Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 34 200 til 34 249 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser havsule og hvordan fanger de maten

H. (24.10.2014)

Svar:

Den spiser fisk. Havsulene stuper ned mot havet og skyter som en pil ned i vannet. Når stupfarten er oppbrukt, svømmer de med vingene.

Roar Solheim (25.10.2014)


#Trekkfugler

Stær

Når kommer stæren tilbake om våren? Var nylig i Danmark for å se sort sol. Så litt, men de sa det var bedre om våren.

T.W. (24.10.2014)

Svar:

I Norge varierer stærenes ankomst med vårens frammarsj. Noen ganger kan de første ankomme i februar-mars, andre ganger i overgangen mars-april. Hovedmengden kommer nok i siste del av denne perioden.

Roar Solheim (25.10.2014)


#Økologi og atferd

Samspill mellom Skjære og Spurv?

Bor midt i en sørlandsby og ser hver morgen at Skjærer kommer opp på takrennene og ser bevist inn under taksteinene der spurvene bor og sover hver natt. Lurer på hvorfor,har de et bestemt samspill eller er Skjærer (slemme mot de).

E. (25.10.2014)

Svar:

Det er nok større sannsynlighet for at skjærene kikker etter om de kan klare å knipe en gråspurv som "morgenmat". Både skjærer og kråker kan fange og spise mindre fugler om de klarer det.

Roar Solheim (25.10.2014)


#Diverse

Sædgås vs kortnebbgås

Er det sannsynlig å se disse to artene sammen nå på trekk? Så en flokk på 11 gjess hvor jeg mener å ha registrert forskjell i halslengde og farge på føtter. Senere kunne jeg se på artobservasjoner at 2 andre hadde rapportert 11 kortnebbgjess på samme sted 1 time etter meg.

B. (17.10.2014)

Svar:

Disse artene er sjeldent i blandede flokker. De holder seg mest til egen art. Det kan hende at enkelte sædgjess forviller seg sammen med kortnebbgjess, men det er ikke mulig å si noe sikkert om artene du observerte.

Roar Solheim (24.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i natta

Hei! Var på tur i skogen i Lillomarka, Oslo, for 2 dagar sidan i 20- tida på kvelden, dvs det var heilt mørkt. Vi gikk med hodelykt, og plutselig flyr det opp en lys brunspraglete fugl som satt i lyngen foran oss. Jeg tenkte med en gang jerpe. Vingespennet var kanskje 30-40 cm. Men de vi reagerte på, var at den var helt stille. Den ga ikke fra seg lyd, ei heller hørtes vingeslaga. Hadde vært artig å vite :)

A. (22.10.2014)

Svar:

Det var mer sannsynlig ei rugde dere skremte opp.

Roar Solheim (24.10.2014)


#Diverse

reir

korleis ser reiret til til kongeørna ut?

N.N (23.10.2014)

Svar:

Store kvistreir i gamle furutrær eller i bergvegg.

Roar Solheim (24.10.2014)


#Diverse

vengeform

kva slags vengeform har kongeørna

N.N (23.10.2014)

Svar:

Den har lange vinger som er avrundet i tuppen når mvingen er fullt utstrukket.

Roar Solheim (24.10.2014)


#Diverse

Spørsmål:

hvor kommer kongeørna ira

N. (23.10.2014)

Svar:

Uforståelig spørsmål....

Roar Solheim (24.10.2014)


#Diverse

Fugl som vil inn i huset.

N.N (21.10.2014)

Svar:

????? Hva var spørsmålet egentlig her??

Roar Solheim (21.10.2014)


#Diverse

Vingeformen til jaktfalk

Hei!
Jeg lurer på hva vingeformen er til jaktfalken?

S. (21.10.2014)

Svar:

Alle falkene har spisse vinger.

Roar Solheim (21.10.2014)


#Diverse

havørn

hvor langt er det største vingespenne til enn havørn

N.N (20.10.2014)

Svar:

Svein Haftorn oppgir i Norges Fugler at en havørn hunn kan få et vingespenn opp mot 265 cm.

Roar Solheim (20.10.2014)


#Økologi og atferd

Merkelig atferd hos kjøøtmeis

Hei! Vi har observert og matet ulike fugler her på Fusa i ca.35 år,men den atferden som vi har sett hos kjøttmeisene i sommer/høst,har vi ikke sett før.Den hakker på alt den ser,som for.eks.isopor,sigarettsneiper,ullhår fra en pyntedukke på terassen, osv.Den åpner alle sigarettsneiper og legger restene i hauger vedsiden av.Dette er ikke bare hos oss,men også på min manns arbeidsplass,ca.2km.unna.De holder også til i garasjen vår,der de har det travelt med å hakke på evt.isopor som den kan finne i noen huller i veggene.Dette er kanskje normalt? Vi ser også at det er ekstra mange kjøttmeiser som er klekket ut denne sommeren.
Mvh.
Olaug Elise Mjelde
Vinnesvegen 15
5641 Fusa

O.E.M. (20.10.2014)

Svar:

Interessante observasjoner, som jeg ikke kan gi noen mulige forklaringer på, dessverre. Det er desto mer interessant dersom det er flere fugler som gjør uvanlige ting, uavhengig av hverandre.

Roar Solheim (20.10.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan fanger havsule maten sin

M. (20.10.2014)

Svar:

Den stuper ned i vannet, svømmer et stykke nedover, og tar fisken med nebbet.

Roar Solheim (20.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang på natten

I går kveld (19.10.2014) mellom kl. 23.00 - 24.00 hørte vi en fugl som gjentagne ganger sang skarpt og tydelig "huii huii huii huii". Det regnet og var mørkt, temperatur ca. 7 gr. C.
Ikke noe snø. Vi har delvis tett løvskog rundt huset og vi har hengt opp mange fuglekasser til blåmeis, stær og kattugle.Flaggspetten har den siste tiden vært ivrig med å prøve å utvide hullene i blåmeis- og stærkassene.
Vi har aldri hørt fuglesang om natten på denne årstiden.
Flere naboer har hørt denne fuglen i flere uker og mener det er nattergal. Jeg har hørt på nattergalens sang og observasjoner, og skjønner at det ikke kan være denne. Hva mener du?

N.N (20.10.2014)

Svar:

Den eneste fuglen jeg kan tenke meg som lager fløytelignende lyder om natta på denne tiden av året, i skog, er en spurveugle. Nattergal er det garantert ikke, da den hverken er i Norge på denne tiden av året, eller lager slike lyder utenom hekketiden.

Roar Solheim (20.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt en fugl på foringsplassen de siste dagene. Trodde først den var helt hvit, men har sett det kan skimtes litt farge bak. Den har en svart flekk til høyre på ryggen.Kan fugler være albino? Den er på størrelse med kjøttmeisen og er her sammen med meisene. Den sitter i buskene og er ikke oppe på fuglematen, men spiser på bakken. Har dessverre ikke godt kamera, men har tatt noen bilder. Spent på hva dette kan være. Snøspurven har mye mer farge i boka mi :-)

B.K.J. (19.10.2014)

Svar:

Ikke mulig å si hvilken art dette er, om det er en finkefugl eller vever (gråspurv/pilfink), men det er en fugl med nesten ingen fargestoff i fjærene. Dette er et nokså alminnelig fenomen hos mange småfugler. Den er altså ikke albino, men har en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge (eller bare svakt) under utveksten.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Sykdom og skader

Skadet bekkasin

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Kom over en bekkasin (kvart-/enkelt-/dobbelt-? - bilde er vedlagt) ved en trafikkert vei i Moss, og fikk av Fuglevakten vite at jeg burde ta den med hjem, og la den varme seg i en pappeske. Fuglen hopper litt og flakser med vingene når man prøver å ta tak i den, for så å lande igjen etter noen få sekunder. Det virker ellers som om den går helt fint over større avstander, men holder seg mest i ro.

Hjemme så jeg at den hadde mistet en del fjær på høyre side av nakken, huden hadde noen blodutredninger og mindre rifter. I tillegg holder den høyre øye lukket; det er vanskelig å finne ut om øyet i seg selv er skadet.

Den har fått litt sukkervann gjennom en sprøyte, i tillegg til at sårene er renset og dekket med antibiotikasalve forebyggende.

Spørsmålene mine er:

1) Hva kan jeg mate den med videre?
2) Vil fjærene vokse ut igjen, og i så fall, hvor lang tid vil dette ta?
3) Hva bør veien videre være, og når bør den slippes?
4) Kan dere artsbestemme basert på bildet?

Tusen takk!

R.S. (19.10.2014)

Svar:

Dette er en rugde, og det er ikke enkelt å fore en slik vadefugl. Den spiser meitemark og lignende jordlevende småkryp. Fjær vokser ut av seg selv, men det er ikke mulig ut i fra bildet å vurdere om fuglen har mye skader eller kan komme seg etter hvile i 1-2 dager. Dersom fuglen kan stå på beina og gå normalt, kan den trolig slippes i fuktig myr/sumpskog langs elvekanter/deltaområde - der vil den kunne finne mat selv.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hvilken fugl dette er

A.J.S. (19.10.2014)

Svar:

Dette er en voksen, ferdig utfarget spurvehauk hann.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor ukjent fugl observert på åker i Stavern, vestfolk

Observerte en stor fugl da jeg var ute på tur igår! Kroppen var brun, med en lang hale/stjert som jeg tror var svart på tuppen. Den hadde lang,tynn hals, og var tydelig grønn på hodet. Rakk ikke å se mer da den løp avgårde da jeg skulle ta bilde. Hvilken fugl kan dette være?

I. (18.10.2014)

Svar:

"Stor" er et veldig relativt begrep, så det er ikke lett å vite hvilken størrelse denne fuglen hadde. Var den på størrelse med en trost, skjære, kråke eller måke? Imidlertid tyder din beskrivelse av grønn på hodet, lang stjert og løping for å komme vekk, at du trolig har sett en fasan.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Fugleforing

Hva slags mat for å få flere fugler på brettet

Hei. Vi har en foringsautomat med meiseboller, en med nøtter, og et fuglebrett der jeg legger ut villfuglblanding, hakkete valnøtter og hasselnøtter, havregryn, brødsmuler, linfrø, solsikkefrø, og hakkete rosiner, og ofte hel hvete. På meisebollene kommer det en flaggspett, og på bretter er det en spettmeis. (Den er også på nøtteautomaten. Ellers kommer det "bare" pilfink, noen gråspurv, kjøttmeis og blåmeis. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre for å få flere fugletyper på brettet/stasjonen? Desverre er det lite trær akkurat ved huset, men det er en hekk. Det er vel 50-80 meter til skog. Kan dere tipse meg?

I.B.W. (16.10.2014)

Svar:

Det høres ut til at du har ganske mange arter på forplassen. Ofte kan det mer være omgivelsene og forekomsten av trær og busker rundt selve forplassen som avgjør hvem som dukker opp, mer enn selve fortypen. Men du KAN utvide om vinteren med litt overmoden frukt, spesielt epler og pærer. Det er svært ettertraktet av troster, rødstrupe, men også blant meisene.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Fugleforing

Hva er bra for skjæren?

Hei. I min fuglemater har jeg solsikkefrø, med skall. Småfuglene åpner skallene og tar frøet. Men jeg ser at skjæren også spiser av dette, og de spiser de hele. Det er kanskje ikke så bra for dem? Hos meg her i Tromsø ser jeg at småfuglene ikke kommer til min mater, den henger ved utgangsdøren og er kanskje for nær huset for at fuglene oppdager det, eller de er for redde. Men skjæren er ikke redd. Må kanskje ha noe annet for dem i materen? Gode tips og forslag mottas med takk :)

E.T. (16.10.2014)

Svar:

Skjærene klarer nok trolig å fordøye frøene siden den spiser dem, selv om de går ned med skallet på. Fuglene har en kraftig muskelmage (krås), så det kan nok gå. Imidlertid er nok både brødrester, kokte poteter og ellers nesten alt slags matavfall av interesse for skjærer. Kråkefuglene er ganske allsidige i sine kostvaner, og det gjelder ikke minst skjærer.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

southern gannet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble observert mellom Dar Es Salaam og Zanzibar, og jeg synes den lignet på en havsule. Leste om havsuler og fant ut at de hekket i Sør-Afrika, og at de dro så lngt nord som Mozambique. Men Zanzibar er langt nord for Mozambique.

B.O.I. (19.10.2014)

Svar:

Dette er ikke vår hjemlige havsule, men en annen art som på norsk heter maskesule. Forskjellen er det sorte feltet fra øynene og under haka.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl eg aldri har sett før på foringsbrettet.

I dag då eg sto opp var det ein fugl som eg aldri har sett før på foringsbrettet. Dessverre fekk eg ikkje tatt noko bilete av den. Men eg finn den heller ikkje i fugleboka mi. Den var ganske lys. Heilt kvit på undersida, ned til magen det vart det gradvis meir lyserosa-orange. Hovudet var og lyst/kvitt med ei sterk markant ganske smal svart stripe midt over auge og fram til nebbet som var mørkt spisst og ganske langt. Vingene og ryggen er eg litt usikker på men det var kanskje brun/raudt/orange på farge. Stripa som gjekk over auge fulgte eit stykke bak. Fuglen var ganske lang i forhald til kjøttmeisane eg vanlegvis har her på brettet. Den opphaldt seg delvis i lag med dei. Den hadde litt lang stjert og var litt rund om magen. Den var litt lodden på ein måte, men no har det vore grisevær i natt, med regn og vind. Kanskje den har kome med vinden.. Hadde nok kjent den igjen om eg hadde sett eit bilete av den.

M.V. (19.10.2014)

Svar:

Dersom fuglen du beskriver oppholdt seg sammen med de øvrige meisene, så er dette absolutt ikke noen varsler-fugl, men derimot en spettmeis, som har den karakteristiske mørke stripa fra nebbet gjennom øyet. Se forøvrig tema om nettopp disse artene i Fuglevennen som kommer i posten om kort tid.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor mange kull har kattugla?

N.N (18.10.2014)

Svar:

Kun ett kull om året.

Roar Solheim (19.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugler er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Kan du være snill og fortelle oss hva slags fugler dette er. De første bildene er tatt bak huset vårt i sommer. Vi bor i Indre Østfold. De to siste bildene er tatt i Moutmarka på Tjøme i uke 40. Vi sender bilder over flere omganger, da det bare går å sende et bilde av gangen. Det er totalt seks bilder.

T.C.L.J. (18.10.2014)

Svar:

Alle bildene er av svarthvit fluesnapper hunn.

Roar Solheim (18.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

T.C.L.J. (18.10.2014)

Svar:

Svarthvit fluesnapper hunn.

Roar Solheim (18.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

T.C.L.J. (18.10.2014)

Svar:

Ung tornskate.

Roar Solheim (18.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

T.C.L.J. (18.10.2014)

Svar:

Dette er en ung tornskate.

Roar Solheim (18.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

15.10.14 var denne gule fuglen i hagen min. Trodde først det var en undulat, men ser jo at den har samme tegninger som grønnfinken under. Fargene er imidlertid helt annerledes

B.S. (18.10.2014)

Svar:

Dette er en grønnfink med dårlig pigmentering i fjærene.

Roar Solheim (18.10.2014)


#Diverse

Jakt på bydue

Jeg har prøvd en stund å finne ut om det er lov å jakte på byduer f.eks. på torg og lignende, der disse finnes i stor kvanta. Da tenker jeg mest på å snike seg innpå dem og vri halsen om på dem, da våpen på åpen gate som kjent er forbudt.

M.K. (17.10.2014)

Svar:

Dette bør du spørre de lokale viltmyndigheter om, men det høres i utgangspunktet noe suspekt ut...

Roar Solheim (17.10.2014)


#Diverse

metemark

jeg lurer på om det er noen byggnings trekk som an være ganske stor fordel vis du lever i jorden for eksempel som en meitemark

N.N (16.10.2014)

Svar:

Dette er laaaangt unna et fuglespørsmål, som er det vi hovedsakelig svarer på her.

Roar Solheim (16.10.2014)


#Diverse

orhane

hvor mange egg kan orrhanen få

N.N (16.10.2014)

Svar:

Dette KUNNE tenkes å være et lurespørsmål, siden orrHANEN jo ikke legger egg (!). Orrfugl (høna) legger vanligvis omkring 8-9 egg, en sjelden gang opp mot 12-13.

Roar Solheim (16.10.2014)


#Fuglekasser

Kvinand kasse

Jeg hører at Kvinandkasse kan henge langt vekke fra vannet. Men jeg vet om en plass det absolutt ikke hekker ugler men Kvinanda hekker der. Er det da størst sjangs at anda hekker i kassa når kassa er 50-100 meter fra vannkanten eller 500-1000 meter fra vannet?

N.N (15.10.2014)

Svar:

Det er det umulig å svare på, men hvis jeg skulle henge opp en kvinandkasse for å få kvinand i den, ville jeg hengt kassa i 50-100 meters avstand fra vannet.

Roar Solheim (16.10.2014)


#Økologi og atferd

Natravn

Hva spiser en nattrevn?
sniler åmer mark trelarver?

T.A. (15.10.2014)

Svar:

Nattravnen spiser hovedsakelig nattfly (målere), insekter som den fanger i lufta nattestid, omtrent lik en tårnseiler (bare at sistnevnte jakter høyt oppe i lufta på dagtid).

Roar Solheim (15.10.2014)


#Fugleforing

Foring av flaggspett

Hei,
Vi har en del flaggspett på foringsplassen vår på høsten og vinteren. Jeg har sett at den liker solsikkefrø, nøtter og noen ganger henger de på meisebollene, og akkurat det er et imponerende syn. Ellers har vi en del sylinderformede automater og et trehus med fire åpninger. Den bruker ofte å sitte på denne, da det er litt bedre plass, men det ser allikevel klumsete ut. Hvilken type automat bør jeg bruke for å optimalisere foring av flaggspett?

E. (15.10.2014)

Svar:

Flaggspett er ofte ute etter fett. Jeg ville ha hengt ut halve kokosnøtter som spetten kan hakke på, ellers kan du lage et nettingbur som du fyller med fett eller talg, og fester mot en trestamme. Grisesvor med fett/spekk (ikke saltet) kan spikres rett på en trestamme.

Roar Solheim (15.10.2014)


#Diverse

Skogsfugl

Hei! jeg lurer på om du kunne svart meg på, hvilke abiotiske faktorer som kan påvirke vinteroverlevelse hos skogsfugl?

N.N (15.10.2014)

Svar:

Berørt tidligere - for omfattende spørsmål for å kunne besvares i dette forum.

Roar Solheim (15.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Denne har hekket hos oss i sommer og fikk 3 unger. Jeg lure på om hva er det for art falk? Se gjerne vedlagt bilde.
Hilsen Andres L. A

A.L.A. (15.10.2014)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Frode Falkenberg (15.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er disse 2 her samme falkart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Jeg lurer på hvilken falk art er dette? Vedlagt bilde følger.
Mvh
Andres L.A

A.L.A. (15.10.2014)

Svar:

Bildet viser en dvergfalk.

Frode Falkenberg (15.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar Tiur.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Rakkelhane?

J.G. (14.10.2014)

Svar:

Nei. Dette er en ung orrhane.

Roar Solheim (15.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

due art?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei! denne brune duen er ikke ringmerket, men er endel større enn sine kompiser byduene og ganske tam, kommer hver dag og nesten fotfølger meg når den skjønner at jeg skal hente bøtta med frø og nøtter. Er det er forvokst bydue ?
hilsen elin

E.K.P.T. (14.10.2014)

Svar:

Dette er en fargevariant som du kan finne blant byduene, altså er det nok en due som lever fritt i byen, og ikke en rømt tamdue/brevdue.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor brun fugl.Hva kan det være?

Hadde en fugl på foringsplassen her om dagen. Lurer på hva det kan være. Størrelse litt mindre enn skjære, klart større enn nøtteskrike. Kropp og hode, jevnt nøtte-/ekornbrun. Stort, litt rufsete utseende hode, sort rundt øynene. Sort, kraftig og langt nebb (lignet på nebbet til nøttekråke). Ytre del av vingene var sort med et bredt hvitt vingebånd. Sort, forholdsvis kort hale. Lite lyst felt på undersiden av kroppen ved halerota. Kom til foringsplassen. Var ivrig på nøtteposene og prøvde seg på solsikkefrø. Det så ikke ut som den var vant med denne måten å få tak i mat på. Har aldri sett denne fuglen før og kan heller ikke finne den i fuglebøker jeg har.

K.A.W. (14.10.2014)

Svar:

Den fuglen som best passer med din beskrivelse, er faktisk bare nøtteskrike.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Overraskende utseende fugl

Vi har et gammelt, lite småbruk på Stadtlandet, nordsiden, ca 150 m fra Vanylvsfjorden. Her observerer vi mange fugleslag, men for to uker siden, så jeg en fugl jeg aldri har sett før. Bladde gjennom min tykke fuglebok, men kunne ikke finne den. Håper det er hjelp å få!

Dessverre, satt den ikke mer en ca 5 sek.
- Småfugl, på størrelse med spurv, kanskje mindre
- enhetlig ganske brun (mørk),
- men med helt røde og tydelige vingestriper, 2
Så desseverre kun bakfra, ingen observasjon av nebb og buk.
Det var den flotte dype rødfargen på vingestripene som overrasket meg.

Jeg er ingen "kjenner", men nyter fugler og forskjelligheten av fuglene på Stadt fra Oslo hvor vi bor. Vi har iallfall 4 havørn som kretser over takene våre og lander på et skjær rett utenfor oss. Med sine spesielle lyder og gjerne med måkene "kjeftende" etter seg.
Spennende om det ut fra så få opplysninger, er mulig å si meg mer om denne spesielle fuglen! På forhånd takk!

L.H. (14.10.2014)

Svar:

Det er dessverre vanskelig å se hva du kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Diverse

fugler som blir tatt av katt)

hvor mange fugler blir tatt av katter i norge hvært år? Hva gjøres for å minske anntall fugler som blir tatt av katter?

K.S. (14.10.2014)

Svar:

Dette har vi dessverre ikke tall for, men det er nødvendigvis et ganske høyt tall. Har selv foreslått obligatorisk halsbåndmerking av huskatter, da ville forvillede være lette å oppdage, slik at denne delen av kattebestanden kunne bli redusert.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Fuglekasser

Høyde til flyvehull

Hei

I tabellen deres så står det ingenting om høyden opp til flyvehullet på kasser. Betyr det at det ikke er viktig?

MVH

K. (14.10.2014)

Svar:

På kasser til meis/fluesnapper kan sentrum på hullet være fra 5-7 cm fra taket. Husk at en fuglekasse er på et vis en luksusbolig for fugler, normalt må de nøye seg med all slags naturlige hulrom i trær, ofte med veldig lite plass og trang adkomst. Derfor er ikke nøyaktig mål alfa omega for om fuglene hekker eller ikke.

Morten Ree (14.10.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan ser reiret til jaktfalken ut?

N.N (14.10.2014)

Svar:

Jaktfalken bygger ikke noe rede, ingen av falkene gjør det. Men den kan bruke gammelt ravnereir eller rovfuglreir, men ofte sparker den bare opp en grop på en grasgrodd fjellhylla og legger sine egg der. Den hekker oftest i stupbratte berg.
Se bilder og les om jaktfalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3887

Morten Ree (14.10.2014)


#Ringmerker

Ringmerket skjære

Hei! Den siste uken har det oppholdt seg en ringmerket skjære utenfor hos meg. Den følger etter meg og oppholder seg der jeg er. Den har også begynt å lagre mat i blomsterpottene mine. Har ikke noe i mot den, men lurer på hvor den kommer fra mtp merkingen? Er det noe spesielt jeg kan mate den med, om den blir her utover vinteren?

L. (26.09.2014)

Svar:

Den er nok ringmerket av en godkjent ringmerker/ornitolog, men for å kunne si når og hvor den er merket, må nummeret på metallringen avleses nøyaktig.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Vi har en foringsplass 6-8m fra kjøkkenvinduet hvor mange forskjellige arter kommer og spiser, bl.a. flaggspett. Den siste uka har en flaggspett begynt sette seg på vannbordet på kjøkkenvinduet og hakke på glassruta, flere ganger om dagen. Vi prøver jage den vekk, men den kommer tilbake. Kan den klare knuse glasset? Er det f.eks. noe lukt den ikke liker som vi kan 'smøre på' vannbordet for holde den unna?

E.T.R. (26.09.2014)

Svar:

Den klarer neppe å knuse glasset. Det KAN hende den hakker mot sitt eget speilbilde for å jage en innbilt rival. Forsøk å henge noe foran vinduet på stedet en stund (f. eks. en bærepose el. lignende).

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Splittet svanefamilie

Hei. Jeg jobber i en barnehage helt i vannkanten, og vi har i lang tid fulgt et svanepar med to barn. På tirsdag var det kun en voksen svane med de to barna, og onsdag så vi bare en enslig svane. Jeg tenker at dette paret har kommet bort fra hverandre? Den enslige svanen ser ut som den leter, den svømmer målløst rundt. Hva kan ha skjedd her?

T.B. (26.09.2014)

Svar:

Den andre voksne kan ha omkommet, blitt drept eller ha forsvunnet av andre årsaker, umulig å si sikkert hva som kan ha skjedd.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis uten stjert

Hei. På vårt fuglebrett og omkring har jeg observert en kjøttmeis uten den vanlige stjerten. Den ser ut til å klare seg. Den flyr uanstrengt, som de andre med stjert. Ser likevel litt rat ut.
tre spørsmål: 1) er det vanlig at kjøttmeiser mister stjerten.Hva kan ha skjedd?
2) vokser stjerten ut igjen?
3) vil den kunne klare seg gjennom vinteren uten stjert?

B.F.R. (27.09.2014)

Svar:

Fugler kan miste stjerten hvis de nesten har blitt fanget av katt, hauk eller lignende, og de klarer seg utmerket inntil fjærene vokser ut igjen (de starter nokså umiddelbart på ny utvekst).

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Min spætte hvad skete der lige...

Bilde vedlagt spørsmålet

Hej . Vi var i skoven i dag, som altid gør en gang om dagen , men støtte på et meget mærkeligt syn .....
Jeg vedhæfter lige et par billeder da vi syntes at dette syn var højst underligt. Vi høre spætten næsten hver dag men nu er det slut...
Ville lige høre om der er en naturlig forklaring eller ...

M.H. (25.09.2014)

Svar:

Vanskelig å si hva som har foregått her ut i fra bildet, men fuglen er jo åpenbart død, dessverre.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Ringmerker

Hva er det denne kjøttmeisen har ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne kjøttmeisen har en utvekst rett under nebbet, hva kan det være ?

N.N (24.09.2014)

Svar:

Et nokså vanlig fenomen blant en del småfugler, særlig kjøttmeis. Kalles fuglekopper.

Roar Solheim (13.10.2014)

««første 34 200 - 34 249 av 49 931 siste»»