Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 245 til 40 252 av totalt 50 354 spørsmål «forrige neste»
Svimeslått fulgl - dagen etter
Hei og ref henvendelse og svar 2. juni.
Vi var ganske spente på om fuglen hadde overlevd natta. Resultatet var både positivt og negativt da fuglen hadde overlevd og var langt kvikkere enn dagen før, men så fortsatt litt pjuskete ut der den lå nede i pappesken. Lokket hadde vært av hele natta men fuglen hadde ikke flydd ut av den men dratt seg rundt i bunnen.
Vi løftet kassen ut på verandaen i håp om at den ville fly ut selv, noe den ikke gjorde. Den virket faktisk litt deprimert og apatisk. (nå skal jeg være forsiktig med å gi fuglen menneskelige egenskaper, men det var slik jeg oppfattet det). Vi delte opp et kokt egg og gikk inn og lot den være i fred. På det tidspunktet begynte vi å bli ganske rådville. Hva i all verden skal man gjøre med en skade fugl? Vingene var ikke skadet men den ville ikke gå eller stå oppreist i eksen.
Etter en tid uten resultat tok samboeren min opp fuglen fra esken – og da ble det reaksjon! Hun holdt den først forsiktig rundt med begge hendene før hun foldet de opp og fuglen sto alene på fingrene hennes. Der ble den lyste opp og ble stående og titte forundret rundt (igjen menneskelige egenskaper :). Den sto slik en liten stund før den tok sats i et stup ut av verandaen og fløy av sted.
En flott (og litt rørende) opplevelse!
Jeg skrev at jeg ikke viste hvordan fugl dette var men det var helt tydelig at det er en svale. Se bilde. Den hadde ikke mye hvitfarge på brystet, men noe.
Er det slik at svaler ikke kan gå på bakken? Og ei heller klarer å fly i små lukkede rom?
L.H. (08.06.2012)
Svar:
Ja, dette er en tårnseiler. Hadde du sendt dette bildet første gang, så hadde du fått råd om å kaste den opp i lufta! Tårnseilere som havner på bakken klarer nemlig IKKE å lette selv - til det har de for lange vinger og for korte bein. Eneste hjelp er å kaste dem opp i lufta slik at de får luft under vingene, da fyker de villig av sted. Bra at det gikk godt!
Roar Solheim (09.06.2012)
Fugler i Eidsvoll
Jeg har en hytte i skogen på Eidsvoll nedenfor Mistberget. Jeg har observert 53 arter fra hytta på få år! I år har det vært spesielt mange nye arter; kvinand, strandsnipe, møller, munk,kjernebiter og tornskate.
Jeg har noen spørsmål jeg håper noen kan svare på:
1. Er kjernebiteren blitt observert i Eidsvolls skoger tidligere - og hekker den der? (bilde 1 - tatt 26.5 )
2. Bilde2 (tatt 3. juni) : er dette skogsnipe? (det så ut som de hekket på bakken - halen er helt hvit når den flyr)
3. Bilde3 (tatt 3. juni) : er dette grå fluesnapper eller Svart&hvit fluesnapper hoa?
4. Er tornskate vanlig i dette området og er den blitt observert hekkende? (bilde 4 tatt 3. juni)
M.L. (08.06.2012)
Svar:
Her dukker bare bildet av tornskatehannen opp - et flott bilde! Jeg kjenner ikke i detalj forekomsten av kjernebiter på dine kanter, men kan opplyse om at denne arten har økt i antall og utbredelse de siste 30-40 årene. Den opptrer nå helt opp til Nordland fylke. Kanskje er det solsikkemating om vinteren som har gitt kjernebiteren bedre vinterforhold.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hakkespett og små fulger
Hei, vi har en fuglekasse på vår tomt. Vi er så heldig at en liten fugl (gul i brystet) har flyttet inn og de har fått flere unger. Etter at disse fuglen flyttet inn har en hakkespett forsøk og lage større hull. Mitt sp er, hvorfor de gjør dette og hva jeg kan gjøre for å skremme hakkespetten bort.
E.T.F. (08.06.2012)
Svar:
Det er sannsynligvis en flaggspett som forsøker å hakke seg inn i fuglekassa, og den har nok ikke noen fredelige hensikter. Flaggspetten er kjøttspisende, og hvis den kom mer seg inn, tar den med seg ungene og spiser dem opp (!). Derfor bør du forsøke å skremme vekk flaggspetten. Du KAN forsøke å lage en metallplate med et 3,2 cm D hull i, og spikre dette på utenfor hullet - da blir det ikke så lett for flaggspetten å komme seg inn til meiseungene.
Roar Solheim (09.06.2012)
Kryssing mellom duer?
Heihei!
I bakgården vår mater en nabo fugler og det kommer mange arter og spiser. På gelenderet sitter gjerne byduer og ringduer (skogdue?) side om side. Vi begynte å diskutere om disse kunne krysse med hverandre. Kan de det?
L. (08.06.2012)
Svar:
Det tror jeg ikke de kan. Har aldri sett beskrevet funn av slike krysninger.
Roar Solheim (09.06.2012)
Rød skjære
Hva har skjedd med denne skjæra. Kan neppe være naturlig ?
Fotografert i Skafjellåsen, Sande i Vestfold.
S.I.P. (08.06.2012)
Svar:
Denne fuglen har enten fått på seg rødfarge fra ett eller annet, eller så har den fått en skade som den blør fra, slik at det er blodfarge på fjærene. Jeg tipper det siste, siden rødfargen er på siden av kroppen, nærmest under vingen. Søl fra andre kilder vil oftest havne på hode eller bryst. Skjæra kan ha vært i territorieslagsmål med en nabofugl - det er ikke sjeldent blant skjærer.
Roar Solheim (09.06.2012)
Svaler som svømmer i vann.
Jeg bor ved en innsjø som heter Kvesjøn i Lierne Kommune.
Jeg er mye på sjøen og fisker, rett som det er, helst før regn kommer taksvaler og flyr helt ved vannflaten, og napper insekt.
I går satte flere av svalene seg på vannet og svømte rundt, lettet og landet dette har jeg aldrig opplevd tidligere,
Dette må være et uvanlig fenomen, eller er det ikke?
Mvh Kjell Kvetangen
K.K. (09.06.2012)
Svar:
Ja, dette tror jeg nok er et heller uvanlig fenomen! Svalene flyr ofte lavt over vann for å drikke, eller snappe insekter som flyr like over vannflata. Selv om spurvefugler kan svømme, og gjerne bader, så gjør de som regel dette når de kan stå i bunnen av en vannpytt. Kanskje kan disse svalene ha hatt ekstra mange parasitter som de har forsøkt å bli kvitt. Både låvesvaler og taksvaler kan ha en del lusfluer, litt store, flate fluer som en finner på mange fuglearter.
Roar Solheim (09.06.2012)
HELP !!! URGENT !!!
Hello, I rescued a little bird from the mouth of a neighbour's cat. The bird is fully feathered but has not yet learned to fly (that is what the animal doctor said). The doctor checked its wings and said it was likely not broken, but the bird cannot use his left wing properly, he ends up on his back. I try to feed him a glucose solution the doctor gave me. I found him yesterday afternoon and he was fine last night, but this morning he prefers to sit with eyes shut and I have to force-feed him. What can I do? Is there ANYONE in Germany in Hochtaunuskreis/Oberursel/Frankfurt who can help???? Please, if you have advice or know someone here whom I can contact, please help.
G.S. (07.06.2012)
Svar:
I have no knowledge of possible institutions or persons in Germany who could help you. I suspect that this bird has got internal injuries from the cat claws - that is probably why it sits with shut eyes. I fear that it will die from these injuries, and that there is nothing you can do to prevent its demise.
Roar Solheim (07.06.2012)
Dompap - adferd
Jeg har stilt dette spørsmålet før, men har ikke fått noe skikkelig svar, og det er mulig det ikke lar seg besvare. Jeg har en ganske stor og tilsynelatende stabil "bestand" av dompap på min foringsplass hele året. Men, på sensommer og tidlig høst forsvinner de fra forplassen, for så å komme tilbake senhøstes. Jeg kunne forstått det om de forsvant i hekkeperioden, men forstår ikke dette avbruddet sent på sommeren. Og det skjer hvert eneste år. Noen som har en teori?
P. (07.06.2012)
Svar:
Nei, dette har jeg ikke noen logisk tenkelig forklaring på. Det kan hende at andre matkilder trekker dem vekk (bær?), men jeg aner rett og slett ikke.
Roar Solheim (07.06.2012)