Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 913 til 39 962 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Rød skjære
Hva har skjedd med denne skjæra. Kan neppe være naturlig ?
Fotografert i Skafjellåsen, Sande i Vestfold.
S.I.P. (08.06.2012)
Svar:
Denne fuglen har enten fått på seg rødfarge fra ett eller annet, eller så har den fått en skade som den blør fra, slik at det er blodfarge på fjærene. Jeg tipper det siste, siden rødfargen er på siden av kroppen, nærmest under vingen. Søl fra andre kilder vil oftest havne på hode eller bryst. Skjæra kan ha vært i territorieslagsmål med en nabofugl - det er ikke sjeldent blant skjærer.
Roar Solheim (09.06.2012)
Svaler som svømmer i vann.
Jeg bor ved en innsjø som heter Kvesjøn i Lierne Kommune.
Jeg er mye på sjøen og fisker, rett som det er, helst før regn kommer taksvaler og flyr helt ved vannflaten, og napper insekt.
I går satte flere av svalene seg på vannet og svømte rundt, lettet og landet dette har jeg aldrig opplevd tidligere,
Dette må være et uvanlig fenomen, eller er det ikke?
Mvh Kjell Kvetangen
K.K. (09.06.2012)
Svar:
Ja, dette tror jeg nok er et heller uvanlig fenomen! Svalene flyr ofte lavt over vann for å drikke, eller snappe insekter som flyr like over vannflata. Selv om spurvefugler kan svømme, og gjerne bader, så gjør de som regel dette når de kan stå i bunnen av en vannpytt. Kanskje kan disse svalene ha hatt ekstra mange parasitter som de har forsøkt å bli kvitt. Både låvesvaler og taksvaler kan ha en del lusfluer, litt store, flate fluer som en finner på mange fuglearter.
Roar Solheim (09.06.2012)
HELP !!! URGENT !!!
Hello, I rescued a little bird from the mouth of a neighbour's cat. The bird is fully feathered but has not yet learned to fly (that is what the animal doctor said). The doctor checked its wings and said it was likely not broken, but the bird cannot use his left wing properly, he ends up on his back. I try to feed him a glucose solution the doctor gave me. I found him yesterday afternoon and he was fine last night, but this morning he prefers to sit with eyes shut and I have to force-feed him. What can I do? Is there ANYONE in Germany in Hochtaunuskreis/Oberursel/Frankfurt who can help???? Please, if you have advice or know someone here whom I can contact, please help.
G.S. (07.06.2012)
Svar:
I have no knowledge of possible institutions or persons in Germany who could help you. I suspect that this bird has got internal injuries from the cat claws - that is probably why it sits with shut eyes. I fear that it will die from these injuries, and that there is nothing you can do to prevent its demise.
Roar Solheim (07.06.2012)
Dompap - adferd
Jeg har stilt dette spørsmålet før, men har ikke fått noe skikkelig svar, og det er mulig det ikke lar seg besvare. Jeg har en ganske stor og tilsynelatende stabil "bestand" av dompap på min foringsplass hele året. Men, på sensommer og tidlig høst forsvinner de fra forplassen, for så å komme tilbake senhøstes. Jeg kunne forstått det om de forsvant i hekkeperioden, men forstår ikke dette avbruddet sent på sommeren. Og det skjer hvert eneste år. Noen som har en teori?
P. (07.06.2012)
Svar:
Nei, dette har jeg ikke noen logisk tenkelig forklaring på. Det kan hende at andre matkilder trekker dem vekk (bær?), men jeg aner rett og slett ikke.
Roar Solheim (07.06.2012)
Ender som uteblir
For fire år siden hang jeg opp fire kasser laget for kvin/laksand . Det tok meg tre års ventetid før to av kassene ble tatt i bruk . I fjor la to kvinandhunner 7 egg i hver sin kasse . Full av glede og optimisme så jeg for meg at alle fire kassene ble tatt i bruk i år. Til nå har jeg ikke sett en enda and på vannet , der i det minste pleier være både kvinand og laksand på trekk hvert år. I fjor ble kvinandungene fra de to kassene klekket i slutten av juni. Det skulle vel tilsi oppstart ruging slutten av mai. Kan det finnes noen rimelig forklaring på hvorfor endene uteblir i år ? Det kan nevnes at et par canadagås hekker ved samme vannet. De klekket frem to kyllinger allerede i slutten av mai. Er det noen trøstens ord å få fra fugleeksperter ? Med hilsen Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (07.06.2012)
Svar:
Nei, det er ikke mulig å komme med noen forklaring på dette. Slike endringer kan skyldes rene tilfeldigheter, f. eks. bare det at de endene som hekket der i fjor, har dødd i løpet av året, og nye ikke har funnet fram til kassene.
Roar Solheim (07.06.2012)
Stokkand og ruging
I dag var vi på tur ved burudvann i Bærum. Der er det vanligvis mange ender både hun og han. I dag ver det bar han ender å se. Hvor ruger hunendene og hvor lenge?
N.N (07.06.2012)
Svar:
Stokkendene bør vanligvis være ferdig med ruging nå, og svømme omkring med ungekull. Det er ikke mulig å si noe om hvorfor du ikke finner noen der du kikker etter dem.
Roar Solheim (07.06.2012)
hva gjør jeg vis jeg finner en andunge i hagen?
jeg var ute i hagen og så så jeg en kat som prøvde og spise en andunge jeg fikk den bort og tok opp andungen den så ny kleka ut og det var ikke noe mor eller noe reir i nærheten hva gjør jeg?
S. (07.06.2012)
Svar:
Hvis du ikke vil påta deg oppgaven som andemor i flere uker, og du heller ikke finner ut hvor nærmeste vann hvor kanskje resten av ungene er, så er det vanskelig å komme utenom å måtte avlive slike uheldige fugler. Du kan eventuellt forsøke å finne folk som har burfugler (ender eller høns) og høre om de kan ta seg av andungen.
Roar Solheim (07.06.2012)
Skjæreunge
Jeg gikk forbi en skjæreunge i nabolaget i dag morges. Den så helt frisk ut men er ikke flyvedyktig enda og våsa rundt på veien. Foreldrene sirkla rundt, så jeg husjet den bare inn i en hage for å få den vekk fra veien. Nå gikk jeg i området igjen og den er fremdeles midt på veien. Jeg vil jo helst la den være, men får litt vondt av den. Nok av katter i området - og ikke alle kjører like pent selv om det er et relativt rolig boligområde. Er det noe jeg kan gjøre?
S. (07.06.2012)
Svar:
Nei, dessverre, Fuglene må få lov til å ordne dette selv, og dersom noen har valgt uheldig reirområde slik at ungene blir påkjørt eller tatt av katter, så er det vanskelig å forhindre dette.
Roar Solheim (07.06.2012)
Trusler for kjøttmeisunger som nettopp har forlatt reiret.
Kan skjærer være en trussel for 19 dager gamle kjøttmeisunger som nettopp har tatt seg ut av redekassen? Ungene har forlatt kassen i dag, men vi kan ikke se eller høre dem. Derimot er skjærene svært aktive. De har reir i en gran ca. 10 meter bortenfor.
A.B. (07.06.2012)
Svar:
Ja, absolutt. Skjærene er veldig observante på fugleunger som er i ferd med å forlate kasser/reirhull. Særlig stærunger kan være utsatt, men også meiseunger. Skjærene prøver av og til å snappe ungene når de sitter i reiråpningen, før de flyr ut.
Roar Solheim (07.06.2012)
Blåmeisunger som dør
Har fuglekasse med kamera i og der er det blåmeis med 8 unger, når ungene var ca 10 dager døde 4 stk. på natta, to til døde neste natt og en til påfølgende dag (I dag). Ser også ut til at den ene partneren(sannsynligvis hannen)er borte. Hva er årsaken til at dette skjer?
T.B. (07.06.2012)
Svar:
Voksne fugler dør selv om de har unger. De kan bli påkjørt, tatt av katter, rovfugler eller rett og slett dø fordi de er gamle og utslitte. Da kan ungene også omkomme hvis det blir for mye jobb for den andre av foreldrene å fore dem alene.
Roar Solheim (07.06.2012)
er dette egretthegre?
I. (07.06.2012)
Svar:
Ja, det ser slik ut, men bildet er veldig overeksponert (lyst). Oransjegult nebb og halslengde passer med egretthegre.
Roar Solheim (07.06.2012)
mat til spurve barn
Hei.Eg har en spurv som har fått barn hellene på taket mitt,eller litt lengre inn,men i går da moren til fuglene vea og leitet etter makk hos naboen,var en katt desvere for kjapp og tok henne,synn.hvem skal gi barna hennes mat nå?vil ikke at de skal dø oppunder taket mitt....M.V.H.JANNIKE
J.M. (06.06.2012)
Svar:
Ja, sannsynligvis. Voksne fugler dør også når de har unger, og da klarer vanligvis ikke ungene seg. Slik er det bare......
Roar Solheim (06.06.2012)
kråker og bacon
Hei, et mysterium har skjedd. Bor i 4 etasje, toppetasje, i en bygård i oslo. Har blomsterkasser på verandaen, med stemorsblomster i. Her om dagen fant jeg et stykke stekt bacon under stemorsblomstene. Ingen har vært på balkongen. Kan det ha vært en kråke, og i tilfelle, hvorfor?
Vennlig hilsen siri
S. (06.06.2012)
Svar:
Kråkefugler lagrer mat, så kråke eller skjære er en svært sannsynlig fugl som kan ha lagret dette baconstykket.
Roar Solheim (06.06.2012)
Respirasjon hos fugler
Hei!
Hvorfor er fugler spesielt utsatte for luftveissykdommer?
S. (06.06.2012)
Svar:
Det må du spørre en veterinær om.
Roar Solheim (06.06.2012)
Alder?
hvor gamle blir fugler? Og hvor mange barn får de av gangen?
S.J. (06.06.2012)
Svar:
De eldste fuglene kan kanskje bli opp mot 70-100 år gamle, i alle fall i fangenskap. Rovfugler får få unger, kanskje 2-4, mens alkefugler får bare en om året. Små fugler kan ha opptil 10-12 unger i et kull, mens enkelte hønsefugler kan ha enda flere.
Roar Solheim (06.06.2012)
Hvilken fugel??
Hei!!
Er det nokon som veit kva denne fugelen heiter??
Miner meg om hegre
Bilde er max zooma inn...
B. (06.06.2012)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en silkehegre. Er den fotografert i Norge eller i utlandet?
Roar Solheim (06.06.2012)
Svart hvit fluesnapper
Hei! Vi er en naturbarnehage i Skjåk som har en fuglekasse med kamera i. Veldig spennende å følge livet oppi der... Det er et par svart hvit fuglesnapper som "bor" der nå, de har laget fint reir. Nå har de lagt 4 egg hittil, men hunnen er borte fra eggene i lengre perioder, er dette normalt? Skal ikke hunnen ruge hele tiden når hun først har lagt egg?
H.B. (05.06.2012)
Svar:
Hun har sikkert ikke begynt å ruge ennå. Hun legger gjerne 6-7 (8) egg, og først når kullet er fullagt, starter hun rugingen.
Roar Solheim (05.06.2012)
Hodeløs svarthvitfluesnapper
Jeg fant en død svarthvit fluesnapper som mangler hode på bakken. Denne lå kun få meter fra en fuglekasse som antakeligvis er i bruk av en vendehals. Kan vendehalsen være i stand til å utføre dette i et basketak med snapperen, eller må man anta at det er hauk/ugle som har vært på ferde?
N.N (05.06.2012)
Svar:
Jeg tviler på at vendehalsen ville gjøre dette, men en kan aldri være sikker. Fuglen kan også ha blitt drept av en rovfugl, skjære, katt eller noe annet.
Roar Solheim (05.06.2012)
Spørsmål:
Hvilke fugler hekker i hule trær
N.N (05.06.2012)
Svar:
Ca 25 arter i Norge. Alle spettene lager reirhull, alle meisene hekker i slike, samt mange andre arter (let i fugleboka - hullrugerne er nevnt).
Roar Solheim (05.06.2012)
Gråspurvens hekkeinteresser kontra nødvendig omlegging av hustak.
Gråspurv har gjennom mange år hekket under takstein og i andre hulrom tilknyttet taket på gammelt hus. Også i år. Eieren har avventet planlagt skifte av tak siden gråspurven var igang med første kull. Han kan imidlertid ikke vente på flere kull. Spørsmålet er derfor;
Hvordan kan man finne riktig tidspunkt for igangsetting av riving, slik at man tar hensyn til gråspurven? Dvs. at ungene er ute av reiret, og før nye egg legges? De bruker vel samme reir? Hvor lang tid går det fra første kull er ute av reiret, og til nye egg legges? Skal man bare klatre opp og sjekke?
N.N (05.06.2012)
Svar:
Her finnes ingen standardsvar, annet enn å forsøke å observere om fuglene bringer mat i nebbet til unger i reir. Når taket er skiftet, kan dere henge opp fuglekasser i stedet til gråspurvene.
Roar Solheim (05.06.2012)
Døde fugleunger
Har to fuglekasser på husveggen, kjøttmeis og blåmeis har unger i denne. Det har vært stor aktivitet og kvitter. Men i dag oppdaget jeg at det ikke var lyder fra kjøttmeiskassa og kikket oppi. Der lå 4 store unger døde.
Det var heller ikke noen foreldre som fløy ut og inn av blåmeiskassa, der lå 6 små, 2 så vidt bevegelige og de andre døde. Hva har skjedd?
La ut frø solsikkefrø i går da det har vært veldig kalde dager her og lite insekter. Har fuglene spist frø og gitt dette til de små som ikke har tålt dette eller har det faktisk vært for lite insekter til å fore opp ungene. Trist, trist! Sørger faktisk over de små og foreldrene som jeg hvert år følger med glede!
B.H.E. (05.06.2012)
Svar:
Jeg tror ikke matingen kan forklare dette. Sannsynligvis har foreldrefuglene omkommet (de kan ha blitt tatt av katt, hauk eller andre furgler), og da dør ungene.
Roar Solheim (05.06.2012)
Stjålet egg!
En venn av meg tok et måse egg fra et måke reir. En time senere fant jeg ut dette og tok egge fra han og begynte å varme det. Betyr dette at måke fosteret nå er dødt eller kan de leve enda om jeg holder god varme i deg?
C. (05.06.2012)
Svar:
Sannsynligvis er dette egget nå dødt, og det er ikke noe poeng i å forsøke å ruge det ut.
Roar Solheim (05.06.2012)
Svart og hvit fluesnapper
Hvor mange egg er det meste de kan få?
S. (05.06.2012)
Svar:
Vanligvis legger fluesnapperen 6-7 egg, det meste jeg har funnet er 8.
Roar Solheim (05.06.2012)
Kongeørn
Vi har gjentatte ganger observert hva vi tror er en kongeørn rett syd for Greakersjøen, syd i Rakkestad kommune i Østfold. Basert på vingenes form og en mørk underside, tror vi at det ikke er musvåk. Er det trolig at det er kongeørn i de trakter?
M.S. (05.06.2012)
Svar:
Kan hende, men umulig å si sikkert. Det er lite troilig at det er hekkefugler der, men ikke-etablerte enkeltindivider kan selvfølgelig opptre i Østfold også i sommerhalvåret.
Roar Solheim (05.06.2012)
funnet ringmerke
Hei!
Samboeren min fant et ringmerke i Brageråsen, Drammen, merket "06575, Norge 1999". Hvem skal denne informasjonen videreformidles til?
På forhånd takk for hjelpen!
R.R. (05.06.2012)
Svar:
Dette er en brevduering, og den kan du rapportere om til Norges Brevdueforbund.
Roar Solheim (05.06.2012)
hegre egg
hvor mange grader må ett hegre egg ha?
F.R. (04.06.2012)
Svar:
Ville fugleegg skal man ikke for4søke å ruge ut selv.....
Roar Solheim (04.06.2012)
Katter som fanger småfuglene våre
Ikke et spørsmål, men et forslag til katteeiere. Hva med å sette en liten bjelle på katten slik at fuglene lettere oppdager katten. Det gjør jeg og katten min har ikke fanget en eneste fugl, det jeg har kunnet se. Katten vil nok protestere på halsbandet i begynnelsen, men venner seg til det.
Et annet tips som jeg har lest et sted, husker ikke hvor og som visstnok gjaldt å forhindre røyskatt i å klatre opp til fuglekasse festet i et tre, var å feste et stykke metall på den nederste delen av stammen på treet. Da vil hverken røyskatt eller andre katter få tak nok til å klatre opp å forsyne seg av fuglekassa.
N.N (04.06.2012)
Svar:
Metallplate rundt trestamme har vært benyttet av mange for å hindre mår til å komme opp i trær med ugle- eller andekasser, og det fungerer. Bjelle på katta er faktisk noe man har gått inn for i Danmark, og som bør utprøves i større grad også i Norge. I tillegg bør alle huskatter ha et synlig halsbånd med eierens telefonnummer - da ser man automatisk at en katt hører hjemme hos noen, og kan også gi beskjed dersom katten blir funnet påkjørt (noe som nrammer mange katter).
Roar Solheim (04.06.2012)
Svart og kvit fluesnapper
Har hatt fuglekasse i mange år med et par i.Nåer det bare en.Sitter og synger å ser inn i verandavinduet.Har vært der nå i flere uker.Jeg tror han ser seg selv og tror det er en make.Jeg har vondt av han.Hvatror du?
R.H. (03.06.2012)
Svar:
Dette er nok en hann som ikke har klart å tiltrekke seg en make i år. Slikt skjer dessverre - ikke alle er like attraktive (!!).
Roar Solheim (04.06.2012)
ringmerking
Lurer på er det lov og mulig å ringmerke kjøttmeisunger?
og hvordan kan dette evt. gjøres?
S. (03.06.2012)
Svar:
Nei, det må kun gjøres av folk med tillatelse til å drive ringmerking.
Roar Solheim (04.06.2012)
Askfjell info
Hei..
jeg er en ivrig klatre som lure på om fuglene er på askfjell i år og hekke?
for jeg vet vi ikke kan klatre der om der e fugle hekker dit.
VH
Anders Andersen
A.A. (03.06.2012)
Svar:
Dette må du kontakte lokalkjente (fugle)folk for å få svar på. Prøv også Fylkets miljøvernavdeling.
Roar Solheim (04.06.2012)
Ringmerking av måse unge?
Hei. Jeg lurer på om man kan ringmerke måseunger! utenat jeg må mele meg in i noen klubber. Jeg er jeg veldig intrisert i prøve og merke en fiskemåse unge. mvh Anonym.
A.:.). (03.06.2012)
Svar:
Nei, det kan du ikke. Ringmerking av ville fugler er bare tillatt for personer som har lisens for å gjøre dette, noe de får etter trening og utdannelse i slikt arbeid.
Roar Solheim (04.06.2012)
Gulsanger?
Hvilken fugl er dette? Tatt i Masjokdalen i Tana 3.6.12. Satt i toppen av et tre og sang. Sangen var veldig variert. Undersiden som vist gul, overside lysegrønn, kløft i halen, størrelse omtrent som kjøttmeis eller mindre.
E.K. (04.06.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en grønnfink. Den har konisk finkefuglnebb.
Roar Solheim (04.06.2012)
Seks døde spettmeisunger
Prøvde å stille et spørsmål tidligere om det var noe jeg kunne gjøre for å redde dem. Katten tok den ene av foreldrene. Har hørt at det kan bli tøft å mate alle for bare en foreldre. I hvert fall sluttet aktiviteten i kassen her om dagen. Ungene gapte til meg da jeg kikket oppi første gangen da. Kunne jeg ha foret dem selv med makker på deling? De var ganske store. Og håpet på at de skulle holde seg i live til de ble store nok til selv å klatre ut av kassen? Eller må bare "naturen" gå sin gang. "Naturen" er her katten som lever på tørrfor, men har sine instinkter i behold. Her er flere katter i nabolaget. Er løsningen å sette opp flere fuglekasser? Og - skal jeg fjerne spettmeisens leitak når jeg renser kassen, eller la det fine arbeidet være?
R.S. (04.06.2012)
Svar:
Det går an å sette netting foran kassene som holder katter unna - bilder kommer i høstnummeret av bladet Fuglevennen. Det er dessverre svært vanskelig å fore opp slike fugleunger, så her må en nok bare akseptere at naturen går sin gang - med unntak av at katter ikke er hjemmehørende i norsk natur. Når kassa skal renses, bør du også fjerne alt murarbeidet etter spettmeisene.
Roar Solheim (04.06.2012)
Hønsefor
Hei! Jeg har en flokk høner i lag med naboen, og de har en hang til å tilberede måltider som de gir ,f.eks kokt ris, moste poteter eller lignende. Jeg mener dette er uhensiktsmessig, og vil heller at de skal holde seg til korn og evt noe ordinært hønsefor. a) fordi det er for mye tomme karbohydrater i hvit ris og poteter.
b) fordi hønene blir forslukne, glupske og feilernærte av denne høykarbodietten to ganger daglig.Naboen har en litt annen oppfatning. Hvem har rett?
M. (04.06.2012)
Svar:
Dette bør du spørre burhønsfolk om.
Roar Solheim (04.06.2012)
Punktering av måkeegg
Er det noen dato for når man ikke kan fjerne, punktere måke-egg? Har rede på taket.
N.N (04.06.2012)
Svar:
ja, det har du ikke lov til noen gang.
Roar Solheim (04.06.2012)
Ungene døde
Vi har fulgt flittig med på vårt kamera her, hvor et kjøttmeispar la 10 egg. Etter at ungene ble klekket har det sakte men sikkert dødd ut en og en unge. Disse har blitt fjærnet av foreldrene. Nå ligger siste ungen død og forlatt i reiret og det hele har fått en trasig slutt.
Hva er som oftest årsaken til slik massedød? Det ser for oss ut til at paret har vært flittig med matingen, kan det være sykdom? Ser nå på kameraet et et par humler har tatt seg inn i kassa og snuser rundt i reirbollen, kan det være at et evt humlebol har årsaken?
Bør vi fjerne ungen, eller vil paret fjerne den selv og kanskje gå i gang med kull nr to i samme reirbollen? Ser at paret ennå holder seg på tomta her.
U.R.H. (03.06.2012)
Svar:
Vanskelig å vite hva som forårsaker at fugleungene dør, særlig når dere har kunnet følge familien med kamera og har sett at foreldrene mater. Hvis en av de voksne dør, kan det være naturlig at den andre ikke klarer å fore opp alle ungene, men her virker det hele nokså uforståelig. Det er også interessant at dere har sett at de voksne fjerner døde unger, for det har jeg selv lurt på om kan skje eller ikke. Jeg tror dere kan vente med å rense kassa til i september. Hvis meisene ikke hekker på nytt, og det er humler i reirbunnen, bør humlene få fullføre bolet sitt.
Roar Solheim (03.06.2012)
Talgokse...
På huset mitt har jeg søyler som holder oppe taket over verandaen. I innfestingen mot tak er det et hull som en talgokse fint kommer seg igjennom. Noe de har gjort... Diameteren innvendig er vel ca 20 cm, og i bunnen av søyla har de reir med unger... Er vel 160 cm opp.. Hva skjer med ungene? Vil de klare å komme seg opp?
K.R. (03.06.2012)
Svar:
Ja, kjøttmeisens unger klarer å komme seg opp gjennom lange passasjer. Dette klarer fuglene helt fint på egen hånd.
Roar Solheim (03.06.2012)
ugle
hva slags ugle er dette? bilde er tatt i aust agder i august i fjor, jeg finner ikke ut hva slags ugle det er.
A.T. (03.06.2012)
Svar:
Dette er en kattugle som har inntatt en ekstrem kamuflasjepositur. Den gjør seg lang og smal, og kniper igjen øynene.
Roar Solheim (03.06.2012)
Hvilken art er dette ?
Denne lille fuglen ( sanger ? ) fotograferte jeg i noe kratt på Sauheradfjella ( Telemark ) i ca 600 moh.Det som jeg ikke får til å stemme med bilder og tegninger i fuglebøker er den lille blå fjæren ved vingeroten.Den ser ut til å ha mørke ben.Hvilken art kan dette være ?
K.J. (03.06.2012)
Svar:
Dette er enten løvsanger eller gransanger, litt vanskelig å se ut i fra bildet. Gransanger har vanligvis mørke bein, mens løvsangerens bein er lyse med oransjegult under tærne.
Roar Solheim (03.06.2012)
engelsk
Hva er FUGLEKASSE på engelsk?
finner det ingen plass -.-
N.N (03.06.2012)
Svar:
bird box eller bird nestbox.
Roar Solheim (03.06.2012)
angrep av gråtrost
Hei! Jeg har gråtrost i hagen som er svært aggressive og kommer og angriper meg når jeg setter fot utenfor døra. Jeg så at det er unger som nå hopper rundt i hagen så jeg antar at dette er et forsvarsmekanisme av fuglene. Men dette er jo svært ubehagelig jeg tørr nesten ikke å gå ut! Er det noe jeg kan gjøre mot dette? Eller må jeg bare avvente til de små har vokst og revierforsvaret slutter? Hvor lang tid kan dette ta? Tusen takk for hjelpen!
K. (28.05.2012)
Svar:
Dette bedrer seg nok i løpet av noen få dager, når trostungene klarer å fly selv. Da forsvinner de trolig lenger unna.
Roar Solheim (02.06.2012)
Lerke ?
Jeg tror dette er ei lerke , men hva slag ? Den satt i en tretopp og derfra foretok den oppstigninger og nedstigninger med trillende toner.Det var lang avstand og derfor et dårlig bilde.Obsevasjonen ble gjordt i 700 moh og i skogsterreng i Sauherad i Telemark.
K.J. (28.05.2012)
Svar:
Dette er nok helst en trepiplerke, selv om bildet er litt for uskarpt til å være helt sikker.
Roar Solheim (02.06.2012)
Kjøttmeis
Hei
Har ei kasse med kamera i, og plutselig har hannkjøttmeisen forsvunnet. Kan den fortsatt være der?
Hvordan klarer moren seg med foringen av ungene som har kommet nå?
M. (28.05.2012)
Svar:
Det vil den vanligvis kunne klare alene, i verste fall kan noen av ungene sulte ihjel.
Roar Solheim (02.06.2012)
Svaneunger
Hvor lenge er svaneungene med mor og far?
M. (30.05.2012)
Svar:
Vanligvis helt fram til vårparten og starten på neste års hekkesesong.
Roar Solheim (02.06.2012)
Kråkeunge
Hvis en kråkeunge fores opp en ukes tid, for så å bli satt ut igjen sammen med sine søsken. Vil da kråkeforeldrene godta den ungen som kommer tilbake etter en ukes fravær?
I.W. (29.05.2012)
Svar:
Nei, det er da stor fare for at denne ungen kan bli oppfattet som en fremmed, og forlatt for å sulte ihjel. LA DERFOR FUGLEUNGENE SITTE I FRED UTE I SKOGEN !!!!!
Roar Solheim (02.06.2012)
Spørsmål:
Hei, jeg lurer på hvilken art denne fuglen er som ble knipset i Vikersund i går.
N.N (29.05.2012)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper, flott bilde!
Roar Solheim (02.06.2012)
Hvilken ørn
Hei. Lurer paa hvilken ørn som er i Fernet Branca logoen?
K. (29.05.2012)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, for jeg kjenner ikke til hvordan denne logoen ser ut. Send bilde...
Roar Solheim (02.06.2012)
due egg
hei vi var på en parkeringsplass og så et due egg på bakken mitt på et parkeringsfelt. hva skal vi jøre
L.H.G.O.C.G.N. (29.05.2012)
Svar:
Ingen verdens ting - la egget ligge, det bør bli mat for andre fugler.
Roar Solheim (02.06.2012)
Uggle
Uggle, lys under, rødbrun og svart på vingene, klare skiller mellom farvene, har et lite bilde som jeg sender. Observert mellom 8.30 og kl. 10.00 i går kveld, vi bor på en nedlagt gård ca 150 m fra Tørbergsjøen, er skog rundt huset. Uglen lengst til høyre
N.N (29.05.2012)
Svar:
Ugla helt til høyre i bildet er enten en jordugle, eller en hornugle.
Roar Solheim (02.06.2012)
Uggle
Her er et til bilde
N.N (29.05.2012)
Svar:
På dette bildet er det tydelig at det dreier seg om en hornugle.
Roar Solheim (02.06.2012)