Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 179 til 42 228 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

Hvordan hindre redebygging oppunder taket?

Hei; To fugler jeg synes ligner på spurv (?) har startet å bygge et rede oppunder taket inne på loftet. Dette er rett over terrassen og uteplassen, så jeg har lyst til å få dem til å bygge et annet sted, siden jeg mistenker at puter og utemøblene blir griset ned.Finnes det en måte vi kan hindre at de fortsetter å bygge akkurat der? Er det effektivt å henge opp feks sølvpapir? Hvor lenge vil de ha tilhold der hvis de blir ferdige? Hvis de gir opp vårt hus, vil de da bygge et annet sted, eller ødelegger vi formeringen for årets par? Hvis du først har startet å bygge på vårt hus, vil de da fortsette hvert år på samme sted?

T.I.U.A.N. (25.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Vet ikke hvordan dette gikk, men før neste vår kan du kanskje stenge av dette området med finmasket netting (kyllingnetting av metall) slik at ikke fuglene kommer til og kan bygge rede der. Dette er den mest effektive og skånsomme metoden.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Økt størrelse på fuglenes hjerne

Jeg fikk med meg noe av et radioprogram på P1 i dag. Det handlet
om at fugler som synger om våren får økt sin hjernestørrelse i den perioden den synger? Kan dere forklare meg hva det er som skjer, hvordan og hvorfor?

L.T.H.E. (30.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nei, dette kjenner jeg dessverre ikke til, og jeg har heller ikke hørt dette programmet.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås

Hei! Jeg har aldri sett så mange flokker må grågås som det passerte over Hov i dag. Jeg bor i Hov ved østsiden av Randsfjorden. Det må ha vært minst 10 til 15 flokker som kom
så og si på løpende bånd.

T. (10.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette var ikke grågås, men kortnebbgjess på vei til Svalbard. Hver vår passerer store mengder over Østlandet, tvers over innlandet mot Trondhjemsfjorden.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

egg

kor mange grader er det nor svartbaken ruger eggene sine

F. (05.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det vet jeg ikke, men fugler har generellt omkring 40 graders kroppstemperatur, altså litt høyere enn oss.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Fugle egg borte!

Jeg lagde et fugle hus og hengte det opp på tarasen. Etter et par uker flyttet det fugler inn i det (jeg er ganske siker på at disse fuglene var kjøttmeiser)

Men uansett, får to-tre dager siden så jeg at det lå tre små egg med røde prikker i reiret. Men i dag er de alle borte! Og ingen her i huset forstår hvorfor...

S. (02.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det KAN være at en svarthvit fluesnapper har sloss med meisene om å overta reirkassa. Hvis hullet er ca 4 til 4,5 cm stort, så KAN det også være en flaggspett som har forsynt seg av eggene. Snømus og røyskatt KAN også komme seg opp i småfuglkasser og spise egg.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei!

Hvordan kan man sjekke fuglekasser på en forsvarlig måte?
Har tenkt å sjekke perleuglekasser ved å føre inn et kamera festet på tuppen av en fiskestang. Er dette en god måte å gjøre det på? Kassene henger nemlig for høyt til at jeg kan sjekke dem ved å åpne dem uten stige. Bør jeg banke på trestammen først, slik at en eventuelt rugende fugl flyr ut før jeg fører inn kamera?

N.N (03.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Digitalkamera (lite) på enden av en lang stang, og med 10 sek. lukkerforsinkelse, er en veldig effektiv og bra metode for å sjekke kasser som henger høyt. Dette går helt fint, og av og til vil du få bilder av en nokså forskrekket fugl som titter opp på dette forferdelige og rare som plutselig dukker opp i kassehullet. Men selv om fuglen kan se skremt ut, så er det ikke noen fare for at den forlater reiret. Lykke til.
Perleugler kommer ofte opp i kassehullet hvis du skraper eller dunker på trestammen, men de gjør det ikke alltid.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Merkelig !

Jeg har en rekke fuglekasser i skogen. Det funker bra. Men jeg har i en årrekke hatt en fuglekasse i en ubebodd tomt i et byggefelt hvor jeg selv bor. Det har aldri lykkes meg å få frem et kull fugleunger , det være seg kjøttmeis eller svarthvit fluesnapper.En forklaring kan være at det er mye katter her i området ,sånn at voksenfuglene kan ha blitt kattemat ? Eller rett og slett tatt av rovfugl . Spurvhauk ? For et år siden erstattet jeg kassen med en nyere. Da med hull beregnet på stær o.l. 5 cm hull. Kjøttmeisen inntok boligen . Fikk frem 10 unger. En uke etter klekking var kun en unge tilbake. Død. Forklaringen var flaggspetten som ser det som snadder med nyklekte meisunger. Så la jeg på en blikkplate med hullstørrelse 3.2 cm , for derved hindre flaggspetten og andre farer. For noen dager siden noterte jeg tre egg av kjøttmeis. I dag , 4 mai, er kun et egg i kassen !!!!! Og ingen fugl å se. Jeg har ingen god forklaring på svinnet av egg . Håper du kan hjelpe meg med mysteriet .
Mvh Per Beverfjord

N.N (04.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nei, jeg kan ikke gi noen god forklaring på dette. Har selv masse småfuglkasser, og noen blir tydeligvis aldri brukt, mens andre brukes hvert år. Ofte kan det være forhold som fuglene merker som er avgjørende, men som vi ikke klarer å oppfange.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dut-dut-fuglen

I sør-Frankrike (på riveeraen) finnes det en fugl som synger om natten. Den sier "dut-dut-dut", altså ett enkelt "dut" med veldig jevne mellomrom -nesten som en vekkerklokke el. Sangen er monoton, kun på en tone, klangen er nesten litt "elektronisk", og litt melankolsk. (Og nei, det er ikke faktisk en vekkerklokke.) Hva kan dette være? Vi har aldri klart å se den og vi hører den aldri om dagen.

N.N (11.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det spørs litt hvor lenge det er mellom hvert "dut" Hvis dette er adskilte enkeltrop, så kan det være snakk om enm dverghornugle eller kanskje en kirkeugle. I så fall er det ikke rart dere bare hører den om natta. Det KAN faktisk også være en froskeart eller et stort insekt.....

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Stær

Har en stærkasse som vi i mange år har sett par som hekker i. I år ser det faktisk ut som at det er hele 3 voksne stær som flyr ut og inn og mater ungene. Er det sannsynlig? Er det i så fall antakelig 2 hunner og 1 hann? Det er av og til morsomt å se at 2 stær kommer til hullet i kassen samtidig, for så å fly kjapt bort igjen med uforrettet sak. Deretter kommer en voksen stær UT av kassen noen sekunder senere.

K.D. (19.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det er ikke vanlig at flere voksenfugler enn foreldrene forer ungene i et kull, men det KAN forekomme. Slike ekstra "hjelpere" er påvist hos mange arter. Hva som skjer og hvorfor, er uvisst. Hos noen arter er det vanlig at fjorårsunger kan delta i oppfostringen av neste kull, og da er dette gjerne en del av deres innsats for om mulig å overta territoriet når en av foreldrene dør. Hos andre arter kan det være en ekstra partner som også venter på å overta hvis den andre av samme kjønn dør.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Kjøttmeis ører

Hei, jeg har jo denne fuglekassen oppe og man ser tydelig han hannen hører hunnen så det jeg lurer litt på er hvor sitter ørene på kjøttmeisen

H. (07.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fuglenes ører sitter bak øyet, men det er dekket av fjær slik at du ikke ser øreåpningen. Fuglene har ikke ytre ører slik de fleste av oss pattedyr har.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg og min søster på 10 år fant en fugl som vi ikke vet navnet på vet dere hva den rasen heter og hva den spiser på alle årstider takk hvis dere har et svar p.s. den ble flyd ifra sin mor.

T.O.C.F. (31.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette er en gråtrost unge, og dere skuylle ikke ha tatt den med dere! Foreldrene sitter som regel i nærheten, og de mater dem regelmessig.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Hakker på vinduet

Hei. Det er en kjøttmeis som kommer flere ganger om dagen og hakker på vinduet her. Den har gjort dette, så vidt jeg vet, i tre dager. Den gjør flere ganger om dagen. Hva kan grunnen til dette være?

Takk for svar.

N.N (06.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fugler hakker ofte på vinduet når de ser sitt eget speilbilde, og tror det er en standhaftig rival!

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

kjøttmeis og blåmeis og spettmeis unger ?

fikk fuglunger i kassa mi allered ei april er ikke det veldig tilig for di?=) di er vel omtrent nå mellom ti og tretten dager gammle nå tror du det paret kommer til og ha et kull til? begynnte ikke alle fuglee tilig i år da med alt? men hvor lenge blir di unge her hos foreldrene dag før di får neste ? hva gjør di med ungene da? husker ungen mamma og pappan sin igjen når di har forlatt hvarndre? på høten eller vintren og våren igjen? kan to søsken bli et par? men når di har fått det 2 kullet sitt di andre er skilt får di mat av mor og far igjen kjenner ungen di igjen og m og p igjen di ungen fra forje kullet sitt? men hva gjør alle di here ungfuglene da? kjøttmeis og blåmeis og spettmeis ungen når er di kjønsmoden til og få sitt kull? men tenker på til høsten vintren kan man se hva some r voksen og hva som er ungfugl da? og hvorfor blir det så stille sånd PLUTSELIG på sommren og høsten vintren da hører jeg INGEN her hva skjer med di da?

S.L. (26.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Mange småfugler kan ha to ungekull. Ungfuglene fra første kull klarer seg nok alene før neste kull starter. Hvorvidt foreldrene kjenner igjen ungene sine etter at de har forlatt dem, vet vi ikke. Kråkefugler gjør nok dette, men om andre små fugler gjør det, er usikkert. Hos noen arter kan man se forskjell på unge og gamle fugler den første vinteren, hos andre ikke. Hos meisene ser man dette på fargeforskjeller på små dekkfjær på vingene, men dette ser ikke du på avstand. Dette brukes av de som ringmerker fugl, når de kan holde fuglen i hånd.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

reirbygging

Noen av småfuglene legger jo egg i mai og så en gang til i juni.Bruker de det samme redet eller bygger de et nytt et helt annet sted?

M.K. (31.05.2011)

Svar:

De asller fleste bygger nytt reir, for ofte er det parasitter (lopper og midd) i det gamle.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulerle eller noe annet ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager det meget dårlige bildet.Men er det mulig å se hva dette er ? ( bildet er fra mai 2005 )Det nærmeste jeg finner i fugleboka mi er såerle..

K.J. (06.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Ja, dette er en gulerle hann.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grå gås

vi har for første gang observert 2 grå gås på en sand strand her hvor vi bor, Blekestrand, Arendal kommune. De er der enda. Vi har bodd her siden 1968. Ellers har vi hegre og skarv, og svaner og flere endetyper, men aldri før har vi sett grå gås. Er dette normalt?

K.F. (18.04.2011)

Svar:

Ja, det er flere arter grå gjess som kan dukke opp langs Agderkysten. Grågjess hekker flere steder, og kortnebbgjess trekker forbi kysten midt i april, på vei til Svalbard. De kan av og til lande for å raste, men vanligvis ser man dem bare når de flyr over.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Ærfugl

Hva spiser ærfuglungene? :)

H. (22.06.2011)

Svar:

Kanskje det samme som de voksne, dvs blåskjell, men i mindre størrelser? Ellers tar de trolig både småkryp og kanskje noe vegetasjon, men dette er kvalifisert gjetning, for jeg kjenner ikke til noen omtale av ærfuglungenes diett i noen bøker, dessverre.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Fuglemor har vært borte fra ungene sine i flere timer

Jeg lurer på om fuglemoren har blitt skremt vekk fra reiret. har ikke sett henne på flere timer. Ungene er to dager gamle. Er det vanlig at de forlater reiret så lenge. Reiret er i en gammel lame på balkongen min og fuglemor har vært vant til at jeg er der ute uten og virke forstyrret av det. Nå er det en katt som sitter på gjerdet og følger med, men den kan aldri komme opp på balkongen.

R.L. (05.08.2011)

Svar:

Nei, fugler bruker ikke å være vekk så lenge, så her kan det ha skjedd noe med hunnfuglen. Hun kan ha omkommet eller blitt drept av et annet dyr, slikt skjer jo også når fuglene har egg eller unger, og det er det ikke mye man kan gjøre noe med, dessverre.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor brun fugl, lang krokete hals

Hei.. kom kjørende mellom morgedal og seljord ein morgen, 24.juli, då eg plutselig oppdaget ein diger brun fugl, som lettet fra veikanten/veien, rett foran forankjørende bil... den fløy ca 1 meter over bilen, og vingespennet var betydelig større enn bilens bredde. (bilen var en suv), så vil annta at vingespennet var godt i overkant av 2 meter. Det var ingen ørn... den var knallbrun, hadde ein lang og krokete hals, ( lignet litt på hegrens hals), og fløy med lange, sakte vingeslag... fikk ikkje så veldig godt signalement, sidan den var omtrent 20 m frå bilen, og kom litt brått på... har lurt litt på ka for fugl dette kunne være...?? forslag??

Å. (05.08.2011)

Svar:

Det eneste jeg kan finne som kommer noenlunde i nærhete, og som ikke er en ørn, kan kanskje være en trane. Den har lang hals, stort vingespenn, og kan være nokså brunlig på ryggen om sommeren.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Diverse

Kråke

Hei.Bor i åsane utenfor Bergen og har i det siste observert noe som må være en kråke men, den har endel Hvite fjær på vingene og halen.sett den ofte nå i sommer men,ikke klart å få bilde av den enda. kan den være krysset med en annen art? kanskje skjære? mvh. Petter

J.P.J. (05.08.2011)

Svar:

Dette er en ganske vanlig pigmentfeil hos mange unge kråker, og skyldes trolig mangelfull tilgang på mat under oppveksten.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl lager denne lyden

En kollega av meg har hengt seg opp i en lyd som hun er sikker på kommer ifra en fugl utenfor der hun bor. Hun hører det hver kveld.
Høres ut som om noen puster ut etter en snork, altså bare den plystre lyden
Vet du hva dette kan være?

K. (05.08.2011)

Svar:

Kan det være snakk om tiggelydene fra hornugleunger?

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bøksanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en bøksanger?

N.N (05.08.2011)

Svar:

Nei, dette er nok mer sannsynlig en løvsanger.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vepsevåk??????????

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en vepsevåk

J.O. (05.08.2011)

Svar:

Nei, dette ser mer ut som en musvåk for meg, men bildet er ikke godt nok til å bli 100% sikker.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kunne dette være?

Jeg holdt på å kjøre på en liten fuglunge i dag (4.8.2011). Ble svært overrasket over dette siden vi er i august og dette var ved Sofiemyr-banen. Altså langt fra vann. Ungen var litt større enn andunger flest, lodden, relativt lang hals. Den var lys brun med mørkere prikker. Løp fort, alene over veien.

E.A. (04.08.2011)

Svar:

Vanskelig å si hva dette kan ha vært, men en vadefuglunge er nokså nærliggende.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråfluesnapper eller svarthvit fluesnapper hunn?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (04.08.2011)

Svar:

Jeg er ikke sikker, men dette ser mest ut som en ung gråfluesnapper, pga antydningene til streker i strupen.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl så jeg?

Hei

Jeg var på tur i øyerfjellet da jeg skremte opp en fulg jeg aldri har sett før. Det var helt klart en rovfugl. Den var helt svart og hadde gult nebb. Først tenkte jeg at det var en ravn, men jeg mener den var større, også stusset jeg på fargen på nebbet. Skremte den opp ti meter foran meg, også seilte den majestetisk noen hundre meter før den slo seg ned i et tre. Hadde vært veldig gøy å få greie på hva jeg så.

Mhv
Erik

E. (04.08.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva du har sett. Det er ingen så store fugler i Norge som har disse fargene. Noen våker kan være veldig mørkebrune med gulfarge rundt nebbet, men du vil neppe oppleve dem som helt svarte.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Diverse

ørnejenta

er historien om ørnejenta sann?

http://www.nationen.no/2010/11/15/rovdyr/svanhild_hartvigsen/havorn/6274004/

H. (04.08.2011)

Svar:

Denne historien baserer seg på noe som er fysisk umulig, nemlig at en havørn skulle ha løftet et barn som veide mange ganger det havørnene klarer å lette med (som bare er noen få kg). Derfor må det være noe annet som har skjedd med jenta enn at en ørn har løftet henne dit hun ble funnet. Hva som skjedde i virkeligheten, kan man bare spekulere over, men ønerovet kan faktisk ikke ha funnet sted, og dette er dermed en historie som ikke har rot i virkelighetens verden.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fleire bilder.
Dere kan svare på henvendelsen på web-sidene.

N.N (03.08.2011)

Svar:

Ja, vandrefalk ungfugler.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg trur dette er to unger av vandrefalk. Bilde tatt 27.juli.
Beklager dårleg kvalitet, tatt på 200m.
Sat og tigga heile tida.En tredje falk som sikkert var en av foreldra satt 100m unna.
Dette er ihvertfall fjerde året desse falkene har hekka her.
Anslår at ca.10 unger er komt på vingene desse åra.
Skal sende fleire bilder.

E.F. (03.08.2011)

Svar:

Ja, dette er årsunger av vandrefalk.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Trekkfugler

Gås?

Hei, jeg bor i Skien i Telemark. Lurer på når grågås ol. reiser sørover igen, er det noen "normaltid" for det?. På Søndag ettermidag så jeg tre store flokker med noe jeg tror er gås, de hadde rettning sørover. På Tirsdag kveld 22,30 og i kveld(ons.)var det på nytt store flokker på vei sørover. Men er det ikke litt tiderlig nå i starten av August?

A.S. (03.08.2011)

Svar:

Spørsmålet er om det er gjess eller skarv du har sett.- Skarver blir ofte tatt for å være gjess når de flyr i plogformasjon, og de kan fly høyt også. Ellers kan det være lokale gjess som flytter seg. Gåsetrekkene starter ikke før i midten-slutten av august.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Diverse

Undulater

Hei, vi hadde 2 undulater fra begyndelsen og de fikk tilsammen 7 unger til nå. Men hun hadde noen unger i rugekassen også rømte moren ut fra fuglehuset. Nå har vi bare faren og ca. 11 unger. Ungene i rugekassen hadde fjær.
Kommer ungene til å overleve? :O

S. (04.08.2011)

Svar:

Dette må du spørre undulatspesialister om; her behandler vi bare spørsmål om viltlevende fugler.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i Pasvikdalen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Den likner en snipe men fant ingen som liknet i fuglboka.

H.L. (03.08.2011)

Svar:

Bildet er for dårlig til at jeg kan si noe sikkert.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Jeg har den store gleden av å ha en del duekoloni i hagen. Jeg våkner hver morgen kl 6.00 av: ko-ko-ko-ko-kooo som de synger mange ganger etterhverandre og tilsutt en kort koko.
Det høres veldig poetisk ut og derfor kaller jeg de poesiduene. De er tjukke,grå, har rosa og grønnskimrende bryst og en hvit flekk i nakken. Når de flyr høyt lager de nesten alltid små pipelyder og når de flyr fra tre til tre flakser hardere med vingene enn noen annen fugl jeg kjenner. Er dette skogsdue?

L.A. (03.08.2011)

Svar:

Du har beskrevet ringduer. Desverre kaller mange dem feilaktig for skogsduer, til forveksling med den arten som faktisk heter skogdue. Den hekker i hule trær, og er mindre enn ringdua.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Diverse

Fugleegg?

I dag i skogen fant vi egg som lå på bakken blant brennesler. Samme størelse som hønsegg, men tykkere skall.
De var kvite med små prikker. 4-5 stykker. Vi så ingen fugler, men hørte noen som laget en "hisse"-lyd.

N.N (03.08.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva dette kan være. Det er neppe noe annet enn fugleeggt, og beskrivelsen kan minne om skogsfuglegg. I så fall er det egg som en mår eller rev kan ha lagret, for skogshønsene legger ikke egg senere enn litt ut i juni.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fuggel er dette tro?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den holder seg rundt leikeplassen der vi bor(Solbergelva utenfor Drammen). For en ukes tid siden var de 2, men nå har vi ikke sett den ene på noen dager. Den er ganske slank i kroppen og leiker/flyr rundt og tjatrer med skjærene, men lager ikke samme lyd. Den er helhvit og har en ganske lang stjert. Har flere bilder, men kun som er tatt med iPhone.

J.V.L. (03.08.2011)

Svar:

Dette er en hvit skjære, trolig en genfeil slik at fjærene ikke tar opp farge under utveksten.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storlom eller smålom?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Så fra stue vinduet en dykker i Tuvatnet i juli. Nydelig fugl og det så ut den var alene midt på vatn, veldig opptatt med svømme fram og tilbake, virket urolig. Tirsdag så jeg samme fuglen igjen, mye grått, brun flekk rundt halsen og tydelig svart nebb. Kan det være storlom eller smålom?

E. (03.08.2011)

Svar:

Dette er en smålom, med rød(brun) strupeflekk.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Prestviken,Herdla

Bilde vedlagt spørsmålet

Har jeg rett når jeg mener å ha fanget opp Grågås og Skarv pluss en for meg ukjent måse (Sildemåke?) og and?

G.E.S. (03.08.2011)

Svar:

Her er det storskarv, gråmåke (foran skarvene), grågjess og hybrider mellom grå- og kanadagås (lyse kinnflekker). Endene i bakgrunnen klarer jeg ikke å bestemme.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (03.08.2011)

Svar:

Steinskvett.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brushøns ikke Grønnstilk

Bilde vedlagt spørsmålet

Takker for svar.Veldig artig å få respons så raskt. Jeg vil gjerne sende et bilde til for min mann stusser ennå. Er det slik at vi har sett veldig unge individer.Kjønn? Vi observerte ikke antydning til karakteristiske halskrager.

G.E.S. (02.08.2011)

Svar:

Ja, dette er nok unge individer. Men hannene mister også kragene etter parringstiden, og får en høstdrakt lik hunnfuglene, og ikke så ulike disse ungfuglene som på bildet.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnstilk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff på disse på Herdla i dag. Bildet er dårlig,men er de mulig å srtsbestemme? jeg tror det er Grønnstilk, men er usikker.

G.E.S. (02.08.2011)

Svar:

Nei, dette er brushøns.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Økologi og atferd

Hekkende måke i august

En måke (så langt jeg kan se en krykkje) har flyttet inn i et fraflyttet skjorareir i vår hage. Den ligger nå og ruger på 3. uka i toppen på en stor furu. Spørsmålet er, er det vanlig at krykkja kommer med to kull unger på samme sommeren, og er det vanlig at den også hekker i trær?

R.F.E. (02.08.2011)

Svar:

Nei, dette er nok ikke en krykkje, men heller slektningen fiskemåke - det er denne arten som hekker på slike steder som du beskriver. Men det var veldig sen hekkestart, og det spørs om den klarer å få fram unger nå. Følg med på hvordan det går. Ta gjerne noen bilder og rapporter til Fuglevennsidene.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sykdom og skader

due som mangler fot

da jeg ventet på bussen så jeg en due som manglet fot med gripeklør på ene beinet. den tok seg fram med å vekselvis gå på det beinet som bare hadde en knokkel i enden. kjenner fuglen stor smerte av å gå på den? hva kan jeg gjøre? vurderte å fange den i et bur og ta den med til dyrlege. har for øvrig sett flere fugler på gaten som har fått forvridd og/eller mangler noen av klørne.

R. (02.08.2011)

Svar:

Bare la fuglen være. Det er faktisk ganske utrolig hvor store handikap fugler og pattedyr kan leve med. Fugler har en annerledes smerteopplevelse enn oss pattedeyr, og det er ikke sikkert at fuglen kjenmner noen smerte fra den degenererte foten.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hubro

Jeg har oppserver en hubro noen gange i mit nerområde som er ovenfor Bjørnsgår skole på Kapp i Østre Toten så jeg lurte på om det er en som kan holde til her. Det er ikke store skogen her men virker som det er bra med fugleliv der har oppserver hønsehauk der å.

S.R.H. (02.08.2011)

Svar:

Det kan godt holde til hubro i området, men spørsmålet er om det kan være en hornugle du har sett (?).

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødtstjert?

Jeg var på fjellet nord for Røros, der så jeg en fugl, mindre enn en trost meg grått hode, bortsett fra et hvit felt midt oppå hodet. Ryggen var grå, vingene og stjerten så mørke ut, men den hadde et rådbrunt bryst,(og mage)og så litt hvit på undersiden. Lurer på hva den fuglen heter.

A.L.Z. (02.08.2011)

Svar:

Dette er nok en rødstjert hann.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spetter

Bilde vedlagt spørsmålet

Har eg rett når eg påstår at dette ikkje er flaggspett, men hvitryggspett? Litt diffust bilde. Bildet er tatt tidlig morgen i dag!

B.S.V.5.F. (02.08.2011)

Svar:

Ja, dette er en hvitryggspett hann, og det ser ut til at den har en larve av nattsommerfuglen tredreper i nebbet. Flott bilde!

Roar Solheim (02.08.2011)


#Diverse

Fugleskremsel

Vi har noen gamle frukttrær med pærer som hvert år blir spist opp av fugler. Fordi grenene på trærne er så gamle og skrøpelige, er det vanskelig å henge opp et nett (hvor fuglene dessuten kan sette seg fast), men det finnes kanskje noen lette fuglejagere som man kan binde til grenene? Noe som blinker eller ser ut som et rovdyr? Hva fungerer best?

T.J. (02.08.2011)

Svar:

Dette er ikke enkelt, for fugl venner seg ofte til at slike skremmeordninger ikke er farlige, når de har hengt ute noen dager. Utstoppede rovfugler (spurvehauk) kan virke en dag eller to, men så finner småfuglene ut at også denne er ufarlig. Selv om det er vanskeliog å dekke trærne, så er nok likevel bærnot den beste og sikreste beskyttelsen.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kva for fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Me finn ikkje ut om dette er fjellvåk eller ein ung kongeørn. Me hellar mot fjellvåk, men er usikre. Me støtte på den på tur og den merka oss ikkje pga gunstig vindretning trur eg. Det låg eit par lemenkadaver i nærleiken av der den sat.Når den flyg synes eg å sjå kvite felt under vingen, men er usikker. Me har sett ein rovfugl kretse over området fleire gonger. ved ein anledning tidlegare i sommer under vedhogst, kom det ein fugl som kretsa over oss og utstøtte fleire skrik. Dette var eit par km unna der me traff på fuglen på bildet. Eg er ikkje sikker på om det er den samme fuglen. Observasjonen er gjort på fjellgarden Kjos som ligg ved Kvambekkheii, Åmotsdal, Seljord kommune, Telemark.

M.H. (02.08.2011)

Svar:

Selv om bildet ikke er helt godt, så ser dette mest ut til å være en fjellvåk, trolig en ungfugl. Det er i alle fall sikkert at det ikke er noen kongeørn. Sirklende rovfugl som skriker er også mest typisk for fjellvåk, som gjerne varsler med mjauende rop hvis folk kommer for nær reir eller unger.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sykdom og skader

syk grønnsissik

I dag har jeg sett 2 unge grønnsissiker som ser syke ut. De har samme problemet med nebbet og ser ut som de ikke får i seg maten. Kan det være den samme sykdommen som grønnfinken har vært rammet av? Den som angriper svelg og munn. Eller hva annet kan det være? Hvilke andre sykdommer er vanlig blandt småfugl? Bør jeg stoppe å fore de en periode?

A.O.A. (01.08.2011)

Svar:

Hvis disse fuglene opptrer ved din forplass, bør du stoppe foringen, ta ned forautomater/forbrett, vsake dem og lagre dem noen uker før du begynner igjen. Jeg vet ikke hva slags sykdom dette kan være snakk om, men generell rengjøring og hygiene er bra for fuglene her.

Roar Solheim (01.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due?

Bilde vedlagt spørsmålet

En kompis tok dette bildet i går, og etter å ha lett rundt på google i noen timer gir jeg opp. Hva slags fugl er dette?

B.E. (01.08.2011)

Svar:

Dette er en tamdue/brevdue.

Roar Solheim (01.08.2011)


#Diverse

hva kan ha skjedd her?

Bilde vedlagt spørsmålet

denne måsen må vel være tatt av ørna?

I. (01.08.2011)

Svar:

Nei, jeg tror det er mer sannsynlig at den er tatt av en vandrefalk. Ørn ville trolig ha tatt med seg skrotten, eller spist opp mer av den.

Roar Solheim (01.08.2011)

««første 42 179 - 42 228 av 50 306 siste»»