinger fra de ytterste nakne øyer til de øverste fjellgårder, så vil en slik telling gi et godt bilde av fuglelivets mangfold midtvinters. Derfor oppfordres folk til å ta med alt av fugler som de ser. I fjor var det totalt 104 arter registrert under Hagefugltellingen.

Morten Ree (28.01.2012)


#Sykdom og skader

Spurveugle ,fløy i fabrikkvindu på Riccover i Olden

Den låg livløs, men vi såg den pusta og la den i en skoeske.
Etter en times tid har den kvikna til å nå sitter den og følger med oss,den sover også innimellom.Ugla har lett for og dette over på sida,så vi trur ene vingen og foten kan vere skada. Ka kan vi gjøre med den ????

J.K.K.O. (27.01.2012)

Svar:

Den har nok heller delvis lammelse etter hjernerystelsen fra sammewnstøtet. Hold den i en pappeske/bur 1-2 dager, gi den litt vann, og se om den vil spise noe kjøtt (små biter fra en ukrydret kyllingfilet går fint). Hold vanndråpe på fingeren bortil nebbet dens.

Roar Solheim (28.01.2012)


#Økologi og atferd

keiserpigvin

hei ser på en vide som heter pigvinenes marsj og di sa at di holder seg under isen hele vitren men hva med pust åsen får di luft?

S.L. (27.01.2012)

Svar:

Det er feil. De holder seg langt inne på isen hele vinteren mens de ruger på egget. Hannene gjør dette, mens hunnene er ute i havet og eter.

Roar Solheim (28.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lå død i veikanten. Veien går langs strandlinja. Bilset er tatt nå. Troms.

G. (27.01.2012)

Svar:

Dette er en ærfugl hunn.

Roar Solheim (28.01.2012)


#Diverse

Fugler

I kryssordboka Daniel Danielson 3. utgave, så står det at Anke er en fugl! Jeg har ikke hørt noe en fugl som heter Anke.

B.M.L. (27.01.2012)

Svar:

Dette må være en mistolkning av dte svenske ordet anka, som betyr and.

Roar Solheim (28.01.2012)


#Økologi og atferd

Svanefamilie

Hei. Vi bor ved elven og har siden i fjord sommer hatt en svanefamilie med fem unger her, ungene er nå store men fortsatt grå. De svømmer litt rundt i område og blir observert på små dagsturer til andre elver i område. For noen uker siden forsvant den ene ungen, men den kom tilbake nå i forgje uke. Da la vi merke til at svanemor jager denne ungen vekk. Han fikk være med de ett par dager å så jager hun den når den nermer seg. Men den kommer tilbake, å gir ikke opp. Hva kan være grunnen til dette? Syns det er så trist å se den ensomme ungen bli jaget vell fra familien, selv om den er stor nå.

A.T. (25.01.2012)

Svar:

Ikke godt å si hva som ligger til grunn. Kanskje kan den være syk, slik at svanemor merker endringer i oppførselen til ungen, og derfor jager den vekk. Kanskje har den brutt noen bånd ved å være borte, og derfor ikke blir akseptert igjen. Dette er to mulige, tenkbare årsaker, men en kommer ikke lenger enn til slik kvalifisert gjetting.

Roar Solheim (26.01.2012)


#Diverse

Kommentar til Roar Solheim - Spurveugle

Kommentar til denne kommentaren:
http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?offset=9200&antall=8&total=9216&q_id=16125

Spurveugle er langt ifra en tilfeldighet i Bardu/Målselv. Geir-Harald Dreyer, som er lisens holdende Ornitolog har aktivt merket fugler i flere år, og i løpet av 2011 merket han 4, uten å direkte gå etter denne arten. I troms har det blitt merket et hundretals (inklusiv pullus).

Geir-Harald Dreyer sier dette:
"Jeg kan dokumentere at vi både ser og hører spurveugla både vinter og sommer her i Troms. Det er sjelden og ikke fange arten når vi spiller lyd. Den varsler nesten umiddelbart straks lyden blir satt på. Som kjent så har vi en ringmerkingsstasjon i Dividalen. Her registreres spurveugla som en vanlig art hele året."

Siste oppdateringer fra hans godt over tusen kasser er at han i forrige uke sekket noen fuglekasser med flygehull 40-55mm, hvor alle hadde et høyt antall åtsel av mus og fugler.

Han kommenterer også at dette er en art som registreres jevnlig i Nord Troms og helt opp til Alta, i Finnmark. Dette er en rt som er helt vanlig hele året. Den er avhengig av matforekomster, men det er oftest mye overlevende vinterfugl og den ser ut til å godt like Spissmus.


Med Vennelig Hilsen

M.K.D.&.G.H.D. (25.01.2012)

Svar:

Tusen takk for utfyllende kommentarer.

Roar Solheim (26.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn i Klæbu

Har siden midten av desember observert ørn ved Nidelva i området Tanem bru - Svean bru 4 ganger. Sist lørdag ble det sett 2 stk. Siste gang i dag ved Tanem bru. Ut ifra bilder jeg har sett på, tror jeg det er havørn. Har bodd i Klæbu i over 50 år, men kan ikke huske å ha sett ørn i området mer enn én gang tidligere, og da var den bare på gjennomfart. Kan jeg ta helt feil når jeg mener det er ørn?

E.W. (26.01.2012)

Svar:

Nei, det er absolutt mulig.

Roar Solheim (26.01.2012)


#Diverse

smågnager

er det smågnager år i år?

S.L. (25.01.2012)

Svar:

Det var bra med lemen og smågnagere over store deler av landet i 2011. Fremdeles er det en del mus i de nordlige delene av landet, men bestanden kan forventes å bryte sammen på vårparten, uynder snøsmeltingen.

Roar Solheim (26.01.2012)


#Fuglekasser

Kattugle vs.skjor

Kan kattugla vere predator på skjor?
Har endel kattuglekasser. Under rensingen for et par år sidan dukka det opp ein komplett stjert av skjor. Litt av skroget pluss en for fulgte også med så det var ingen tvil om at det var skjor.

E.F. (26.01.2012)

Svar:

Kattugla kan nok klare å ta ei skjære. Men det kan vel så gjerne være en mår som har dratt ei død skjære (eller restene av en) inn i fuglekassa.

Roar Solheim (26.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en hauk?

A.O. (25.01.2012)

Svar:

Ja, dette er en ung spurvehauk.

Roar Solheim (25.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle har vi her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den hadde ikke de karistiristiske svarte øynene til Kattuglen...

M.K.D. (24.01.2012)

Svar:

Dette er en jordugle. Artig kvelds/nattbilde. Den har gule øyne.

Roar Solheim (24.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den er veldig lite og holder til ved fossen!

M.K. (24.01.2012)

Svar:

Dette er en gjerdesmett - flott bilde!

Roar Solheim (24.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken andefugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kanskje en ung ærfuglhann, eller? Bildet er tatt nå.

N.N (22.01.2012)

Svar:

Ja, helt riktig - en ung ærfugl hann.

Roar Solheim (22.01.2012)


#Økologi og atferd

Orrfugl og storfugl

Hei!
Hvilke dyr er de naturlige fiendene til orrfugl og storfugl?

G. (22.01.2012)

Svar:

Vel, de farligste er kanskje oss mennesker på jakt, for det har ikke fuglene naturlig forsvarsevne mot. Men ellers blir skogshønsene jaktet av kongeørn, hønsehauk, hubro, rødrev, ulv, gaupe og mår, for å nevne noen.

Roar Solheim (22.01.2012)


#Fugleforing

Mindre fugler på foringsbrettet

Hei!
Opplever at det har blitt drastisk mindre fugler på foringsbrettet vårt etter nyttår.
Bor på Dale utafor Bergen. Her har det vært en del regn, men ikke spesiell lav temperatur denne perioden.
Sjøl nå de siste dagene da det har kommet noe snø er ikke fuglene tilbake.
Mater med peanøtter, noe som har falt i god smak hos kjøttmeis og blåmeis i mange år.
Så hva kan ha skjedd??

B.I.H. (22.01.2012)

Svar:

Dette er et tilbakevendende spørsmål som det faktisk er nesten umulig å finne svar på. Jeg har selv samme situasjon i Grimstad. En god del fugl på forplassen i oktober, men nå (det snør til og med i dag), er det helt tomt, til tross for ny forsyning av nøtter og meiseboller.

Roar Solheim (22.01.2012)


#Fugleforing

Fugleforing

heisann eg lure på en ting, hviss eg har peanøtter,havregryn,sesamfrø oppi en slik netting pose som det har hvert løk oppi og er rød, er det mulighet at det skremmer fuglene elle lukte de at der har hvert løk oppi, har ikkje hvert en fugl på den ser du og den er ganske svær,ca 1kg, vet dere om disse røde løkposene er skremmende elle

N.N (21.01.2012)

Svar:

Jeg tviler på at farge eller lukt vil avskrekke fuglene, men kjenner ikke til om noen faktisk har testet dette ut. En del nøtteposer har vært i røde nettingnett, og de blir i alle fall spist. Mildværet den siste tiden har fått mange fugler til å søke næring andre steder enn på forplassene, ser det ut til.

Roar Solheim (22.01.2012)


#Diverse

Gule øyne på ugler.

Hvorfor har noen ugler knallgule øyne, har det noe med nattsynet å gjøre?

N.N (21.01.2012)

Svar:

Øyefargen (iris) har ikke noe med synet hos uglene å gjøre. Men hvorfor de har utviklet forskjellige øyenfarger, finnes det (så vidt jeg vet) ingen teorier om.

Roar Solheim (22.01.2012)


#Diverse

Uttale av stillits

Vi har mye stillits på foringsplassen. Men hvordan uttalets fuglenavnet i ornitologkretser? Trykk på første eller på annen stavelse?? Vi har hørt begge versjoner. Vi bor i Oslo-området (Bærum).

P.I.G. (22.01.2012)

Svar:

Trykk på siste stavelse er det vanligste. Men siden du nevner Oslo/Bærum, så har de en del sære trykkbetonelser på fuglenavn. Stillitsen er en, linerle er en annen, hvor mange legger trykket på midtre stavelse (linERle), mens det i dette tilfelle faktisk er språklig riktig å legge trykket på første stavelse, fordi fuglen er en erle. For de to andre erlene (vintererle og gulerle), legger de samme personene trykket på betegnelsen foran erle-navnet, så da blir det unaturlig å forskyve trykket til ERle-delen av navnet hos linerle. Det finnes flere eksempler også. Legg merke til en del ulike trykkbetoninger hos sentrale nyhetsopplesere i forhold til ordene husene og togene, som av og til får en variabel, fluktuerende betoning (sml bønder og bønner).

Roar Solheim (22.01.2012)


#Økologi og atferd

Gråtrost i Januar

Hei!

Observerte gråtrost i hagen 22.Januar; et enslig individ som raskt dro videre. Overvintrer noen gråtrost i Norge (Oslo), eller er det et tilfeldig besøk?

N.N (22.01.2012)

Svar:

Nei, det er ikke tilfeldig. Mange gråtroster og svarttroster fortsøker seg på å overvintre. I milde, snøfattige vintre kan det gi god uttelling (først til hekkeplassene for å velge reirplass).

Roar Solheim (22.01.2012)


#Diverse

Rype på andre språk???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei got nyta år. Tror dere kan hjelpe meg med noe jeg har set dise navnene på rypene som Rock ptarmigan og lagopus muta hva petyr det??? betyr det fjellrype og hvilket språk er det på og så lurer jeg på va fjellrype er på engelsk? hoper at du kan svare på dete jeg hoper på svar, å vilken rype er det som er på dete bildet? mvh Jill.

J.T.A. (14.01.2012)

Svar:

Dette er fjellrype, ja. Lagopus mutus er latinsk navn, og betyr rett oversatt "den som har hareføtter, og som er stum".

Roar Solheim (21.01.2012)

««første 40 685 - 40 709 av 49 912 siste»»