Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 50 av totalt 13 945 spørsmål neste»
Gråspurv som flyr i vinduet
Hei. Vi har en gråspurv som flyr inn i vinduet dagen lang. Startet i fjor og kom tilbake i år. Den kan umulig ha det bra som holder på sånn, stakkar. Hva kan vi gjøre? Forsøkte henge opp noe som dekket hele vinduet, men da går han bare over til å fly inn i vinduene ved siden av. Hvorfor holder den på slik?
N.N (15.04.2025)
Svar:
Den tror at speilbildet er en konkurrent. Dessverre ikke annet som kan hjelpe enn tildekking av vinduer på utsiden.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kjernebiter unge
Hei,
Denne lille ungen har sittet i oppkjørselen et par dager på rad. Er litt bekymret for den fordi den er så utrolig uredd! Det er mange katter i nabolaget, og om den oppfører seg som den gjorde idag er vi redd den kan bli spist. Idag gikk jeg rett forbi den og den viste ingen tegn til å fly avgårde eller bli redd. Tenker vi skal la være å legge ut mat en stund? Etter at vi satt inntil den så jaget vi den vekk for å prøve å skremme den litt. Den kan fly og den kan løpe og hoppe, så den virker ikke skada. Noen tips?
S. (14.04.2025)
Svar:
Dette er en voksen kjernebiter, og den må være syk eller skadet. Ta den inn i en eske og se om den kommer seg, men frykter at denne vil dø.
Roar Solheim (15.04.2025)
Tyrkerdue i Harstad
Hei! Har hatt en enslig tyrkerdue ved fôringsplassen etpar/tre måneder nå. Sitter samme med pilfinker, blåmeis og kjøttmeis og ser ut til å ønske selskapet de har der. Fôringsplassen er i Svensk asal tett tre som er ca 45 år, med gran(Donald tre) tett inntil. Daglig ca 40 fugler som spiser mye her, og som også fungerer fint med et skjærepar. Hus bygget 1967, alltid vært skjærer her - de er flotte og har alltid fått kull som vi har jaget katter fra å ta ungene. Våre egne katter har utebur - og skjærene skriker til oss om hjelp - om andre katter er i området når skjæreungene skal utforske hagen/lære å fly/passe seg for farer. Lurer på dette med hvor lenge vi skal fore - er det når det ikke er frostnetter lenger? Disse fuglene er jo mega makelig - men skal jo finne mat selv snart? :D Og tyrkerduen - er det bare ei som har navigert litt feil eller har vi snart en flokk av dem også her? :))) Mvh Heidi June
H.J.S. (14.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite om dette er en enslig due litt utenfor vanlig forekomst, eller om flere kan finnes i regionen.
Roar Solheim (15.04.2025)
Truet Orrfugleleikplass
Hei, har hytte i Midt Norge. Hver april/mai er det orrfugle leik med ca 5 haner og flere høner på et fjellmyr, kun 100 meter fra hytta vår.
Det planlegges nå utbygging av området med flere hyttetomter nøyaktig på deres parringsplass. Er det mulig å si hva som er da sannsynlig vil skje med leiken? Er fuglene lett adaptiv og flytte seg til ny området, eller risikerer gruppen varig skade? Evnt også om det finnes noe regelverk om bygging i et slik område med kjent orrfuglleik? På forhånd takk.
J.W. (15.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å angi hvor mye inngrep orrfuglene kan tolerere. Der spillmyrer har blitt dyrket opp, har orrfugler kunnet fortsette å spille på åker/eng, men hvis det bygges hytter på selve spillplassen, vil de neppe fortsette å spille der.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kongeørn
Hei. Vi har en kongeørn utenfor våre vinduer. Den har vært her i mange dager nå. Ganske nært husene, både til oss, og våre naboer. Har en katt og 2 små hunder på gården. Å høns, men de er i luftegård. Er det vanlig at ørna kommer så nært bebyggelsen? Og kan den ta smådyra våre?
N.N (15.04.2025)
Svar:
Kongeørn KAN prøve å ta katter, små hunder og høns, men det er nokså uvanlig.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kanadagås
Hei, er det fortsatt slik at kanadagås er svartelistet i Norge?
Kan du gi meg en kort redegjørelse for hva det vil si at den er ført opp på svarteliste?
Mvh John Arne Paulsen, naturfiskeren.blogg.no
J.A.P. (15.04.2025)
Svar:
Her bør du kontakte Miljødirektoratet for nyeste oppdatering, eventuelt Statens Naturoppsyn.
Roar Solheim (15.04.2025)
Høneuka
Når ca blir høneuka i år med tanke på den tidlige våren? Jeg var på tiurleik denne uka, og det var full fart selvom jeg ikke så noen røyer.
F.J. (15.04.2025)
Svar:
Umulig å si når du ikke angir HVOR i landet. I Agder har toppen på parringstiden nå inntruffet.
Roar Solheim (15.04.2025)
Skjærens oppførsel
Hei. Vi har et stort skjærerede rett ved siden av verandaen. Nå er det vel snart tiden for egglegging og medfølgende fuglebabyer. Skjærene er vant med at vi er ute i hagen og verandaen, men vil de jage oss når eggene klekkes? Er det noe vi kan eller bør gjøre for at nabovenskapet ska holde? Mat har de fått i hele vinter, eller dvs de har stjålet mat av småfuglene ^^
H. (13.04.2025)
Svar:
Skjærene tolererer nok at dere er i området, og ikke så mye dere kan gjøre i forhold til skjærenes tilstedeværelse.
Roar Solheim (13.04.2025)
Lettskremte fugler
Hvor mye bråk rundt en fuglekasse tolererer en fugl før den skyr kassen .
B. (13.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å kvantifisere.
Roar Solheim (13.04.2025)
Så kråke ta ekornbaby palmesøndag 2025?
Hei, jeg er nesten 100 % sikker på at jeg så en kråke ta en ekornbaby i formiddag. Jeg så to skjærer og en større kråke hoppe rundt på bakken ved foten av et tre. Plutselig så jeg kråka ta tak i et brunt dyr med nebbet og fly av gårde med det. Det var et sjokkerende syn. For hadde jeg ikke sett den fluffy halen på det lille dyret, hadde jeg tenkt det var en mus. Og etterpå så jeg et voksent ekorn løpe oppi trekrona. Hvor vanlig er det at kråker tar ekornbabyer?
Bortsett fra dette, god påske 🐣
K. (13.04.2025)
Svar:
Trolig ikke uvanlig hvis de kan klare å få tak i slike..
Roar Solheim (13.04.2025)
Så kråke ta ekornbaby? i dag på palmesøndag 2025 🥲
Hei.
Jeg er nesten 100 % sikker på at det jeg så i formiddag, var en kråke som tok en ekornbaby. Jeg så to skjærer og en stein
N.N (13.04.2025)
Svar:
Ja, kråker kan nok gjøre det - de er altetere.
Roar Solheim (13.04.2025)
Hedgerows (veit ikkje det norske namnet)
Hei!
Eg veit at i Noreg vart det bygga ein del steingarder, men har vi noko tradisjon med å bygga Hedgerows her? Altså buskhekker som barrikader for å halde inne beitedyr og for å laga naturlege grenser mellom mark og eigedomer.
Eg veit at i England er det vikteg for smådyr og småfugl, sidan dei bur i desse.
Og det er mykje fokus på å bevara den tradisjonen.
A.M.R.D.J. (13.04.2025)
Svar:
Nei, tror nok mest det har vært snakk om steingjerder i eldre tider her i landet.
Roar Solheim (13.04.2025)
Kattar og fugleegg
Eit ringduepar lagar seg reir i ei gran her nå, og i dag såg eg at ein katt klatra opp til reiret og romsterte rundt. Vil tru at duene ikkje har ungar enno, men kanskje kan hos ha lagt nokre egg. Kan i så fall katten eta opp egga?
N.N (13.04.2025)
Svar:
Vet dessverre ikke om katter spiser egg. Forsøk å sette en krans med netting rundt trestammen et par meter over bakken, kanskje dette kan forhindre slik treklatring. Jag katta vekk fra hagen hvis du kan.
Roar Solheim (13.04.2025)
Tjeld og kråke
Vi har i 7 år sett at kråka tar eggene til Tjelden og nå er det på tide å gjøre noe. Tjeld paret som hekker hær er super søte og banker på veranda døren i tide og utide..det var jo litt skummelt til å begynne med men nå er det bare søtt.
Hytta vår ligger på Helgelands kysten og jeg må dessverre innrømme at kråka er min minst likte fugl 😅
Vi tenkte på å sette en påle men er redd for at da ser kråka det enda bedre.
Har dere tips?
Vil Tjelden hekke under en stein?
O.K. (12.04.2025)
Svar:
Se annet svar. Tjeld vil ikke legge reiret under en stein, og det er vanskelig å blande seg inn i slike hendelser, som er en del av naturlige hendelser.
Roar Solheim (13.04.2025)
Tjeldkyllinger spises av måker hvert år.
Hvordan holde liv i dem til de er levedyktige? Samme paret hekker på min arbeidsplass hvert år. Kyllingene deres spises utover sommeren hver sommer.
N.N (12.04.2025)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig å gjøre noe med. Mange fugler spiser andres unger, og vi kan vanskelig legge oss opp i dette. Tjeldene kan komme til å flytte hekkeplass etter noen år hvis de opplever at ungene blir spist hvert år. Tjeld kan leve svært lenge (30+ år), spå hvis de bare lykkes med å få frem unger noen få år, vil de ha reprodusert seg vellykket.
Roar Solheim (13.04.2025)
Ugleunge på bakken/trappa
Hei.
Hva bør vi gjøre med denne? Ligger på trappa ved inngangsdøra vår. Vi bor landlig.
T.S. (12.04.2025)
Svar:
Dette er en kattugleunge som har hoppet ut fra redet. Sett den på en grein ute i skogen nær huset. Foreldrene hører tiggelydene fra den når det er mørkt, og kommer og mater den.
Roar Solheim (13.04.2025)
Gråspurv og pilfink forsvunnet
I ti år boende her i skogkanten har gråspurv og pilfink vært mange. I vinter har jeg så og si ikke sett dem men håpet. De har alltid hatt reir i kasse på veggen her. Så en utenfor på våren men de bygger ikke i år og ser dem ikke kun kjøttmeis blåmeis rødstrupe og granmeis og diverse andre kommet tilbake. Noen årsaker, tanker rundt dette? Hva foretrekker de på matfatet?
H. (13.04.2025)
Svar:
Nei, det er det dessverre vanskelig å vite årsakene til. Det kan være lokale forhold som det er umulig å kjenne.
Roar Solheim (13.04.2025)
Grønnspett observert i Rjukan
I dag tidlig observerte vi et par grønnspetter i den sørvendte lia under Krossobanen ved Rjukan, se vedlagt bilde. Ut fra informasjon vi har funnet på nettet er ikke Rjukan en del av grønnspettens normale utbredelsesområde. Vi lurer derfor på hvor vanlig det er å finne grønnspett utenfor dens vanlige område og hva som kan være grunnen til at den har trukket såpass langt inn i landet. Mvh Elisabeth
E.H. (11.04.2025)
Svar:
Det er dessverre ikke alltid at utbredelsesoversikter i fuglebøker er helt oppdatert, så det kan hende at dette ikke er så uventet som dere får inntrykk av. Dessverre har jeg ikke lokalkunnskap om grønnspettens utbredelse i dette området. Men dernest er det heller ikke uvanlig at fugler kan dukke opp utenfor det som er kjent utbredelse.
Roar Solheim (11.04.2025)
Fugler på Sjusjøen
I vinter og vår har det vært uvanlig lite besøk av kjøttmeis, dumpap, spettmeis og andre arter. Hva er grunnen til det? Vi henger ut villfuglfrø hele tida.....
M.E.O. (11.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å vite årsak til slike forhold, da det kan være lokale variasjoner.
Roar Solheim (11.04.2025)
Tidligere fuglespørsmål
Hei! Fuglen H.A.T. spør om 10.4.25 må vel være en fuglekonge?
Mvh B.S.
B.S. (11.04.2025)
Svar:
Meget mulig.
Roar Solheim (11.04.2025)
Stokkand og kanadagås sammen.
Hei, er det vanlig at stokkand hann holder seg
sammen med kanadagås par? De holder seg på elva rundt
eiendommen vår.
N.N (11.04.2025)
Svar:
Nei, det er nok heller uvanlig. Trolig en tilfeldighet ute og går her.
Roar Solheim (11.04.2025)
Skjære ødelegger teglstein på huset.
Hei, har et gammelt teglsteinshus og skjærene ødelegger steinen nederst mot bakken. Har du/dere tips om hva jeg kan smøre på så de holder seg unna?
Flere teglstein er nå skadet.
N.N (11.04.2025)
Svar:
Dessverre, her har vi ingen informasjon om hva som kan holde dem unna.
Roar Solheim (11.04.2025)
Blåmeisreir i gammelt pæretre
Et blåmeispar har funnet seg en reirplass i et hull i et gammelt pæretre.
De får glede av en gammel beskjæring som ikke har gått helt slik man nok håpet 😅
Det jeg lurer på er: I et slikt hult tre kan det jo være ganske langt ned til fast bunn for å bygge reir på. Har dette mye å si når de velger reirhull, eller spiller det liten rolle og at målene man bruker når man lager fuglekasser kun er den ideelle avstanden fra hull yil bunn. Om de bruker samme hull år etter år vil jo de gamle reirene bygge seg opp der. Man rensker jo ikke ut gamle reir i slike hull 😀 De gamle reirene råtner vel ned litt etter litt 👍
K. (11.04.2025)
Svar:
Avstand fra hull til bunn betyr ikke mye, det er hullåpningen som er av størst betydning for mange hullrugere.
Roar Solheim (11.04.2025)
Når kommer stær tilbake?
Jeg ser og ser etter stær i år. Her på Kongsberg har jeg ikke sett én eneste enda, i år – 11.april i dag. Er ikke det veldig uvanlig? Bokfinken har jo kommet for flere uker siden.
K.D. (11.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite om de lokale stærene uteblir i år, eller ikke har ankommet ennå.
Roar Solheim (11.04.2025)
Blåmeis
Hvor mange ganger er Blåmeisen ute av Reiret å parrer seg i løpet av en dag?
T.E..B. (11.04.2025)
Svar:
Det har vi dessverre ikke noen opplysninger om.
Roar Solheim (11.04.2025)
Fjerne skjære reir uten egg i april
Oppdaget skjærereir igår i epletreet mitt. Det er tomt, kan jeg fjerne det nå, før de legger egg? Når pleier eggene å komme? Blir det tidligere enn ellers når det er så tidlig vår?
Jeg ønsker å beskjære det før det er for sent..
N.N (09.04.2025)
Svar:
Tror nok du bør la skjærene få bruke reiret sitt i år.
Roar Solheim (10.04.2025)
Stokkender på uvanlig sted
Hei, det er to stokkender på vår frelsers gravlund midt i oslo sentrum. Er dette vanlig? Syntes det var rart å se stokkender der. Jeg kan ikke se noen skade på dem, men synes det er merkelig. Kan de trenge hjelp? Tror ikke det er noe vann i nærheten.
N.N (10.04.2025)
Svar:
Hvis det er en hunnfugl der, kan hun ha reir i nærheten. Stokkender legger ofte reiret langt unna vann.
Roar Solheim (10.04.2025)
Gråskrike
Er det observert Gråskrike i Norge?
N.T.E. (10.04.2025)
Svar:
Nei, den finnes bare i Nord-Amerika.
Roar Solheim (10.04.2025)
Papegøyer
Jeg vet ikke hvem er jente og hvem er gutt?
N.N (10.04.2025)
Svar:
Du må kontakte en dyrebutikk eller papegøyeholdere med slike spørsmål.
Roar Solheim (10.04.2025)
Hvor i skogen kan man finne reir?
Hei. vi er ein familie som elsker fugler. vi har hengt opp 10 kassar i området nesten alle er i bruk. <Men vi lurar på om kor vi kan finne reir i naturen? vi har lyst å gå på leit etter reir i skogen. hvor i skogen er det best å leite? og når på året er det best å leite? takk for svar
O. (07.04.2025)
Svar:
Nær sagt hvor som helst. Dessverre ikke mulig å angi noen spesielle områder her.
Roar Solheim (08.04.2025)
Død spettmeis i kassen
hei, i fjor hadde vi ein kasse satt opp i skogen. der hadde spettmeisene lagt seg til rette heile reiret var ferdig og de hadde tettet med leire i kantene .men en dag i fjor når vi kulle skjekke kassen så lå en død voksen spettmeis inni der? hva kan ha skjedd? den hadde ingen skader
N.N (07.04.2025)
Svar:
Fugler dør faktisk helt vanlig, også inne i fuglekasser. Alderom, sykdom mm - helt umulig å stille diagnose for slikt.
Roar Solheim (08.04.2025)
Blåmeis - antall egg som klekker vs antall som forlater reiret?
Hei, vi har en fuglekasse med fast besøk at et blåmeispar. Vi følger disse på kamera. I fjor så var det ca 10 egg som ble klekket; men jeg klarte ikke se mer enn 3-4 som forlot kassen. Og det var åpenbart flere som døde av de som ble klekket. Hva er normalen? Jeg ser jo ikke for meg at det ville vært plass til alle som store flyvedyktige unger?
B.F. (07.04.2025)
Svar:
Her varierer antallene svært fra år til år. Det er avhengig av om meisene finner nok larver som mat til ungene under oppveksten. Noen år kan et blåmeispar få fram 12-13 unger, andre år bare noen få.
Roar Solheim (08.04.2025)
Marit
Hvor mange timer kan en snøspurv flyve i strekk? Den skal jo over hav.
N.N (05.04.2025)
Svar:
Det har vi dessverre ikke målinger som kan besvare.
Roar Solheim (08.04.2025)
Tiur
Finnes tiur i Lofoten nærmere bestemt Vestvågøy?
N.N (07.04.2025)
Svar:
Jeg er dessverre ikke så lokalkjent at jeg har svar på dette, så her må du kontakte fuglefolk i ditt distrikt. Let under organisasjon på nettsiden Birdlife.no
Roar Solheim (08.04.2025)
Parring i Spania for små fugl ?
Når ca skjer parring i Spaniss as for små fugl ?
K. (07.04.2025)
Svar:
Det skjer over en lang periode, så dessverre umulig å angi noe bestemt tidsintervall her.
Roar Solheim (08.04.2025)
Ugle eller Åskgårdsreia?
Hørte noen grusomme lyder i natten. Dette var Våler i Østfold kl 0020. 04.04. 25
Legger ved en video med det jeg fikk med av lyder.
Kan det være ugler som sloss?
I. (04.04.2025)
Svar:
Nei, dette tror jeg heller er rødrever.
Roar Solheim (05.04.2025)
Ugle som nabo
Denne (katt?) uglen sitter uredd i skogkanten på dagtid Bønes i Bergen. 20 meter fra vei. Lager koselige lyder når det blir mørkt. Er det en unge eller voksen ?
H.M. (05.04.2025)
Svar:
Denne er voksen. Vanligvis er de mer sky og flyr vekk hvis de er synlige for mennesker.
Roar Solheim (05.04.2025)
Fuglereir
Hei
Det bygges reir under møne på hytta?
Kan jeg ta det ned eller har de alt lagt egg ?
T.M. (03.04.2025)
Svar:
Du må nesten forsøke å få sett oppi om hva dette er. Prøv å bruke et speil hvis det er vanskelig å komme til.
Roar Solheim (04.04.2025)
Hettemåke
Observerer 4 hettemåker i kanalen i Moss. Hvordan er det med bestanden hettemåker i Østfold?
M. (03.04.2025)
Svar:
Det må du enten få tak i lokale fuglefolk for å spørre om, eller så må du søke på Artdatabankens nettsider.
Roar Solheim (04.04.2025)
Er sommerfuglen død?
Er denne sommerfuglen død.
Jeg vet ikke om den er død så kan du sjekke?
Jeg vil så gjerne at den skal være levende så kan du please sjekke?
A.R. (03.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å vurdere ut i fra et slikt bilde. Neslesommerfugl.
Roar Solheim (04.04.2025)
Svane
Har besøk av en svane på hytta. Den er så sky. Den svømmer forsiktig og spiser maten og venter med å spise til jeg går bort. Kan den være skadet? Heldigvis spiser den maten, men bruker lang tid.
D. (04.04.2025)
Svar:
Inge grunn til å anta at den er skadet.
Roar Solheim (04.04.2025)
Skjære i hekken
Hei.
vi har begynt å beskjære en Tujahekk som er ca. 5 meter høy. slik at den blir ca. 3 meter. etter å ha fjernet 2/3 av den så ser min samboer ett skjære reir. Jeg er rett ved der nå, og skal beskjære.
Må/bør jeg vente til fuglene har klekket? dette vil da ikke være estetisk pent:)
Rekker Skjære å lage nytt reir før klekkingen begynner?
B.O. (03.04.2025)
Svar:
Skjærene har neppe lagt egg så tidlig som nå, så under disse uforutsette, uheldige omstendighetene tror jeg kanskje at du bare må gjøre ferdig hekkbeskjæringen. Skjærene vil da trolig bygge nytt rede et annet sted.
Roar Solheim (03.04.2025)
Kattugle
Vi har kattugle i lofta, hva skal vi gjøre?
Vi ingen peiling hvor kommer hun inne
J. (02.04.2025)
Svar:
Må du gjøre noe med det? Hvis ugla flyr inn og ut, så er den vel kanskje ikke til noe problem?
Roar Solheim (02.04.2025)
Andunger i byen?
Hei!
Jeg jobber i en barnehage som ligger langs Akerselva i Oslo, og barna syntes det er veldig stas å se på endene som holder til her i elva. Vi har derimot aldri sett noe til andungene! Er det slik at endene reiser litt vekk fra den travle delen av Akerselva for å få ungene sine i roligere omgivelser? Hvor isåfall er det de drar?
Vennlig hilsen,
Nysgjerrig barnehagelærer
N.N (02.04.2025)
Svar:
Det KAN hende at stokkendene langs elva heller vil hekke slik at ungene kan føres til mer stillestående vann, men dette vet jeg ikke sikkert. Mange andekull mislykkes, og det kan hende at andene nær dere er i denne kategorien.
Roar Solheim (02.04.2025)
Kråke vennskap
Har observert i 1 år at det er 3 voksne kråker som er ilag. Er dette normal kråke oppførsel? Er det tredje hjulet på vogna er det bare at de er sosiale?
N.N (02.04.2025)
Svar:
Trolig bare sosiale, men vanskelig å vite uten å kunne bestemme kjønn og alder, noe en dessverre ikke klarer bare ved å se på kråker.
Roar Solheim (02.04.2025)
Er dette lyden av en kattugle?
Jeg hørte denne lyden ved midnatt denne uken her i sørenden av Steinsetfjorden på 700 m.o.h. Jeg har observert kattugle her i området kun en gang tidligere. Jeg har presentert lyden for Even Dehli og Geir Høitomt, som begge antok at det var kattugle, men lyden er i såfall noe atypisk for arten.
Dårlig opptak, det høres noen korte skrik/rop ved 11sekunder, og deretter ett lengre ved 16 og 22 sekunder.
Det hadde vært veldig interessant å få bekreftet hva dette er.
P.A.M. (02.04.2025)
Svar:
Dette høres ikke ut som det jeg kjenner av kattuglelyder, og lyden får meg mer til å tenke pattedyr. men jeg har ingen ide om hva dette kan være, dessverre.
Roar Solheim (02.04.2025)
Skjærefjær
Det er et par skjærer som har redet utenfor vinduet mitt, kan jeg trygt samle fjærene deres eller er sjansen for fugleinfluensa for høy? Jeg samlet 2 fjær som de hadde lagt fra seg også vasket jeg de med håndsåpe i vasken nøye. Jeg er veldig glad i skjærer som er en av grunnene til at jeg er så begeistret for å samle fjærene deres samt at jeg også har hatt lyst til å begynne å samle på fjær lenge. Fjærene var bare litt skitne ettersom at de lå på bakken, jeg vasket de så snart som jeg kom inn. Fugleparet virker sunt og friskt. De flyr frem of tilbake fra redet sitt flere ganger om dagen, jeg pleier å observere de fra sengen, det er skjempe morsomt å kunne se på.
K. (02.04.2025)
Svar:
Du kan trygt samle fuglefjær. Hvis du vasker fjær med såpevann må du skylle godt med varmt vann til all såpe er skyllet bort. Tørk fjærene mellom tørkepapir, og deretter med varmluft fra en hårføner. Da blir de som nye!
Roar Solheim (02.04.2025)
Fuglerett
Hei! Kven kan ein melde til dersom ein opplever at reir vert fjerna ulovleg? Og finns det eit konkret regelverk kring felling av tre i hekketid - der ein ikkje har oversikt om det finns reir i treet? Opplever dessverre at tre vert fellt til alle årets tider.
V. (02.04.2025)
Svar:
Ta kontakt med Statens Naturoppsyn - de er de nærmeste til å besvare dette.
Roar Solheim (02.04.2025)
«Englevinger» på vadefugl
Så på fb at and, gås kan på bl.a. «englevinger» om en forer dem med brødmat. Er dette tilfellet? Hvor skadelig er det eventuelt og gjelder dette også for tam gås og and?
Om det ikke er brød/kosthold, hva er det som forårsaker dette?
Kan det fikses opp i, og hva er det i praksis som skjer når fuglene har/får dette?
Håper spørsmålet gir mening da jeg ikke har hørt om fenomenet før og min erfaring med å fore fugl er mine søte små som bor i fjøset. Og titingen som får solsikkefrø.
A.H. (02.04.2025)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hva "englevinger er eller betegner. Noen kanadagjess har blitt klekket med noe som kalles "vippvinge", en misdannelse som skyldes genetikk og innebærer at håndleddet ser ut til å være vridd utover. Disse fuglene klarer ikke å fly, og er dødsdømte når vinteren kommer. Skyldes visstnok innavl.
Roar Solheim (02.04.2025)
Nattergal
Finnes det Nattergal i Aremark?
T.F. (02.04.2025)
Svar:
Det tror jeg nok er en mulighet.
Roar Solheim (02.04.2025)