Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 194 til 243 av totalt 50 265 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Delt stjert, på størrelse med en due.

N.N (30.11.2024)

Svar:

Dette må være en orrhane.

Roar Solheim (30.11.2024)


#Spor og sportegn

Fugleskit

Hvor lenge blir fuglebæsjen liggende på bakken før den forsvinner? Tenker da på skogsfugl.

S. (29.11.2024)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke noen tidsangivelser for, men det avhenger nok også litt av når på året ekskrementene stammer fra. dette fordi fuglene spiser ulike ting sommer og vinter, og vintermøkk inneholder rester etter barnåler (som kanskje tar lenger tid for å bli brutt ned enn sommermøkk?).

Roar Solheim (29.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette ei hybrid stokkandhunn?

G.F. (29.11.2024)

Svar:

Nei, mest trolig delvis leucistisk stokkand hunn. Fugl med genfeil som gir en del fargeløse (hvite) fjær - ganske utbredt.

Roar Solheim (29.11.2024)


#Fuglekasser

En lun plass

En granmeis har funnet en lun plass oppunder markisen min. Vil den gå inn i et fuglehus hvis jeg henger opp et på veggen. Den får valnøtter av meg. Fett og godt😊

N.N (29.11.2024)

Svar:

Eneste mulighet er å henge opp en fuglekasse og se hva meisen selv velger å gjøre.

Roar Solheim (29.11.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Mon tro om dere kan se hvilken fugl som har flydd på vinduet. Bildet er dårlig men kanskje?

S. (28.11.2024)

Svar:

Dette er en rugde.

Roar Solheim (28.11.2024)


#Økologi og atferd

Kråke på T-bane stasjon, under jorda

En kråke hadde forvilla seg inn på Sentralbanen T-bane-stasjon. Jeg så den fly ut av tunnelen oppunder taket, fly inn omtrent midt på stasjonen, sette seg på en ledning helt i taket og så fly inn igjen i tunnelen. Den fløy fort. Gjentok dette kanskje 5 ganger. Så så jeg den ikke mer. Den må ha flydd langt i tunnelene. Det er flere undergrunnsstasjoner på hver side av Sentralbanestasjonen før stasjonene er over bakken. Det virker utrolig at en kråke kan ta seg inn dit. Overleve det kan den vel neppe.

A.T.B. (27.11.2024)

Svar:

Det er flere fugler som flyr inn i store haller og T-banestasjoner på leting etter mat. Gråspurv og byduer er de vanligste, men det er ikke overraskende at også kråkefugler kan gjøre dette.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Diverse

Ny fugle / ekorn mater

Jeg har kjøpt ny mater men, tenker det kan være lurt og behandle treverket med noe før den henges ut. Er det noe som er spesielt godt egnet for slikt? VIl tro det er flere alternativer som han smitte over på maten?

A. (27.11.2024)

Svar:

Vanlig beis for utendørs bruk er helt OK.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Diverse

Fugler ved ilabekken (trondheim)

Jeg skal ha et prosjekt langs ilabekken og lurer derfor på hvilke fuglearter som holder til her.
Et lite tilleggsspørsmål: hvorfor er det sirkelformer som hull på fuglekasser? Kan man bruke andre type former?

N. (27.11.2024)

Svar:

Det har vi dessverre ikke oversikt over. her må du kontakte lokale fuglefolk. Hovedkontoret for Birdlife ligger i Trondheim (Sandgata).

Roar Solheim (27.11.2024)


#Spor og sportegn

Hvilke rovfugl vil ribbe en vånd?

Hei. Det har nylig dukket opp noen pelsrester av vånd her hos meg, ved kysten i Østfold. Små, ryddige sirkler nappet av i små munnfuller, ingen andre rester ligger igjen. De ligger både i furuskog og i åpen mark ved sjøen. Jeg har gått på tur her i mange år og ikke sett disse før, så lurer på om noe nytt er på besøk. På forhånd takk.

J.D. (27.11.2024)

Svar:

Det er det dessverre umulig å tolke, men det KAN hende at det er en mink som har jaktet vånd.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Fugleforing

Rugde

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en rugde i kveld. Den flyr ikke, har tatt den inn i et uthus med litt godt å ligge på, vann og litt meitemark, og håper den blir bedre i løpet av natta. Kva er det rette å gjere? Den er ganske tam.

L. (26.11.2024)

Svar:

Rugder spiser meitemark og småkryp, så melormer fra en dyrebutikk vil kanskje være passende. Det kan kanskje også gå an å hakke opp meisebolle i fine smuler og se om den vil spise det.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Diverse

Hvor er det blitt av trostene

Jeg bor på Toten. I sommer har jeg nesten ikke sett en eneste trost. Alle år tidligere har det vært mye trost. Det har vært stor trafikk av troster som har samlet mark på plenen til ungene sine. Rognebærtrærne står fortsatt fulle av bær rundt i hele distriktet, også oppe på åsen. Sett et par små flokker på åsen og enkelte troster i lavlandet nå seint i høst. Har hatt tre par stær i kasser jeg har satt opp, men kun sett noen mindre flokker med stær i høst. Har aldri sett så lite trost gjennom året noen gang. Det har bestandig vært mye gråtrost og en god del svarttrost her om sommeren. På trekket har det vært mye måltrost og rødvingetrost også. Håper det bare er et unntaksår, men er usikker. Håper fortsatt at de skal dukke opp på høsttrekket, men det er jo øyeblikkelig desember, så de burde vel ha vært her.

J.K.B. (26.11.2024)

Svar:

Dette KAN være ett av mange tegn på en generell nedgang i mange fuglebestander, men det KAN også være at trostene har oppført seg annerledes i høst, bl.a. på grunn av store mengder rognebær mange andre steder også. Dessverre vanskelig å vite hvilken tolkning som stemmer før om noen år.

Roar Solheim (26.11.2024)


#Diverse

Fugler i ventilen?

Vi hører noe som beveger seg i baderomsventilen vår. Det har for noen år siden kommet inn en gjerdesmett derfra, og vi har nok glemt å tette hullet i nettingen på utsiden den gangen. Nå er det noe der inne som lager lyd hver morgen og hver kveld. Kan det være fugler? Og hva gjør vi for å bli kvitt de? Det er sikkert kaldt for dem ute nå og de har nok funnet seg en fin oppholdsplass for vinteren 🙈 ventilen er rett under et tak utstikk ca 2,5 meter over bakkenivå.

S.T. (26.11.2024)

Svar:

Det går greit å stenge ventilen fra utsiden med metallnetting midt på dagen - da er det nok ikke noen fugler der.

Roar Solheim (26.11.2024)


#Diverse

Nymfekakaduen min sover hele tiden

Hei, jeg har akkurat kjøpt fuglen min. Og de tidligere eierne fortalte meg at hun hadde fått barn for litt siden. Men jeg syntes hun har vært veldig slapp siden jeg fikk henne. Hun sover hele tiden og mesteparten av tiden når jeg ser henne så spiser hun ingenting, er det noe jeg burde bekymret over? Jeg har allerede en annen Nymfekakadue også som er veldig energiful.

N.N (25.11.2024)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere eller en dyrebutikk om.

Roar Solheim (25.11.2024)


#Diverse

Kategori

i hvilken kategori faller både frosk, padder og smågnagere?

N.N (25.11.2024)

Svar:

Felles for disse gruppene er at de er virveldyr, samme gruppe som vi selv tilhører.

Roar Solheim (25.11.2024)


#Diverse

Massiv fuglesang

Hei,
I løpet av høsten har vi ofte opplevd massiv fuglesang og samling av mange ulike fugler her hvor vi bor ved markagrensa i Oslo. Det er en så massiv lyd og et voldsomt leven. Har opplevd dette til helt ulike tider på døgnet - i 9-tiden, 12-tiden og også senere mot kvelden. Aktiviteten er også voldsom med masse flyvning hit og dit. Opplever det som rushtid for alle fuglene😄 De kan holde på i over 30 minutter..
Hva er årsaken til at de samles og lager så mye leven?

L. (25.11.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å besvare når en ikke vet hvilken art det dreier seg om. Men mange finkefugler opptrer i flokker, og fuglene kan lage mye lyd for å kommunisere med hverandre.

Roar Solheim (25.11.2024)


#Fuglekasser

Blåmeis

Hei nå har jeg sett Blåmeis overnatte i fuglekassa tror du den kommer flere ganger da?

T.E.B. (25.11.2024)

Svar:

Ja, når en meis har valgt å overnatte i en kasse, kommer den ofte tilbake og benytter samme sted.

Roar Solheim (25.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småfugl med brune, elegante fjær

Hei! Vi har yrande liv på fuglematstativet av staur, men i dag kom det to fuglar som eg antok var herr og fru og som ikkje likna på andre vi har her. Eg fekk ikkje teke bilete dessverre, men dei to sat nede på snøen på terrassen rett utanfor det store vindauget. Dei stod rolege der nokre meter unna matstativet, ikkje stressa sjølv om hunden stod rett innanfor og såg nysgjerrig ned på dei. Eg lista meg dit og såg dei på 30-40 cm avstand. Eg tenkte først jarnspurv, men desse var meir kastanjebrune kanskje, særleg det eg trudde var hannen, med mørkare brun eller kanskje svart midt i kvar fjør. Det var noko fargeforskjell på dei to, det eg trudde var hoa var litt lysare. Begge var litt lysare under, hoa kanskje gulaktig under. Storleiken var kanskje som dompap eller litt mindre. Eg finn rett og slett ikkje noko liknande i fuglebøkene våre. Einsarta frå hovud og ned mot stjerten på oversida, men fjørene var vakre og hadde likt mønster kvar og ei sjølv om storleiken varierte.

J. (24.11.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å finne ut hva du kan ha hatt besøk av her.

Roar Solheim (25.11.2024)


#Diverse

konglebit

Vet at konglebit liker rognebær. Men hva med bær fra svenskasal? En person skriver på nettet at sidensvans liker røde bær fra rogn, berberis og svenskasal. Gjelder det samme for konglebit? Et spørsmål til: En person mener at det ikke gjør noe om rognebæra har blitt svart. Det er nemlig frøene og ikke fruktkjøttet fuglene vil ha. Stemmer dette?

G.F. (24.11.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noe svar på disse spørsmålene - vet ikke.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Fugleforing

Salt.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg må si at jeg reagerer kraftig når Roar Solheim svarer "det bør kunne gå" på spørsmål fra T.B den 6.1.24 spør om fugl kan mates med kraft fra saltet pinnekjøtt.

Småfugl skal IKKE ha salt, og det bør en ornitolog vite!

T.S. (24.11.2024)

Svar:

Spørrer skriver godt utvannet, derfor denne usikkerheten. Kråker spiser nesten hva det skal være. Vet godt at den generelle regelen er at man ikke skal gi salt mat til fugler, det oppgis da også som standard, men i dette tilfellet er jeg i tvil om det er absolutt ubrukbart eller ikke. Har dessverre ikke sett noe forskningresultater som omtaler eventuell virkning av salt på fugl.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl?

Observasjon ved utmark/lynghei på Østhusvik/Rennesøy i Stavanger kommune.
I går; lørdag 23.november 2024 ca midt på dagen.
Fikk ikke tatt bilde, men en rovfugl lettet ved 2 anledninger fra en tretopp(sannsynligvis samme fugl). En stor mørk fugl, den hadde en jevn og systematisk flukt. Noen jevne og rolige vingetak, avbrutt av glideflukt i et par sekunder, så jevne og roliger vingetak igjen. Gjentok seg flere ganger, virker ikke som en panisk flukt.
Som sagt mørk fugl, men så lysere(ikke kritthvite) partier under vingene. Tydelige "fingre" ytterst på vingene.
Det var ikke havørn, det ser jeg nokså ofte på Rennesøy.
Noen ide om fugl??

M.N. (24.11.2024)

Svar:

mest sannsynlig en musvåk.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Fugleforing

Er korn fuglemat?

Hei!
Jeg lurer på om man kan gi korn som mat til fugler vinterstid? Havre, bygg, hvete etc. Eller om dette er skadelig for de små fuglemagene.

S.V.H. (24.11.2024)

Svar:

Det kan du, men dersom det finnes solsikkefrø og mer fettholdige frø i nærheten, vil mange fugler velge disse fremfor korn.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle som kolliderte med kjøkkenvinduet

Her forleden hørte vi et nokså skarp smell i kjøkkenvinduet på ettermiddagen. Vi skjønte at dette måtte ha vært en fugl, og vi kunne se den ligge på gressbakken under vinduet. Jeg løp ut for å se om jeg kunne "hjelpe" den, men da jeg kom frem til stedet hvor den først ble liggende, hadde den fløyet opp i et tre i nærheten og satt der. Vi så at dette måtte være en ugle, ganske liten - kanskje i størrelse som en flaggspett. Lyset var litt svakt, men jeg syns kanskje at fjærdrakten var grå med et skjær av blå-grønt ? Vi har ikke sett ugler her tidligere (Haga, 1929Auli, Nes kommune) og lurer på hva slags ugle dette kan ha vært.

J.H.J. (24.11.2024)

Svar:

De aktuelle artene kan være spurveugle, perleugle eller haukugle.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl hørte jeg?

Kraftig lyd som også hørtes inne. Opptak ute i -10° ca.kl.21.45.

I.B. (23.11.2024)

Svar:

Kattugle hunnfugl.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Økologi og atferd

På kryss og tvers!

Bilde vedlagt spørsmålet

Har ved flere tilfeller i år sett noen store grupper med fugler, som flyr i alle retninger, og frem og tilbake, gjerne i store sirkler. Noen ti talls samler seg gjerne et minutt eller to før de fortsetter flyvningen. Lurer på hvilken art dette er ( minner om gråtrost, men flyr for høyt til å identifisere) Lurer også på hva hensikten med denne flyvningen er, siden det er mot slutten av november, og trekkene nærmest er avsluttet for i år. Har sett dette fenomenet flere ganger og på flere steder i år

B.T. (24.11.2024)

Svar:

Ikke godt å tolke uten selv å oppleve det hele. Det KAN være at de blir skremt opp av rovdyr eller rovfugl.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tykk fygl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er denne tykkasen vi så i den Japanske Hagen i Botanisk hage i Bergen?

N.N (23.11.2024)

Svar:

Ser ut til å være en svarttrost hunn.

Roar Solheim (23.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er en del diskusjoner hvilken fugl dette er.
Kan dere hjelpe
Noen sier havørn

N.N (23.11.2024)

Svar:

Klar voksen havørn med helt hvit stjert dette!

Roar Solheim (23.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor flokker (mange hundre) med fugler på avveie?

De har raske vingeslag. Stopper plutselig opp og så raske vingeslag igjen. I alle fall så stor som en trost. Slår seg til i buskene før de igjen er på vingene. Disse har vi aldri sett her tidligere. Skulle gjerne vite hva dette er. Observert i Julsundet i Aukra kommune.

B.S. (23.11.2024)

Svar:

Du beskriver en flyvemåte som passer for stær og sidensvans - begge opptrer i slike flokker. De er IKKE på avveie.

Roar Solheim (23.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Glente?

Bilde vedlagt spørsmålet

En person oppdaget at bildet inneholder en fugl i tillegg til musvåken. Fugl øverst til venstre. Musvåken er på kanskje 200 m hold. Den andre fuglen ser ut til å være enda lengre unna. Kløftet stjert- jeg vet ikke om andre fugler enn glente som har slik stjert når fuglen er så stor.

G.F. (22.11.2024)

Svar:

Vanskelig å se hva den andre fuglen er, men det er definitivt IKKE noen glente. Det du tolker som en kløftet stjert, er noe som henger ned i tillegg - stjerten er mer rett avrundet, og størrelse mm antyder mer at dette kan være en kråke.

Roar Solheim (23.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har vært på en tur i Spania, litt sør for Alicante. Når jeg kom hjem og gjennomgikk bildene dukket denne fuglen opp. Den fløy over noen hustak i en mindre by. Bildet er dessverre ikke så bra - det er kuttet og noe redigert. Er det mulig å si noe om hvilken art dette kan være?

A.K.M. (22.11.2024)

Svar:

Kan se ut som en hønsefugl, men den nedhengende halsen eller en krage av fjær (?) gjør at jeg ikke klarer å artsbestemme denne fuglen.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjære?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette som er dukket opp i hagen?

Å.S. (22.11.2024)

Svar:

Nøtteskrike.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Diverse

Ender i hagen om vinteren.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor mye mat skal ender ha om vinteren? Jeg har lest hva de kan få, men lurer på i hvilke mengder i løpet av et døgn per fugl?

M. (22.11.2024)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om, da dette ser ut til å være en flokk tamender.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Diverse

Ringdue

Ringdue er blitt en ganske tallrik art her på Herøy i Nordland.
I dag er det 22. november, og overraskende nok, gikk det en
ringdue på plenen ved huset vårt. Er ikke det uvanlig sent på
året for denne arten. Hender det at noen som overvintrer her nord?

R. (22.11.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hvor vanlig det er med overvintrende ringduer nord i landet, men i sør-Norge er det ganske vanlig. De besøker fóringsplasser under hagefugltellingene. Du finner et kart over registrerte ringduer på denne lenken:
https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl/2024&side=kart&or_id=517

Roar Solheim (22.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent sjøfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer dere å identifisere denne fuglen? Det nærmeste vi kommer er at det kanskje er en Alkekonge i sommerdrakt. Prøvde å legge ved begge bilder men det var kun mulig å lege vet et bilde.

F. (22.11.2024)

Svar:

Dette er en alkekonge, men ikke i sommerdrakt.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Diverse

Granmeis uten stjert

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

På hytta i Hodalen/Tolga oppdaget jeg for litt siden en granmeis uten stjert på foringsautomaten. Kvikk og rask. Flyr uten problemer. Ser overhodet ikke skadet ut. Kan det være en mutasjon? En fugl eller katt (nærmeste katt er 3 km unna hytta) som har tatt stjerten? Se også bildet.

R.J. (22.11.2024)

Svar:

Den har bare mistet alle stjertfjærene, kanskje under et mislykket angrep fra e rovdyr/rovfugl. Fjærene vokser ut igjen.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke art

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugl er dette?

N.N (21.11.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig i denne vinkelen å se om det er en fiskemåke eller gråmåke

Roar Solheim (22.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om det er en kjernebiter jeg fikk besøk av i dag. Aldri sett den på foringsplassen tidligere.

N. (21.11.2024)

Svar:

Ja, dette er en kjernebiter.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Diverse

Knoppsvaner i Norge

Hei! Finnes det et sted i Norge hvor knoppsvaner (cygnus olor) overvintrer, og i så fall hvor? Jeg er i ferd med å lage en dokumentarfilm, og ønsker å finne en flokk på mer enn 10 knoppsvaner i et snødekt vinterlandskap. Om ikke knoppsvaner, kanskje andre svanearter kan finnes i større flokker her i Norge et sted? Hadde satt stor pris på om du kunne hjulpet meg med dette. På forhånd takk, du vil få en ekstra takk på filmens rulletekst! Beste hilsen

N.U. (21.11.2024)

Svar:

Det KAN hende at du finner knoppsvaner i flokk i Øra reservatet ved Fredrikstad. Ellers overvintrer gjerne større mengder sangsvaner i Vorma sør for Minnesund.

Roar Solheim (22.11.2024)


#Diverse

Uglebestand ved Randsfjorden?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Hvordan ser uglebestanden ut ved randsfjorden/brandbu? Hva slags ugle finneshwr, og kan man lokke ugle med uglefløyte?

Vurderer å sette opp uglekasse for kattugle.

S.M. (21.11.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noen oversikt over lokale ugleforhold ved Brandbu, men over Østlandet er nå smågnagerbestanden økende. Det er observert haukugler fra Valdres til Hedmark og syd til Oslo, og spurveugler lagrer mus i Hedmark. Du kan lokke på kattugle og perleugle hvis du bruker en effektfløyte (en fløyte med stempel - kan fåes i musikkinstrumentbutikker). Kattuglekasse vil være aktuell ved Brandbu.Lykke til!

Roar Solheim (21.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva slags gås dette er.

I. (21.11.2024)

Svar:

Dette er nok en rømt gås fra fangenskap. Den heter svanegås.

Roar Solheim (21.11.2024)


#Diverse

Registering av fugleobservasjoner

Hei!
Tenkte å registrere observasjon av grønnspett på Ulvangsøy Leirfjord i dag, men fant ikke siden for registrering..
Hvor er den blitt av?

T.U. (20.11.2024)

Svar:

Sjekk artdatabankens sider.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Økologi og atferd

Foringsplasser

Når vi startet foringen av fugler i høst, var det i starten laber aktivitet. Vi bor landlig til ute på Mørekysten. Nå myldrer det av fugler, av alle slags raser. Deler fugler informasjon om hvor de kan finne mat, eller oppdager de foringsplasser tilfeldig? Husker de at her har det vært fôring tidligere? Vi har opphold fra fôring på sommeren, som alt annet er det en (gledelig) utgift å fore disse matglade små :-)

N.N (20.11.2024)

Svar:

Fuglene ser kjapt dersom andre fugler flyr til eller fra et sted hvor det er mat, og følger etter.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Våk

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en musvåk?

G.F. (20.11.2024)

Svar:

Ja, det er en musvåk.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Spor og sportegn

Hvilke fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant disse fjærene på verandaen, lurer på hvilken fugl de kommer ifra.

J.E. (20.11.2024)

Svar:

Dette er rugdefjær.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Diverse

Viper i Sola november 2024

Er det noe en kan gjøre for viper når de overvintrer og det er frost?

R.G. (20.11.2024)

Svar:

Nei, slike situasjoner må de nok takle på egen hånd. Hvis du skulle gjøre noe, måtte du legge ut meitemark til dem, og DET er nok ikke så enkelt hvis det er frost.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Fugleforing

Smult til småfugler

Kan man gi natursmult til småfuglene?
Dvs å blande inn frø og nøtter i smult og henge ut

N.N (20.11.2024)

Svar:

Ja, det går nok bra. Egenproduserte meiseboller har mye mer næring og energi enn de du får kjøpt.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Fugleforing

Frossen fuglemat?

Hei
Har hatt meiseboller ute noen uker nå og hatt masse fugler hver dag.
Nå er det blir -5 grader og jeg ser ikke at de spiser. De er her gjerne men ser ikke ut som de greier å spise av meisebollene, kan de være såpass frosset at de ikke får av noe? Bør jeg bytte til annen mat?

C. (20.11.2024)

Svar:

DET hørtes uvanlig ut, for fuglene klarer vanligvis å hakke løs matbiter fra spekk, fett eller kokosnøtter i mange kuldegrader. Kanskje meisebollene ikke er av spesielt høy kvalitet?

Roar Solheim (20.11.2024)


#Sykdom og skader

Hva feiler det denne fuglen

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (19.11.2024)

Svar:

Det ser ut til at den har fuglekopper - dette rammer ofte kjøttmeis.

Roar Solheim (19.11.2024)


#Økologi og atferd

Rovfugl

Lurer på hvilke rovfugler som jakter i mørket? Vestfold.

N.N (19.11.2024)

Svar:

Noen rovfugler kan jakte i skumringen, men ikke når det er helt mørkt - det er det bare ugler som gjør.

Roar Solheim (19.11.2024)


#Trekkfugler

Tjeld i november i Tromsø

Hei
15.november møtte jeg et tjeldepar i fjæra på Berg utafor Tromsø. Dette har leg aldri før opplevd, og jeg er over 70. Vanlig ankomst hos oss er 20.-30.03. og avreise i slutten av august tror jeg. Hvordan kan dette henge sammen?
Ser at andre har gjort slik observasjon, men det var ikke angitt sted.

L.R. (19.11.2024)

Svar:

Det betyr bare at noen enten velger å ikke trekke vekk, eller er veldig sene - det kan skje for mange trekkfugler. Til og med linerler, som er Afrika-trekkere, kan prøve å overvintre langs kysten av Sørlandet.

Roar Solheim (19.11.2024)


#Diverse

Hva skjer

Hva skjer vis Grønnfinken Forsvinner?
Hvordan bidrar Grønnfinken til økosystemet?

N.N (19.11.2024)

Svar:

Dessverre ikke mulig å vite svar på dette.

Roar Solheim (19.11.2024)

««første 194 - 243 av 50 265 siste»»