Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 212 til 41 219 av totalt 51 004 spørsmål «forrige neste»
Fuerteventura fugl
Kan du si noe om hvilken art dette er?
Hvorfor er det så mye Tårnfalk på Fuerteventura? SÅ så mange Tårnfalker der.
M.K.D. (25.04.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en silkehegre (mørke føtter med gule fotsåler). Tårnfalkene så langt syd finner nok ekstra mye insekter, bl. a. tar de jordsirisser som det kryr av, og det er nok grunnen til at vde er såpass tallrike. Så selv rødfalk som tok slike i Marokko i påsken.
Roar Solheim (25.04.2012)
Foring
hei
Jeg bare lurte på hvordan kan jeg lokke svarttrosten fra bakken og heller opp på brettet der jeg har maten, er det noen triks? hva burde jeg fore med på sommers tid?
Takk
N.N (25.04.2012)
Svar:
Nei, her har jeg dessverre ikke noen råd. Vet ikke om svartbaken lar seg lokke opp på noe slags brett - den er kanskje for skeptisk?
Roar Solheim (25.04.2012)
Spørsmål:
Hei
Hva kan jeg fore linerla med?
Takk
N.N (25.04.2012)
Svar:
Prøv med svbært finhakkede smuler av kaker, kjeks, brød eller lignende. Insektlarver er også populært. Hvis du graver i hagen og finner larver, så er linerla svært ivrig etter å ta slike.
Roar Solheim (25.04.2012)
Hvilken art
Kan du si noe om hva dette er?
M.K.D. (25.04.2012)
Svar:
Husk alltid alltid å skrive når og hvor bildet ble tatt ved slike spørsmål. Fuglen ser forøvrig ut som en kanaripiplerke.
Frode Falkenberg (25.04.2012)
Steppeørn :3 :> <3
Steppeørnen er jo litt lik kongeørna men mindre, og ruger svartehavsområdet østover .Asia.Afrika .. Og den ble påvist 1 gang i Norge : august 1973 ved skoger i Drammen og den ble
Skut! Og hvorfor ?? De var vel litt vanlig og skyte ørner før men trodde de de bare var en litten kongeørn eller for den ligner jo,! Finner de lissom litt vanskelig og tro at de ikke bryde seg om de var en ny art,?! Det er jo ikke akurat vanlig og DREPE et førstegangsfun!
Har du/dere noen ide om hvor for de skøyt den,
Egentlig veldig tris........:(.......,(((( Hvet ikke kan ha blitt observert flere ganger ? Står i gammel bok,men ikke så viktig egentlig:) R.I.P steppeørn ^^
:. (24.04.2012)
Svar:
Ikke godt å vite hva som lå bak handlingen til noen i 1973, men det var dessverre ikke nuvanlig at mange skjøt rovfugler og ugler enten for å stoppe dem ut, eller fordi de rett og slett bare ville ta livet av alle rovfugler (den slags middelaldersk hat-holdninger finnes dessverre ennå.....).
Roar Solheim (24.04.2012)
Gul småfugl
Bildet er tatt i et blokkområde utenfor Bergen, tatt 24.04.12. Fuglen var gulaktig, med et særdeles sterkt lysegult/gulhvitt felt på hodet (var lysere enn det kommer fram på bildet). Jeg kunne komme ganske nært fuglen, kanskje en ungfugl? Hvilken art er dette?
I. (24.04.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en kanariefugl. Merk også at den er ringmerket, noe som er vanlig å se hos rømte burfugler.
Frode Falkenberg (24.04.2012)
Spørsmål:
Hei
Idag sjekket jeg mine 30 kasser som i fjor var bebodd av 10, men når jeg sjekket de var det ikke et reir i kassene. Hvorfor? er det for tidlig her på østlandet?
Takk
G. (24.04.2012)
Svar:
Ja, det kan hende. I Kristiansand begynner de første meisene reirbygging ca 20-25 april, så ellers på Østlandet kan det være noe senere. Ellers er det også et åpent spørsmål i år om mengden meiser har gått ned, siden mange har rapportert om manglende meisemengder på forplasser i vinter.
Roar Solheim (24.04.2012)
Trost og barlindbær
Mer en kommentar enn et spørsmål:
Ser i 'Fuglevennen' (Vår 2012) på s.7 at spørsmålet om troster mfl dør av å spise giftige barlindbær besvares med at fordøyelsen er ulik hos fugl og mennesker og at bærene er tilpasset spredning med fugl.
Dette siste er riktig samt at fordøyelsen er ulik hos fugl og mennesker (det skulle bare mangle), men barlindfrukter er ikke giftige. De kan gjerne spises av folk, men selve frøet inni er giftig. Barlind har for øvrig heller ikke bær, men det er frøveggen omkring frøet som svulmer opp og blir til en fristende, rød kappe med frøet inni (og som ligner et bær). Frøkappa kalles arillus og er spiselig også for folk, forøvrig det eneste som ikke er giftig for pattedyr hos barlind. Et bær er i botanisk sammenheng en saftig frukt (dannet av ett fruktblad) hvor det er fuktkappa (ikke frøveggen) som beskytter frøene inni (slik som hos rips og tyttebær). Begge konstruksjoner, enten det er oppsvulmete frø eller ekte bær, tjener til å friste primært fugl slik at arten kan spres. I så henseende er svaret tilfredsstillende - men følte behov for disse presiseringer.
J.B. (24.04.2012)
Svar:
Takker for botanisk utgreiing og presisering. Forøvrig er også tystbastens bær (håper betegnelsen er riktig her!) giftige for pattedyr etter hva jeg har lært, men fordøyelige for fugl.
Roar Solheim (24.04.2012)