Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 100 til 47 149 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Rar andefugl
Jeg observerte èn svart,hvit og rød farget andefugl i Sanddalen v Nesstun i Bergen. Den var større enn en vanlig and og så noe "forhistorisk" ut. Noen forslag?
A.K. (13.08.2008)
Svar:
Hei!
Av ender som holdes i parker kan moskusand (knoppand) passe til din beskrivelse. Det kan mao være en rømt fugl av denne art.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Hvor har det blitt av gråtrosten?
Ferdes endel i skogen, og i den senere tid synes jeg det har blitt merkbart mindre "trostelyd" å høre. En bekjent fra Sogn, nevnte også at han hadde observert svært lite trost, der borte, i løpet av sommeren
S.G. (12.08.2008)
Svar:
Hei!
Når gråtrostene er ferdige med hekkingen legger de ut på vandring til områder med mye bær og annen næring. Områder med gråtrost-kolonier kan bli helt tomme for arten få uker etter at ungene har hoppet ut av reiret.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Stokkand på steroider?
Tok bilde av en fugl i Stokkavatnet i Stavanger. Jeg finner ikke ut av hvilken det er. Så nå biter jeg i gresset og spør noen med peiling.
Den (store, bak på bildet) holder seg alltid med stokkender, men er omtrent dobbelt så stor. Med mindre det er "Godzilla" i stokkand-universet, er det kanskje en gås som er litt lik?
S.E. (11.08.2008)
Svar:
Hei!
Den store anda er antagelig en rømt parkfugl, og slike kan være et resultat av flere krysninger og tilbakekrysninger mellom flere arter.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Er lei av å klaske fluer.......
Hei. På onsdag fant vi en spurvunge, mest sansynlig en gråspurv. Den hadde vert på flytur og prøvd å lande på noen metallpigger. Den blødde fra foten, og moren flakset hjelpeløst rundt den. Vi tok den med til nermeste dyrebutikk, hvor vi kjøpte et bur og fôr. Vi tok den med til dyrlegen som sa at hvis den kom til å dø, ville det skje innen "de første dagene". Den har overlevd hittil, men ville først ikke ha eggfôret, så vi måtte ut og klaske fluer med fuglesmekkere, for deretter å måtte mate den med pinsett. Den har begynt å spise litt eggför selv, og vi har fått i den litt pølsebrød. I tillegg gir vi den vann fra en sprøyte. Den Har gule munnviker, og har fullt av dun. Den kan fly, men må mates. Hva gjør vi videre? Kan vi slippe den fri når den er større og har fått skikkelige fjær? Hvor kan vi i såfall slippe den fri? Venter på svar....... Ellise og Agathe.
A.O.E.H.W. (10.08.2008)
Svar:
Hei! Når vingefjærene er fullt utviklet og det ser ut som den forsøker å fly, kan dere prøve å sette den ut hvor nærmeste gråspurv-flokk holder til. Nærmeste gråspurvflokk er antagelig i nabolaget et sted.
Tore Reinsborg (15.08.2008)
skadet spurveunge
hei! vi var på bytur da vi fant en liten spurveunge. den blødde nokså kraftig fra det ene beinet. vi tok den med til en dyrebutikk der vi skaffet oss et bur og litt eggfor. butikkdamen henviste oss til en dyrlege. dyrlegen konstaterte at hun ikke kunne konstantere noe spesiellt. hun sa at den mest sannsynlig kom til å dø i løpet av noen dager. det har gått et døgn, og fuglen har kviknet litt til. den har sluttet å blø, men bruker ikke foten. den er så liten at den ikke klarer å spise selv, men den er ikke så vanskelig å fore med pinsett. den nekter å spise eggforet, så vi dreper fluer til den. hvor mange fluer tror du at den trenger om dagen? hva skal vi gjøre med den? håper dere kan svare raskt.
E.H.W. (07.08.2008)
Svar:
Hei!
Hvis det er en gråspurv-unge, bør dere fôre den med så mye insekter dere klarer å gi den. Dere kan også prøve å gi den insektlarver (f.eks maggot som brukes av isfiskere). Når den har vokst litt til kan dere prøve å gi den oppbløtt brød/korn/frø.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Måke?
Hei.
Har en måkefugl som tigger mat.Den er på størrelse med en fiskemåke,det rare er at både føtter og nebb er lysgrå.
Håper du kan svare meg på hva den heter.
Mvh.
I.L.N.I.N. (09.08.2008)
Svar:
Hei!
Det kan godt være en årsunge av fiskemåke du har sett, da denne ikke vil ha gult nebb og gulgrønne føtter som voksenfuglene. Den kan ha nebb og føtter som virker lysegrå.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Kryssordhjelp
Jeg ser at andre har vært freidige nok til å be om hjelp når alt av hjelpemidler streiker. Sitter med spørsmål om "sjelden fugl" og har *a*a a*i* . Antar første del er kaka som jeg får mange opplysninger om på nettet. Prøvde å taste inn asio på del to, men får da en bestemt følelse av at min diplomoppgave innen ornitologien ikke blir levert inn med det første. Har full forståelse for at spørsmålet kan føles irrelevant og at det derfor ikke blir besvart, men garanteres en god natts søvn dersom noen forbarmer seg.
O.O. (07.08.2008)
Svar:
Hei!
Utrolig nok har andre stilt akkurat det samme spørsmålet og med akkurat de samme manglende bokstavene, men vi er like svar skyldige. Kan det ikke være "Sjelden fugl" i overført betydning?Tore Reinsborg (15.08.2008)
Spørsmål om en fugl :)
Hei, jeg lurer på om dere kan hjelpe meg å spore opp en fugl fra den norske fauna. Driver å sporer opp familie navnet og har funnet ut at det finnest en fugl som heter "Tenne" eller "Thende". Etternavnet mitt "Tennebø" ble tatt fra en Gård som het "Thendebø" som ble stedsnavnet på bygda Tennebø utenfor Måløy. Tidsperioden gården eksisterte var på 16-1700 tallet, så det kan godt være det er dialekts forandringer. Har dere noen ide om hva slags fugl dette er, og hvor jeg kan finne ut mer om den? Ev. dens latinske navn.
H.T. (06.08.2008)
Svar:
Hei!
Av fugler som ligner mest på "Tenne" eller "Thende" har vi terne. I Nord-Norge hekker to ternearter - rødnebbterne og makrellterne, så kanskje stedsnavnet er tatt fordi en eller begge av disse artene hekket/hekker i området. De latinske navnene er: Makrellterne - Sterna hirundo. Rødnebbterne - Sterna paradisaea.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Skjæreunge drept av sine egne
Hei,
Vi har et skjærepar som har hekket i hagen i flere år. Nylig hørtes voldsomt spetakkel på foringsplassen, der en stor flokk skjærer hadde samlet seg. Da jeg kom ut, låg en unge død igjen, hakket i brystet.
Er dette normal adferd for skjærer? Kan de drepe hverandres unger hvis for eksempel nye fugler kommer inn på deres revir, og er det i såfall dumt å samle fugler ved å mate dem om sommeren?
Håper på svar.
J.R. (06.08.2008)
Svar:
Hei!
Det skjer av og til at skjærer og kråker samles i såkalte "kråketing". I forbindelse med slike ansamlinger ender det ofte med døden for ett individ i det det blir hakket ihjel av de andre. Det er ikke godt å si hvorfor slikt skjer, men kanskje har det individet som blir hakket ihjel en eller annen feil i adferdsmønsteret (evt utseende) som ikke er til det beste for de andre i flokken. Kanskje det har et adferdsmønster som kan lokke predatorer til overnattingsplassene eller hekkeplassene?Tore Reinsborg (15.08.2008)
Fugleekskrement
Hvem skal jeg spørre om fugleekskrementer? Hva er ph-verdien på fugleekskrementer? Varierer den med fugl eller med hva fuglen har spist? Skiter fugler mer når de er nervøse - eksempelvis når de har fovillet seg inn i et hus?
Jeg er konservator, ikke skoleelev, og arbeider med bl.a. gml kirker og ser at det er mye fugleskitt
N.N (06.08.2008)
Svar:
Hei!
Fugleskit inneholder urinsyre, dvs at det har lav pH-verdi. Det kan godt tenkes at de skiter litt mer i forbindelse med nervøsitet uten at det kan dokumenteres på skikkelig vis. Gråtrosten er en art som aktivt bruker skiting i forbindelse med reirforsvar. I gamle kirker er det ofte flaggermus, så hvis du ser ekskrementer på innsiden av slike kan det like godt være flaggermus som har gjort fra seg.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Svalerede
I år har svalene bygget ca. 20 reder oppunder taket på huset vårt. Nå når ungene har flydd ut ønsker vi å rive redene å vaske huset.
Hva kan vi gjøre for å forhindre at svalene bygger rede på samme sted neste år?
S.P. (05.08.2008)
Svar:
Hei!
Hvis dere ikke vil ha svalene på veggen må enten tak-konstruksjonen skiftes (sikkert lite aktuelt) eller at man henger opp nett (NB! som fuglene ikke vikler seg fast i) slik at de ikke kommer til under mønet.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Lerkefalk på Nesodden?
Hei!
Vi har oppdaget to ungfugler som tydelig øver seg på å fly rett bak huset vårt på Nesodden(Grensa til Frogn). Vi har sett i fugleboka, og der ser det ut til å passe med at det er en falk, kanskje lerkefalk. De flyr rundt over det samme området hele tiden, og på samme sted har vi hørt lyder fra dem i over en måned. De flyr med raske vingeslag, og seiler like over tretoppene. Hele tiden kommer de med mange korte skrik etterhverandre. Kan du se hvaslags fugl det er?
T.D. (04.08.2008)
Svar:
Hei!
Bildet viser en voksen lerkefalk. Det vises av de røde "buksene" på fuglen. Pga skrikingen har de antagelig unger i nærheten.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Hva er dette.
Vi møtte en fugel da vi var ute med hunden i Svelvik, den var ikke redd eller agresiv. Vi lurer hva det er?
L.O.C. (03.08.2008)
Svar:
Hei!
Dette er en moskusand (knoppand) antageligvis på rømmen fra en nærtliggende andedam.Tore Reinsborg (15.08.2008)
taksvale
jeg har et lite hus på Nesodden. Ofte, men ikke alltid, er det svalereder under mønet både i syd og i nord, oftest i nord.I år kom de helt i beg av juni- på begge sider, men i syd var de bare et par dager, i nord også kortere enn vanlig, vel 2 uker. Stor overraskelse i går da ca 30 svaler "stormet" mønene, mest i syd, unger og voksne, holdt et svare leven fra 8 til 9- så var de borte. Det samme skjedde i dag til samme tid- og varte like lenge. Hva er det som skjer??
B.D. (02.08.2008)
Svar:
Hei!
På denne tiden av året forlater svaleungene reirene, og det kan godt være svaler som har hekket i nabolaget som har dukket opp hos dere.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Fuglunge
Min bror og kjæresten fant en fuglunge som ikke kan fly her om dagen, midt i veibanen. De tok den med seg hjem...
Vi har foret den med alt fra blåskjell til fisk og kornprodukter. Den virker tam og ok og virker som om den trives med oss i nærheten.
Vi tror det mest sannsynlig er en kråke-fugl, den er helt svart, så mest sannsynlig ravn ellker svartkråke?`
Hvordan kan vi finne ut hva den er, og har du noen flere tips til hvordan man bør oppfostre den?
J. (02.08.2008)
Svar:
Hei!
Hvis du sender et digitalt bilde av fuglen så kan vi kanskje finne ut hvilken art det er. Kråkefugler er nærmest altetende, så som fôr kan mye duge.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Hvor lang tid tar det før gråmåseunger er flyvedyktig?
På naboens tak er det 1 måseunge som vi så for første gang for 8 uker siden. Mor og far har skiftet på å hente mat og på å vokte reiret, men nå kommer far kun svært skjelden og når han gulper opp mat så spiser han det selv opp med det samme. Måsemor henter svært lite, men sitter og passer på. Måseungen skriker etter mat ustoppelig, time etter time uten å få noe. Er dette normalt og skulle ikke denne ungen ha vært flyvedyktig nå?
G. (03.08.2008)
Svar:
Hei!
Den skal nok begynne å ta til vingene nå, men det kan hende at den til nå bare har tatt noen korte runder uten at du har sett det. Tiggingen kan vedvare langt utover sommeren, og foreldrene vil gradvis opphøre å fôre den slik at den skal finne maten selv.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Spørsmål:
hvor lenge lever sommerfugler
N.N (01.08.2008)
Svar:
Hei!
Det vil variere litt hvor lenge sommerfugler lever, men som larve/flygende sommerfugl lever den stort sett bare i tidsrommet vår-høst. Noen sommerfugler kan være i stand til å trekke vekk om vinteren, samt overvintre i hulrom grunnet at de kan skille ut frostvæske som gjør at de ikke fryser i stykker.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Hvilke fugletyper spiser klegg og mygg?
Vi er ekstremt plaget av klegg og mygg på hytta. Lurer på om vi kan sette opp noen fuglekasser for fugletyper som spiser disse insektene?
T.S. (01.08.2008)
Svar:
Hei!
Det er mange typer insektspisende fugler, og den svarthvite fluesnapperen er kanskje den mest kjente som man kan få i fuglekasse. Hvis du henger opp en slik kasse vil du også kunne få en av meiseartene. Du vil imidlertid ikke merke noen forskjell på antallet av mygg ved å henge opp en slik kasse, til det vil insektmengden være alt for stor.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Ringmerking av undulat
Vi har funnet en undulat som er ringmerket.
Er det mulig å finne eier ved hjelp av dette?
Eller noe om hvor han hører hjemme?
G.S. (01.08.2008)
Svar:
Hei!
I og med at det er en undulat, er det antagelig en merket burfugl. Du kan notere evt. hva som står på ringen og evt. farger på ringen. Du kan så prøve å kontakte undulatklubben (se nettlenke under) så vil de kanskje bistå.
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (15.08.2008)
Ørnereir og oppdrett
Hei.
Jeg kommer fra en kystkommune der vi har både oppdrettsanlegg og en ørnebestand. Jeg har i lengre tid lurt på hvordan ørner blir påvirket av å ha ett oppdrettsanlegg i nærheten. Hvilke kriterier blir brukt, og hvorfor?
O. (29.07.2008)
Svar:
Hei!
Oppdrettsanlegget i seg selv vil nok ikke være skadelig for ørnene, men ferdselen i forbindelse med dem kan være det. Hvis oppdrettsanlegg plasseres for nært ørnenes reir, vil hekkingen kunne bli mislykket da de er sårbare for forstyrrelser. Hvis oppdrettsanlegget plasseres i god avstand av ørnereir, kan de derimot ha en positiv effekt, da ørna kan finne matavfall (f.eks død og syk fisk) i forbindelse med disse.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Reir under taket
Hei.
Jeg har fått en tre-fire reir under møne på huset.
Det gikk greit i begynnelsen, men nå begynner det å bli litt høylytt. De har bla. begynnt å ta mat fra hage bordet
Hvordan får jeg fjernet reirene uten å ødlegge for mye?
J.B. (29.07.2008)
Svar:
Hei!
Du bør vente med å fjerne reirene til ungene er helt ute av de.Tore Reinsborg (15.08.2008)
er måker spiselige?
hei
har en hytte utenfor bodø hvor der er mye måker, som stort sett lever av fisk. er det farlig å spise dem? smaker de godt?
L.F.P. (29.07.2008)
Svar:
Hei!
Måker kan inneholde f.eks bendelorm, så det er kanskje ikke tilrådelig å spise de uten å ha sjekket måkene for slikt. Mange fugler som lever i det marine miljøet kan ha transmak på kjøttet, så en fjerning av stoffer som framkaller denne smaken bør antagelig gjøres før man konsumerer kjøttet.Tore Reinsborg (15.08.2008)
måkeskrik
Vi bor i en ny bygård i Bergen sentrum, (Nygård) og har merket at i år er det forferdelig mye måker. De skriker nesten uavbrutt, dag og natt. Det kan nesten minne om filmen til Hitchcock: "Birds". Gården har syv etasjer og flatt tak. Vi har vært oppe på taket for å se om det er noe reir eller liknende. men finner ingen ting, (bortsett fra en måkeunge som satt på gesimsen en dag og pep ynkelig).
Er det noen forklaring på hvorfor det er så overveldende mye i år?
S.P.H. (28.07.2008)
Svar:
Hei!
Flate tak i byer og tettsteder er populære hekke- og hvileplasser for måker, og de vil nok kunne veksle mellom forskjellige tak. Hvorfor de er på den aktuelle plassen akkurat nå kan være av tilfeldig årsak.Tore Reinsborg (15.08.2008)
duer på altanen
Jeg opdagede for nogle uger siden at jeg havde en due-rede på min altan. Jeg syntes det var synd og fjerne den da der var æg i, så jeg tænkte at jeg lige måtte vente med at fjerne den til æggene var udklækket. Da jeg begyndte og kunne lugte dem talte jeg med nin nabo om det og han sagde jeg øjeblikkelig skulle fjerne det hele. Det kunne jeg ikke selv, så han smed rede og unger ud over altanen. Jeg syntes jo det var hårdt og gøre det, men jeg kunne heller ikke holde lugten ud mere. Nu vil jeg så spørge: Hvad gør jeg nu for duerne bliver ved med og flyve ind på min altan og lede efter ungerne ? Jeg er selvfølgelig også bekymret for om de kommer igen ? Jeg har gjort rent efter dem og hvad kan jeg gøre mere ?
A.M.R. (27.07.2008)
Svar:
Hei!
I og med at hekkingen var mislykket, vil de antagelig ikke prøve å hekke der igjen i år. Men i forhold til neste år kan det være lurt å sørge for at duene ikke kommer til den aktuelle plassen på en eller annen måte. Dette for å unngå å måtte ødelegge en eventuell ny hekking der.Tore Reinsborg (15.08.2008)
høner
Hei.
Lurer på hvor mange egg en høne har inni seg i og med at den kan legge et egg om dagen?
K.M. (25.07.2008)
Svar:
Hei!
Til enhver tid har en høne bare ett fullt utviklet egg i seg, men utviklingen av det neste har startet før den legger det fullt utviklede egget.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Skarv
Kor er den nærmeste plassen det hekker skvarv ved øya Bømlo i Sør-Hordaland??
M.N. (24.07.2008)
Svar:
Hei!
I følge Norsk Fugleatlas hekker det toppskarv på Bømlo, men da langs ytterkysten.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Mink
Eg tenkte eg skulle begyne å jakte mink for å hjelpe å få opp sjøfuglbestanden og då lurte eg på ka tid av døgere som var best å jakte på? Eg har ikkje hund so da blir de vel å sige me båd langs me land.
A. (24.07.2008)
Svar:
Hei!
Jakt på mink er et svært godt tiltak for å hjelpe sjøfugler. De fleste pattedyr er mest aktiv tidlig morgen og kveld, så jakt i disse tidene på døgnet vil antagelig være best.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Spørsmål:
hva spiser haren
N.N (23.07.2008)
Svar:
Hei!
Haren lever av forskjellig plantekost, og særlig knoppskudd er attraktivt.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Kjøttetende parasitter?
Det datt ut en svaleunge fra redet sitt oppunder taksteinen og den hadde skadet vingen sin. Jeg tenkte at den hadde blitt hakket av de andre ungene og så dyttet utfor kanten, men skaden var i "armhulen", et åpent stort sår. Ellers virket den hel. Jeg oppdaget plutselig to ekle innsekter som løp over fuglungen. De var grågrønne av farge og liknet en mellomting av edderkopp og skaubjønn, kroppen var stor som en lillefingernegl omtrent. Jeg prøvde å ta de bort med en pinne. Men det var som om de var skapt til å holde seg fast og umulig å få av. De sprang fort og søkte seg til innunder fjæra i halsen og vingene. Jeg lurer på hva det kan være og om de er kjøttetende??? Er det disse innsektene som har spist på fuglungen?
L.G.B.B. (23.07.2008)
Svar:
Hei!
Døde fugler vil nesten umiddelbart bli innvadert av diverse insekter og åtselbiller, da de har en svært godt utviklede sanseorganer for å fange opp luktstoffer fra døde dyr. Det er antagelig en type åtselbille du har sett. Ellers kan fugler ha lusfluer på seg mens de er levende, og særlig linerle og jernspurv er utsatt.Tore Reinsborg (15.08.2008)
høner
hei hvordan ser du på en hønse kylling at den er gutt eller jente?
H.P. (23.07.2008)
Svar:
Hei!
For å finne ut av dette må man sjekke hvilke kjønnsorganer de har, da hunnene og hannene er prikk like som kyllinger.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Europa
Hvilket land i Europa har flest fuglearter?
S. (22.07.2008)
Svar:
Hei!
Vi har ikke funnlistene for alle landene i Europa, men det er nok de landene som ligger ved Middelhavet som har flest arter gjennom året som helhet.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Sommerfugl
Hvor lenge lever sommerfugler i fangenskap?
M. (21.07.2008)
Svar:
Hei!
Sommerfugler vil nok ikke leve mange dagene i fangenskap etter at de er fullt utviklet til flygestadiet. Sommerfugl-larver vil kunne leve lenge hvis de får riktig kost.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Ugleblod
Hvor mye blod inneholder en gjennomsnitt ugle?
N.N (21.07.2008)
Svar:
Hei!
Ugler er betydelig mindre i kroppsstørrelse enn det kan virke pga at de har mye fjær. Det er derfor bare snakk om noen få dl blod i en ugle, og de største uglene har naturligvis mer blod enn de mindre.Tore Reinsborg (15.08.2008)
hakking på vindusruter
Hei, vi har mange kråker i vårt nærområde. En eller flere av disse går i tidlige morgentimer til angrep på vindusrutene og lager et forferdelig spetakkel. Går de løs på sitt eget speilbilde??
B.S. (20.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er godt mulig det er derfor de går til angrep, og det kan være aggresjon i forhold til det de tror er en inntrenger på deres territorium.Tore Reinsborg (15.08.2008)
papegøyesyke
hvordan er symtomene??
S.H. (19.07.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om papegøyer, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (14.08.2008)
Et vakker fugl med svart nebb og brun overside
Vi har endel av disse her omkring. Jeg mener vi har 14-16 hekkende arter i vår skog i NordNorge. Vi bor like ved havet og mellom boligområder, men hos oss hersker fuglene på sommeren. Noen klarer jeg ikke å artsbestemme. Det er mye bokfink, var noen fluesnappere og mange sangere. På fuglemateren har vi hatt 10-12 ulike gjennom sommeren. Blåmeis, kjøttmeis, gråsisik, gulspurv, grønnfink, bjørkefink og noen flere. Denne landet på stuevinduet i går. Den døde noen timinutter, meg kom seg opp i sittende da jeg fotograferte. Senere var den borte, men i dag så jeg den med litt skadd vinge, slik det så ut like etter kollisjonen. Den hoppet inn i gresskrattet. Og var en vakker fugl blant mange (eiendommen er ca 30 DA, trærne 12-15 m bjørk, osp, rogn og selje samt underskog diverse. Like ved havet (fjæra)
A. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Dette er en bokfink, trolig en hann født dette år. Bokfink-hannene får ikke fullt utviklede hann farger før mot høsten.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Larve
Hei. Kan du si meg hvilke larve jeg fant som var tykk som en lillefinger, lysegrønn og med sorte striper?
K.E.F.R. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Kålsommerfugl-larver ser omtrent ut som du beskriver, men larver hos andre arter kan antagelig også ligne.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Høns
Kor godt ser høns i mørke?
Mvh Nils
N.N (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe eksakt svar på hvor godt høns ser i mørket, men i og med at de er dagaktive er antagelig nattesynet ikke spesielt godt.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Klekking av påfugler.
Har påfugler som ligger på egg for første gang. Nå har de ruget i en måned. Den første kyllingen klarte visst ikke å hakke seg ut,og jeg fant den død i egget, med bare en liten åpning der nebbet stakk ut. Bør jeg åpne de resterende eggene for å hjelpe evt. kyllinger ut?
L.H. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som bør gjøres. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler. På nettstedet under kan slike kontaktes:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (14.08.2008)
Fugleegg, identifikasjon
Jeg har funnet et halvt skall av et fugleegg, men ser ikke uten videre hvilken art det er. Jeg har bare den butte enden, og den er hvit (ikke helt papirhvit, men ganske nær - og helt ensfarga) og glatt. Diameteren er temmelig nøyaktig 3 cm, og det ser ut som det er hakka INNOVER i en ganske jevn og rett kant rundt egget (som tatt av andre fugler) - alle brudd er innover i egget. Funnsted: Nord-Gudbrandsdal
E.S. (18.07.2008)
Svar:
Hei!
Flere fuglearter har hvite egg, men i og med at det tydeligvis er tatt av en predator, er det mye som tyder på at det er snakk om et ringdue-egg. Ringduene er utsatt for predasjon pga av at de har svært enkle reir og i tillegg har hvite egg.Tore Reinsborg (14.08.2008)
fugle kasse
jeg er en gutt på 11 år som liker og holde på i naturen spesielt fugler.
jeg skal lage fuglekasser og selge de. men spørsmålet ær hvor mye skal de koste hva synes dere jeg skal ta for
1 blåmesikasse.
1 kjøttmeiskasse.
1 stærkasse. og
1 perleuglekasse. håper dere kan svare på det. hilsen stian 11år
S. (17.07.2008)
Svar:
Hei!
Du bør sjekke hva andre tar for fuglekasser (se f.eks nettlenke under) og du bør ta det dobbelte for en uglekasse i forhold til en meisekasse.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!xfuka!&VS=liste&VL=TTore Reinsborg (14.08.2008)
dette gjelder en nymfeparakitt
hei, har en hun nymfe, hun er vel ca. 6 år, har lgt masse egg i gjennom årene. nå de 4, 5 siste dagene har hun vært helt oppblåst, smal i øynene og vil bare sove. hun spiser hirse og frø , men avføringen hennes er som runde lysbrune og hvite erter, vet du hva det kan være?
S.H. (16.07.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om burfugler, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (14.08.2008)
Måkeunge
Vi fant en måkeunge som ikke kunne fly og moren var ikke der, vi tok den med hjem, tørket den, gav den brødsmuler og vann. Litt senere kunne den fly igjen, den fløy opp på et husttak og litt senere fløy den vekk, vil den klare seg?
N.N (15.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er godt mulig at måkeungen vil klare seg. Det at den er flygedyktig hjelper særlig på.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Skarv som tørker vingene
Skarven må som kjent tørke vingene etter å ha vært i vannet. Hvorfor fryser ikke disse til is når den gjør dette om vinteren i temperaturer under frysepunktet?
O.N. (14.07.2008)
Svar:
Hei!
Vannet preller lett av fjærene når den kommer på land og i tillegg vil saltet (som sjøvann inneholder) senke frysepunktet. Fjær nært kroppen vil også bli oppvarmet av blodårene i hudlaget.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Skjære
Hei!
Hvor gammel blir en skjære?
T.A. (13.07.2008)
Svar:
Hei!
Høyste alder på en skjære ringmerket i Norge var 14 år og 11 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Fra det øvrige Europa 15 år og 1 måned.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Måkebestand
Hvor mange måker er det i norge? Da snakker eg om alle artene tilsammen.
Ø.M. (12.07.2008)
Svar:
Hei!
Her er antall hekkepar av de vanligste måkeartene i Norge (unntatt Svalbard) pr 2004:
Hettemåke: 20 000 - 60 000 par
Fiskemåke: 60 000 - 120 000 par
Sildemåke: 30 000 - 40 000 par
Gråmåke: 150 000 - 250 000 par
Svartbak: 50 000 - 100 000 par
Krykkje: 300 000 - 600 000 parTore Reinsborg (14.08.2008)
Rødvingetrost
Vi oppdaget plutselig et rede på verandaen, med 6 fugleunger i! Det er en rødvingetrost, som har slått seg ned. Vi lurer bare på hvor lenge ungene er i redet?
G.O.S.L. (10.07.2008)
Svar:
Hei!
Rødvingetrostens unger er 11-14 døgn i reiret før de hopper ut.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Undulat som mister fjær
Vi har en undulat som er 11 år gammel og som er begynt å miste mye mer fjær enn vanlig. Han er nesten fjærløs oppe på hodet og ser ikke veldig pen ut. Ellers så synger han og virker like glad.
Å. (11.07.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (14.08.2008)
Italia
Er det mange fuglearter i Italia? Hvilket land i Europa har flest fuglearter?
S. (09.07.2008)
Svar:
Hei!
Vi har ikke den totale oversiktslista over antall fuglearter observert i Italia, men pga av at landet ligger ved Middelhavet er nok artsantallet veldig høyt sammenlignet med de fleste land i Europa. Det er nok landene rundt Middelhavet som har registrert flest arter, men også Storbritannia kommer høyt på listen hva angår spesielt trekkende fugler.Tore Reinsborg (14.08.2008)
Fugleobservasjon
Hvilken fugl er dette. Har lett i fugleboka, men finner ikke noen som passer. Trodde det var en Lo. Ble observert på høyfjellet i Rendalen i juli. Den er så stor som en dompapp, og brun på oversiden.
H.J. (13.08.2008)
Svar:
Dette er en steinskvett, en liten og vanlig trostefugl i åpent landskap, både langs kysten og opp til høyfjellet.
Roar Solheim (13.08.2008)